Τι κεφάλαιο απαιτείται για μια επένδυση Franchise

Κατηγορία: Για το νέο Επιχειρηματία
Δημοσιεύτηκε: 16 Ιανουαρίου 2005
Τι κεφάλαιο απαιτείται για μια επένδυση Franchise

ΠΩΣ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΕΤΕ ΤΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΝΟΣ FRANCHISE

Η πιο σημαντική πληροφορία για οποιονδήποτε σκέφτεται να ξεκινήσει μια νέα επιχείρηση, είναι το κεφάλαιο που θα χρειαστεί, τόσο κατά την έναρξη λειτουργίας, όσο και για τα πρώτα χρόνια ανάπτυξης. Εκτός από την αρχική επένδυση σε  κατάστημα, έπιπλα, εγκαταστάσεις και εξοπλισμό, ο νέος επιχειρηματίας πρέπει να εφοδιαστεί με αποθέματα προϊόντων, με προμήθειες και πολλά άλλα απαραίτητα, προκειμένου να ανοίξει τις πόρτες της επιχείρησής του.

Όμως, τα απαραίτητα αρχικά κεφαλαία, για κατασκευή και εξοπλισμό, δεν είναι τα μόνα που απαιτούνται. Οι επιχειρηματίες χρειάζονται επίσης χρήματα για τη διατήρηση, διαφημιστική υποστήριξη και για τη λειτουργία της επιχείρησής τους έως ότου αυτή αρχίσει να αποφέρει κέρδη.

Η εξάντληση των διαθέσιμων κεφαλαίων είναι πιθανώς η μεγαλύτερη αιτία για την αποτυχία μιας νεοσύστατης επιχείρησης. Ακόμη και εάν το μόνο πλεονέκτημα της ένταξης σε ένα σύστημα franchise ήταν η ικανότητα ακριβούς πρόβλεψης των απαιτούμενων κεφαλαίων , θα άξιζε να πληρωθεί το κόστος συμμετοχής σ’ αυτό.

Στο ξεκίνημα της επιχείρησής του κάθε νέος επιχειρηματίας θα πρέπει να κάνει έρευνα προκειμένου να βρει προμηθευτές εξοπλισμού, να συνεργασθεί με αρχιτέκτονες, ντεκορατέρ, να καθορίσει τις ανάγκες της τοποθεσίας, να βρει προμηθευτές κ. λπ.

Οι γνώσεις που έχει ένας έμπειρος δικαιοπάροχος, αποτελούν απαραίτητη βάση αναφοράς, προκειμένου η συγκεκριμένη διαδικασία να μην αποβεί χρονοβόρα. Γνωρίζουμε φυσικά ότι για οποιονδήποτε αρχίζει μια επιχείρηση, ο χρόνος είναι  πολύτιμος. Το franchising παρέχει στους νέους δικαιοδόχους δύο πηγές πληροφοριών για τον καθορισμό των αρχικών εξόδων.

  1. Τους ήδη υπάρχοντες δικαιοδόχους στο σύστημα. Δικαιοδόχοι που έχουν πρόσφατα ενταχθεί στο δίκτυο μπορούν να υπολογίσουν με ακρίβεια τα κεφάλαια που απαιτήθηκαν. Ακόμη και αν ο δικαιοπάροχος σας παρέχει αναλυτικές πληροφορίες, οι υποψήφιοι δικαιοδόχοι θα πρέπει να συζητήσουν με έμπειρους δικαιοδόχους, προκειμένου να επιβεβαιώσουν τους υπολογισμούς του δικαιοπάροχου.
  2. Τον ενημερωτικό φάκελο του δικαιοπάροχου. Όλοι οι σοβαροί δικαιοπάροχοι παραδίδουν στους υποψήφιους νέους δικαιοδόχους ένα αντίγραφο του ενημερωτικού τους φακέλου. Στον ενημερωτικό φάκελο συμπεριλαμβάνεται η εκτίμηση του δικαιοπάροχου για το απαιτούμενο κεφάλαιο που οι δικαιοδόχοι χρειάζεται να διαθέτουν, συμπεριλαμβανομένου και του κεφαλαίου κίνησης που είναι απαραίτητο στους πρώτους μήνες λειτουργίας.

