Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΕΕ, η κατάσταση στο ελληνικό εμπόριο θα ακολουθήσει την καθοδική πορεία του 2011, αφού 9 στις 10 επιχειρήσεις δεν είναι πλέον κερδοφόρες, 8 στις 10 σχεδιάζουν να απολύσουν, 7 στις 10 πληρώνουν τους μισθούς με ένα μήνα καθυστέρηση, 6 στις 10 θα μειώσουν μισθούς, μέρες και ώρες εργασίας, εφαρμόζοντας επιχειρησιακές συμβάσεις.

Τα παραπάνω αναφέρονται μεταξύ άλλων στο μήνυμα του προέδρου της ΕΣΕΕ κ. Βασίλη Κορκίδη για τo 2012, στο http://www.esee.gr/.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι ο νέος χρόνος αναμένεται να φέρει μια περαιτέρω εμβάθυνση της ύφεσης που έχει στην κυριολεξία «γονατίσει» την ελληνική αγορά. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην πολιτική της υπερφορολόγησης «η οποία είναι και το βασικότερο εμπόδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας».

Σύμφωνα με την εκτίμηση της ΕΣΕΕ, το 2012 αντί για έτος ανάπτυξης ή έστω ανάκαμψης, θα είναι ίσως η δυσκολότερη χρόνια μέχρι σήμερα. «Δυστυχώς, μέχρι την 20η Μαρτίου κανείς δε μπορεί με ακρίβεια να προδιαγράψει τις μελλοντικές εξελίξεις. Οι οίκοι αξιολόγησης μας θανατώνουν αργά και προτρέπουν τους ομολογιούχους πελάτες τους να μην δεχθούν το κούρεμα και να κερδίσουν από τα CDS της χρεοκοπίας μας. Τα «κοράκια» των αγορών δίνουν ραντεβού για κέρδη στην κόλαση της Ελλάδας. Επιπλέον, το PSI προχωρά με κουρεμένες προσδοκίες. Εάν μάλιστα οι μαθητευόμενοι μάγοι της τρόικας συνεχίσουν να στραγγαλίζουν την ανάπτυξη και το 2012, τότε η έξοδος από το ευρώ δεν θα αργήσει να έρθει για την Ελλάδα και θα είναι μία οδυνηρή και καταστροφική εξέλιξη».

Όπως διαπιστώνει ο αρθογράφος 

«Η κρίση δεν δημιουργεί ευκαιρίες, δεν εμπνέει νέες ιδέες, ούτε υποστηρίζει οράματα. Η κρίση δημιουργεί δυστυχία, χρέη, λουκέτα, ανεργία, παράνομα ενεχυροδανειστήρια, τοκογλύφους, τζογαδόρους, 819 μίνι καζίνο, περισσότερους απατεώνες, ακριβότερη διαφθορά και μεγαλύτερη εγκληματικότητα».

Τέλος επισημαίνεται ότι «Εάν το 2012 δεν διώξουμε τα φαντάσματα της ανεργίας, της χρεοκοπίας και της επιστροφής στη δραχμή δεν θα αλλάξουν πολλά πράγματα στην ελληνική αγορά. Η γραμμή της οικονομικής ζωής μας είναι εντός της ευρωζώνης και εκεί πρέπει να δώσουμε την μάχη μας.

Οι Έλληνες έμποροι ζητάμε σεβασμό από τους εταίρους μας και όχι ελεημοσύνη. Ζητάμε υποστήριξη και όχι εμπόδια. Ζητάμε ανάπτυξη και όχι στραγγαλισμό της αγοράς. Ζητάμε πίσω την αξιοπρέπεια και την εμπορική μας πίστη».

Προσθέστε το σχόλιο σας