"Οι περισσότεροι franchisors προτιμούν το «είδος» του φιλόδοξου επιχειρηματία που θέλει να αναπτύξει την επιχείρησή του, αφού ο τελευταίος ενδιαφέρεται τόσο για την ανάπτυξη του δικτύου, όσο και για το προσωπικό του όφελος."

Είναι εξαιρετικά σημαντικό και για τον Franchisee αλλά και για τον Franchisor να γνωρίζουν τόσο τους λόγους για τους οποίους ο καθένας τους επιθυμεί τη συνεργασία, όσο και τους λόγους για τους οποίους επιλέγει τη συνεργασία το άλλο μέρος.

Αν συζητήσει κανείς με επιχειρηματίες που έχουν επιλέξει το franchising ως σύστημα για την δραστηριοποίησή τους, θα διαπιστώσει ότι οι λόγοι για τους οποίους επιλέγουν την μέθοδο της δικαιόχρησης για την επένδυσή τους είναι διάφοροι και ποικίλουν ανάλογα με την κοινωνικοοικονομική κατάσταση του κάθε ατόμου, την ηλικία του αλλά και τις φιλοδοξίες του. Ενδεικτικά αναφέρουμε απαντήσεις όπως  το να δουλέψει κανείς με την οικογένειά του, να κάνει κάτι για τον εαυτό του, να κερδίσει περισσότερα χρήματα, να εξασφαλίσει κάτι σταθερό για τα γηρατειά και τα παιδιά του, να προλάβει μία πιθανή απόλυση από την εργασία του, να φροντίσει για κάτι σταθερότερο αν έχει, ήδη, απολυθεί πρόσφατα και τέλος να αποφύγει το κόστος που συνεπάγεται η λεγόμενη «κρίση της μέσης ηλικία» κ.ά.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων η απόφαση για franchising είναι αποτέλεσμα συνδυασμού των προαναφερόμενων παραγόντων. Παρόλα αυτά όμως και πέρα από τους υπόλοιπους παράγοντες που συμβάλλουν στην επιλογή του franchising, το πιο σημαντικό  κριτήριο για την απόφαση αυτή είναι τα αποτελέσματα που προσδοκά ο εκάστοτε επενδυτής και  τα οποία, τελικά, θα καθορίσουν την επιτυχία ή μη του συστήματος.

Πιο συγκεκριμένα θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι λόγοι για τους οποίους νέοι επενδυτές επιθυμούν να ενταχθούν σε κάποια οργανωμένη αλυσίδα Franchising συνοψίζονται στα ακόλουθα.

  • Να συνδυάσουν κάποιο χόμπι με την εργασία τους
  •  Να δημιουργήσουν μία θέση εργασίας για τον εαυτό τους
  •  Να ενταχθούν σε ένα συγκεκριμένο τρόπο ζωής
  •  Να αναπτύξουν μία επιχείρηση

Στο σημείο αυτό πρέπει να τονίσουμε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό και για τον Franchisee αλλά και για τον Franchisor να γνωρίζουν τόσο τους λόγους για τους οποίους επιθυμεί ο καθένας τους, ξεχωριστά, αυτή τη συνεργασία, όσο και τους λόγους για τους οποίους επιθυμεί τη συνεργασία το άλλο μέρος.

Αν και οι franchisees μπορούν να ανήκουν σε οποιαδήποτε από τις προαναφερόμενες κατηγορίες, οι franchisors προτιμούν τα άτομα που έχουν φιλοδοξίες, πίστη και θέληση να αναπτύξουν μία επιτυχημένη επιχείρηση.

Ο βασικός λόγος για την προτίμηση αυτή των franchisors είναι το ότι τα άτομα αυτά δείχνουν πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την πορεία της επιχείρησής τους ενώ ταυτόχρονα συμβάλουν δημιουργικά στην ανάπτυξη του δικτύου ως σύνολο. Στο σημείο αυτό βέβαια πρέπει να πούμε ότι συχνά, αυτού του είδους οι επενδυτές, παραπονιούνται πως η μητρική εταιρεία δεν τους παρέχει την υποστήριξη που επιθυμούν  σε θέματα marketing, προωθητικών ενεργειών κ.ά., περιμένοντας «τα πάντα» από τον franchisee. Από την άλλη πλευρά οι franchisors δεν λαμβάνουν υπόψη τους –τουλάχιστον όχι όσο σοβαρά όσο θα έπρεπε- τα παράπονα των franchisees, θέλοντας να τους τονίσουν  ότι η ευθύνη για την πορεία της επιχείρησης είναι δική τους. Αυτού του είδους η επικοινωνία οδηγεί μόνο σε  παρεξηγήσεις και σε μη αποδοτικούς τρόπους συνεργασίας.    

Επίσης ένας επενδυτής που δραστηριοποιείται σε κάποιο κλάδο με βασικό στόχο να δημιουργήσει ένα συγκεκριμένο τρόπο ζωής, είναι πολύ πιθανό να μην έχει ως προτεραιότητα την κερδοφορία και να μην θελήσει επεκτείνει την επιχείρηση. Στην περίπτωση αυτή ο franchisor, που θα βλέπει κάποιες επενδυτικές ευκαιρίες να χάνονται, θα έρθει σε σύγκρουση με τον franchisee με αποτέλεσμα να κλονιστεί η μεταξύ τους συνεργασία.

Ο λόγος που οι  franchisors δεν επιθυμούν οι επιχειρηματίες που θα ενταχθούν στο δίκτυο τους να έχουν σαν βασικό στόχο το συνδυασμό εργασίας-χόμπι είναι γιατί -τις περισσότερες φορές- δίνουν προτεραιότητα στην βασική τους εργασία. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα περιθώρια ανάπτυξης της εταιρείας θα αναγκάσουν τον franchisee να διαλέξει μεταξύ του κυρίως επαγγέλματός του και της επιχείρησης franchise γεγονός που θα τον οδηγήσει σε σύγχυση.

Για όλους τους παραπάνω λόγους οι περισσότεροι franchisors προτιμούν το είδος του φιλόδοξου επιχειρηματία που θέλει να αναπτύξει την επιχείρησή του, αφού ο τελευταίος ενδιαφέρεται τόσο για την ανάπτυξη του δικτύου όσο και για το  προσωπικό του όφελος.  Στην κατηγορία αυτή ο franchisee, αποζητά μια σταθερή επένδυση η οποία θα του αποφέρει κέρδη, δυνατότητα περαιτέρω επέκτασης, ευκολία  στις πωλήσεις και αναγνωρισμένο όνομα. Η συνεργασία franchisor και franchise είναι αποτελεσματική γιατί και οι δύο μοιράζονται τους ίδιους στόχους.

Προσθέστε το σχόλιο σας