Πώς να επιλέξω τον κατάλληλο Σύμβουλο Franchise;

Κατηγορία: Ενημέρωση & Άρθρα
Δημοσιεύτηκε: 24 Νοεμβρίου 2021
Πώς να επιλέξω τον κατάλληλο Σύμβουλο Franchise;

Σε μια εποχή παρατεταμένων αλλαγών και ραγδαίας μεταβολής του ανταγωνιστικού πεδίου, ένας Σύμβουλος Franchise μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετική βοήθεια στην αναζήτηση και επιλογή μιας επιχειρηματικής πρότασης που ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σας, εξυπηρετεί τους στόχους σας και ταιριάζει με την προσωπικότητά σας. Ιδιαίτερα σε μια εποχή που οι αξιόπιστες προτάσεις σπανίζουν και ακόμη περισσότερο αυτές που πραγματικά διαθέτουν στοιχεία μοναδικότητας, διαφοροποίηση, διατηρήσιμα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και ταυτόχρονα αναδεικνύουν τα προσωπικά σας ταλέντα, δεξιότητες εμπειρίες και καλύπτουν τις απαιτήσεις σας.

Η επιλογή ενός Franchise χωρίς την καθοδήγηση, συμβουλή και συμβολή ενός έμπειρου συμβούλου είναι εφικτή, συμβαίνει συχνά, αλλά εμπεριέχει σημαντικό ρίσκο με οδυνηρές – στη πλειονότητα- συνέπειες.  Ο ρόλος ενός συμβούλου είναι κρίσιμος για την επιτυχία της επιχειρηματικής κίνησής σας, δεν κοστίζει ιδιαίτερα ενώ αποσβένεται σχεδόν πάντα πριν καν ξεκινήσει τη λειτουργία η νέα σας επιχείρηση!

simvouloi-franchise-gia-epitiximenes-epixeiriseis

Μπορείτε μαζί να προσδιορίσετε με ακρίβεια τις δεξιότητές σας αλλά και τις προτιμήσεις σας, ώστε να καταλήξετε σε ένα franchise το οποίο θα σας εκφράζει, θα σας  ταιριάζει και θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σας, έχοντας καταλήξει και επικεντρωθεί στο καλύτερη δυνατή  πρόταση για εσάς, κεφαλαιοποιώντας εμπειρίες, δεξιότητες και γνώσεις, γεγονός που αποτελεί τη βάση για την επιτυχή πορεία μιας νέας επιχείρησης, ενός νέου franchise.

Παρά τα πλεονεκτήματα που σας παρέχει μια τέτοια συμβουλευτική υπηρεσία, χρειάζεται προσοχή! Τίποτα δεν είναι αυτονόητο και εγγυημένο. Υπάρχουν πολλοί «εκεί έξω» που αποκαλούν τους εαυτούς τους «Συμβούλους Franchise», χωρίς να έχουν ούτε αντίστοιχη εμπειρία, ούτε επιτυχημένο και αποδεδειγμένο έργο στο ενεργητικό τους. Αυτοί οι «επαγγελματίες» είναι παραδείγματα προς αποφυγή.

Πώς μπορείτε να αναγνωρίσετε ότι συνεργάζεστε με κάποιον υπεύθυνο σύμβουλο Franchise, που γνωρίζει τη δουλειά του, μπορείτε να τον εμπιστευτείτε και που τελικά θα σας παρέχει ουσιαστική βοήθεια; Λάβετε υπόψη τα παρακάτω χαρακτηριστικά που θα σας βοηθήσουν να ξεχωρίσετε τους σωστούς επαγγελματίες:

 • Εμπειρία στην αγορά του franchise– Όσα περισσότερα γνωρίζει κάποιος για την αγορά του franchise, τόσο περισσότερο μπορεί να σας βοηθήσει και να σας καθοδηγήσει στην σωστή επένδυση για εσάς. Αναζητήστε μια εταιρεία συμβούλων που τα στελέχη της είτε ήταν στελέχη σε μεγάλα δίκτυα franchise στην Ελληνική και Διεθνή αγορά, είτε  έχουν μια επιτυχή πορεία τόσο στην ανάπτυξη δικτύων όσο και στη δημιουργία- επιλογή επιτυχημένων franchisee. Ένας  καλός πωλητής σίγουρα θα είναι καλός «στα λόγια». Δεν χρειάζεστε όμως λόγια, και ιδιαίτερα σε αυτήν την εποχή που διανύουμε. Αντίθετα, χρειάζεστε την κατάλληλη καθοδήγηση-και σίγουρα μια εταιρεία με αντίστοιχη εμπειρία.
 • Επαγγελματίες – Μια εταιρεία συμβούλων που ασχολείται και με άλλα αντικείμενα σίγουρα δεν έχει την εξειδίκευση αλλά ούτε και τον χρόνο να αφοσιωθεί με τον απαιτούμενο τρόπο σε εσάς. Για αυτό λοιπόν είναι προτιμότερο και περισσότερο ασφαλές να απευθυνθείτε σε μια εταιρεία, η οποία ασχολείται επαγγελματικά με το franchisisng. Με λίγα λόγια η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στο franchise να είναι η καθημερινή και πλήρης επαγγελματική απασχόλησή της. Εξίσου σημαντικό βέβαια, όπως έχει προαναφερθεί, είναι να έχει αντίστοιχη εμπειρία και επιτυχίες στο ενεργητικό της και επίσης να διαθέτει τις αντίστοιχες υποδομές.  Να μπορεί να σας στηρίξει συνολικά στη διαδικασία επιλογής.

epilegontas-simvoulo-franchise

Πιο συγκεκριμένα:

