Πώς η έκθεση franchise γίνεται αποτελεσματική για εσάς…

Κατηγορία: Για το νέο Επιχειρηματία
Δημοσιεύτηκε: 16 Δεκεμβρίου 2004
Πώς η έκθεση franchise γίνεται αποτελεσματική για εσάς…

Ήρθε το «πλήρωμα του χρόνου» και είστε σίγουροι πως δεν επιθυμείτε πλέον να εργάζεστε ως υπάλληλος σε ένα κατάστημα ή σε μια εταιρεία αλλά θέλετε να δημιουργήσετε  δική σας επιχείρηση.

Διερευνώντας τις δυνατότητες και αναζητώντας τη σωστή επενδυτική πρόταση, αποφασίσατε να παραβρεθείτε στην Έκθεση FRANCHISE της Θεσσαλονίκης ή της Αθήνας και πολύ καλά κάνατε!!

Σίγουρα μια τέτοια έκθεση θα σας φέρει  σε απ’ ευθείας επικοινωνία με τους ανθρώπους που σας ενδιαφέρουν (franchisors) και θα σας βοηθήσει να σχηματίσετε μια πρώτη εικόνα για ορισμένα από τα ελληνικά και διεθνή δίκτυα franchise που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά. Ωστόσο δεν θα πρέπει να ξεχνάτε ότι απώτερο στόχο σας αποτελούν η αποτελεσματικότητα της επίσκεψή σας, τα οφέλη που θα αποκομίσετε από αυτήν και το γεγονος ότι η παρουσία σας στην έκθεση είναι τμήμα μιας συστηματικής και διεξοδικής έρευνας.

ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣΤΕ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ

Ως επισκέπτης θα πρέπει να έχετε δυο βασικές επιδιώξεις :

Πρώτον, να αποφύγετε να εξαπατηθείτε από τυχόν παραπλανητικές διαφημίσεις ή «τυχοδιώκτες» franchisor και δεύτερον, να πείσετε τελικά τον franchisor της επιλογής σας ότι μπορείτε να γίνεται – εφ’ όσον σας πείσει με την αναλυτική παράθεση των στοιχείων και κατόπιν έρευνας –  ο ιδανικός μελλοντικός συνεργάτης του.

Με την είσοδό σας στην έκθεση θα βρεθείτε…αντιμέτωποι με μια τεράστια αίθουσα γεμάτη κόσμο, πολύχρωμα stands εταιρειών και φυλλάδια που όλα απευθύνουν σε εσάς το ίδιο επικοινωνιακό μήνυμα: «Αποκτήστε τώρα τη δική σας επιχείρηση».

Αυτή ακριβώς είναι η στιγμή που θα πρέπει να παραμείνετε ψύχραιμοι και να μην παρασυρθείτε καθώς δεν πρέπει να ξεχνάτε πως η επίσκεψή σας στο συγκεκριμένο χώρο δεν έχει στόχο την υπογραφή σύμβασης και το κλείσιμο συμφωνίας!

Στόχος σας είναι να κάνετε την έρευνά σας, να ενημερωθείτε για τις ευκαιρίες που προσφέρονται και να πάρετε την απόφασή σας, κατόπιν ωρίμου σκέψεως, στο σπίτι.

Κατά την έξοδό σας από την έκθεση θα έχετε εφοδιαστεί  με τα  φυλλάδια και τους ενημερωτικούς φακέλους όλων των δικτύων, καθώς και εξειδικευμένων συμβούλων. Θα καθίσετε, λοιπόν, αναπαυτικά στην πολυθρόνα σας και έτσι θα επιλέξετε με την ησυχία σας τους κλάδους και τα concept που σας ενδιαφέρουν.

Ξεχωρίστε τις αλυσίδες που «ταιριάζουν» στις απαιτήσεις και τις προσδοκίες σας, αξιοποιούν τις δυνατότητες και ικανότητές σας και με τη βοήθεια  εξειδικευμένων συμβούλων franchise,  προγραμματίστε μία πρώτη έρευνα και μία επαφή με τους υπευθύνους των εταιρειών.

ΣΤΟΧΟΣ ΟΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ

Με την παρουσία σας σε μια έκθεση μετατρέπεστε αυτομάτως σε “κοινό-στόχο” των εκθετών αφού η συμμετοχή  των εκθετών-franchisors αποσκοπεί στην ανεύρεση συνεργατών. Δεν θα πρέπει να ξεχνάτε ότι για αυτό τον λόγο  έχουν δαπανήσει χρόνο και χρήμα (stands, έντυπα, διαφήμιση, έξοδα ταξιδιού, ξενοδοχείων κλπ) και περιμένουν η συγκεκριμένη επένδυση -η συμμετοχή τους στην έκθεση-  να έχει την μέγιστη δυνατή απόδοση.

«Ο χρόνος είναι χρήμα» και έτσι όλα τα στελέχη που εκπροσωπούν μια αλυσίδα πρέπει -και είναι σε θέση- να αναγνωρίζουν ταχύτατα και να εκτιμούν ανθρώπους που θεωρούν ότι μπορούν να γίνουν αποδοτικοί συνεργάτες τους. Έτσι κανένας εκθέτης δεν επιθυμεί να σπαταλήσει το χρόνο του δίνοντας γενικές πληροφορίες σε ακατάλληλες και απεριόριστες ερωτήσεις.  Λόγου χάρη, αν η πρώτη σας ερώτηση είναι «πόσα χρήματα μπορώ να βγάλω αν συνεργαστώ μαζί σας» ο έμπειρος franchisor είναι σίγουρο ότι θα σας θεωρήσει επιπόλαιο και θα σας προσπεράσει, αντίθετα ένας «τυχοδιώκτης» franchisor θα απαντήσει ευχαρίστως στην αφελή σας ερώτηση.

ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΠΡΙΝ ΔΡΑΣΕΤΕ!

Μην εμπιστευτείτε ποτέ έναν franchisor ο οποίος θα προσπαθήσει να σας πιέσει να κλείσετε συμφωνία επιτόπου και ποτέ μην δεσμευτείτε ή παρουσιάσετε αναλυτικά τα οικονομικά στοιχεία σας ή τις προθέσεις σας κατά τη διάρκεια της παρουσίας σας στην έκθεση.

Όπως ήδη αναφέραμε, θα πρέπει να εκμεταλλευτείτε την επόμενη της εκθέσεως εβδομάδα, για να μελετήσετε το υλικό που συγκεντρώσατε, σε συνεργασία με τον σύμβουλό σας και να προγραμματίσετε τα επόμενα βήματα της έρευνας σας.

Ακόμα και αν η επενδυτική πρόταση βρίσκεται μέσα στις οικονομικές σας δυνατότητες και το concept σας φαίνεται «καλή ιδέα», μην ξεχνάτε ότι το συγκεκριμένο franchise μπορεί στην ουσία να μην σας ταιριάζει.

Συγκεντρώστε με την βοήθεια του σύμβουλου σας όλα τα απαραίτητα στοιχεία (οικονομικά, συμβάσεις, συγκριτικά στοιχεία κλάδου, απόψεις υφιστάμενων franchisees, διεθνείς τάσεις κοκ) και μετά από προσεκτική ανάλυση βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα.
Αναρωτηθείτε
Σας ενδιαφέρει απλώς να ξεκινήσετε μια καινούργια ζωή κάνοντας οποιαδήποτε δουλειά; Ο franchisor δέχεται να συνεργαστείτε γιατί είστε ο κατάλληλος άνθρωπος ή γιατί απλώς επιθυμεί να κερδίσει περισσότερα χρήματα; Και στα δυο ερωτήματα η καλύτερη συμβουλή είναι να κάνετε υπομονή και να μην οδηγηθείτε σε εύκολα συμπεράσματα. Μόνο με τον χρόνο θα διαπιστώσετε αν η συνεργασία σας πρόκειται να είναι εποικοδομητική ή να αποβεί σε τραγικό και συνάμα δαπανηρό λάθος… Για τον λόγο αυτό κάντε προσεκτική επιλογή πάντα με την βοήθεια ενός ειδικού συμβούλου!

Οι επαγγελματίες εκθέτες-franchisors με τη σειρά τους πρόκειται να σας αξιολογήσουν :

Ο franchisor θα διερευνήσει με τη σίρά του εάν έχετε το κεφάλαιο που ισχυρίζεστε, εάν διατέθετε τα προσόντα να διοικήσετε μια επιχείρηση, εάν μπορείτε να διαχειρισθείτε το σημαντικότερο περουσιακό στοιχείο του, δηλαδή το όνομά του,εάν οι επιλογές σας είναι συνειδητές ή αν αποφασίζετε επιπόλαια κ.ο.κ.
Αν ο franchisor σας κρίνει «ακατάλληλο» για συνεργασία το πιθανότερο είναι να ζητήσει να αφήσετε την κάρτα ή τα στοιχεία σας για μια πιθανή συνάντηση μελλοντικά.  Για να μην συμβεί αυτό θα πρέπει να επιδείξετε την απαιτούμενη προσοχή και συμπεριφορά, ώστε να τον πείσετε για την σοβαρότητα των  προθέσεών σας, όσο ακόμα βρίσκεστε μέσα στον εκθεσιακό χώρο.
ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ «ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ» ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Θα πρέπει να εμπιστευτείτε λιγότερο το ένστικτό σας και περισσότερο την προσεκτική εξέταση των στοιχείων, πριν κάνετε οποιαδήποτε επιλογή σας. Αρκετοί θα προσπαθήσουν να σας πείσουν να συνεργαστείτε μαζί τους προβάλλοντας διάφορα επιχειρήματα. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ορισμένοι franchisors δεν είναι τίμιοι, απλούστατα μπορεί να είναι ακατάλληλοι ή ανεπαρκείς για αυτό που ζητάτε. Ακόμα και οι μεγάλες και γνωστές εταιρείες δεν εγγυώνται επαγγελματική επιτυχία. Μολονότι προσελκύουν το ενδιαφέρον των επενδυτών -λόγω ευρύτατου δικτύου και υψυλής αναγνωρισιμότητας- η επιτυχία τους δεν είναι εξασφαλισμένη. Για αυτό τον λόγο, ακόμα και οι προτάσεις των μεγάλων εταιρειών  θα πρέπει να εξετάζονται με προσοχή.

Πάντως όλες οι εκθέσεις αποτελούν  σπουδαίες εκδηλώσεις και όπως ήδη έχουμε αναφέρει είναι ο καλύτερος τρόπος για  να επικοινωνήσετε απευθείας με τους ανθρώπους που απευθύνουν επενδυτικές προτάσεις και αναζητούν συνεργάτες. Η επίσκεψή σας σε μια έκθεση δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση χάσιμο χρόνου. Αντίθετα είναι σημαντικό γεγονός και ίσως αφορμή είτε΄για την αγορά ενόσ concept το οποίο θα σας ταιριάζει,  είτε για να οδηγηθείτε στο συμπέρασμα ότι τελικώς το “επιχειρείν” δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση .. ! Ωστόσο εάν το motto σας «πάντα διερευνώ και μετά αγοράζω» να είστε σίγουροι ότι θα κάνετε την σωστή και πλέον κερδοφόρα επιλογή!