Η μη ένταξη των franchisees στα προγράμματα του ΕΣΠΑ, έφερε αντιδράσεις στον κόσμο του franchise!

Κατηγορία: Τελευταία Nέα της Αγοράς
Δημοσιεύτηκε: 27 Ιανουαρίου 2023
Η μη ένταξη των franchisees στα προγράμματα του ΕΣΠΑ, έφερε αντιδράσεις στον κόσμο του franchise!

Έντονες αντιδράσεις έχει επιφέρει στον κόσμο του franchise η -μέχρι στιγμής- μη ένταξη των franchisees στα πρόγραμματα του ΕΣΠΑ «Ψηφιακός Μετασχηματισμός» και «Πράσινος Μετασχηματισμός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων».

O Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, κύριος Γιάννης Τσακίρης, σε παλαιότερες δηλώσεις του είχε αναφέρει πως «καταβάλουμε προσπάθειες να εντάξουμε στο πρόγραμμα και τις επιχειρήσεις franchise. Υπάρχουν διαφορετικών ειδών franchise επιχειρήσεις. Για παράδειγμα, υπάρχει ένα ξενοδοχείο που διατηρεί μόνο το σήμα, πληρώνει για το σήμα, αλλά δεν εξαρτάται από τον προμηθευτή αλλά μπορεί να αγοράσει προϊόντα από όπου επιθυμεί. Ένα ακόμα παράδειγμα, αποτελούν οι υπηρεσίες ταχυμεταφορών που επίσης μένουν εκτός. Είναι κάτι που προσπαθούμε να το λύσουμε νομικά, δημιουργώντας ένα ερωτηματολόγιο σαν υπεύθυνη δήλωση όπου ο κάθε franchisee θα απαντάει σε κάποιες ερωτήσεις και το σύστημα θα του απαντάει εάν είναι δικαιούχος ή όχι. Αυτό δεν έχει λυθεί πλήρως αλλά θέλουμε να το λύσουμε. Οι επιχειρήσεις franchise μένουν εκτός καθότι θεωρούνται συνδεδεμένες επιχειρήσεις. Δεν είναι ελληνικό ζήτημα, αλλά ευρωπαϊκό».

Με τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσαν οι δηλώσεις του κύριου Γ. Τσακίρη, πηγές του Υπουργείου Ανάπτυξης προχώρησαν σε δηλώσεις στο Capital.gr: «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε διαπραγμάτευση με τα στελέχη της Κομισιόν, προκειμένου να βρεθεί λύση και με αυτόν τον τρόπο να συμπεριληφθούν και οι επιχειρήσεις franchise στον νέο κύκλο επιδοτήσεων» και συμπληρώνουν πως το πρόγραμμα δεν έχει καταληκτικές ημερομηνίες κατάθεσης των φακέλων των επιχειρήσεων. Αντίθετα, λειτουργεί έως ότου εξαντληθεί το κεφάλαιο 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, το οποίο θα διανεμηθεί σε 300 εκατομμύρια ευρώ για το πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός» και 700 εκατομμύρια ευρώ για «Πράσινος Μετασχηματισμός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων». Όπως αναφέρει το υπουργείο, η μη ύπαρξη καταληκτικής ημερομηνίας δίνει το περιθώριο μελλοντικής ένταξης των επιχειρήσεων franchise στα προγράμματα, όταν βρεθεί μια τεχνική φόρμουλα για την ένταξή τους.

Το Capital.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Franchise, κύριο Κωνσταντίνο Κωνσταντινόπουλο, ο οποίος με τις δηλώσεις του, έθεσε υπό αμφισβήτηση τις δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού, κυρίου Γιάννη Τσακίρη λέγοντας «H Κομισιόν αναγνωρίζει τις επιχειρήσεις franchise ως συνδεδεμένες και γι’ αυτόν τον λόγο δεν τις εντάσσει στο νέο ΕΣΠΑ. Ο ορισμός της Κομισιόν περί συνδεδεμένων εταιρειών αναγράφει ακριβώς το αντίθετο. Σε ό,τι αφορά τις συμβάσεις franchise δεν αποτελούν εκ προοιμίου απόδειξη σύνδεσης των εταιρειών μεταξύ τους. Είναι κάτι που μένει να αποδειχτεί στη συνέχεια. Επομένως, δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση η ερμηνεία που δίνει η Κομισιόν περί συνδεδεμένων εταιρειών. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι ο υπουργός αναφέρθηκε στο ότι οι franchise επιχειρήσεις είναι συνδεδεμένες. Το μόνο που μπορώ να υποθέσω είναι ότι πρόκειται για λανθασμένη διατύπωση».

