Αποκλειστικότητα περιοχής: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Κατηγορία: Για το νέο Επιχειρηματία
Δημοσιεύτηκε: 11 Σεπτεμβρίου 2018
Αποκλειστικότητα περιοχής: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Σίγουρα γνωρίζετε πόσο σημαντική είναι η αποκλειστικότητα περιοχής που προσφέρει ο franchisor στους συνεργάτες του. Θωρακίζει την επενδυτική ασφάλεια του franchisee και ταυτόχρονα αποκλείει την σύγκρουση συμφερόντων εντός του δικτύου.

Τι θα πρέπει να ξέρετε όμως σχετικά με την αποκλειστικότητα περιοχής προτού επενδύσετε σε κάποιο δίκτυο; Συνήθως είναι συμβουλές που σπάνια θα σας δώσει ο ίδιος ο franchisor, γι΄αυτό και η καλύτερη επιλογή είναι να απευθυνθείτε σε κάποιον εξειδικευμένο σύμβουλο franchise που θα σας καθοδηγήσει σύμφωνα με τις δικές σας προσωπικές ανάγκες και απαιτήσεις.

Διαβάστε παρακάτω τα 9 tips που συγκεντρώσαμε για εσάς ώστε να κατανοήσετε τα σημεία προσοχής σχετικά με την αποκλειστικότητα περιοχής.

db731c44ac

  1. Ελέγξτε αν ο franchisor παρέχει αποκλειστικότητα περιοχής. Κάποια franchise και ειδικά στον κλάδο των υπηρεσιών ή των υπηρεσιών στο σπίτι μπορούν να εξυπηρετήσουν πελάτες σε όλη τη χώρα γι’ αυτό και δεν προσφέρουν αποκλειστικότητα.
  2. Εάν ένα σύστημα προσφέρει αποκλειστικότητα, βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει και κατανοήσει πλήρως τους όρους γύρω από αυτό.
  3. Πώς ορίζεται η περιοχή; Για ποιον λόγο την επέλεξε ο franchisor; Οι τοποθεσίες συνήθως καθορίζονται από μια γεωγραφική περιοχή, σύμφωνα με τα όρια της πόλης και τον ταχυδρομικό κώδικα. Σε κάποιες περιπτώσεις καθορίζονται από τον πληθυσμό ή τα δημογραφικά στοιχεία.
  4. Είναι σημαντικό να ερευνήσετε τις αποδόσεις μιας περιοχής και να μάθετε εάν άλλοι franchisees σε άλλο σημείο επιτυγχάνουν βάσει των ίδιων κανόνων περί αποκλειστικότητας περιοχής.
  5. Δώστε προσοχή στους όρους που αφορούν στην αποκλειστικότητα περιοχής σχετικά με τις πωλήσεις και το marketing. Αυτοί οι όροι συχνά παρέχουν ακόμα μεγαλύτερη προστασία από αυτή που ορίζει η γεωγραφική αποκλειστικότητα.
  6. Ελέγξτε εάν η σύμβαση επιτρέπει σε άλλο συνεργάτη να ανοίξει την ίδια επιχείρηση στην περιοχή σας και μέσα σε τι χρονικό διάστημα.
  7. Εξετάστε καλά το επιχειρηματικό μοντέλο του δικτύου και τη σύμβαση franchise. Έτσι θα μπορέσετε να καταλάβετε τι σας συμφέρει ως franchisee σχετικά με την αποκλειστικότητα της περιοχής.
  8. Φροντίστε να επικοινωνήσετε με μερικούς franchisees και ρωτήστε να σας πουν την γνώμη τους για την αποκλειστικότητα της περιοχής.
  9. Μην φοβηθείτε να εκφράσετε όλες τις απορίες και τις ανησυχίες σας σχετικά με την αποκλειστικότητα της περιοχής στον franchisor. Είναι πιο εύκολο να λύσετε οποιοδήποτε ζήτημα σε αυτή την φάση παρά να περιμένετε μέχρι να λειτουργήσετε την επιχείρησή σας.