Αξιολογείτε ένα franchise; Ξεκινήστε με τον εαυτό σας!

Κατηγορία: Για το νέο Επιχειρηματία
Δημοσιεύτηκε: 29 Φεβρουαρίου 2016
Αξιολογείτε ένα franchise; Ξεκινήστε με τον εαυτό σας!

Παναγιώτης Γ. Ρουσόπουλος, Ιδρυτής και Διευθύνων Εταίρος της εταιρείας συμβούλων Franchise THE FRANCHISE CO.(www.thefranchiseco.gr)

Όταν εμφανίζεται μπροστά σας η «ευκαιρία» να επενδύσετε σε μια επιχείρηση franchise, είναι εξαιρετικά σημαντικό να κάνετε μια (τη)  σωστή προετοιμασία.

Το λατινικό ρητό που λέει “Ό αγοραστής είναι υπεύθυνος για ό,τι αγοράζει” είναι πολύ εύστοχο KAI σε αυτή την περίπτωση.

(Caveat emptor (Κάβεατ έμ-πτορ) είναι μια λατινική φράση που σημαίνει σε λέξη-προς-λέξη μετάφραση «Ας προσέξει ο αγοραστής», εννοώντας ότι ο αγοραστής θα πρέπει να προσέξει τι αγοράζει, γιατί μετά την αγορά δε θα μπορεί να υπαναχωρήσει.)

Ο υποψήφιος franchisee πρέπει να ακολουθήσει τα παρακάτω βήματα όταν εξετάζει μια  επιχειρηματική πρόταση franchise:

 • Να την αντιμετωπίσει ως πρόταση και όχι ως “ευκαιρία”!
 • Να προχωρήσει σε μια συστηματική αυτοαξιολόγηση
 • Να διεξαγάγει μια συστηματική, συγκριτική έρευνα για  τον franchisor ως Φορέα-Επιχειρηματική οντότητα, ως concept, ως επιχειρηματική πρόταση, ως σύστημα Franchise
 • Να προετοιμάσει ένα business plan και να “ζυγίσει” κατά πόσο αυτό είναι πραγματοποιήσιμο
 • Να οπλιστεί με γνώση και εμπειρογνωμοσύνη
 • Να επιλέξει την κατάλληλη εταιρεία συμβούλων franchise

Ένα Franchise , όσο ελκυστικό και αν παρουσιάζεται, πρέπει να αντιμετωπιστεί ως επιχειρηματική πρόταση και όχι ως “ευκαιρία”

Σιγουρευτείτε ότι θα θέτετε τις σωστές ερωτήσεις ενώ αξιολογείτε την επιχειρηματική πρόταση που σας παρουσιάστηκε!

Μερικές από αυτές είναι:

Είναι το franchise για μένα;

Διαθέτω τα χαρακτηριστικά ενός franchisee;

Μπορώ να γίνω μέρος αυτής της επιχείρησης;

Μπορώ να λειτουργήσω ως ανεξάρτητος επιχειρηματίας αλλά μέσα στα προκαθορισμένα πλαίσια ενός μεγάλου συστήματος με σαφείς δεσμεύσεις, συστήματα και διαδικασίες;

Είμαι…

 • Ικανός να συμμορφωθώ με τους κανόνες που διέπουν μια επιχείρηση franchise;
 • Αποφασισμένος να πετύχω;
 • Ευέλικτος, ανοικτός σε νέες προκλήσεις;
 • Πρόθυμος να μάθω;
 • Προετοιμασμένος να δουλέψω πέρα από τα όρια;
 • Παθιασμένος με το να τα καταφέρω;
 • Ικανός να διαχειριστώ το προσωπικό;
 • Επαρκούν οι διαθέσιμοι πόροι μου;
 • Έτοιμος να εμπλακώ σε όλες τις διαδικασίες;
 • Αναζητώ μια μακροπρόθεσμη επένδυση;
 • Μου προσφέρει αυτή η επιχειρηματική πρόταση επαρκή κίνητρα;

Αυτά και πολλά περισσότερα…

Όταν πρόκειται να επενδύσετε σε ένα franchise, έχει πολύ μεγάλη σημασία να κάνετε τις σωστές επιλογές.

Πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σχετικά με το πώς θα επιλέξετε ένα franchise. Αυτό που συνίσταται συνήθως είναι να διαλέξετε έναν κλάδο, ένα σύστημα franchise με τον οποίο οι δεξιότητες, οι εμπειρίες σας αξιοποιούνται και αναδεικνύονται σε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Πρέπει να θυμάστε ότι ένας που του αρέσει η μαγειρική δεν αποτελεί πάντα την καλύτερη επιλογή για να διευθύνει ένα εστιατόριο. Επίσης, πρέπει να λάβετε υπόψη σας και τα άλλα προσόντα και χαρακτηριστικά που απαιτούνται για να διευθύνει κανείς αποτελεσματικά μια επιχείρηση – το πιο σημαντικό είναι να διαθέτει επιχειρηματική αντίληψη,  δεξιότητες δημιουργίας και ανάπτυξης αποτελεσματικών ομάδων, επικοινωνίας και οικονομικής διαχείρισης.

Το franchising δεν πρέπει θεωρείται  ως ένας γρήγορος τρόπος για να πλουτίσετε. Κανείς δεν σας διασφαλίζει ούτε την επιτυχία , ούτε τις θεαματικές αποδόσεις. Στις περιπτώσεις ενός οργανωμένου δικτύου δημιουργείτε προϋποθέσεις μιας επένδυσης με ικανοποιητική σχετικά αποδοτικότητα και επίσης- ιδιαίτερα σημαντικό – τη βάση περαιτέρω ανάπτυξης. Και αυτό δεν χαρίζεται, αντίθετα απαιτεί και πολύ και συνεχή δουλειά και προσεκτικές επιλογές και κυρίως δέσμευση!

Η πραγματικότητα είναι ότι κάθε επένδυση – και η δική σας  – θα χρειαστεί χρόνο για να αποδώσει και θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για αυτό.

Αποφύγετε τον δανεισμό και υπολογίστε  και το απαιτούμενο κεφάλαιο κίνησης. Μην αρκεστείτε σε διαβεβαιώσεις. Διερευνήστε το πραγματικό αρχικό κεφάλαιο, τα κρυφά κόστη, το απαιτούμενο κεφάλαιο κίνησης, τις επιπτώσεις της εποχικότητας, την ενδεχόμενη απαξίωση μέρους του εμπορεύματος, το κόστος υποκατάστασης και αναπλήρωσης κοκ. Εάν έχετε δανειστεί κεφάλαιο και χρειάστηκε να χρησιμοποιήσετε το μεγαλύτερο τμήμα του από την αρχή – τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο δύσκολα όταν χρειαστείτε χρήματα για τα βασικά αλλά και για πράγματα που δεν είχατε υπολογίσει. Είναι επιτακτική ανάγκη να διαθέτει η επιχείρηση σας μια στέρεα κεφαλαιακή βάση, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι υπάρχει ικανοποιητική ρευστότητα.

Μερικές φορές είναι καλύτερο να προχωράτε σε στέρεες βάσεις, με αυστηρό έλεγχο των απαιτούμενων κεφαλαίων και πόρων, από το να πιέζετε τον εαυτό σας για κάτι που σας ελκύει αλλά που είναι πέρα των οικονομικών σας δυνατοτήτων.

Επιπλέον, είναι αναγκαίο να ζητήσετε νομικές και οικονομικές συμβουλές από έμπειρες εταιρείες συμβούλων franchise και φυσικά να το συζητήσετε με την οικογένεια σας.

Για την επιτυχία δεν απαιτείται μόνο κεφάλαιο, αλλά δέσμευση και χρόνος.

Η επιλογή ενός franchise που θα ισορροπεί εργασία, επιχειρηματική δραστηριοποίηση και προσωπική ζωή είναι η βάση της επιτυχίας!