HOPPER’S: Ο σύγχρονος καταναλωτής είναι έμπειρος στο φαγητό «του δρόμου»

Κατηγορία: Αφιερώματα Αγοράς
Δημοσιεύτηκε: 31 Οκτωβρίου 2019
HOPPER’S: Ο σύγχρονος καταναλωτής είναι έμπειρος στο φαγητό «του δρόμου»

«Οι συνθήκες ζωής του ανθρώπου έχουν δημιουργήσει διαφορετικά μοντέλα κατανάλωσης και διασκέδασης», μας εξηγεί η κα Διονυσία Κουρκουμέλη, Συνιδρύτρια του HOPPER’S, ερωτώμενη για τις νέες τάσεις στο street food.

«Το φαγητό του δρόμου τοποθετείται στον πυρήνα μιας νέας γευστικής εμπειρίας και κουλτούρας. Το κοινό αναζητά νέες γεύσεις, περισσότερες επιλογές απ ΄ότι στο παρελθόν. Απαιτεί ποιότητα και μια συνολική αγοραστική εμπειρία. Κυρίως όμως, γρήγορα και σε προσιτή τιμή. Το street food είναι απαραίτητο να μιλά για την προέλευση, τον τρόπο παρασκευής, τα υλικά, να δημιουργεί εμπειρία, να σε ταξιδεύει. Τα πρωτότυπα υλικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των εδεσμάτων είναι το μέσο γι’ αυτό το ταξίδι.

hoppers-streetfood

 Πώς υποδέχθηκε το κοινό το φετινό Athens Street Food Festival; Ποια ήταν τα πιο χαρακτηριστικά σχόλια;

«…Πάμε να ταξιδέψουμε γευστικά στο κλασσικό και στο άγνωστο…»

Από την πρώτη στιγμή ο χώρος γέμισε με παρέες έτοιμες να απολαύσουν τη μεγάλη γιορτή του ποιοτικού φαγητού «του δρόμου» και να ζήσουν την εμπειρία των γεύσεων από κάθε γωνιά του πλανήτη. Ρωτούσαν για τα υλικά, τον τρόπο παρασκευής και συμμετείχαν ενεργά σε αυτό το ταξίδι των γεύσεων. Ακόμα και τις ώρες αιχμής υπήρχε ενθουσιασμός και θετικά σχόλια τόσο για τον μεγάλο αριθμό των περιπτέρων, όσο και για την οργάνωση του φετινού φεστιβάλ. Σχόλια όπως «μας εκπλήξατε ευχάριστα», «θα ξανάρθουμε» τα ακούσαμε πολλές φορές κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ. Μας έκανε ιδιαίτερα περήφανους ένα ζευγάρι, που την πρώτη Παρασκευή μας έδωσε συγχαρητήρια, λέγοντάς μας «βάλτε κι άλλες φωτιές, γιατί αύριο δεν θα μας προλαβαίνετε». Πολλοί ήταν αυτοί που μας επισκέφτηκαν στο φεστιβάλ και τα τρία Σαββατοκύριακα.

hoppers1

Τι σημαίνει street food; Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά́ που πρέπει να έχει ένα concept ώστε να χαρακτηριστεί street;

Street food σημαίνει φαγητό που το βρίσκεις σχετικά εύκολα και το λαμβάνεις ακόμα γρηγορότερα. Είναι ιδιαίτερα εύστοχο το σήμα αλυσίδας «γρήγορα ναι, πρόχειρα όχι» και απαντά στα χαρακτηριστικά του μοντέρνου και ποιοτικού street food. Ο χρόνος προπαρασκευής πρέπει να είναι κοντινός στην κατανάλωση και το μεγαλύτερο μέρος αυτής να γίνεται μπροστά στον καταναλωτή. Ο πελάτης θέλει να βλέπει τη διαδικασία και εάν είναι δυνατόν να συμμετέχει, επιλέγοντας μέρος των συστατικών, σύμφωνα με τις δικές τους ιδιαίτερες γευστικές προτιμήσεις. Πολλά γνωστά κι επιτυχημένα street food στηρίζονται σε αυτή τη βιωματική εμπειρία και συμμετοχή.

