Είσαι έτοιμος να γίνεις franchisor;

Κατηγορία: Για τους νέους Franchisors
Συντάκτης: FRANCHISE SUCCESS
Δημοσιεύτηκε: 19 Νοεμβρίου 2013
Είσαι έτοιμος να γίνεις franchisor;

Σίγουρα ενδιαφέρεστε να επεκτείνετε την επιχείρησή σας γρήγορα, επενδύοντας το χαμηλότερο δυνατό κεφάλαιο. Προτού όμως αποφασίσετε να ακολουθήσετε τον δρόμο του franchising, ως franchisor, οφείλετε να ελέγξετε και να εξασφαλίσετε ότι η επιχείρησή σας είναι έτοιμη να μετατραπεί σε μια επιτυχημένη αλυσίδα franchise.

Παρακάτω ακολουθούν τα σημεία προσοχής στα οποία πρέπει να επικεντρώσετε την προσοχή σας:

1. Έχετε πάθος, υπομονή και ισχυρή θέληση για επιτυχία;
Πριν ασχοληθείτε με οτιδήποτε άλλο, είναι σημαντικό να εξασφαλίσετε ότι τόσο εσείς, όσο και η ομάδα σας, είστε παθιασμένοι με την επιχείρηση και αγαπάτε αυτό που κάνετε.
Επιπλέον, το πάθος σας για επιτυχία είναι αυτό που θα σας κάνει να πάτε ένα βήμα παραπέρα για να πλησιάσετε και να επιτύχετε τους στόχους που έχετε θέσει.
Τέλος, πρέπει να γνωρίζετε ότι όλη αυτή η προσπάθεια απαιτεί υπομονή. Μπορεί το αποτέλεσμα να σας αποζημιώσει, χρειάζεται όμως να περάσει κάποιο χρονικό διάστημα για να αρχίσει να αποδίδει το εγχείρημα αυτό.
2. Η επιχείρηση απαιτείται να είναι επικερδής, τόσο για τον franchisor, όσο και για τον franchisee
To ότι είναι επικερδής για εσάς, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα είναι εξίσου επικερδής και για τον franchisee. Κατά τον σχεδιασμό του οικονομικού μοντέλου, θα πρέπει να υπολογίσετε και τα επιπρόσθετα κόστη που θα επιβαρύνουν τους συνεργάτες σας, όπως royalties, entry fee κ.ο.κ. Μια καλή ιδέα είναι να χειριστείτε τα εταιρικά-πιλοτικά καταστήματα –σημεία πώλησης σαν να ήταν franchisees της αλυσίδας. Κάτι τέτοιο θα λειτουργήσει ως συνολικό πιλοτικό μοντέλο και θα είστε σε θέση να ελέγξετε αν και πώς λειτουργεί ορθά αυτό το εγχείρημα. Μην επιλέξετε ως πιλοτικά τα σημεία που εξαρτάται η απόδοσή τους από την εμπορικότητα της θέσης ή το ταλέντο των ανθρώπων που το λειτουργούν. Επιλέξετε καταστήματα που η εμπορικότητα της θέσης και της περιοχής δεν καθορίζουν την επιτυχία τους.
3. Είστε ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας;
Το franchising είναι μια μέθοδος επέκτασης της επιχείρησής σας με σχετικά χαμηλό κεφάλαιο επένδυσης, το οποίο η επιχείρηση όμως θα πρέπει και να διαθέτει. Η χρήση αυτής της μεθόδου επιπροσθέτως μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο στην περίπτωση που η επιχείρηση πλέον έχει εδραιωθεί και έχει αποκτήσει ισχυρό brand name και φήμη.
4. Είναι η επιχείρησή σας «αναπαράξιμη»;
Μπορούν οι μέθοδοι, οι διαδικασίες, οι πρακτικές και τα συστήματα της επιχείρησης να καταγραφούν, να «διδαχθούν» και κατόπιν να χρησιμοποιηθούν με επιτυχία από άλλους;
5. Έχετε ισχυρό USP;
Ως νέος franchisor θα πρέπει να είστε σε θέση να προσφέρετε κάτι καινούριο, κάτι το μοναδικό, το διαφορετικό στους υποψήφιους συνεργάτες. Πρέπει να έχετε ισχυρά και διακριτά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Το concept πρέπει να μπορεί να σταθεί ανταγωνιστικά τόσο στο επίπεδο ζήτησης που διαμορφώνεται στην ελληνική αγορά, όσο και απέναντι στα διεθνή concept που θα εισέλθουν στην αγορά. Σιγουρευτείτε για αυτό που έχετε να προσφέρετε, προτού προχωρήσετε σε αυτή τη διαδικασία. Όσο καλή φήμη και να έχετε αποκτήσει, να θυμάστε ότι υπάρχουν πολλοί άλλοι, ήδη εδραιωμένοι franchisors στην αγορά. Οπότε αυτό που μπορείτε εσείς να κάνετε ως νεοεισερχόμενος είναι να ξεχωρίσετε!
6. Έχετε το απαραίτητο κεφάλαιο;
Η ανάπτυξη μιας επιχείρησης μέσω franchising είναι μια μέθοδος, που όπως προαναφέραμε, απαιτεί συγκριτικά χαμηλό κεφάλαιο, ωστόσο όμως απαιτεί. Οφείλετε λοιπόν να διασφαλίσετε ότι είστε όντως σε θέση να επενδύσετε το ποσό που χρειάζεται για να επεκτείνετε το δίκτυό σας και να μετατραπείτε από απλό επιχειρηματία σε franchisor. Εγχειρίδια, εκπαίδευση, προσλήψεις, έμπειρα στελέχη, δοκιμασμένο σύστημα μηχανογράφησης, εκπαιδευτικά εργαλεία, έμπειροι σύμβούλοι κ.ο.κ., όλα πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένες προδιαγραφές. Επιπλέον, μην παραλείψετε να συμπεριλάβετε στο απαιτούμενο αρχικό κεφάλαιό και το κεφάλαιο κίνησης που θα χρειαστεί να επενδύσετε, μιας και ένα σύστημα franchise δεν αποδίδει αμέσως.
7. Είναι η επιχείρησή σας οικονομικά βιώσιμη;
Κρίσιμης σημασίας πριν προχωρήσετε στην ανάπτυξη μέσω franchising είναι εξασφαλίσετε τη ρευστότητα της επιχείρησής σας για τα επόμενα χρόνια. Να σας τονίσω ότι η ρευστότητα και η κερδοφορία είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Παρακολουθείτε τις διεθνείς τάσεις και ελέγξτε ποια concept επεκτείνονται στις διεθνείς αγορές. Ποια τα χαρακτηριστικά τους και πώς θα λειτουργήσουν σε ένα ανταγωνιστικό τοπίο όπως η ελληνική αγορά; Πώς θα μπορούσατε να αντιπαρατεθείτε; Η αγορά μας πλέον έχει συρρικνωθεί και ένα πλάνο ανάπτυξης θα πρέπει να συνεκτιμά και την επίδραση που μπορεί να έχει η είσοδος έστω και μόνο ενός «παίχτη» στην αγορά.
8. Δικαιώματα ευρεσιτεχνίας και εμπορικά σήματα
Εξασφαλίστε ότι έχετε κατοχυρώσει οτιδήποτε χρειάζεται (σημα, ευρεσιτεχνίες) πριν δραστηριοποιηθείτε στο χώρο του franchising.