Steve Jobs: Μείνετε πεινασμένοι. Κάντε την τρέλα σας.

Κατηγορία: Blog
Δημοσιεύτηκε: 05 Οκτωβρίου 2022
Steve Jobs: Μείνετε πεινασμένοι. Κάντε την τρέλα σας.

Σαν σήμερα το 2011, έφυγε από τη ζωή ο Steve Jobs κι εμείς τον θυμόμαστε, παραθέτοντας την αξέχαστη ομιλία του στην τελετή αποφοίτησης του Stanford University, τον Ιούνιο του 2005. Η ομιλία έχει εκ τότε διαβαστεί επανειλημμένως προκαλώντας θαυμασμό για τον άνθρωπο που έχει αφήσει στην ανθρωπότητα τεράστια πνευματική και όχι μόνο κληρονομιά, τόσο με τις εφευρέσεις του όσο και με τη προσωπικότητά του.

Στην αρχή ευχαρίστησε το Πανεπιστήμιο και τους φοιτητές για την πρόσκληση, καθώς όπως χιουμοριστικά αναφέρει «αυτό είναι το πλησιέστερο που έχω φτάσει ποτέ σε τελετή αποφοίτησης», μιας και ο ίδιος δεν αποφοίτησε ποτέ από το Πανεπιστήμιο που είχε ξεκινήσει τις σπουδές του. Προχώρησε, λοιπόν, στην αφήγηση τριών προσωπικών ιστοριών και με αυτόν τον τρόπο θέλησε να περάσει το μήνυμα που απευθυνόταν στους φοιτητές που τον παρακολουθούσαν.

Η πρώτη ιστορία είχε να κάνει με τη γέννησή του και με το «πώς να ενώνεις τα σημεία». Η ιστορία ξεκινά με την εγκυμονούσα μητέρα του, η οποία μη μπορώντας να αναλάβει την ανατροφή ενός παιδιού, αποφάσισε να το δώσει για υιοθεσία. Θέλοντας το παιδί της να μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον με μορφωμένους γονείς, επέλεξε μια οικογένεια όπου ο άντρας ήταν δικηγόρος. Όμως, καθώς οι θετοί γονείς άλλαξαν τελευταία στιγμή γνώμη, το μωρό της νεαρής μητέρας υιοθετήθηκε από τους ανθρώπους που έμελλε να γίνουν οι πραγματικοί θετοί γονείς του. Η βιολογική μητέρα του, ανακαλύπτοντας ότι οι γονείς που υιοθέτησαν το παιδί της, δεν ήταν μορφωμένοι, στην αρχή αρνήθηκε την αποδοχή της υιοθεσίας, αλλά μετά υποχώρησε με την προϋπόθεση ο γιος της να φοιτήσει στο Πανεπιστήμιο. Οι θετοί γονείς το δέχτηκαν και πράγματι, στα 17 του ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Reed.

Οι γονείς του, έδιναν το μεγαλύτερο μέρος των οικονομιών τους για να πληρώνουν το κολέγιο, ωστόσο, ο νεαρός τότε, Steve Jobs, δεν αισθανόταν πως κάτι τέτοιο τον καλύπτει. Έτσι, εγκατέλειψε το βασικό πρόγραμμα σπουδών, κάτι που όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «Ήταν σχεδόν τρομακτικό, τότε, αυτό που έκανα, αλλά καθώς κοιτάζω πίσω τώρα, νομίζω πως ήταν μία από τις καλύτερες αποφάσεις που πήρα ποτέ». Αφήνοντας πίσω τα υποχρεωτικά μαθήματα, είχε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει άλλα μαθήματα που του τραβούσαν την προσοχή. Ένα από αυτά τα μαθήματα, ήταν αυτό της καλλιγραφίας, μιας και το κολέγιο Reed διέθετε τότε την καλύτερη σχολή σε αυτό τον τομέα. Ενώ φαινομενικά το μάθημα δεν του προσέφερε τίποτα στην καθημερινή του ζωή, δέκα χρόνια αργότερα, με τη δημιουργία του πρώτου Macintosh, όλα όσα έμαθε, του φάνηκαν χρήσιμα και τα έβαλε στο σύστημα της Mac «Ήταν το πρώτο κομπιούτερ με πραγματικά υπέροχη τυπογραφία. Έτσι, εάν δεν είχα παρατήσει εκείνον τον κύκλο υποχρεωτικών μαθημάτων στο πρώτο έτος του πανεπιστημίου, το Mac δεν θα είχε ποτέ ούτε τις πολλαπλές γραμματοσειρές ούτε και τα fonts με αναλογικά διαστήματα. […]Πρέπει σε κάτι να έχεις πίστη. Στη διαίσθησή σου, στη μοίρα σου, στη ζωή, στο κάρμα, σε οτιδήποτε. Αυτή η προσέγγιση δεν με πρόδωσε ποτέ, και έχει κάνει όλη τη διαφορά στη ζωή μου».

