Ώριμα ή Αναδυόμενα Δίκτυα Franchise: Πώς να Επιλέξω, τι με Συμφέρει;

Κατηγορία: Ενημέρωση & Άρθρα
Δημοσιεύτηκε: 10 Απριλίου 2020
Ώριμα ή Αναδυόμενα Δίκτυα Franchise: Πώς να Επιλέξω, τι με Συμφέρει;

Συναρπαστικές συνεχίζουν να είναι οι προοπτικές που προσφέρει σε Έλληνες και Κύπριους επιχειρηματίες ο χώρος του franchising. Αν και τα μεγέθη που καταγράφονται τα τελευταία χρόνια θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως ήπια αλλά σταθερά θετικά, εντούτοις ο προσεκτικός μελετητής θα ανακαλύψει δίκτυα με εξαιρετική πορεία, που προσέφεραν και συνεχίζουν να προσφέρουν μοναδικές ευκαιρίες ανάπτυξης και επιχειρηματικής εξέλιξης στους franchisees που τα επέλεξαν.

Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε να αναπτύσσονται επιχειρηματικά μοντέλα συνεργασίας –από νέα ή και υφιστάμενα δίκτυα- πιο συγκροτημένα, με συστηματικότερη προετοιμασία, με ξεκάθαρη στόχευση και ταυτόχρονα περισσότερο ευέλικτα.

choosing franchise1

Concept και επιχειρηματικές προτάσεις προσαρμοσμένες τόσο στις νέες συνθήκες, στο νέο ανταγωνιστικό πεδίο, στα νέα καταναλωτικά πρότυπα, όπως αυτά διαμορφώθηκαν μετά την κρίση, προβάλλουν μία διαφορετική αγοραστική εμπειρία, προκαλούν το καταναλωτικό ενδιαφέρον και κατακτούν σημαντικά μερίδια της αγοράς, προσελκύοντας νέους επενδυτές, που διέβλεπαν και αξιοποίησαν έγκαιρα τις προσφερόμενες ευκαιρίες.

Ο λόγος για τα αναδυόμενα συστήματα franchise, που είτε προσφέρουν σε παραδοσιακές ώριμες αγορές μία πιο οικεία άμεση, προσιτή, ευέλικτη πρόταση στο επιχειρηματικό κοινό, είτε συνδυάζουν καινοτόμες ιδέες και υπηρεσίες με εφαρμογές τεχνολογίας και φιλοδοξούν να μας φέρουν ένα βήμα πιο κοντά στο Αύριο. Πολλοί νέοι επιχειρηματίες με την κατάλληλη καθοδήγηση, τολμούν και πετυχαίνουν να κατακτήσουν σημαντικό μερίδιο στην αγορά με «αναδυόμενα» concepts που υπόσχονται να καλύψουν την ανάγκη μας για «κάτι… διαφορετικό». Eίτε σε επίπεδο επιχειρηματικής πρότασης είτε σε επίπεδο αγοραστικής εμπειρίας.
choosing franchise5
 
Στη διάρκεια της πολυετούς παρουσίας μας στον χώρο του franchising, ένα βασικό ερώτημα που συνεχώς επαναλαμβάνεται από τους υποψήφιους επενδυτές αναφέρεται στο εύλογο δίλημμα. Μεταξύ ενός νέου δικτύου και ενός είδη ανεπτυγμένου ώριμου συστήματος franchise:
 
– Να προτιμήσω ένα νέο σύστημα, που πιστεύω ότι μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα στις ανάγκες μου, στις δυνατότητές μου αλλά και στις νέες συνθήκες της αγοράς ή
-Nα επιλέξω κάτι πιο «σίγουρο», ένα ώριμο, εδραιωμένο δίκτυο franchise, ακόμα και αν οι περιοχές που μου προτείνονται δεν με ικανοποιούν, το κόστος είναι υψηλό ή ενδεχόμενα και η δυναμική της αγοράς και το ανταγωνιστικό πεδίο έχουν πλέον διαφοροποιηθεί;
Έτσι, το καίριο ερώτημα που καλείται να απαντήσει κάθε υποψήφιος, προσεκτικός franchisee είναι: «Πώς να επιλέξω και τί με συμφέρει;».
 
