Αγορά Καφέ – Snack & Franchising

Κατηγορία: Θέσεις και Απόψεις
Συντάκτης: Παναγιώτης Γ. Ρουσόπουλος, Ιδρυτής και Διευθύνων Εταίρος της εταιρείας συμβούλων Franchise THE FRANCHISE CO. (www.thefranchiseco.gr)
Δημοσιεύτηκε: 20 Ιανουαρίου 2020
Αγορά Καφέ – Snack & Franchising

Οι αλυσίδες καφέ, επιτυγχάνοντας εξαιρετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, αποτέλεσαν τον σημαντικότερο πυλώνα ανάπτυξης του franchising συνολικά στην Ελλάδα και για το 2019.

Συγκεκριμένα, 30 δίκτυα Franchise αύξησαν κατά 225 τα σημεία πώλησής τους, εντάσσοντας το 70% των νέων Franchisees. Τα 10 μεγαλύτερα δίκτυα έχουν μέσο όρο 171 σημεία πώλησης, ενώ στο δείγμα των 30 δικτύων ο μέσος όρος είναι 66 σημεία πώλησης. Τα εταιρικά καταστήματα είναι το 16%, το 73% είναι τα καταστήματα franchise στην Ελλάδα, το 8% τα franchise του εξωτερικού και το 3% τα Shop in a Shop.
Η αγορά θα συνεχίσει να μεγαλώνει και να μετασχηματίζεται και τα επόμενα χρόνια, όμως είναι προφανές ότι θα εντείνεται ο ανταγωνισμός και αυτό θα οδηγήσει στο «ξεκαθάρισμα» του τοπίου.

Οι μεγάλες αλυσίδες, όπως και τα σωστά οργανωμένα νέα συστήματα που διεισδύουν στον χώρο, συνεχίζουν την αναπτυξιακή τους πορεία, ενισχύουν μερίδια και ταυτόχρονα ανασχηματίζουν τόσο το ανταγωνιστικό πεδίο, όσο και συνολικά τον κλάδο, όσον αφορά τα μερίδια των εισαγωγέων και των μεταποιητών, τον επαναπροσανατολισμό σε επίπεδο στρατηγικής, την έμφαση στη Retail αγορά, τη μεγαλύτερη εξωστρέφεια αλλά και την εφοδιαστική αλυσίδα.

Το 2020 οι παράγοντες που θα καθορίσουν την πορεία στον κλάδο του franchising είναι αρκετοί και το ειδικό βάρος τους εξαρτάται από τη θέση και τη δομή κάθε αλυσίδας. Αναλυτικά:

  • Η κερδοφορία και αποδοτικότητα στο σημείο πώλησης.
  • Η ποιότητα και η αποδοτικότητα των Franchisees.
  • Η διαφάνεια στο χρηματοοικονομικό μοντέλο.
  • Δεν αρκεί πια μόνο ένα ποιοτικό προϊόν και η επαρκής εξυπηρέτηση.
  • Η μάχη του real estate.
  • Το ολοκληρωμένο πλάνο ανάπτυξης.
  • Η τυποποίηση και η συνέπεια.
  • Η συνέπεια στα δομικά στοιχεία του brand.
  • Το επιχειρηματικό σχέδιο.
  • Το ανθρώπινο δυναμικό, ο πιο πολύτιμος παράγοντας για τις αλυσίδες του χώρου.
  • H τεχνολογική υπεροχή στο σύνολο των επιχειρησιακών λειτουργιών θα αποδειχθεί κρίσιμο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Όλοι οι παραπάνω παράγοντες θα καθορίσουν το ανταγωνιστικό πλαίσιο στην αγορά του καφέ τα επόμενα χρόνια. Οι ελληνικές αλυσίδες franchise του χώρου θα πρέπει να απαντήσουν σε αυτές τις προκλήσεις και να αξιοποιήσουν την ευνοϊκή γι’ αυτούς συγκυρία.