 1. να έχει τις γνώσεις και τα εργαλεία για την αξιολόγηση της επιχειρηματικής πρότασης
 2. Να μπορεί να παρουσιάσει  και να αξιολογήσει εναλλακτικές προτάσεις Να μπορεί να αναλύσει το ανταγωνιστικό περιβάλλον και κυρίως να μπορεί να προβλέψει τις επερχόμενες  αλλαγές και τις επιπτώσεις τους στην αγορά
 3. Να έχει την εμπειρία και τα εργαλεία να συνδυάσει τις προσωπικές σας δεξιότητες και τα προσωπικά σας “θέλω” (οικονομικά, διαθεσιμότητα χρόνου, περιοχή δραστηριοποίησης κ.λπ.) με τις απαιτήσεις των εναλλακτικών concept που εξετάζονται.
 4. Να διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές και συνεργασίες ώστε να παρέχει αξιόπιστη νομική υποστήριξη, πέρα από τις όποιες συμβατικές γενικότητες, προσαρμοσμένη στην επιχειρηματική διάσταση της όποιας εναλλακτικής πρότασης
 5. Να διαθέτει αποδεδειγμένη εμπειρία σε επιλογή σημείου και στην αξιολόγηση τοπικών αγορών
 6. Να διαθέτει εξειδικευμένο τμήμα χρηματοοικονομικού σχεδιασμού

Με λίγα λόγια, πρόκειται για ένα συνδυασμό γνώσεων, εμπειριών και δεξιοτήτων που μόνο μια εξειδικευμένη εταιρεία μπορεί να προσφέρει.

 • Καλή φήμη στην αγορά –Ένας σωστός επαγγελματίας οφείλει (και θα το κάνει) να συζητήσει πολλές ώρες μαζί σας, να σας κάνει τις κατάλληλες ερωτήσεις και να ακούσει τις ανάγκες και τους στόχους σας, πριν σας αναφέρει οποιοδήποτε concept που θεωρεί κατάλληλο για εσάς. Όταν κάποιος σύμβουλος αρχίζει να προτείνει αλυσίδες στις οποίες θα μπορούσατε να επενδύσετε, ενώ έχει προηγηθεί μόλις μια ολιγόλεπτη συζήτηση, προσπαθεί απλά να «πουλήσει» πολύ συγκεκριμένα concepts σε όσους απευθύνονται σε αυτόν
 • Λεπτομερής εξέταση των franchisors – Ένας σύμβουλος που ξέρει τη δουλειά του οφείλει να έχει «σκανάρει» από πριν κάποιες αλυσίδες με τις οποίες θα μπορούσε δυνητικά να συνεργαστεί. Με αυτόν τον τρόπο θα έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίσει και την κατάλληλη ευκαιρία ή ευκαιρίες για τον υποψήφιο επενδυτή. Σίγουρα επιθυμείτε να συνεργαστείτε  με κάποια συμβουλευτική εταιρεία που εξετάζει ενδελεχώς τις αλυσίδες, τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρέχουν, το επιχειρηματικό τους μοντέλο, ώστε να είναι σε θέση στη συνέχεια οι εξειδικευμένοι σύμβουλοι να προτείνουν το καλύτερο δυνατό για εσάς προσωπικά concept, το οποίο αποτελεί παράλληλα και μια αξιόλογη επενδυτική-επιχειρηματική  πρόταση. Kαι μην ξεχνάτε ότι είναι άκρως σημαντικό να επιλέξετε μια εταιρεία που επικεντρώνεται στο τι είναι κατάλληλο για εσάς κι όχι μόνο στις εταιρείες που εκπροσωπεί.
 • Αποδεδειγμένα αποτελέσματα – Ένας τρόπος, και μάλιστα ιδιαίτερα αποτελεσματικός, με τον οποίο θα μπορούσατε να διερευνήσετε αν κάποια εταιρεία συμβούλων είναι κατάλληλη για εσάς και αν έχει τη δυνατότητα να σας παρέχει την απαραίτητη βοήθεια, είναι να εξετάσετε την προηγούμενη εμπειρία και αποτελεσματικότητά του. Στην περίπτωση που έχει στο ενεργητικό του συνεργασίες με αξιόλογους franchisors και έχει επιλέξει σωστούς franchisee για αυτούς, τότε είναι και κατάλληλοι στην αναζήτηση και ανεύρεση του κατάλληλου για τον εκάστοτε δυνητικό επενδυτή franchise.

Όπως κάθε αξιόλογη επιχείρηση, έτσι και μια εταιρεία συμβούλων franchise που δραστηριοποιείται στην αγορά για χρόνια, είναι περισσότερο πιθανό να είναι «δυνατός παίχτης», έμπειρος και αποτελεσματικός. Σε περίπτωση που μπορείτε να έρθετε σε επαφή με άτομα που χρειάστηκαν τις ίδιες υπηρεσίες με εσάς, καλό είναι να πάρετε πληροφορίες σχετικά με τον σύμβουλο στον οποίο απευθύνθηκαν.

Η καλύτερη εναλλακτική είναι να έρθετε σε επαφή με διάφορους συμβούλους, πριν προχωρήσετε τις διαδικασίες, ώστε να είστε σε θέση να διακρίνετε και να αναγνωρίσετε ποιος έχει την κατάλληλη κατάρτιση, εμπειρία και ικανότητα να σας καθοδηγήσει με σωστό και αποτελεσματικό τρόπο. Ας μην ξεχνάμε πως πρόκειται για μια επένδυση κρίσιμη και άκρως σημαντική σε μια εποχή προκλήσεων και αλλαγών!