Το φετινό Νόμπελ Οικονομίας απονεμήθηκε σε δύο αμερικανούς οικονομολόγους, τους Τόμας Σάρτζεντ και Κρίστοφερ Σιμς για την εργασία τους πάνω στην αλληλοεξαρτώμενη σχέση οικονομικής πολιτικής και οικονομίας.

Οι Σάρτζεντ και Σιμς, στις δεκαετίες του ΄70 και '80, ανέπτυξαν μεθόδους με στόχο να αναλύσουν το συσχετισμό των μέτρων οικονομικής πολιτικής που παίρνουν οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες με τις μακροοικονομικές μεταβλητές. Για παράδειγμα πως η αυξομείωση των φόρων και των επιτοκίων επηρεάζουν το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, τον πληθωρισμό, την απασχόληση και τις επενδύσεις.

Αυτές «οι μέθοδοι αποτελούν σήμερα ουσιαστικά εργαλεία για τη μακροοικονομική ανάλυση», τόνισε χαρακτηριστικά στο χθεσινό ανακοινωθέν της η Σουηδική Ακαδημία.

Ο Σάρτζεντ έδειξε πως τα «δομικά μακροοικονομετρικά» μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάλυση μόνιμων αλλαγών στην οικονομική πολιτική. Μέθοδος που μπορεί να εφαρμοστεί για τη μελέτη των μακροοικονομικών σχέσεων και το πώς τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις προσαρμόζουν τις προσδοκίες τους σύμφωνα με τις οικονομικές εξελίξεις.

Ο Σιμς από την πλευρά του ανέπτυξε μέθοδο, η οποία αναλύει το πώς η οικονομία επηρεάζεται από πρόσκαιρες αλλαγές στην οικονομική πολιτική και άλλους παράγοντες, όπως για παράδειγμα μια αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα.

Και οι δύο δηλώνουν ότι δεν έχουν απαντήσεις για τη σημερινή κρίση.

«Δυστυχώς, χρειάζεται πολλή και αργή δουλειά στα στοιχεία... εξηγεί ο Σιμς. Ωστόσο, οι μεθόδοι που εγώ και ο Τομ αναπτύξαμε είναι ουσιώδεις για την εξεύρευση τρόπου εξόδου από αυτό το χάος», είπε.

Και οι δύο οικονομολόγοι είναι 68 ετών και διδάσκουν σε αμερικανικά πανεπιστήμια, ο μεν Σάρτζεντ στο New York University, ενώ ο Σιμς στο Princeton. Θα μοιραστούν το ποσό των 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορονών (1,1 εκατ. ευρώ).

ΠΗΓΗ www.enet.gr

Προσθέστε το σχόλιο σας