Έρευνα της ICAP: Στο 25,9% οι επιχειρήσεις με γυναίκες επικεφαλής

Κατηγορία: Γυναικεία Επιχειρηματικότητα
Δημοσιεύτηκε: 27 Οκτωβρίου 2023
Έρευνα της ICAP: Στο 25,9% οι επιχειρήσεις με γυναίκες επικεφαλής

Η συμμετοχή των γυναικών σε υψηλόβαθμες θέσεις διοίκησης των ελληνικών επιχειρήσεων διευρύνεται διαχρονικά, υποδηλώνοντας την αυξανόμενη αποδοχή τους στην κορυφή της ιεραρχίας, σύμφωνα με έρευνα της ICAP CRIF. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η έρευνα της ICAP έδειξε ότι το 2023, επί συνόλου 51.140 επιχειρήσεων, οι 13.236 εταιρείες διοικούνται από Γυναίκες – Ανώτατα Στελέχη, καταλαμβάνοντας ποσοστό 25,9% του δείγματος. Το μερίδιο αυτό είναι οριακά αυξημένο συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή μελέτη (25,5%), ωστόσο αξίζει να αναφερθεί ότι έχει ενισχυθεί κατά 6,3 ποσοστιαίες μονάδες την τελευταία οκταετία.

Θα πρέπει να τονισθεί, επίσης, ότι οι εταιρείες με γυναίκες επικεφαλής παρουσιάζουν καλύτερες επιδόσεις κερδοφορίας σε σύγκριση με το σύνολο των επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, το 2021 πέτυχαν περιθώριο μικτού κέρδους 31,1% έναντι αντίστοιχου δείκτη 25,2% του συνόλου των εταιρειών και περιθώριο καθαρού κέρδους 8,0% έναντι 7,1% για το σύνολο των επιχειρήσεων.

Σημαντικό είναι και το αποτέλεσμα της έρευνας που αποκαλύπτει πως η γυναικεία παρουσία στο «τιμόνι» των επιχειρήσεων εντοπίζεται κυρίως σε εταιρείες μικρότερου μεγέθους.

Δειλά αλλά σταθερά βήματα μπροστά

Βέβαια, σημαντικό είναι και το αποτέλεσμα της έρευνας που αποκαλύπτει πως η γυναικεία παρουσία στο «τιμόνι» των επιχειρήσεων εντοπίζεται κυρίως σε εταιρείες μικρότερου μεγέθους. Συγκεκριμένα, από το σύνολο των εταιρειών που διοικούνται από γυναίκες, το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής παρουσιάζεται στις επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών μικρότερο από €2 εκατ. (27,4%) και με αριθμό απασχολούμενου προσωπικού μικρότερο των 10 ατόμων (27,1%). Στις μεγάλου μεγέθους εταιρείες (με κύκλο εργασιών>€50 εκατ.) το αντίστοιχο μερίδιο περιορίζεται σε 14,5%, ποσοστό ωστόσο αυξημένο κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή μελέτη.

Μια κοινωνία ισότητας

Όπως τόνισε και σε δήλωσή του ο Νικήτας Κωνσταντέλλος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του OMIΛΟΥ ICAP CRIF, «η συμμετοχή των γυναικών σε ηγετικές θέσεις κρίνεται αναγκαία σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον γεμάτο νέες προκλήσεις. Οι ελληνικές επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται ολοένα και περισσότερο ότι η ίση εκπροσώπηση των φύλων, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα και στην ισότητα, και η συμπερίληψη στον χώρο εργασίας αποτελούν το απαραίτητο βήμα προς τη διαμόρφωση μίας κοινωνίας πλήρους ισότητας».

Μπορείτε να διαβάσετε εδώ αναλυτικά όλα τα αποτελέσματα της έρευνας.