Τι είναι τα αναδυόμενα συστήματα Franchise;
Αρχικά, καλό θα ήταν να ορίσουμε τι είναι τα αναδυόμενα συστήματα Franchise. Ως αναδυόμενο ή emerging franchise χαρακτηρίζεται ένα νέο concept, που αναπτύσσει σταδιακά τη δυναμική του στην αγορά του franchising και το δίκτυό του απαρτίζεται από 2-5 το πολύ franchise units. Προφανώς και η κατηγορία των αναδυόμενων franchise δεν είναι κάτι καινούργιο, μια και όλα τα δίκτυα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη διεθνή αγορά, κάποια στιγμή ανήκαν σ’ αυτή. Η McDonald’s του 60, η Goody’s του 80, ο Γερμανός του 90, ο Γρηγόρης του 2000, το Coffee Island του 2010 και τόσα άλλα!
Για μία κατηγορία επενδυτών, η προσεκτική επιλογή μιας επενδυτικής πρότασης ενός αναδυόμενου δικτύου πληροί όλες εκείνες τις προδιαγραφές ανανέωσης και καινοτομίας που αναζητούν.
 
Προσελκύει την προσοχή των ενδιαφερόμενων franchisees για το χαμηλότερο αρχικό κόστος, τη δυναμική, την εμπορικότητα της προτεινόμενης περιοχής δραστηριοποίησης, για την ευελιξία του επιχειρηματικού μοντέλου και την ταχύτητα που προσφέρει, και ενδεχομένως για τη δυναμική, την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα του Concept καθώς και τη φρεσκάδα της αγοραστικής εμπειρίας. Πολλά από αυτά τα συστήματα franchise μπορεί να μην είναι ακόμα γνωστά, όμως διαθέτουν ισχυρά πλεονεκτήματα και προσφέρουν ευκαιρίες για τους επιχειρηματίες που θέλουν και αναζητούν νέες επιχειρηματικές προτάσεις, προσαρμοσμένες στα δικά τους «μπορώ» και «θέλω».
 
Σύμφωνα με έρευνα που διεξαγάγουμε συστηματικά, σχετικά με την ικανοποίηση των franchisees, οι κάτοχοι αναδυόμενων εμπορικών σημάτων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια, εξέφρασαν υψηλότερη ικανοποίηση σε σχέση με τους υπόλοιπους franchisees.
Βέβαια, η έρευνα αφορά αυτούς που παραμένουν franchisees σε δίκτυα που ξεκίνησαν ως αναδυόμενα και τώρα πια έχουν κατακτήσει σημαντικό μερίδιο στην αγορά. Το υπογραμμίζουμε αυτό, μια και η συντριπτική πλειονότητα των νέων συστημάτων franchise -ποσοστό που σε ορισμένες κατηγορίες και περιόδους αγγίζει το 80%- σταματούν την ανάπτυξή τους εντός διετίας, πριν επιτύχουν ένα ικανοποιητικό αριθμό νέων franchise. Προσελκύουν μικρό αριθμό franchisees, συνήθως ένα έως τρεις, και μετά είτε αποσύρονται από την αγορά, είτε αδρανοποιούνται. Φυσικά και ο βαθμός ικανοποίησης δεν αφορά αυτή την κατηγορία, αλλά εκείνους οι οποίοι έγκαιρα διέβλεψαν και επέλεξαν, στα πρώτα βήματά του, ένα δυναμικό, οργανωμένο, καινοτόμο, με ισχυρά διατηρήσιμα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, σύστημα franchise. 
 
Τι είναι αυτό που καθιστά την επιλογή ενός αναδυόμενου franchise, ως εξαιρετικά ελκυστική;
Ας δούμε αναλυτικά, ποια είναι τα οφέλη αλλά και τα μειονεκτήματα που ενέχει η επένδυση σε ένα αναδυόμενο δίκτυο franchise και τι εξασφαλίζει σε ένα franchisee ένα εδραιωμένο σύστημα franchise.
 
Διαβάστε επίσης