Επιλέγοντας τον κατάλληλο σύμβουλο

Κατηγορία: Ενημέρωση & Άρθρα
Δημοσιεύτηκε: 16 Ιανουαρίου 2005
Επιλέγοντας τον κατάλληλο σύμβουλο

Σε κάθε σημαντική απόφαση, σε κάθε κρίσιμη φάση απαιτείται να έχει προηγηθεί συστηματική ανάλυση και έρευνα.

Σε ένα οικονομικό περιβάλλον έντονου ανταγωνισμού, υψηλής πολυπλοκότητας, αλληλεξαρτήσεων  και συνεχών αλλαγών η επιλογή της κατάλληλης επενδυτικής πρότασης αναδεικνύεται ιδιαίτερα επίπονη  διαδικασία. Ιδιαίτερα όταν αγοράζεις ή ξεκινάς ένα franchise, είναι καθοριστική η λήψη  μίας σωστής, έγκυρης και χρήσιμης συμβουλής. Ο  Παναγιώτης Γ. Ρουσόπουλος επισημαίνει μερικά σημεία για την επιλογή και το ρόλο των σωστών συμβούλων.

 Το franchising είναι o πλέον κατάλληλος τρόπος για να δημιουργήσεις μια δική σου επιχείρηση, και πράγματι ταιριάζει στον Έλληνα επιχειρηματία. Παρ’όλα αυτά απαιτείται μεγάλη προσοχή και συστηματική αξιολόγηση όλων των παραμέτρων για να αποφευχθούν πιθανοί απρόσμενοι κίνδυνοι, οι οποίοι μπορεί να καταλήξουν ιδιαίτερα δαπανηροί αλλά και ιδιαίτερα επώδυνοι, καθώς  μία σχέση franchise είναι σαν το γάμο- είναι εύκολο να  ξεκινήσεις και ακριβό αν θέλεις να διακόψεις.

Η τελική απόφαση, η ανάληψη του επιχειρηματικού κινδύνου ανήκει πάντα στον επιχειρηματία, σε εσάς. Όμως η ορθότητα της επιλογής και η μείωση του ρίσκου είναι συνάρτηση εξειδικευμένων γνώσεων, στοιχείων και ποιοτικής ανάλυσης τους που απαιτεί πολυετή εμπειρία και κατάλληλα εργαλεία. Έτσι για να διασφαλίσετε την επένδυση σας, είναι απαραίτητο να επενδύσετε σε εξειδικευμένες συμβουλές ιδιαίτερα στον επιχειρηματικό, οικονομικό και νομικό τομέα. Στον χώρο των εξειδικευμένων συμβούλων, όπως και σε πολλούς άλλους,  συνηθίζεται να παίρνεις αυτό που πληρώνεις και η πιο φτηνή συμβουλή δεν είναι πάντα η καλύτερη. Χρειάζεστε ποιοτική συμβουλή από φορείς που πραγματικά καταλαβαίνουν τη φύση του franchising, έχουν γνώση της αγοράς και την επιστημονική-επαγγελματική επάρκεια και υποδομή ώστε να σας παρέχουν ολοκληρωμένες υπεύθυνες συμβουλές . Η αξιοποίηση της εμπειρίας και της γνώσης διασφαλίζει όχι απλά την ορθότητα της επιλογής, αλλά και ταυτόχρονα εξοικονομεί χρόνο και χρήμα πολύτιμο για την τελική αποδοτικότητα της επένδυσης.

Πως κάνετε την επιλογή;

Στην επιλογή ενός συμβούλου είναι πράγματι ιδιαίτερα σημαντικό το να «οικοδομήσετε» μια ουσιαστική και αρμονική σχέση, δηλαδή να αναπτυχθεί η κατάλληλη ¨χημεία¨ και εμπιστοσύνη. Θα πληρώσετε για την συμβουλή τους και πρέπει να έχετε εμπιστοσύνη στο πρόσωπο και στο φορέα που σας παρέχει την συμβουλή.

