Από ανεξάρτητος επιχειρηματίας σε franchisee

Κατηγορία: Τετράδια του Franchising
Δημοσιεύτηκε: 31 Μαρτίου 2011
Από ανεξάρτητος επιχειρηματίας σε franchisee

Συμβαίνει συχνά επιτυχημένοι στον χώρο τους επιχειρηματίες μετά από πολυετή λειτουργία του καταστήματος τους να αποφασίζουν να ενταχθούν σε ένα δίκτυο franchise.

Εάν ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία, το πρώτο σημείο που θα πρέπει να εξακριβώσετε, πριν «αποχαιρετήσετε την ανεξαρτησία σας και ενταχθείτε στο Δίκτυο είναι το κατά πόσο η συμφωνία είναι οικονομικά συμφέρουσα καθώς και ποιες θα είναι οι συνέπειες της απόφασης σας αυτής, ιδιαίτερα αφού λειτουργείτε τη δική σας επιχείρηση με επιτυχία για πολλά χρόνια. Φροντίστε συνεπώς να λάβετε υπόψη τους παρακάτω παράγοντες:

Μετά από χρόνια παρουσίας στον χώρο σας, σίγουρα θα έχετε αποκτήσει τη δική σας πελατειακή βάση. Θα σας ακολουθήσουν οι πελάτες σας και όταν γίνετε franchisee; Θα διαθέτετε παρόμοια προϊόντα ή υπηρεσίες σε ανάλογη ποιότητα και τιμή, όπως αυτά που τους προμηθεύετε σήμερα; Ως franchisee, θα έχετε πρόσβαση σε προϊόντα που δεν μπορείτε να αποκτήσετε ως ανεξάρτητος επιχειρηματίας; Εάν το προϊοντικό μείγμα του franchisor διαφέρει από αυτό που προτιμούν οι πελάτες σας, ενδέχεται να ξεκινήσετε το χτίσιμο της πελατειακής σας βάση από το μηδέν. Σας συμφέρει αυτό;

idea-franchise

Εάν γίνεται franchisee, θα πρέπει να ακολουθείτε το σύστημα διαδικασιών του franchisor – ακόμα και αν θεωρείτε καλύτερες τις δικές σας μεθόδους λειτουργίας. Βασικό στοιχείο του franchise είναι η ομοιομορφία στην παροχή προϊόντων/ υπηρεσιών και εξυπηρέτησης των πελατών. Αυτό συνεπάγεται, ότι όλοι οι franchisees πρέπει να ακολουθούν τις ίδιες ακριβώς διαδικασίες με τον ίδιο τρόπο. Μέσα σε ένα δίκτυο είναι ελάχιστα τα περιθώρια διαφοροποίησης, και ένας σωστός franchisor θα σας επιβάλλει με τον τρόπο του τις δικές του διαδικασίες για να προστατέψει το όνομα και τους franchisees του δικτύου του. Εάν δεν είστε πρόθυμος να εναρμονιστείτε, μην προχωρήσετε στην ένταξη σας στο Δίκτυο.

Προετοιμάστε από τώρα τη στρατηγική εξόδου σας. Ένα πολύ καλό όνομα στην αγορά μπορεί να αυξήσει σημαντικά την αξία της επιχείρησης σας, όταν αποφασίσετε να αποσυρθείτε. Μήπως υπάρχουν υπερβολικοί περιορισμοί σχετικά με τη μεταβίβαση της επιχείρησης σας; Σας επιτρέπει η σύμβαση Franchise να μεταβιβάσετε την επιχείρηση στους κληρονόμους σας; Ταιριάζουν οι όροι και οι προϋποθέσεις ανανέωσης της σύμβασης με τα πλάνα συνταξιοδότησης σας; Ποιες θα είναι οι υποχρεώσεις σας μετά τη λήξη της σύμβασης; Εάν δεν μείνετε ικανοποιημένος από το σύστημα franchise, μπορείτε να επιστρέψετε στην ιδιοκτησία μιας ανεξάρτητης επιχείρησης ή μήπως υπάρχει κάποιος όρος που σας απαγορεύει να δραστηριοποιηθείτε ως ανταγωνιστής;

Εάν, πάλι, επιλέξετε να μην γίνεται franchisee, είστε σε θέση να ανταγωνιστείτε τον franchisor, αν ανοίξει κατάστημα κοντά σας; Γνωρίζετε πόσα καταστήματα σκοπεύει να ανοίξει ο franchisor στη γεωγραφική σας περιοχή; Προτίθεται να προσφέρει καλύτερες τιμές ή να κάνει μεγάλη διαφημιστική εκστρατεία; Μήπως το δικό σας κατάστημα χρειάζεται ανανέωση για να ανταγωνισθεί μια μεγάλη αλυσίδα; Η συμμετοχή σε ένα δίκτυο franchise προσφέρει πολλές ευκαιρίες, αλλά δεν είναι η πλέον συμφέρουσα λύση για όλους. Πράξτε έξυπνα και κοιτάξτε τι κρύβετε και πίσω από τους αριθμούς.