Εάν πρόκειται να αγοράσετε μια επιχείρηση franchise ή εάν ξεκινάτε τη δική σας επιχείρηση, πρέπει να υπολογίσετε:

  • Το κόστος εύρεσης τοποθεσίας. Ακόμη και αν ο ιδιοκτήτης πληρώνει προμήθεια σε κτηματομεσίτη, θα επιβαρυνθείτε πιθανότατα σε αναλογία με το κόστος της έρευνας αγοράς, συμπεριλαμβανομένων και των δημογραφικών στοιχείων, μελετών της εμπορικότητας και του ανταγωνισμού στην περιοχή.
  • Την καταβολή πιθανώς του ¨αέρα¨. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων όταν το franchise στο οποίο θα ενταχθείτε,  απαιτεί κατάστημα σε εμπορικό σημείο, τότε είναι πολύ πιθανό να σας ζητηθεί η καταβολή του λεγόμενου «αέρα», ενός εφάπαξ ποσού, ανεξάρτητα από το ενοίκιο, το οποίο αφορά την υπεραξία του καταστήματος.  Η καταβολή του αέρα διαφοροποιεί σημαντικά το ύψος της επένδυσης και φυσικά την αποδοτικότητά της.
  • Την προκαταβολή εγγύησης. Όλοι θα ζητήσουν την προκαταβολή εγγυήσεων – ο ιδιοκτήτης και οι δημόσιες υπηρεσίες ( ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ κλπ) θα είναι μάλλον οι πρώτοι.
  • Τις αμοιβές ελεύθερων επαγγελματιών. Η ανακαίνιση ενός καταστήματος απαιτεί αρχιτεκτονικά σχέδια. Υπολογίστε και κάποια χρήματα για τους πολιτικούς μηχανικούς. Επιπλέον, εάν η περιοχή δεν είναι καταχωρημένη για το είδος της δικής σας επιχείρησης, ίσως χρειαστείτε μηχανικούς ή άλλους επαγγελματίες να σας βοηθήσουν με την πολεοδομία ή το δήμο (χρήση γης κλπ). Μην ξεχνάτε επίσης το κόστος – φανερό και κρυφό- για την εξασφάλιση της άδειας λειτουργίας, ή για την επαύξηση της παροχής ρεύματος, για την πληρωμή θέσεων parking κ.ο.κ.
  • Την κατασκευή του σημείου πώλησης. Ένας εργολάβος θα πρέπει να πληρωθεί για την ανακαίνιση. Επίσης θα χρειαστούν χρήματα για να εξοπλιστεί το σημείο πώλησης με σήμανση, έπιπλα, διακοσμητικά υλικά, κλιματισμό, υπολογιστές, συναγερμό  κ.λ.π. Οτιδήποτε τοποθετηθεί στο κτίριο, θα έρθει προφανώς με φορτηγό, άρα πρέπει να υπολογιστούν και τα έξοδα μεταφοράς καθώς επίσης και ο ΦΠΑ. Ιδιαίτερα σημαντικό, μια και αυξάνει το κόστος των απαιτούμενων χρηματοροών της επένδυσης, εφ’ όσον δεν υπάρχουν ακόμη  έσοδα για να συμψηφισθεί.

Από τη στιγμή που το κτίριο θα είναι έτοιμο να χρησιμοποιηθεί πρέπει να υπολογίσετε επίσης και τα ακόλουθα έξοδα:

·        Αρχικό απόθεμα και προμήθειες. Πρώτες ύλες, προμήθειες υλικών συσκευασίας , γραφικής ύλης, μικροαντικείμενα (σύνεργα κ.τ.λ.) και οτιδήποτε άλλο χρειάζεται για την προετοιμασία των αγαθών ή υπηρεσιών που θα παρέχετε.

