Τα 5 χαρακτηριστικά των επιτυχημένων δικτύων franchise

Κατηγορία: Για τους νέους Franchisors
Δημοσιεύτηκε: 05 Ιουνίου 2019
Τα 5 χαρακτηριστικά των επιτυχημένων δικτύων franchise

Το franchising, παρά τις όποιες παθογένειες που παρουσιάζει, παραμένει και στην Ελλάδα μια εξαιρετικά αποδοτική εναλλακτική πρόταση, τόσο για υποψήφιους επενδυτές, όσο και για τις επιχειρήσεις που επιλέγουν να το αξιοποιήσουν ως βασική συνιστώσα στη συνολική στρατηγική ανάπτυξής τους.

Η αγορά πάντοτε ανταμείβει τις ευκαιρίες για franchise

Κυρίως όμως ανταμείβει τα συστήματα franchise που στοχεύουν στην προσέλκυση και ένταξη ποιοτικών franchisees στο δίκτυό τους και στην κερδοφορία σε επίπεδο επιχείρησης franchise, σε επίπεδο σημείου πώλησης.

Πάντα τονίζουμε ότι η επιτυχία ενός συστήματος franchise καθορίζεται από την επιτυχία του κάθε franchisee.

Οι υποψήφιοι ποιοτικοί franchisees είναι πλέον πιο ενημερωμένοι, πιο απαιτητικοί, πιο υποψιασμένοι αλλά και πιο «διψασμένοι» για πραγματικά αποδοτικές επιχειρηματικές προτάσεις.

Τα επιτυχημένα δίκτυα, όπως φαίνεται και στην έρευνα προϋποθέτουν ένα συγκροτημένο concept, που απαιτεί πέντε θεμελιώδη χαρακτηριστικά:

Μοναδικά προϊόντα και υπηρεσίες. Ένα ολοκληρωμένο concept πρέπει να προσφέρει στην αγορά που στοχεύει να δραστηριοποιηθεί, κάτι το διαφορετικό, καλύτερο και πιο κερδοφόρο σε σχέση με άλλες επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στο ανταγωνιστικό πεδίο. Σε αντίθετη περίπτωση, η αγορά πολύ σύντομα θα κατακλυστεί από «αντίγραφα» concepts, που μέσω της υπερπροσφοράς υποτιμούν, απαξιώνουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, καθηλώνοντας έτσι τη δυνατότητα ανάπτυξης όλων των δικτύων. Το βιώσαμε με τις αλυσίδες με γιαούρτια, αρώματα, donuts, σουβλάκια κ.λπ. Δεν αρκεί να έχεις καλό καφέ ή ένα καλό κουλούρι. Απαιτείται τεχνογνωσία, υποδομή, συνέπεια, συνεχής εξέλιξη και μια ολοκληρωμένη στρατηγική marketing.

Κερδοφορία. Το μοντέλο πρέπει να ανταποκρίνεται, αν όχι και να υπερβαίνει τις προσδοκίες των υποψηφίων επενδυτών. Οι franchisees πρέπει να είναι σε θέση να κάνουν απόσβεση της συνολικής επένδυσής τους σε 3 έτη. Προτάσεις για απόσβεση της επένδυσης σε ένα έτος που προβάλλονται στην αγορά, καλό είναι να εξετάζονται με μεγάλη προσοχή. Η εικονική πραγματικότητα και στο franchise είναι δυστυχώς γεγονός. Η πλειονότητα των δικτύων, που πρόβαλλαν παρόμοιους χαρακτηρισμούς, δεν υπάρχουν πλέον στην αγορά, συμπαρασύροντας και τους επενδυτές που τους εμπιστεύτηκαν.

