Αγορά Γυναικείας Ένδυσης

Κατηγορία: Αφιερώματα Αγοράς
Δημοσιεύτηκε: 16 Φεβρουαρίου 2005
Αγορά Γυναικείας Ένδυσης

Η αναφορά του όρου franchising φέρνει στο μυαλό των περισσότερων από εμάς είτε τα δίκτυα της ένδυσης είτε αυτά της εστίασης.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το franchising άλλαξε εντελώς και καθόρισε τη μορφή και την πορεία των συγκεκριμένων κλάδων. Στη χώρα μας η γυναικεία ένδυση έχει γνωρίσει σημαντική ανάπτυξη και παρουσιάζει σημαντικές προοπτικές για το μέλλον, με το franchising να είναι πάντα παρόν, να πρωτοστατεί στις εξελίξεις και να προσφέρει μια δυναμική διέξοδο τόσο στον ανεξάρτητο καταστηματάρχη που πιέζεται από τις αλλαγές στον κλάδο, όσο και στις επιχειρήσεις του κλάδου που αναπτύσσουν πλέον πολυκάναλες στρατηγικές ανάπτυξης. 

Tις δύο τελευταίες δεκαετίες έχουν παρατηρηθεί σημαντικές αλλαγές και εξελίξεις στον χώρο του λιανεμπορίου σε παγκόσμιο επίπεδο. Παράγοντες όπως η διεθνοποίηση των αγορών, οι ραγδαίες εξελίξεις στην τεχνολογία, ο μικρός κύκλος ζωής των προϊόντων, η απαίτηση των καταναλωτών για επώνυμα, ποιοτικά και προσιτά προϊόντα, οι νέες μορφές επιχειρηματικής οργάνωσης, οι τάσεις συγκεντρωτισμού, το ηλεκτρονικό εμπόριο, η απαίτηση για πιο σύνθετες λειτουργίες (logistics, marketing κ.ά) και για συνεχείς επενδύσεις για την εξέλιξη μιας επιχείρησης αντανακλώνται στη δομή του λιανεμπορίου και δημιουργούν νέα δεδομένα τα οποία οι επιχειρήσεις καλούνται να αντιμετωπίσουν.

Όλες αυτές οι εξελίξεις έχουν επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό και την ελληνική αγορά, τον τομέα του λιανεμπορίου και ιδιαίτερα τον κλάδο της γυναικείας ένδυσης. Ήδη έχουμε γίνει μάρτυρες σημαντικών ανακατατάξεων στην δομή της αγοράς, μιας αγοράς που χαρακτηρίζεται από την ένταση του ανταγωνισμού, την έντονη κινητικότητα και επιχειρηματική δραστηριότητα των εταιρειών του κλάδου καθώς και τη συνεχόμενη διεύρυνση του δικτύου πωλήσεων μέσω της δημιουργίας αλυσίδων καταστημάτων, ταυτόχρονα με την ανάπτυξη παράλληλων καναλιών διανομής.

Έτσι, και ενώ μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του ’80 τα κύρια κανάλια διανομής στην αγορά της ένδυσης ήταν τα μεμονωμένα-αυτόνομα καταστήματα, από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, ακολουθώντας τις διεθνείς τάσεις και εξελίξεις, παρατηρήσαμε μια εντυπωσιακή αύξηση των δικτύων καταστημάτων. Χαρακτηριστικό είναι ότι η αύξηση των καταστημάτων γυναικείας ένδυσης που ανήκουν σε αλυσίδες franchise έφτασε το 190% για την πενταετία 1999-2004, αυξάνοντας τον απόλυτο αριθμό από 157 στα 455 σημεία.

Κινητήριο μοχλό της ανάπτυξης των αλυσίδων αποτέλεσε η συνεχής ανοδική τάση της ζήτησης για «επώνυμα» γυναικεία ενδύματα, γεγονός το οποίο ωθεί ουσιαστικά τις εταιρείες του κλάδου στην προσφορά προϊόντων υψηλής ποιότητας, στην εφαρμογή της κατάλληλης στρατηγικής μάρκετινγκ και στη διάθεση σημαντικών κονδυλίων για προβολή και προώθηση των προϊόντων τους. Βασικοί παίκτες στις εξελίξεις αυτές υπήρξαν οι εισαγωγικές εταιρείες, οι οποίες διαθέτοντας ισχυρά brand names, αποτέλεσαν οδηγό των εξελίξεων διαμορφώνοντας πρότυπα οργάνωσης, προβολής και διανομής των προϊόντων τους στα οποία αναγκάζονται σταδιακά να προσαρμοστούν όλο και περισσότερες επιχειρήσεις. Σε αυτό το έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον πολλές ελληνικές παραγωγικές επιχειρήσεις καλούνται να ξεπεράσουν σημαντικές αδυναμίες που αφορούν το βαθμό ανταγωνιστικότητάς τους και την ικανότητά τους να ανταποκριθούν στις συνεχώς πλέον μεταβαλλόμενες απαιτήσεις των καταναλωτών και της αγοράς. Οι σημαντικές προσπάθειες αναδιοργάνωσης που έχουν πραγματοποιηθεί από πολλές επιχειρήσεις του χώρου έχουν ήδη επιφέρει τα πρώτα αποτελέσματα, δημιουργώντας επώνυμα προϊόντα που προσφέρονται μέσα από οργανωμένα κανάλια διανομής, κερδίζοντας σε σημαντικό βαθμό την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.

ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΕΝΔΥΣΗΣ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΠΟΛΥΚΑΝΑΛΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΜΕΡΙΔΙΩΝ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Ένα άλλο χαρακτηριστικό γνώρισμα των εξελίξεων στην αγορά της γυναικείας ένδυσης τα τελευταία χρόνια είναι και η αναβίωση των πολυκαταστημάτων. Η λειτουργία των shops-in-a-shop δίνει στους καταναλωτές τη δυνατότητα για πραγματοποίηση ολοκληρωμένων αγορών σε περιορισμένο χώρο και με εξοικονόμηση σημαντικού χρόνου. Και στα πολυκαταστήματα κυρίαρχο ρόλο παίζουν οι αλυσίδες καταστημάτων οι οποίες ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των καταναλωτών.

Στην Ελλάδα η αγορά της γυναικείας ένδυσης αποτελεί ένα δυναμικά ανερχόμενο κλάδο το μέγεθος του οποίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ξεπέρασε τα 1,6 δισ _ για το 2003. Το μέγεθος της αγοράς σε συνδυασμό με τις συνεχείς ανακατατάξεις που λαμβάνουν χώρα σε αυτή δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες και σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες τόσο για εταιρείες που διαθέτουν την οργάνωση να ανταποκριθούν στις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις όσο και για επενδυτές που θέλουν να δραστηριοποιηθούν σε μια μεγάλη αγορά υπό την ομπρέλα προστασίας μιας επώνυμης ή δυναμικά ανερχόμενης αλυσίδας. Τα επόμενα χρόνια η πορεία του κλάδου αναμένεται να συνεχιστεί με ευνοϊκούς ρυθμούς καθώς η αγορά αρχίζει να ισορροπεί σε ένα νέο επίπεδο οργάνωσης στο οποίο οι αλυσίδες καταστημάτων και τα πολυκαταστήματα παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Δομή Αγοράς

Ο ευρύτερος κλάδος της ένδυσης μονοπωλείται από το κομμάτι εκείνο της γυναικείας ένδυσης καθώς απορροφά το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς. Η διασπορά τους καθορίζεται από τις αλλαγές στα καταναλωτικά πρότυπα που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια στον κλάδο της γυναικείας ένδυσης και συγκεκριμένα τη στροφή των καταναλωτών προς τα επώνυμα προϊόντα, τις λεγόμενες «φίρμες». Η τάση αυτή εδραιώθηκε στη χώρα μας ως απόρροια της καλύτερης ενημέρωσης του καταναλωτή μέσω της διαφήμισης, της αλλαγής του τρόπου ζωής του και της ανόδου του βιοτικού του επιπέδου. Η γυναίκα-καταναλωτής της εποχής μας παρακολουθεί τις νέες τάσεις που αφορούν τη μόδα και απαιτεί να είναι απόλυτα ενημερωμένη για αυτές. Από την άλλη πλευρά, η δημιουργία νέων τάσεων αποτελεί πρόκληση για όλους εκείνους που αναζητούν, προτείνουν και διαμορφώνουν την αισθητική της σύγχρονης γυναίκας. Συνδυάζοντας γνώση, πολυετή εμπειρία, διορατικότητα, αλλά κυρίως πάθος για την τέχνη που γίνεται μόδα, οι ιθύνοντες της αγοράς γυναικείας ένδυσης προσκαλούν τη σύγχρονη γυναίκα να ανακαλύψει το στιλ και τη φινέτσα στο ντύσιμό της. Σήμερα οι περισσότερες επιχειρήσεις του κλάδου της γυναικείας ένδυσης ακολουθούν πολυκάναλη ανάπτυξη, γεγονός που τους επιτρέπει την ευρεία κάλυψη της αγοράς και την απόκτηση σημαντικών μεριδίων. Η δημιουργία δικτύων καταστημάτων (είτε franchised είτε εταιρικών), η παρουσία (ως shop in shop ) σε πολυκαταστήματα και εμπορικά κέντρα, η δημιουργία stock houses για τη διοχέτευση των αποθεμάτων, η αναβάθμιση της χονδρικής (από την πώληση προϊόντος στην ποιοτική υποστήριξη των συνεργατών), η πώληση μέσω καταλόγων, το ηλεκτρονικό εμπόριο αποτελούν τα βασικά κανάλια διανομής για τον κλάδο. Οι αλυσίδες, λόγω του μεγέθους τους και της οργάνωσής τους, καλύπτουν τα περισσότερα από αυτά τα κανάλια και επεκτείνονται με εκρηκτικούς ρυθμούς. Αντίθετα οι ανεξάρτητες, ανώνυμες, κυρίως οικογενειακές επιχειρήσεις, οι οποίες διαθέτουν περιορισμένους οικονομικούς πόρους αδυνατούν να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες οργάνωσης πωλήσεων με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα βιωσιμότητας, γεγονός που είναι εντονότερο τα τελευταία χρόνια λόγω της παρατεταμένης κρίσης της αγοράς. Ένα «ποιοτικό ξεκαθάρισμα» έχει ήδη αρχίσει να συντελείται στην αγορά γυναικείας ένδυσης, το οποίο αναμένεται να οδηγήσει σε μεγάλες ανακατατάξεις. Μια νέα μορφή οργάνωσης της αγοράς όπου «Tο μεγάλο ψάρι… τρώει το μικρό».

