Teaser_cafe6

Αποτελεί μακράν την πλέον δημοφιλή επενδυτική επιλογή! Από τη μια πλευρά η ζήτηση των καταναλωτών που παραμένει διαχρονικά σταθερή και από την άλλη η αντοχή του κλάδου στην κρίση, έκανε τους υποψήφιους νέους επενδυτές να στρέφονται όλο και περισσότερο στην εστίαση, με τις αλυσίδες καφέ να έχουν την τιμητική τους.

Οι παράγοντες που συναποτελούν και διαμορφώνουν μια επιτυχημένη αναπτυξιακή πορεία είναι πολλοί και αφορούν στην οικοδόμηση συνολικής αξίας καθώς και επένδυσης σε επίπεδο εικόνας, υποδομών, οργάνωσης, συστημάτων αλλά και στήριξης των ίδιων των franchisees.
Ιδιαίτερα σημαντική η «εμμονή» στην σταθερή ποιότητα και την ανώτερη αγοραστική εμπειρία, που το εκπαιδευμένο αγοραστικό κοινό, συνεχώς αναζητά!

Αδιαμφισβήτητα ο κλάδος της εστίασης και η κατηγορία καφές-παγωτά-χυμοί κυριαρχούν στην αγορά αλλά παράλληλα και στο franchising. Ο ευρύτερος κλάδος έχει καταγράψει μια ιδιαίτερα εντυπωσιακή πορεία τα τελευταία χρόνια. Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ το 2012 είχαν καταγραφεί 57 δίκτυα, στο δείγμα της Έρευνας του Πανόραμα Franchise 2015 έχουν αυξηθεί στα 101, ενώ ταυτόχρονα αλλά τουλάχιστον 40 δίκτυα έχουν κάνει την παρουσία τους ως διάττοντες αστέρες, αυτή την τελευταία τετραετία στην αγορά, χωρίς να παραμένουν πλέον ενεργά.

Παράγοντες όπως η διαχρονικά σταθερή ζήτηση των καταναλωτών, οι νέες τάσεις που εμφανίζονται και ανανεώνουν συνεχώς την αγορά και η αντοχή του κλάδου στην κρίση που ζούμε, στρέφουν την πλειοψηφία των επενδυτών στην εστίαση, με τις αλυσίδες καφέ να έχουν την τιμητική τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο συνολικός αριθμός σημείων την τελευταία τετραετία στον χώρο έχει ανέλθει από τα 1.127 -στο συγκεκριμένο δείγμα της έρευνας- στα 2.888.

Από αυτά στην κατηγορία καφε - παγωτά αντιστοιχούν τα 1684, ποσοστό της τάξεως του 53,3%. Από τα 1610 franchise, μόνο στα καφε - παγωτά αντιστοιχούν τα 726 καταστήματα. (Αντίστοιχα για το 2014 οι αριθμοί είναι 1564 συνολικά στην κατηγορία καφε με τα franchise 727.)

Παρά λοιπόν την αύξηση του ΦΠΑ και τη μείωση της κερδοφορίας που επέφερε, τα στοιχεία ελκυστικότητας του κλάδου παραμένουν ισχυρά για τους υποψήφιους franchisees.

Σημεία Προσοχής για μια επιτυχημένη αναπτυξιακή πορεία

Όσες αλυσίδες έχουν εδραιώσει τη θέση τους στην αγορά και γνωρίζουν σημαντική επιτυχία έχουν επενδύσει στην ανώτερη ποιότητα, εξειδικεύονται στο είδος τους και φέρνουν ή προσαρμόζονται στις τάσεις και τρέχουσες συνήθειες του καταναλωτή. Συγκεκριμένα, όσον αφορά και στον καφέ, οι καταναλωτές πλέον είναι ιδιαίτερα απαιτητικοί και αναζητούν μια ανώτερη γευστική εμπειρία. Δεν αρκεί ο καφές για τον καφέ, σημασία έχει το καλό προϊόν. Μάλιστα, στα πλαίσια της συνεχούς εξέλιξης και στην εν λόγω αγορά, η παγκόσμια τάση του third wave movement έχει έρθει και στην Ελλάδα, οι καταναλωτές απολαμβάνουν και αναζητούν πλέον speciality coffee και κάθε δίκτυο ανάλογα με τη στρατηγική που ακολουθεί προσπαθεί να προσαρμοστεί και να ικανοποιήσει τις «απαιτήσεις» του κοινού και της αγοράς. Παράλληλα, η στροφή των καταναλωτών σε ένα περισσότερο υγιεινό τρόπο ζωής, έχει αντίστοιχα «κατευθύνει» και τις επιχειρήσεις σε αυτή την οδό… Οι επιλογές πλέον είναι πολλές, ο ανταγωνισμός έντονος, οπότε κάθε επιχείρηση που θέλει να ξεχωρίσει οφείλει να επενδύσει στην ποιότητα και στην αγοραστική εμπειρία που προσφέρει.

 

Χάρης Γρυπάρης, Δ/νων Σύμβουλος Coffee Berry

"Επενδύοντας στην καινοτομία & τη διαφοροποίηση"

 

 

Μιχάλης Αμουργιαννός, συνιδρυτής της DAVINCI ARTISAN GELATO

"Ανώτερη ποιότητα, Άψογη εξυπηρέτηση, Μοναδική ατμόσφαιρα"

 

 

Από το αφιερώμα του FRANCHISE SUCCESS-T.61-

Καφές-Παγωτά-Χυμοί στο Franchising: Η πλέον δημοφιλής επενδυτική επιλογή

 

Επόμενο άρθρο»

«Προηγούμενο άρθρο

Προσθέστε το σχόλιό σας