Λέγοντας αυτό, δεν εννοούμε να χρησιμοποιήσετε ας πούμε το οικογενειακό σας δικηγόρο για να εξετάσει μία σύμβαση franchise, επειδή απλά τον εμπιστεύεστε. Το franchising είναι ένας εξειδικευμένος χώρος γι’αυτό θα πρέπει να ερευνήσετε προσεκτικά την αγορά για να διαλέξετε επαγγελματίες συμβούλους ειδικευμένους σε αυτό. Πολλοί σπουδαίοι δικηγόροι δεν έχουν δει ποτέ πριν μια σύμβαση franchise και έτσι η γνώμη τους θα είναι  επιφανειακή. Πολλοί καλοί λογιστές, επίσης, δεν καταλαβαίνουν την πραγματική αξία του brandname,  μίας μάρκας franchise και ενός κυρίως ενός συστήματος franchise. Παράλληλα εάν διαλέγετε άπειρους επαγγελματίες στο χώρο, δε θα πληρώνετε μόνο για μια αβέβαιη συμβουλή – αλλά θα τους πληρώνετε για να αποκτούν εκείνοι εμπειρία.

Για αυτό αναζητήστε εξειδικευμένες  εταιρείες συμβούλων με εμπειρία στο franchising. Εταιρείες που έχουν την υποδομή, την τεχνογνωσία και το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό. Η επιλογή ενός franchise πλέον είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη και σύνθετη διαδικασία και απαιτεί συσσωρεμένη εμπειρία, γνώση από διαφορετικές ειδικότητες που πρέπει να συνεργαστούν και έχουν κοινή οπτική γωνία. Η διασφάλιση της επένδυσης σας σε βάθος χρόνου,  σε επιχειρηματικό, οικονομικό, νομικό επίπεδο δεν εξασφαλίζεται με την αποσπασματική προσέγγιση ενός νομικού ή ενός λογιστή, έστω και αν είναι εξειδικευμένοι. Το επιχειρηματικό περιβάλλον είναι πολύ πιο σύνθετο και απαιτεί συνδυασμένη ανάλυση και. συνολικό σχεδιασμό. Επικοινωνήστε λοιπόν με το Σύνδεσμο Franchise, ελέγξτε ποιοι σύμβουλοι είναι μέλη του, εξετάστε την υποδομή και την εμπειρία τους. Ρωτήστε, επίσης άλλους franchisees ή franchisors που έχουν εμπειρία στην αγορά. Κάντε ερωτήσεις για να πάρετε τις πληροφορίες που χρειάζεστε ώστε να βεβαιωθείτε ότι η ποιότητα υπηρεσιών  των συμβουλών που σας προτείνουν, είναι  υψηλού επιπέδου και αξίζει τα χρήματα που θα επενδυθούν.

Ζητήστε μια αρχική συνάντηση με συμβούλους. Ακούστε τους, μάθετε τις απόψεις τους και κάντε ερωτήσεις. Διερευνήστε την στελεχιακή υποδομή και τις εμπειρίες τους:   Νιώστε ελεύθεροι να εξετάσετε αρκετούς. Η σωστή επιλογή αποδεικνύεται πολλές φορές καθοριστική γιο την τελική επιτυχία του εγχειρήματός σας.