Οι Εξελίξεις

 
Η αγορά της γυναικείας ένδυσης βρίσκεται σε μια περίοδο έντονων ανακατατάξεων. Παράγοντες όπως η συνεχιζόμενη αύξηση του μεριδίου των πολυκαταστημάτων, η ανάπτυξη εμπορικών κέντρων, η είσοδος και εδραίωση διεθνών concept, η παρατεταμένη κρίση στο κόστος των εμπορικών σημείων και η μείωση του μεριδίου ορισμένων από τα ελληνικά brand name δημιουργούν ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό επιχειρηματικό περιβάλλον, μέσα στο οποίο τα δίκτυα franchise οφείλουν να προσαρμοστούν και να ανταποκριθούν. Ο κύριος Γιώργος Zησιμάτος Γενικός Διευθυντής της εταιρείας ZISSIMATOS – BETTY BARCLΑY αναφέρει: «Η αγορά της γυναικείας ένδυσης πάντοτε χαρακτηριζόταν από μεγάλη ποικιλία προϊόντων τα οποία με τη γρήγορη εναλλαγή της μόδας δημιουργούσαν ανάλογα ερεθίσματα και κρατούσαν το καταναλωτικό ενδιαφέρον σε αρκετά υψηλά επίπεδα. Αυτοί οι παράγοντες επέτρεψαν τη δημιουργία πολλών μικρών boutique που με την άνθηση που πέρασε η αγορά τη δεκαετία του ’80, αλλά και τις αρχές της δεκαετίας του ’90, κατόρθωσαν να επιβιώσουν. Σήμερα, τα δεδομένα στον κλάδο έχουν αλλάξει. Mε την κρίση της αγοράς από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 αλλά και με την είσοδο των μεγάλων διεθνών αλυσίδων στο χώρο της ένδυσης, άρχισαν να  ασκούνται πιέσεις στις μικρές ανεξάρτητες μονάδες, με αποτέλεσμα να έχουν ήδη χάσει ένα μεγάλο κομμάτι από το μερίδιο της αγοράς και να ανησυχούν πλέον για το μέλλον τους».
Ο κλάδος της γυναικείας ένδυσης, στην ευρεία του μορφή (ρούχα, αξεσουάρ, υποδήματα κλπ.) αποτελεί έναν από τους πιο απαιτητικούς κλάδους της αγοράς, από την άποψη ότι τα δεδομένα εδώ αλλάζουν με τρομακτικούς ρυθμούς και απαιτούν ετοιμότητα και εγρήγορση από τις επιχειρήσεις. «Ο κλάδος του γυναικείου αξεσουάρ είναι αρκετά απαιτητικός, οι τάσεις της μόδας επιβάλλουν συνεχή ενημέρωση ούτως ώστε το προϊόν μας να παραμένει μοντέρνο και ανταγωνιστικό. H απάντηση της εταιρείας μας σ’ αυτήν την πρόκληση είναι η συνεχής και ολοκληρωμένη ενημέρωση του προσωπικού και των συνεργατών μας για τις νέες τάσεις στη μόδα και ειδικότερα στον χώρο του γυναικείου αξεσουάρ. Τα συνεχή ταξίδια στο εξωτερικό και οι επισκέψεις μας σε διάφορους εξειδικευμένους οίκους εγγυώνται τα καλύτερα αποτελέσματα για εμάς και τους πελάτες μας» αναφέρει ο κύριος Παναγιώτης Mπαϊμπουτλίδης, Υπεύθυνος Ανάπτυξης της αλυσίδας γυναικείων αξεσουάρ BANY’S ACCESSORIES.

Οι Τάσεις

«Είναι προφανής τα τελευταία χρόνια η τάση της αγοράς όσον αφορά τη γυναικεία ένδυση και υπόδηση για δημιουργία monobrand stores», αναφέρουν οι Υπεύθυνοι Επικοινωνίας της αλυσίδας NINE WEST. Και συμπληρώνουν: «H δημιουργία δικτύων franchise είναι ένας τρόπος συνεργασίας που εξασφαλίζει και στις δύο πλευρές μια σειρά από οφέλη τα οποία είναι ιδιαίτερα χρήσιμα, αν λάβουμε υπόψη μας τα δεδομένα της σύγχρονης εποχής και τον σκληρό ανταγωνισμό που κυριαρχεί στο εμπόριο. Από τη στιγμή που η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, συνδέεται με τόλμη και ρίσκο, κάθε εταιρεία που ετοιμάζεται να αναπτυχθεί εμπορικά με τη δημιουργία δικτύου franchise θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της ότι ο καταναλωτής προτιμά επώνυμα προϊόντα και υπηρεσίες, για να μπορέσει να εξασφαλίσει την υψηλή ποιότητα».

