Σύμφωνα με δημοσιεύματα η νέα έκτατη φορολογία στα ακίνητα αναμένεται να προσθέσει νέα κοστολογικά βάρη στις επιχειρήσεις λιανικής που χρησιμοποιούν ιδιόκτητα ακίνητα, ενώ αναμένονται εντάσεις στις σχέσεις ιδιοκτητών εμπορικών ακινήτων και μισθωτών.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα επιβαρύνονται οι αλυσίδες που χρησιμοποιούν εταιρικά ακίνητα για την ανάπτυξή τους. Επιπτώσεις θα έχουν και οι επιχειρήσεις που μισθώνουν ακίνητα μια και σύμφωνα με στελέχη του ΣΕΛΠΕ, η έκτακτη φορολόγηση επί παντός ακινήτου, θα ακυρώσει εμμέσως το νόμο Κατσέλη που καθιστά πιο εύκολο για έναν έμπορο να σπάσει το συμβόλαιό του πριν από τη λήξη του και να επαναδιαπραγματευτεί το ενοίκιο του, καθώς εκτιμούν ότι αντιστάσεις των ιδιοκτητών θα ενταθούν ενόψει της νέας εισφοράς.

Για τις μακροχρόνιες συμβάσεις ακινήτων οι πληροφορίες είναι ότι οι μισθωτές είναι κατοχυρωμένοι μια και όπως προβλέπεται οποιαδήποτε περαιτέρω φορολογική επιβάρυνση αφορά τον ιδιοκτήτη του ακινήτου.

Το ίδιο ισχύει και με τους ιδιοκτήτες εμπορικών κέντρων οι οποίοι θα επιβαρυνθούν με την έκτατη εισφορά και όχι οι μισθωτές των εμπορικών χώρων.

Σύμφωνα με στελέχη της Lamda Development αναμένονται διευκρινήσεις για το μέτρο προτού τοποθετηθούν για τον τρόπο με τον οποίο η εισφορά θα επιβαρύνει τα εμπορικά κέντρα του ομίλου.

Σε αυτό που συμφωνούν πάντως όλοι οι παράγοντες της λιανικής αγοράς είναι ότι τα νέα μέτρα θα επιβαρύνουν περαιτέρω το γενικότερο κλίμα στο λιανεμπόριο μια και δεσμεύονται κεφάλαια που θα μπορούσαν να τονώσουν την αγορά.

ΠΗΓΗ www.marketbeast.gr

Προσθέστε το σχόλιο σας