Μπορεί να είναι “fast” και ποιοτικό μαζί; Πως το επιτυγχάνει αυτό η επιχείρησή σας;

Ο σύγχρονος καταναλωτής είναι έμπειρος στο φαγητό «του δρόμου» και απαιτεί  όχι μόνο την ταχύτητα αλλά και την ποιότητα. Το εκπαιδευμένο προσωπικό, τα σωστά, φρέσκα υλικά αλλά και ο τρόπος παρασκευής τους, καθορίζουν την ποιοτική επιτυχία. Στο HOPPER’S όλες οι γευστικές προτάσεις στηρίζονται στην παράδοση και τη φιλοσοφία του καλού σπιτικού φαγητού. Η παρασκευή της ταπιόκας γίνεται μπροστά στον πελάτη. Η πρώτη ύλη (άμυλο από την ρίζα Κασάβα) απαιτεί την απόλυτη ποιότητα για την επιτυχία αυτή της ιδιαίτερης Βραζιλιάνικης κρέπας. Τα υλικά για τη γέμιση είναι φρέσκα λαχανικά και σαλάτες, ενώ το κρέας έχει μαγειρευτεί με τον παραδοσιακό βραζιλιάνικο τρόπο. Η κάθε ταπιόκα έχει χρόνο παρασκευής 3΄.

Ποια είναι τα στοιχεία που κάνουν το concept σας μοναδικό και το φέρνουν ψηλά στις προτιμήσεις του κοινού;

Το HOPPER’S πρωτοεμφανίστηκε στο φετινό φεστιβάλ και από την πρώτη στιγμή το κοινό μας υποδέχτηκε με μεγάλο ενθουσιασμό. Οι πρώτες ύλες είναι πρωτότυπες και πρωτοεμφανιζόμενες στο ελληνικό κοινό. Tόσο η Ταπιόκα, όσο και το Acarajé είναι το απόλυτο street food της Βραζιλίας. Εμείς στο HOPPER’S προσπαθήσαμε να ταξιδέψουμε το κοινό του φεστιβάλ στον Αμαζόνιο και την παραλία της Bahia αλλά και να δοκιμάσουμε αυτή τη γευστική πρόταση πριν το άνοιγμα του καταστήματος.

Η δυνατότητα που δίνουμε στον καταναλωτή να παρακολουθεί την παραγωγή της Ταπιόκας από την πρώτη στιγμή αλλά και η συμμετοχή του στην επιλογή των υλικών, δημιουργεί και καθιερώνει τη σχέση με τον πελάτη και πολλές φορές ανοίγει μια ανοικτή, άμεση επικοινωνία.

Θεωρείτε ότι ένα street food concept «ταιριάζει» με το franchising; Πως ενώνονται αυτά τα δύο και πως συμβάλλει το franchising στην ανάπτυξη ενός brand;

Στο HOPPER’S είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για brand αλλά από μόνο του το concept έχει μια ξεκάθαρη, διακριτή, αναγνωρίσιμη αγοραστική εμπειρία με μια ισορροπημένη σχέση ποιότητας-τιμής.

Θα πρέπει όμως να αποδείξουμε την αποτελεσματική λειτουργία κι επιτυχημένη επιχειρηματική του δομή. Όμως το brand που μετουσιώνεται σε ένα εύρωστο επιχειρηματικό σύστημα με τη βοήθεια του δικτύου, μπορεί να επεκταθεί και να απαντήσει με συνέπεια στην πρόκληση του franchising.

Το street food είναι ένας ιδιαίτερος κλάδος της εστίασης με κυρίαρχη τη σχέση του καταναλωτή και τον τόπο ως σημείο αναφοράς-αφήγησης και τη γεύση-ανάμνηση. Η γευστική εμπειρία συνδέεται άρρηκτα με τον τόπο αλλά και τα πρόσωπα, μια σχέση μοναδική και πολλές φορές δύσκολα επαναλαμβανόμενη. Κατά συνέπεια κάθε επέκταση μέσω franchising, θα πρέπει να στηρίζει αυτή τη σχέση και να μπορεί να την επαναλαμβάνει. Αναμφισβήτητα, το δίκτυο με τις οικονομίες κλίμακας που δημιουργούνται, θα βοηθήσει τη σταθερή ποιοτική πορεία του street food, την ανανέωση και την αναγνωσιμότητά του.