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΤΩΝ ΑΛΥΣΙΔΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ Η ΚΟΙΝΗ ΕΠΩΝΥΜΙΑ-ΣΗΜΑ ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΣΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ.

Οι τάσεις των τελευταίων ετών στον κλάδο της γυναικείας ένδυσης υποδεικνύουν «στροφή» προς τα επώνυμα προϊόντα. Η συμβολή των επώνυμων συλλογών είναι καταλυτική για την αύξηση της κερδοφορίας των καταστημάτων ένδυσης, λόγω της μεγάλης αναγνωρισιμότητας που διαθέτουν αλλά και λόγω της εμπορικότητάς τους. «H σύγχρονη Eλληνίδα έχει άποψη και είναι πελάτης που συνεχώς ενημερώνεται για τις τάσεις της μόδας από τον Tύπο, την τηλεόραση, το Διαδίκτυο και όχι μόνο. Ας μην ξεχνούμε ότι η Eλληνίδα ταξιδεύει συχνά στις αγορές του εξωτερικού που έχουν παράδοση στη μόδα και που διαμορφώνουν τις τάσεις της αγοράς. Κατά συνέπεια οι επιχειρήσεις της ελληνικής αγοράς σήμερα οφείλουν να οργανωθούν και να εκσυγχρονισθούν προκειμένου να καλύψουν τις απαιτήσεις της σύγχρονης γυναίκας», διαπιστώνει η κυρία Aγγέλικα Mαυρίδου, Δ/νουσα Σύμβουλος και Yπεύθυνη Aνάπτυξης της GALLERY DIAMOND.

Το παιχνίδι του ανταγωνισμού μεταξύ των ήδη υφιστάμενων επιχειρήσεων του κλάδου από την άλλη επιβάλλει την υιοθέτηση οργανωμένης εμπορικής πολιτικής από την πλευρά τους, προκειμένου να πετύχουν τη σωστή και μέγιστη απόδοση των επώνυμων σημάτων τους και να διατηρηθούν στην αγορά. Πρέπει δηλαδή να δημιουργήσουν διευρυμένα δίκτυα πώλησης που θα ασχολούνται με την εμπορική υποστήριξη της φίρμας. Εν τω μεταξύ, όλο και περισσότερες μεμονωμένες εταιρείες αποχωρούν αφήνοντας τη θέση τους σε νέους επώνυμους «παίκτες» της διεθνούς κυρίως αγοράς. «Γενικότερα παρατηρούμε ότι υπερισχύουν ισχυροί διεθνείς Όμιλοι, οι οποίοι τείνουν να εξαγοράζουν μικρότερες επιχειρήσεις προκειμένου να διευρύνουν την ποικιλία τους και να καλύπτουν τις ανάγκες του καταναλωτικού κοινού με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κύριος Kων/νος Παναγιωτόπουλος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της SIDER AEBE.

 Πολυκαταστήματα – Τα νέα κανάλια διανομής

Με εμφανείς ανακατατάξεις και με βασικό χαρακτηριστικό την εμφάνιση και εξάπλωση ενός μεγάλου αριθμού αλυσίδων, το πέρασμα από τα μικρά συνοικιακά καταστήματα προς τα μεγάλα πολυκαταστήματα έχει ήδη αρχίσει να πραγματοποιείται στα αστικά κέντρα της χώρας, ενώ σημάδια του έχουν αρχίσει να διαφαίνονται και στις αγορές της επαρχίας. Το σημαντικό μερίδιο αγοράς το οποίο έχουν αποσπάσει οι μεγάλες αλυσίδες ένδυσης έχει δημιουργήσει πρόβλημα στα μεμονωμένα καταστήματα, τα οποία, αν θέλουν να αποφύγουν τον αφανισμό και την απορρόφησή τους από την αγορά, οφείλουν να επενδύουν στη βελτίωση της εμφάνισης του καταστήματός τους, τη διαφήμιση του προϊόντος τους και τη σωστή εξυπηρέτηση των πελατών τους. Αφορμή για τις παραπάνω εξελίξεις στάθηκε η διείσδυση αλυσίδων καταστημάτων ετοίμων ενδυμάτων από το εξωτερικό, που χρονολογείται από τις αρχές της δεκαετίας του ’90. Οι αλυσίδες αυτές διαθέτοντας ισχυρά brand name διεθνούς αναγνώρισης και σημαντική εμπειρία από τη δραστηριοποίησή τους σε αγορές του εξωτερικού αποτέλεσαν τον οδηγό των εξελίξεων.

ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ FRANCHISE ΔΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΤΟΥς ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥΣ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ

Ο κύριος Γιώργος Zησιμάτος, Γενικός Διευθυντής της εταιρείας  ZISSIMATOS – BETTY BARCLEY επισημαίνει: «H  είσοδος των μεγάλων μονάδων στο χώρο της ένδυσης μας υποχρέωσε όλους να σοβαρευτούμε και να  αντιληφθούμε ότι η αγορά της γυναικείας ένδυσης θα άλλαζε μορφή και δεδομένα. Οι μεγάλες μονάδες μπήκαν στην αγορά πολύ πιο διαβασμένες και προσαρμόστηκαν αμέσως στις ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτή. Η επιτυχία τους λοιπόν δεν ήταν τυχαία και ανάγκασε πολλές μικρές ελληνικές αλυσίδες να ανανεωθούν και να αναπτύσσονται πλέον με συγκεκριμένα επιχειρηματικά πλάνα. Το παράδειγμα του ZARA έδειξε πως κάθε σοβαρή και οργανωμένη προσπάθεια με ανάπτυξη και επενδύσεις δεν μπορεί παρά να πετύχει τους στόχους της. Η είσοδος αυτών των επιχειρήσεων «χτύπησε» κυρίως την αγορά των μικρών καταστημάτων που δεν διέθεταν συγκεκριμένη ταυτότητα και τα προϊόντα τους ήταν χαμηλού κόστους και ποιότητας».

Oι μεγάλες αλυσίδες, με την εισαγωγή τους στην αγορά ουσιαστικά διαμόρφωσαν άλλα πρότυπα οργάνωσης, προβολής και διανομής των προϊόντων τους δημιουργώντας έναν υγιή ανταγωνισμό. Οι ελληνικές επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, ενώ αυτές που δεν τα κατάφεραν – είτε γιατί δεν προσπάθησαν είτε γιατί δεν είχαν την κατάλληλη υποδομή – έκλεισαν. Άλλες επιχειρήσεις κυρίως εισαγωγικές και με αντικείμενο την κατασκευή ενδυμάτων προέβησαν στην ανάπτυξη δικτύων, αναγνωρίζοντας τα πλεονεκτήματα της απευθείας διάθεσης των προϊόντων τους.
«Τα πολυκαταστήματα και τα μεγάλα εμπορικά κέντρα είναι αποτέλεσμα ενός καλύτερα οργανωμένου και υγιούς εμπορίου», σύμφωνα με τον κύριο Nίκο Kακούρη, Διευθύνοντα Σύμβουλο της αλυσίδας REBECCA BLU. «Ο καταναλωτής αισθάνεται καλύτερα όταν κινείται σε χώρους που του προσφέρουν μεγάλη γκάμα επιλογής προϊόντων, ευκολία στο να συγκρίνει τις τιμές, χώρους που του παρέχουν καλύτερο περιβάλλον αγορών και πολλές άλλες υπηρεσίες που του δημιουργούν καλή ψυχολογία με αποτέλεσμα να “ανοίγει” η όρεξή του για αγορές. Εδώ στη REBECCA BLU αντιμετωπίζουμε θετικά τη συγκεκριμένη πρόκληση και την υιοθετούμε με τη συμμετοχή μας σ’ αυτά».
Οι Υπεύθυνοι Επικοινωνίας της αλυσίδας NINE WEST από την άλλη υποστηρίζουν πως «παρά το γεγονός ότι το ευρύ καταναλωτικό κοινό τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική έχει αποδεχτεί τα πολυκαταστήματα και τα μεγάλα εμπορικά κέντρα στη χώρα μας θα λέγαμε ότι ακόμα δεν έχει δείξει μεγάλη προθυμία προς αυτή την κατεύθυνση. Το ευρύτερο καταναλωτικό κοινό στο οποίο πρέπει να απευθυνθούμε προτιμά ακόμα την προσωπική εξυπηρέτηση που θα του προσφέρει μια boutique. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι επιθυμίες και η διάθεση των καταναλωτών θα παραμείνουν για πάντα ανέπαφες από τη γενικότερη εξέλιξη της αγοράς. Κάθε σοβαρή εταιρεία οφείλει να μην αποκλείει καμία περίπτωση στη διαδικασία της ανάπτυξής της. Ταυτόχρονα η δική μας άποψη είναι ότι τα μεγάλα εμπορικά συγκροτήματα είναι αυτά που θα κερδίσουν ευκολότερα την αγάπη του κόσμου καθώς σε ένα οικοδομικό τετράγωνο θα μπορούν να καλύψουν τις περισσότερες ανάγκες τους, ερχόμενοι όμως σε επαφή με exclusive καταστήματα, πράγμα που δεν θα αποκλείει τον συνήθη τρόπο εξυπηρέτησης γι’ αυτούς».