Η Αξία του Χρήματος

Υπάρχει ένα ρητό που λέει ότι «παίρνεις αυτό που πληρώνεις» και πραγματικά τούτο ισχύει απόλυτα και στο  χώρο των συμβούλων. Η εμπειρία και η εξειδίκευση κοστίζουν, έτσι να είστε προετοιμασμένοι να δώσετε μία λογική αμοιβή στους επαγγελματίες συμβούλους σας. Το πρόσθετο αυτό κόστος, το να χρησιμοποιήσεις δηλαδή μια εξειδικευμένη εταιρεία,  έναν επαγγελματία σύμβουλο, θα υπερκαλυφθεί με το ποιοτικό αποτέλεσμα  των συμβουλών που θα δοθούν. Το τελικό κόστος ενός λάθους, μιας αποτυχημένης επιλογής, συγκρινόμενο με το κόστος των υπηρεσιών ενός συμβούλου, είναι δυσανάλογα υψηλό, υπογραμμίζοντας ακόμη μια φορά ότι το κόστος της αξιοποίησης της γνώσης και της εμπειρίας είναι ιδιαίτερα φθηνό.

Πολλοί σύμβουλοι δεν συνηθίζουν να εργάζονται με μία προκαθορισμένη βάση τιμών, γιατί πολλά απρόοπτα μπορούν να εμφανιστούν, αλλάζοντας το εύρος και το πλαίσιο συνεργασίας. Γι’αυτό συνήθως χρεώνουν με την ώρα, κάτι το οποίο θα ανακαλύψετε. Αν δεν μπορείτε να εξασφαλίσετε συγκεκριμένη τιμή, αποκτήστε μία κατά προσέγγιση γραπτή εκτίμηση των ωρών που θα απαιτηθούν, με αυστηρά καθορισμένες παραμέτρους, για να αποφύγετε παρεξηγήσεις.

Θυμηθείτε ότι ο σύμβουλος σας είναι στο πλευρό σας, αλλά ότι ταυτόχρονα θέλει να πληρωθεί για μία δουλειά που θα γίνει με επαγγελματισμό και με ποιότητα. Πολλοί σύμβουλοι ζητάνε προκαταβολικά ορισμένο ποσοστό , αίτημα αρκούντος δίκαιο, οπότε μην αισθάνεστε άσχημα. Εδώ το κλειδί είναι να κατανοήσετε τα κριτήρια της χρέωσης και το πιθανό κόστος στην συνολική επένδυση που προτίθεστε να υλοποιήσετε. Και μην ξεχνάτε: τα χρήματα σε ένα έμπειρο σύμβουλο καταβάλλονται μια φορά, ενώ οι συνέπειες μιας λαθεμένης επιλογής είναι πολλαπλάσιες και πιθανά να τις πληρώνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μία Λογική Αμοιβή

Υπάρχει μία τάση οι άνθρωποι να νιώθουν ότι οι επαγγελματικές αμοιβές, οι άϋλες δηλαδή υπηρεσίες, είναι υπερβολικές. Όπου συμβαίνει αυτό, συνήθως ο σύμβουλος δεν έχει ενημερώσει για τα κριτήρια της χρέωσης, δεν έχει δώσει σωστές εκτιμήσεις και δεν  έχει κρατήσει τον πελάτη ενήμερο κατά τη διάρκεια της συνεργασίας. Το αποτέλεσμα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι αρνητικό για όλους.

Εάν δεν είστε ευχαριστημένοι με τον τελικό λογαριασμό που λάβατε, πρέπει να επικοινωνήσετε με τον αποστολέα αμέσως. Όπως και στο franchising, η επικοινωνία είναι το πιο σημαντικό στοιχείο μιας αμοιβαία αποδοτικής και αποτελεσματικής σχέσης.

Θα πρέπει να ακολουθήσετε τη συμβουλή;

Η άποψη που λαμβάνετε από τον σύμβουλο σας θα βασιστεί στην δική του εξειδικευμένη επαγγελματική άποψη, στη γνώση του στο χώρο, στην συνεκτίμηση  στοιχείων που αφορούν εσάς (οικονομικά, στόχοι, γνώσεις, εμπειρία κλπ)  και στην έρευνα και αξιολόγηση που θα υλοποιήσει για λογαριασμό σας.

