Η τεχνολογία αλλάζει ραγδαία τη σχέση καταναλωτή- λιανεμπόρων

Κατηγορία: Νέα
Δημοσιεύτηκε: 22 Νοεμβρίου 2017
Η τεχνολογία αλλάζει ραγδαία τη σχέση καταναλωτή- λιανεμπόρων

Σε κανέναν δεν αρέσει να περιμένει ατέλειωτες ώρες μπροστά από ένα ταμείο. Το γεγονός αυτό το γνωρίζει η Amazon, η οποία προχώρησε στη δημιουργία των «έξυπνων» μπακάλικων, των λεγόμενων grab-and-go καταστημάτων, τα οποία ήρθαν για να ανταγωνιστούν τις μεγάλες αλυσίδες γνωστών σουπερμάρκετ, αλλάζοντας την αγοραστική εμπειρία των καταναλωτών.

Ποια είναι όμως η λειτουργία τους και για ποιο λόγο μας κίνησαν το ενδιαφέρον;

Η ιδέα προτάθηκε για πρώτη φορά πριν τέσσερα χρόνια και υλοποιήθηκε το 2015, με το 1.800 τ.μ Amazon Go store στην Ουάσιγκτον. Ο καταναλωτής έχει ως βοηθό του ένα application, εγκατεστημένο στο κινητό του τηλέφωνο. Κατά την είσοδό του στο κατάστημα, τον «ακολουθεί», καταγράφοντας τις κινήσεις του και μέσω μιας εικονικής κάρτας, του παρέχεται η δυνατότητα να πραγματοποιεί αγορές. Κατά την έξοδό του από αυτό, λαμβάνει αυτόματα μια απόδειξη, χωρίς να ανησυχεί για το πόσο απασχολημένα είναι τα ταμεία.

Στην ιστοσελίδα της Amazon αναφέρεται πως για το εγχείρημα χρησιμοποιήθηκαν τα ίδια τεχνολογικά μέσα με εκείνα των αυτοκινήτων χωρίς οδηγό, όπως αισθητήρες κίνησης και όραση μέσω υπολογιστή.

Όμως, το νόμισμα δεν έχει μόνο μια όψη. Σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτή η τεχνική θα μειώσει τις ευκαιρίες εργασίας. Εφόσον ο καταναλωτής θα μπορεί να εξυπηρετείται μόνος του, το προσωπικό των καταστημάτων θα μειωθεί. Επιπλέον, σύμφωνα με τις αναφορές τους, τα κρούσματα κλοπών σε καταστήματα που χρησιμοποιούν παρόμοια συστήματα έχουν αυξηθεί, καθώς δεν υπάρχει επαρκής έλεγχος.

Εντωμεταξύ, η Wal- Mart  ακολουθεί το παράδειγμα της Amazon και επιχειρεί να διευρύνει την αγορά προϊόντων μέσω διαδικτύου, για 600 τοποθεσίες σε πάνω από εκατό καταστήματα. Στα τοπικά markets, οι έμποροι με τη χρήση μιας εφαρμογής, ενημερώνονται πότε ο καταναλωτής βρίσκεται κοντά στην περιοχή, ώστε να του ετοιμάσουν εγκαίρως την παραγγελία του για να την παραλάβει χωρίς χρονοτριβή.

Οι αλλαγές που φέρνει η τεχνολογία στην καθημερινή ζωή, προκαλούν μεγάλες ανατροπές στο τοπίο της αγοράς και επεμβαίνουν στην σχέση πελάτη- καταστήματος, δημιουργώντας μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα με πολλές προκλήσεις για τους λιανέμπορους.

 

Πηγή : https://www.cnbc.com/2016/12/09/amazons-grab-and-go-stores-to-pressure-grocers-to-step-up-smart-store-efforts.html