Οικονομική κρίση και βιωσιμότητα του συστήματος franchise

Κατηγορία: Για τους νέους Franchisors
Δημοσιεύτηκε: 10 Αυγούστου 2022
Οικονομική κρίση και βιωσιμότητα του συστήματος franchise

Τα τελευταία δυόμισι χρόνια της πανδημίας, χαρακτηρίστηκαν από δύο δύσκολες περιόδους με lockdown και περιορισμούς, με τη συνεπαγόμενη οικονομική κρίση. Παράλληλα και σε συνδυασμό με τον αντίκτυπο της εισβολής στην Ουκρανία, ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, franchisors και franchisees, έχουν πληγεί σοβαρά, σε όλο τον κόσμο. Σε συνέχεια όλων αυτών, λίγες ημέρες πριν, ήρθε από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Τράπεζα της Αγγλίας μια ζοφερή είδηση, που γνωστοποιούσε τη μεγάλη ύφεση που αντιμετωπίζουν. Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι τους επόμενους τρεις μήνες, η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου θα συρρικνωθεί, κάτι που θα συνεχιστεί έως το τέλος του 2023.

Τα όχι και τόσο αισιόδοξα νέα, δημιουργούν όπως είναι αναμενόμενο, ανησυχία σε πολλούς franchisors για το πόσο εύκολα θα παίρνει κάποιος την απόφαση για να ξεκινήσει ένα νέο επιχειρηματικό εγχείρημα, σε μια τόσο αβέβαιη περίοδο. Ωστόσο, τα καλά νέα είναι ότι το franchising, ως επιχειρηματικό μοντέλο, έχει αποδειχθεί αρκετά ανθεκτικό σε περιόδους προηγούμενων οικονομικών κρίσεων.

Ποιοι είναι λοιπόν οι παράγοντες που μπορούν να δώσουν ελπίδα στους franchisors το επόμενο διάστημα;

Μια συρρικνωμένη οικονομία οδηγεί αναπόφευκτα σε αναδιάρθρωση, απολύσεις και ως εκ τούτου σε αυξημένο αριθμό ατόμων που αναζητούν μια νέα κατεύθυνση και αλλαγή σταδιοδρομίας. Τα νέα δεδομένα, με την οικονομική κρίση ευνοούν τα συστήματα franchise, προσφέροντας την προοπτική της αυτοαπασχόλησης σε ανθρώπους που θα αποφασίσουν να γίνουν ιδιοκτήτες επιχειρήσεων με την ασφάλεια που παρέχει ένα σύστημα franchise.

oikonimiki krisi

Αποδοτικό επιχειρηματικό μοντέλο

Για όποιον θέλει να ξεκινήσει μια νέα επιχειρηματική ιδέα, η πρόσβαση σε χρηματοδότηση κατά τη διάρκεια μιας οικονομικής ύφεσης είναι αναπόφευκτα μεγάλη πρόκληση. Ωστόσο, οι δανειστές είναι πιο πιθανό να εξετάσουν ευνοϊκά τις αιτήσεις για τη χρηματοδότηση ενός franchise που συνοδεύεται από ιστορικό επιτυχίας, σε αντίθεση με μια ανεξάρτητη επιχείρηση που θεωρείται ότι είναι υψηλότερου κινδύνου. Και φυσικά, οι franchisors επωφελούνται ήδη από ένα καθιερωμένο επιχειρηματικό μοντέλο που λειτουργεί και όλα τα δαπανηρά και χρονοβόρα λάθη έχουν ήδη γίνει, ώστε να μπορούν να μπουν κατευθείαν στον δρόμο προς την επιτυχία.

Η δύναμη ενός δικτύου franchise

Σε περιόδους άγχους και αβεβαιότητας, η υποστήριξη που κερδίζει ένας franchisee από τον franchisor είναι ανεκτίμητη και είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι επιχειρήσεις franchise στο σύνολό τους έχουν υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας από τις ανεξάρτητες επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από τις συνθήκες συναλλαγών. Στο αποκορύφωμα της πανδημίας και κατά τη διαπραγμάτευση πολλών δύσκολων συνθηκών, δεν ήταν λίγοι οι ανεξάρτητοι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που αναζητούσαν βοήθεια, χωρίς να ξέρουν πού να απευθυνθούν. Οδεύοντας προς ακόμη μια θυελλώδη περίοδο, τα δίκτυα franchise μπορούν να προσφέρουν διαβεβαίωση, υποστήριξη και βοήθεια υποστηριζόμενα από την κατάλληλη εμπειρία. Επίσης, τα εδραιωμένα πλέον franchise, έχουν αντιμετωπίσει στο παρελθόν διαφορετικές συνθήκες συναλλαγών κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους και έτσι θα έχουν την ικανότητα αλλά και την τεχνογνωσία να αντιδράσουν γρήγορα στις μεταβαλλόμενες συνθήκες, παρέχοντας στους franchisees τους ένα πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών τους στην αγορά.

Σε περιόδους αβεβαιότητας, ένα σύστημα franchise μπορεί να δείξει έναν δρόμο χαμηλού κινδύνου προς την έναρξη μιας νέας επιχείρησης, προσφέροντας την υποστήριξη ενός έμπειρου δικτύου και ενός αποδεδειγμένου επιχειρηματικού μοντέλου. Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να αισθανόμαστε αισιόδοξοι ότι ένα καλά διαχειριζόμενο σύστημα franchise, μπορεί να ξεπεράσει την καταιγίδα της επερχόμενης ύφεσης.