Πλεονεκτήματα Αλυσίδων

Τα πλεονεκτήματα των αλυσίδων καταστημάτων ένδυσης σε σχέση με τα μεμονωμένα σημεία πώλησης είναι σημαντικά. Η ύπαρξη ενός μεγάλου αριθμού καταστημάτων με κοινή επωνυμία-σήμα και με κοινή φιλοσοφία σε ό,τι αφορά το σχεδιασμό των εσωτερικών χώρων αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα των αλυσίδων έναντι των μεμονωμένων καταστημάτων. Ο υψηλός βαθμός αναγνωρισιμότητας από το καταναλωτικό κοινό επιτυγχάνεται με τη διαρκή διαφημιστική προβολή η οποία ενισχύει σημαντικά την επωνυμία και το σήμα της εταιρείας.
Παράλληλα, οι ανταγωνιστικές τιμές στις οποίες μπορούν να διαθέτουν οι αλυσίδες τα προϊόντα τους αποτελεί ίσως το πιο σημαντικό τους πλεονέκτημα. Αιτιολογείται από την ισχυρή διαπραγματευτική τους ικανότητα έναντι των προμηθευτών τους και στην πραγματοποίηση εισαγωγών από χώρες με χαμηλό κόστος παραγωγής. Επιπλέον, οι μεγάλες αλυσίδες έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτούν τις αγορές των καταναλωτών μέσω πιστωτικών καρτών και άλλων προνομίων που παρέχουν οι τράπεζες, γεγονός που αυξάνει τις πωλήσεις τους. Εν τω μεταξύ, για τις μεγάλες αλυσίδες η ενημέρωση για τις τάσεις της διεθνούς μόδας είναι άμεση με αποτέλεσμα τη γρήγορη προσαρμογή των προϊόντων στις σύγχρονες απαιτήσεις και κατά συνέπεια την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των αλυσίδων έναντι των μεμονωμένων επιχειρήσεων του κλάδου.

 Βασικά προβλήματα και πολιτικές αντιμετώπισης

«Τα βασικά προβλήματα του κλάδου είναι πολλά. Η έλλειψη μακρόχρονου σχεδιασμού και εμπορικής πολιτικής, η εμπορευματική υποστήριξη της αλυσίδας καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου, η έλλειψη ρευστότητας, η διαφήμιση και οι προωθητικές ενέργειες που δεν αποδίδουν είναι μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τον κύριο Iωάννη Zαφειρόπουλο, Yπεύθυνο Aνάπτυξης του δικτύου «MORE&MORE». «Τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της γυναικείας ένδυσης δεν θα λυθούν με μαγικό τρόπο αλλά με συστηματική δουλειά, προγραμματισμό και επιμονή στο σταθερό στόχο που πρέπει να είναι η ανάπτυξη» συμπληρώνει ο κύριος Ζαφειρόπουλος.
Στα προβλήματα του κλάδου συγκαταλέγεται και η ελλιπής ενημέρωση στην Ελλάδα για το θεσμό του franchising, με αποτέλεσμα να δραστηριοποιούνται στην αγορά αλυσίδες που δεν πληρούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την επιτυχημένη ανάπτυξή τους μέσω του θεσμού.
Η κυρία Αγγέλικα Μαυρίδου, Δ/νουσα Σύμβουλος και Yπεύθυνη Aνάπτυξης της GALLERY DIAMOND, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Στην Ελλάδα ό,τι παρουσιάζεται κατά καιρούς σαν νέα ιδέα υιοθετείται αυτομάτως, χωρίς να εξεταστεί σε βάθος. Το αποτέλεσμα είναι να ξεπηδούν πολλές επιχειρήσεις με τη μέθοδο franchise, οι οποίες πριν ακόμα οργανωθούν οι ίδιες εξωτερικά, προσφέρουν το πακέτο της επένδυσης στον αγοραστή. Η σωστή ανάπτυξη του κλάδου μέσω franchise θα πραγματοποιηθεί μόνο όταν τηρούνται οι ισσοροπίες και από τα δύο μέρη. Τόσο ο franchisor να προστατεύει την τεχνογνωσία του και το όνομά του στην αγορά και κατ’ επέκταση στους πελάτες που τον εμπιστεύονται, και ο franchisee από την άλλη πριν βάλει το κλειδί στην πόρτα της επιχείρησής του να τη γνωρίζει σε βάθος».
Η παρατεταμένη περίοδος εκπτώσεων που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια καθώς και η απαξίωση του stock η οποία περιορίζει τη

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ, ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΑΝ ΠΡΟΤΥΠΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΕΝΑΝ ΥΓΙΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ

ρευστότητα των επιχειρήσεων αποτελούν δύο πολύ σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Παράλληλα η εκρηκτική αύξηση της τιμής των εμπορικών σημείων (ενοίκια, αέρας) αποτελεί τροχοπέδη στην είσοδο νέων μεμονωμένων επιχειρήσεων στην αγορά.