Παρ’όλα αυτά η αποδοχή ή μη της άποψης του συμβούλου, εξαρτάται από εσάς. Εάν διαφωνείτε ή δεν αποδέχεστε την συμβουλή, τότε συζητήστε το. Σιγουρευθείτε ότι δεν υπάρχουν παρεξηγήσεις ή παρανοήσεις ικανές να οδηγήσουν σε λανθασμένη συμβουλή.  Μερικές φορές ένα ενστικτώδες συναίσθημα μπορεί να σας προκαλέσει να απορρίψετε την συμβουλή που σας δόθηκε. Εάν τελικώς απορρίψετε την πρόταση του, να είστε προετοιμασμένοι να δεχτείτε τις συνέπειες των πράξεων σας.

Μην περιμένετε από έναν σύμβουλο  να σας πει τι να κάνετε. Ο ρόλος του είναι να σχολιάσει μία κατάσταση αντικειμενικά, χωρίς συναίσθημα, χρησιμοποιώντας όλες τις σχετικές ικανότητες του, την κρίση και τη γνώση των παραγόντων που εμπλέκονται. Βάλτε το αυτό βαθιά στο μυαλό σας όταν αποφασίζετε να δεχτείτε την συμβουλή, αλλά θυμηθείτε ότι η τελική απόφαση είναι πάντα δική σας.

«Χτίστε» βασιζόμενοι στην εμπιστοσύνη

Ο πελάτης και ο επαγγελματίας σύμβουλος πρέπει πάντα να εμπιστεύονται ο ένας τον άλλο, να λένε μεταξύ τους όλη την αλήθεια. Εάν θέλετε καλή και έγκυρη γνώμη, πρέπει να δίνετε στον σύμβουλό σας όλες τις πληροφορίες που μπορείτε και να είστε απολύτως ειλικρινείς σχετικά με τις συνθήκες, γιατί η συμβουλή του εν μέρει θα βασισθεί σε αυτό που θα του πείτε.

Όταν συναντάτε μια εταιρεία συμβούλων, θα πρέπει να έχετε θέσει ως στόχο μία μακροχρόνια σχέση μαζί της. Όσο περισσότερο ενεργούν για εσάς οι σύμβουλοι, τόσο το καλύτερο θα  γνωρίσουν εσάς και την επιχείρηση σας,  οπότε η συμβουλή που θα σας δώσουν, θα είναι αποδοτικότερη. Άνθρωποι που αλλάζουν συμβούλους τακτικά   χάνουν αυτή την πολύτιμη συνεργασία με αντίκτυπο ποιοτικό και οικονομικό.

 Ένα αναγκαίο καλό

Όποιο και αν είναι το αντικείμενο της εταιρείας σας, όποια και αν είναι η εμπειρία σας, όσο καλοί και να είστε – σε αυτή την εποχή δεν μπορείτε να τα κάνετε όλα μόνος σας·  πάντα θα υπάρχουν ανησυχίες και προβληματισμοί για θέματα έξω από το δικό σας χώρο ειδίκευσης. Το ιδανικό είναι να έχετε έμπειρους και έμπιστους συμβούλους οι οποίοι θα βοηθήσουν να γίνεται περισσότερο επιτυχημένοι.

Οι επαγγελματίες σύμβουλοι, οι εξειδικευμένες εταιρείες δεν είναι αναγκαίο κακό, αλλά αναγκαίο καλό!  Μπορούν να συνεισφέρουν σε περαιτέρω ανάπτυξη, να σας προστατεύσουν, να σας υποδείξουν εναλλακτικές στρατηγικές καθώς επίσης να διασφαλίσουν με την εμπειρία και με τη γνώση τους τη αποδοτική λειτουργία της δικής σας επιχείρησης.

Επιλέξτε τους λοιπόν σωστά, αξιοποιήστε τους με σύνεση και συμπεριφερθείτε τους σαν φίλους· εξάλλου είναι κοντά σας, για να σας βοηθήσουν.