Σχετικά με τον γενικότερο αποκλεισμό των επιχειρήσεων franchise από τις επιδοτήσεις των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, ο κύριος Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος είχε αναφέρει «έχουμε προσπαθήσει να βρούμε μία λύση, κάτι που το έχουμε πετύχει. Η λύση είναι ότι έχουμε εντοπίσει έναν τρόπο να εμπλέξουμε στη διαδικασία τον Ενδιάμεσο Φορέα Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα (ΕΦΕΠΑΕ). Ο Ενδιάμεσος Φορέας έχει έρθει σε επικοινωνία με τον Σύνδεσμο Franchise, ενώ έχουμε συντάξει όλα τα απαραίτητα κείμενα και δημιουργήσαμε τις απαραίτητες προϋποθέσεις που χρειάζεται το υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου όταν κατατίθεται ο φάκελος από μία επιχείρηση με σύμβαση franchise να μπορεί με τρόπο απόλυτα σαφή και γρήγορο, να αποκρυπτογραφήσει εάν αυτή η εταιρεία είναι συνδεδεμένη με κάποια άλλη και αλλάζει το μέγεθός της, δεδομένου ότι το ΕΣΠΑ απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επί της ουσίας λοιπόν οι εταιρείες που έχουν σύμβαση franchise δεν εξαιρούνται, αλλά αξιολογούνται για το εάν πρέπει να εξαιρεθούν ή όχι. Μάλιστα, για τη λύση που σας προανέφερα έχει συμβάλλει το υπουργείο για να βρεθεί»

Ο κύριος Παναγιώτης Ρουσόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της THE FRANCHISE CO., αναφέρει πως «Είναι απορίας άξιο πώς ενώ όλα τα επιδοτούμενα προγράμματα αποσκοπούν στην ενίσχυση επιχειρηματικών σχεδίων για ενίσχυση της βιωσιμότητας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας συνεχίζουν να αποκλείουν εκ των προτέρων τις επιχειρήσεις franchise, οι οποίες αποδεδειγμένα πληρούν τις τυπικές και κυρίως τις ουσιαστικές προϋποθέσεις και ταυτόχρονα έχουν υψηλά ποσοστά βιωσιμότητας και συνεισφέρουν πολλαπλά στην Εθνική οικονομία.»

«Η δήλωση του κ. Τσακίρη περί συνδεδεμένων επιχειρήσεων, είναι απότοκο μιας παγιωμένης, γραφειοκρατικής αντίληψης και δεν εστιάζει στην ουσία των πραγμάτων. Οι επιχειρήσεις franchise είναι ανεξάρτητες επιχειρήσεις, που εντασσόμενες σε ένα δίκτυο επιτυγχάνουν σημαντικές οικονομίες κλίμακας, απολαμβάνουν αναγνωσιμότητα, αξιοποιούν συσσωρευμένη γνώση, δημιουργούν και προσφέρουν υψηλής προστιθέμενης αξίας υπηρεσίες κλπ. Όντας μέλη ενός δικτύου, παραμένουν ανεξάρτητες οντότητες. Πρέπει να υπάρξει μια ξεκάθαρη διαδικασία καθορισμού σχετικά με τη διασύνδεση επιχειρήσεων και το πως επηρεάζονται τα μεγέθη τους και το ανταγωνιστικό πεδίο, που τελικά αυτό είναι το ζητούμενο. Το Υπουργείο, πρέπει να δημιουργήσει αυτόν τον μηχανισμό που προτείνει ο σύνδεσμος franchise δίνοντας πραγματικά σημαντική ώθηση στην αξιοποίηση πολύτιμων πόρων προς όφελος και της επιχειρηματικής κοινότητας και της εθνικής οικονομίας. Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι οι εταιρείες franchise, αποδεδειγμένα επιτυγχάνουν μεγαλύτερη μόχλευση και αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ, έχουν ισχυρά και διατηρήσιμα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και είναι στη πλειονότητά τους πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που προσφέρουν συγκριτικά -άμεσα ή έμμεσα – πολλά περισσότερα στην εθνική οικονομία, από αντίστοιχου μεγέθους επιχειρήσεις είτε μέσω φορολογίας, εισφορών, δημιουργίας θέσεων εργασίας κοκ. είτε μέσω της συμβολής τους στον εκσυγχρονισμό των συνεργαζόμενων με αυτές παραγωγικών μονάδων, στην βελτίωση της εφοδιαστικής αλυσίδας κλπ. Μετά από μια μακρά περίοδο συνεχών κρίσεων η μεγιστοποίηση του οφέλους από την αξιοποίηση των πολύτιμων πόρων της ΕΕ είναι εξαιρετικά κρίσιμη και ο συνεχιζόμενος αποκλεισμός των συστημάτων franchise μόνο αρνητικά λειτουργεί».