·        Ασφάλιση. Όχι μόνο ασφάλιση υλικών ζημιών και ατυχημάτων, αλλά και αστικής ευθύνης στην κατασκευαστική περίοδο, στην περίπτωση δε που έχετε μεταφορικά μέσα, και ασφάλεια αυτοκινήτου. Ο ασφαλιστικός σας πράκτορας πιθανόν να ζητήσει μέρος ή όλο το ποσό για την ασφάλιση του πρώτου χρόνου, προκαταβολικά ή ως εγγύηση.

·        Μηχανογράφηση, ταμειακή μηχανή, ηλεκτρονικοι υπολογιστές, περιφερειακά και λογισμικό. Εάν δεν μπορείτε να βρείτε προγράμματα κατάλληλα για την επιχείρησή σας, υπολογίστε αμοιβές ελεύθερων επαγγελματιών που θα σχεδιάσουν ειδικά για σας προγράμματα.

·        Άλλα έξοδα ελεύθερων επαγγελματιών. Εκτός από τις αμοιβές των αρχιτεκτόνων και των μηχανικών, χρειάζεται να πληρωθεί και η αμοιβή δικηγόρου και λογιστή που θα σας βοηθήσουν στην ίδρυση της επιχείρησής σας.

·        Εργασίες πριν το άνοιγμα της επιχείρησης. Θα πρέπει επίσης να υπολογίσετε τις αμοιβές του προσωπικού, που θα προσλφθεί πριν ανοίξει επίσημα η επιχείρηση, για να ειδικευτούν και να σας βοηθήσουν να στήσετε την επιχείρηση.

·        GrandOpening: Όσο γνωστή και να είναι η εταιρεία, όσο ισχυρό και να είναι το brandname, απαιτείται ένα επικοινωνιακό πρόγραμμα πριν και μετά το άνοιγμα, το οποίο έχει ένα σημαντικό κόστος. Σε ορισμένα μάλιστα concept απαιτείται μια ιδιαίτερα μακρά και συστηματική περίοδος εντατικής διαφημιστικής προβολής.

·        Κεφάλαιο κίνησης. Τα χρηματικά ποσά που πρέπει να έχετε διαθέσιμα, για να πληρωθούν λογαριασμοί και δεν καλύπτονται ακόμα από τα έσοδα. Ανάλογα με την επιχείρησή σας, ίσως χρειαστείτε σημαντικά κεφάλαια κίνησης, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν τους πρώτους μήνες λειτουργίας, αλλά πολλές επιχειρήσεις χρειάζονται επιπλέον κεφάλαια για τα πρώτα δύο ή τρία χρόνια.

Όταν έρθει η ώρα του υπολογισμού του κεφαλαίου εκκίνησης, πρέπει να ενεργείτε με βάση το ρητό «Να εύχεσαι για το καλύτερο, αλλά να είσαι προετοιμασμένος για το χειρότερο.» Πρέπει να βασίζετε τα σχέδιά σας σε ρεαλιστικές προοπτικές και όχι σε ουτοπιστικές επιθυμίες. Παρ’ όλο που ο δικαιοπάροχος υπολογίζει τις αρχικές απαιτήσεις κεφαλαίου στον ενημερωτικό φάκελο  συνήθως αυτές βασίζονται στο μέσο όρο του συστήματος. Η περιοχή σας και το σημείο σας πιθανόν να διαφέρει σε μερικούς τομείς από τον υπολογισμένο μέσο όρο. Ίσως είναι σε μεγαλύτερη και σε ακριβότερη περιοχή, ή τα κατασκευαστικά  έξοδα του σημείου λόγω παλαιότητας να μην είναι αυτά που υπολόγισε ο δικαιοπάροχος. Οι έξυπνοι δικαιοδόχοι ερευνούν τα έξοδα στην περιοχή τους και τροποποιούν τους υπολογισμούς του δικαιοπάροχου, ανάλογα με την πραγματικότητα των δικών τους τοπικών αγορών. Μην επιρρίψετε ευθύνες στον δικαιοπάροχο εάν δεν εργασθείτε οι ίδιοι.