Οχύρωση. Το πελατοκεντρικό μοντέλο του franchisor οφείλει να θέτει συνεχώς ισχυρά εμπόδια για την είσοδο ανταγωνιστών στην αγορά και να εξελίσσεται διαρκώς ώστε να είναι δύσκολο να αντιγραφεί. Η αγορά θα προσελκύσει γρήγορα καινούργιους νεοεισερχόμενους ανταγωνιστές, υποβαθμίζοντας το προϊόν ή την υπηρεσία των franchisees μειώνοντας τις τιμές και τα περιθώριfranchiseα κέρδους. Οι συγκροτημένες, ξεκάθαρες «τοποθετήσεις» περιλαμβάνουν μοναδικά στοιχεία που αναδεικνύουν το brand σε καινοτόμο ηγέτη, διαμορφωτή τιμών, πάροχο μοναδικής αγοραστικής εμπειρίας ή σχέσεων. Τα στοιχεία που είναι ικανά να προσφέρουν υπηρεσίες με υψηλή προστιθέμενη αξία, με χαρακτηριστικά όπως ευκολία ή ταχύτητα εξυπηρέτησης, κοινωνική ευθύνη, ηγετικό χαρακτήρα και με δυνατότητες προσαρμογής ή εξατομίκευσης. Τα ισχυρά brands είναι ικανά να καθορίζουν την κατηγορία, να θέτουν όρια και να προσδιορίζουν τα standards.

Δίνοντας αξία στον πελάτη. Κοινό δομικό στοιχείο των επιτυχημένων concepts είναι η πλήρης συνείδηση ότι οι καταναλωτές είναι εκείνοι καθορίζουν την αξία της εταιρείας κι ότι το υφιστάμενο επιχειρηματικό μοντέλο προσφέρει πράγματι σταθερά υψηλή προστιθέμενη αξία σε σχέση με το καθορισμένο επίπεδο τιμών. Τα οργανωμένα δίκτυα κατανοούν απόλυτα την ανάγκη της συνεχούς εξέλιξης, μετασχηματισμού και της καινοτομίας, έτσι ώστε τα όποια ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα να είναι πραγματικά ισχυρά και διατηρήσιμα, σε ένα ανταγωνιστικό πλαίσιο συνεχώς μεταβαλλόμενο.

Διατηρησιμότητα- Διάρκεια. Η στρατηγική τοποθέτηση του concept μπορεί να υπερβαίνει κινδύνους και αναταράξεις που δημιουργούνται από ανταγωνιστές που αξιοποιούν την τεχνολογία για να αποδομήσουν, αποδιοργανώσουν την αγορά για να την επανακαθορίσουν προσφέροντας σε ένα άλλο πεδίο μια πιο ολοκληρωμένη εμπειρία. Τα ανταγωνιστικά concepts που θέλουν να παραμείνουν ηγέτες στον χώρο τους, κατανοούν ότι οι πελάτες δεν είναι πλέον δεδομένοι. Οι καταναλωτές εμπιστεύονται brand αλλά ταυτόχρονα αναζητούν νέες εμπειρίες, νέες προτάσεις.

Εάν το επιχειρηματικό μοντέλο δεν διαθέτει αυτά τα 5 χαρακτηριστικά, το brand σας ενδέχεται να παρουσιάσει «θανατηφόρες» ατέλειες που θα το οδηγήσουν σε αδυναμία ανταγωνιστικής τοποθέτησής και σε ένα σχεδόν παρατεταμένο αναπτυξιακό τέλμα ή πολύ χειρότερα, θα το βυθίσουν σε ένα σενάριο απαξίωσης. Αυτή η αρνητική τροχιά, με τη σειρά της, θα οδηγήσει σε προσέλκυση λιγότερων υποψηφίων franchisees, αποδυνάμωση του δικτύου, φυγόκεντρες τάσεις, με οδυνηρά αποτελέσματα για τους υφιστάμενους franchisees. Η υγιής ανάπτυξη είναι ο βασιλιάς!

Στο ΠΑΝΟΡΑΜΑ FRANCHISE 2019 παρουσιάζουμε ευρήματα της ετήσιας έρευνας για το franchising στην Ελλάδα το 2018. Πέρα από τα ευρήματα, τις τάσεις ανά κατηγορία κλπ αναλύονται και οι παράγοντες που καθόρισαν την πορεία του. Παρά τα όποια θετικά βήματα, η εκτίμησή μας παραμένει ότι για άλλη μια χρονιά, τα συστήματα franchise δεν πέτυχαν να προσελκύσουν εκείνο τον αριθμό των υποψήφιων επενδυτών που πράγματι αξίζουν.

Για να αναπτυχθεί ένα σύστημα franchise πρέπει να διαθέτει