Πόσο γρήγορα θα αποδώσει το δίκτυό μου;

Κατηγορία: Για τους νέους Franchisors
Δημοσιεύτηκε: 01 Νοεμβρίου 2018
Πόσο γρήγορα θα αποδώσει το δίκτυό μου;

Είναι η Νο1 ερώτηση που έρχεται στο μυαλό κάθε franchisor – πότε θα αρχίσω να κερδίζω; Και είναι απολύτως φυσιολογικό. Αυτός άλλωστε είναι ο λόγος για τον οποίο αποφασίζει κανείς να αναπτύξει την εταιρεία του.

Όταν μιλάμε για κέρδος, είναι πολλοί οι παράγοντες που καθορίζουν το πόσο γρήγορα θα δείτε το κεφάλαιό σας να αυξάνεται στην τράπεζα.

Ποιοί είναι αυτοί;

1. Σε ποιον κλάδο δραστηριοποιήστε

Το  franchising πλέον έχει επεκταθεί σε πολλούς διαφορετικούς χώρους και τις υποκατηγορίες τους. Κάποιοι τύποι franchise, όπως τα home – based concepts, οι οποίοι δεν απαιτούν υψηλό κεφάλαιο, σίγουρα αποδίδουν κέρδη πολύ πιο γρήγορα από κάποιους άλλους. Αντίθετα, τα σημεία λιανικής πώλησης που χρειάζονται ένα μεγάλο όγκο προμηθειών και αποθεμάτων, απαιτούν μεγαλύτερο ύψος επένδυσης και κατ’ επέκταση θα σας πάρει περισσότερο καιρό να κάνετε απόσβεση της επένδυσής σας.

2. Πως χρηματοδοτείτε την επιχείρησή σας

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να χρηματοδοτήσετε το franchise σας. Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία που θα πρέπει να σκεφτείτε προτού προχωρήσετε στην ανάπτυξη του δικτύου σας μέσω franchising είναι το πόσο χρόνο θα σας πάρει να βγάλετε κέρδος από αυτό.

Εάν επιλέξετε να χρηματοδοτήσετε την επιχείρησή σας μέσω τραπέζης, θα πρέπει να θυμάστε ότι προσθέτετε νέα κόστη στο σύνολο. Τα επιτόκια και οι τόκοι σίγουρα θα καθυστερήσουν την απόσβεση της επένδυσής σας.

3. Ποιος θα διαχειρίζεται το franchise σας;

Είναι πολύ διαφορετικό το να διαχειρίζεστε εσείς το δίκτυο σας από το να ορίσετε κάποιον υπεύθυνο ανάπτυξης francshise. Φυσικά και τα δύο έχουν τα αρνητικά και τα θετικά τους, αλλά το ένα είναι πιο κοστοβόρο από το άλλο. Όταν υπολογίζετε το πότε θα αρχίσετε να βγάζετε κέρδη, θα πρέπει να αναλογιστείτε και το κόστος του να δουλεύετε για το εαυτό σας ή του να προσλάβετε κάποιον υπεύθυνο.

4. Αναγνωρίστε το καθαρό κέρδος

Πολλοί νέοι franchisors νομίζουν ότι τα έσοδα των franchise καταστημάτων τους γίνονται απ’ ευθείας προσωπικά έσοδα. Δυστυχώς όμως αυτό απέχει κατά πολύ από την πραγματικότητα. Μην ξεχνάτε τους φόρους, τις δόσεις των δανείων  και τις δαπάνες που πρέπει να πληρώσετε προτού ένας franchisee αρχίσει να πληρώνει τον εαυτό του. Μόνο όταν αποπληρωθούν όλα τα παραπάνω θα αρχίσετε να κερδίζετε μέσω του franchising.

5. Ξεκαθαρίστε τους στόχους σας

Το να βγάλετε γρήγορα κέρδη δεν είναι πάντα ο καλύτερος στόχος. Η αξία μιας επιχείρησης άλλωστε είναι κάτι που χτίζεται. Αν σκοπεύετε κάποια στιγμή να πουλήσετε το δίκτυό σας , το να σας απασχολούν τα κέρδη σας ίσως δεν είναι τόσο κερδοφόρο όσο νομίζετε. Πιο σοφό είναι το να ασχοληθείτε με την αξία της επιχείρησής σας στην αγορά. Έτσι θα καταλάβετε πόσο και πότε θα αρχίσετε να κερδίζετε.

Με τόσες παραμέτρους σίγουρα δεν είναι εύκολο το να υπολογίσετε πότε θα αρχίσει να αποφέρει κέρδη το franchise σας. Έχοντας όμως τα παραπάνω στο μυαλό σας, μπορείτε να έχετε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα. Σημαντικό είναι επίσης, προτού προχωρήσετε στην επέκταση του δικτύου σας μέσω franchising να πάρετε την πολύτιμη βοήθεια των ειδικών. Η THE FRANCHISE CO. – εξειδικευμένοι σύμβουλοι επιχειρήσεων franchise στους οποίους μπορείτε να απευθυνθείτε θα σας βοηθήσουν να οργανώσετε σωστά και να αναπτύξετε την εταιρεία σας μέσω franchising, στοχεύοντας στην δημιουργία μας αποδοτικής και επιτυχημένης επιχείρησης.

Μάθε περισσότερα για αυτό το franchise

THE FRANCHISE CO.