Περνώντας στη δεύτερη ιστορία του μίλησε για το πως τον απέλυσαν από την Apple, μολονότι ήταν δική του εταιρεία. Το γεγονός αυτό τον ώθησε σε ένα επαγγελματικό αδιέξοδο. Συνειδητοποίησε τότε πως, αυτό που αγαπούσε ήταν ακόμα εκεί και ήταν έτοιμος να ξεκινήσει κάτι νέο, από την αρχή. Μέσα στα επόμενα χρόνια, ίδρυσε την εταιρεία NeXt και Pixar το οποίο είναι ένα από τα πιο πετυχημένα στούντιο παραγωγής ταινιών στον κόσμο. Με αυτή την ιστορία θέλει να ωθήσει τους νέους ανθρώπους να κυνηγήσουν αυτό που πιστεύουν πως τους ταιριάζει και τους γεμίζει ακόμα κι αν ακόμα δεν το έχουν βρει, ακόμα κι αν δεν είναι στον τομέα της επιστήμης που σπούδασαν. «Όπως όλα τα «θέματα της καρδιάς», όταν το ανακαλύψετε, θα το αισθανθείτε, θα καταλάβετε ότι «αυτό είναι».

Η τρίτη και τελευταία ιστορία του έχει να κάνει με το θάνατο και την περιπέτεια της υγείας του. Ένα χρόνο πριν από αυτή την ομιλία, διαγνώστηκε με καρκίνο στο πάγκρεας και οι γιατροί δεν του έδιναν πολλούς μήνες ζωής. Τον συμβούλευσαν μάλιστα να τακτοποιήσει τις «προσωπικές του υποθέσεις» θέλοντας να τον προειδοποιήσουν πως το τέλος ήταν κοντά. Ωστόσο, στο πλαίσιο της βιοψίας, οι γιατροί ανακάλυψαν πως πρόκειται για μια σπάνια μορφή καρκίνου, θεραπεύσιμη με χειρουργείο, όπως κι έγινε. Όλη αυτή η εμπειρία που τον έφερε τόσο κοντά στον θάνατο, τον έκανε να αντιμετωπίσει φιλοσοφικά την έννοιά του. «Κανείς δεν θέλει να πεθάνει. Και όμως, ο θάνατος είναι ο προορισμός που όλοι μοιραζόμαστε. Είναι, ίσως, η καλύτερη ανακάλυψη της Ζωής. Ξεκαθαρίζει το παλιό, προετοιμάζοντας το έδαφος για να ‘ρθει το καινούργιο. Αυτή την στιγμή που σας μιλάω, το καινούργιο είστε εσείς».

«Μείνε πεινασμένος. Κάνε την τρέλα σου. Αυτό ευχόμουν και εγώ πάντοτε για τον εαυτό μου. Και τώρα, καθώς αποφοιτάτε για να αρχίσετε μια καινούρια ζωή, εύχομαι και για σας το ίδιο, ακριβώς, πράγμα:

Μείνετε πεινασμένοι. Κάντε την τρέλα σας».

Πηγή: Tvxs https://tvxs.gr/news/internet-mme/stib-tzomps-%C2%ABmeine-peinasmenos-kane-tin-trela-soy%C2%BB

H μετάφραση έγινε από το Site peri-planomenos