Επιπροσθέτως, πρόβλημα για τους επιχειρηματίες του κλάδου αποτελεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός που λόγω της μεγάλης ευημερίας του παραεμπορίου στις μέρες μας λαμβάνει απειλητικές διαστάσεις. Μάλιστα, ο κύριος Nίκος Kακούρης, Δ/νων  Σύμβουλος της αλυσίδας REBECCA BLU, τονίζει πως «ο ανταγωνισμός στον κλάδο της γυναικείας ένδυσης τα τελευταία χρόνια είναι ιδιαίτερα έντονος. Τον υγιή ανταγωνισμό δεν τον φοβόμαστε, γιατί χωρίς αυτόν δεν θα υπήρχε ανάπτυξη στον κλάδο. Φοβόμαστε όμως τον αθέμιτο ανταγωνισμό του παραεμπορίου που τελευταία στην Ελλάδα έχει πάρει επικίνδυνες διαστάσεις. Η πολιτεία οφείλει να πάρει μέτρα για να μας προστατεύσει. Η εταιρεία μας δεν έχει μαγικά χαρτιά για να επιδείξει. Τα πλεονεκτήματα του δικτύου μας εντοπίζονται στις βασικές αρχές που συγκροτούν το concept της εταιρείας μας: Ποιότητα, αισθητική, style και προσιτές τιμές».

Το ξεκαθάρισμα της Αγοράς

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ένα ποιοτικό ξεκαθάρισμα στον χώρο της γυναικείας ένδυσης, καθώς οι απαιτήσεις προς τους επιχειρηματίες του κλάδου είναι μεγάλες. Λίγες θα είναι οι επιχειρήσεις εκείνες που θα επιζήσουν και ακόμα λιγότερες εκείνες που θα παραμείνουν ακμαίες και ανταγωνιστικές. Το μέλλον της αγοράς γυναικείας ένδυσης βρίσκεται στις οργανωμένες αλυσίδες οι οποίες θα απορροφήσουν τις μικρές ανώνυμες επιχειρήσεις. «Σήμερα μια μεμονωμένη επένδυση είναι αντιμέτωπη με ένα πλήθος οργανωμένων εταιρικών σημείων, οι οποίες κάτω από την ομπρέλα του ονόματος και την αλληλοϋποστήριξη που παρουσιάζουν, ως ένα σήμα με πολλά σημεία και, κατά συνέπεια, περισσότερους πελάτες, καταδικάζουν τις μεμονωμένες προσπάθειες σε αποτυχία» σύμφωνα με την κυρία Aγγελική Mαυρίδου, Δ/νουσα Σύμβουλο και Yπεύθυνη Aνάπτυξης της GALLERY DIAMOND.
Όσον αφορά το μέλλον οργανωμένων των αλυσίδων, όλο και περισσότερο θα συμπράττουν με μεγάλα ονόματα του εξωτερικού, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις ανταγωνιστικές συνθήκες του κλάδου.

Ο ρόλος του franchising (Πρόταση Επιβίωσης)

Η δυναμική ανάπτυξη του κλάδου της γυναικείας ένδυσης οφείλεται κατά μεγάλο βαθμό στην επέκτασή του μέσω franchising. H επικράτηση των αλυσίδων σε σχέση με τα μεμονωμένα σημεία πώλησης και η δυναμική που απέκτησαν στην ελληνική αγορά δημιούργησαν και στις ελληνικές επιχειρήσεις την ανάγκη για παρουσία σε μεγάλο αριθμό εμπορικών σημείων. «Τα σωστά δίκτυα Franchise παίζουν αυτή τη στιγμή σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της αγοράς της γυναικείας ένδυσης. Δεν παύουν βέβαια να υπάρχουν και εξαιρέσεις που “αμαυρώνουν” τον κλάδο και δημιουργούν προβλήματα. Το μέλλον όμως  θα αποδείξει ότι τα διεθνή οργανωμένα δίκτυα θα παραμείνουν ενώ οι ερασιτεχνικές προσπάθειες είναι καταδικασμένες να αποτύχουν» αναφέρει ο κύριος Iωάννης Zαφειρόπουλος, Yπεύθυνος Aνάπτυξης του δικτύου MORE & MORE. Και συνεχίζει: «Η ενασχόληση του Ομίλου μας με την ένδυση είναι μακρόχρονη. Μέσα από τα “MORE & MORE” ανακαλύψαμε τη δύναμη της ανάπτυξης μέσω franchise, μια δύναμη “κρυφή” μέχρι πριν λίγα χρόνια στη χώρα μας. Τα καταστήματα των franchisee μας βρίσκονται στους πιο εμπορικούς δρόμους της πόλης, κυριαρχούν στα εμπορικά κέντρα, ενώ και η ανάπτυξη με την μέθοδο Shop in Shop αποδεικνύεται εξίσου επιτυχής. Ο προγραμματισμός των αγορών, οι καλύτερες τιμές, η δυνατή “φίρμα” και η συνεχής διαφήμιση είναι τα μεγάλα πλεονεκτήματα της αλυσίδας μας. Στα μειονεκτήματα μπορούμε να καταγράψουμε την έλλειψη εκπαίδευσης στο franchise που υπάρχει στην Ελλάδα και η δυσκολία προσαρμογής ορισμένων “παραδοσιακών” καταστημάτων γυναικείας ένδυσης στο θεσμό».

ΟΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΕΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ FRANCHISE ΘΑ ΠΑΙΞΟΥΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΣΤΗΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

Ο κύριος Πέτρος Παρασυράκης, Δ/νων Σύμβουλος της αλυσίδας γυναικείων αξεσουάρ MABO ACCESSORI, τονίζει ότι «η ανάπτυξη της αλυσίδας μέσω franchising αποτελεί προτεραιότητα της MABO ACCESSORI. Εμείς έχουμε αντιληφθεί ότι το franchising συνιστά την πλέον ασφαλή μέθοδο επένδυσης, η οποία ταυτόχρονα εξασφαλίζει μεγάλα ποσοστά επιτυχίας, αναγνωρισιμότητα και την καθιέρωση του brand name της εταιρείας σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Σύμφωνα με τους Υπεύθυνους Επικοινωνίας της αλυσίδας NINE WEST, «ο ρόλος των δικτύων franchise έχει ως κύριο σκοπό να προστατεύσει τα εμπλεκόμενα μέλη από ένα πλήθος κινδύνων που μπορούν να οδηγήσουν σε μεγάλες οικονομικές ζημιές. Αρκεί να λάβουμε υπόψη μας ότι ο νέος συνεργάτης (μέλος) στη δημιουργία μιας τέτοιας αλυσίδας είτε είναι έμπειρος σε παρόμοιες επιχειρηματικές δραστηριότητες είτε είναι νέος και έχει να ακολουθήσει ένα δοκιμασμένο και οριστικοποιημένο πρότυπο από τη μητρική εταιρεία. Αυτό σημαίνει ότι θα οδηγηθεί σε μια πορεία με σταθερά βήματα τόσο στην αρχή της επιχειρηματικής του δραστηριότητας όσο και στη μετέπειτα πορεία. Στην πραγματικότητα, ακολουθώντας μια τέτοια πορεία γίνεσαι μέλος ενός συνεταιρισμού χωρίς όμως να χάνεις την επιχειρηματική σου ανεξαρτησία. Ένας από τους σημαντικότερους επίσης λόγους για να εμπιστευτείς μια εταιρεία που αναπτύσσεται με franchising, είναι η διαφημιστική δραστηριότητα που διενεργεί για την προβολή των προϊόντων αλλά και των υπηρεσιών της. Όταν έχεις να κάνεις με έναν αποτελεσματικό σχεδιασμό του τρόπου προβολής και ευρύτερης γνωστοποίησης των προϊόντων σου με τα καταλληλότερα και πλέον δημοφιλή μέσα είναι δεδομένο ότι οι πόρτες της αγοράς θα ανοίξουν για την επιχείρησή σου».

Η υιοθέτηση του θεσμού του franchising έδωσε τη δυνατότητα στις δικαιοπαρόχους επιχειρήσεις να επεκταθούν με ταχύτερους ρυθμούς στα εμπορικά σημεία της χώρας διαθέτοντας μικρότερα κεφάλαια σε σχέση με την επέκταση βάσει ιδιόκτητων καταστημάτων. Σύμφωνα με τον κύριο Γιώργο Zησιμάτο, «ο ρόλος που ήδη διαδραματίζουν τα δίκτυα franchise είχε αρχίσει να διαφαίνεται από τη στιγμή που οι μικρές ανεξάρτητες μονάδες δέχονταν μεγάλες πιέσεις και έχασαν μεγάλο κομμάτι από το μερίδιο της αγοράς που τους αντιστοιχούσε. Τα δίκτυα franchise στην ουσία προσφέρουν μια χρυσή πρόταση σε όλους αυτούς τους μικρούς επιχειρηματίες, τους δίνουν την ευκαιρία να αποκτήσουν μια ξεχωριστή εταιρική ταυτότητα που θα γίνει και το βασικό τους ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά που δραστηριοποιούνται. Επιπλέον αποκτούν μια οργανωμένη στρατηγική marketing και sales promotion, ενώ παράλληλα τα καταστήματά τους έχουν μια σταθερή υποστήριξη σε θέματα merchandising  και προσωπικού. Με αυτή τη λογική και με ολοένα αυξανόμενο ποσοστό διάσπαρτων μικρών καταστημάτων  να  μην μπορεί να αντιμετωπίσει το σκληρό ανταγωνισμό των μεγάλων οργανωμένων μονάδων, σίγουρα η πρόταση του franchising αποτελεί μια καλή συνταγή επιβίωσης γι’ αυτές».

Η σημασία της σωστής επιλογής συνεργατών

 Η επιλογή των κατάλληλων συνεργατών αποτελεί σημαντική παράμετρο για την επιτυχημένη δραστηριοποίηση και ανάπτυξη οιασδήποτε αλυσίδας. «Η σωστή επιλογή συνεργατών είναι ένα βασικό πρόβλημα στον κλάδο της γυναικείας ένδυσης, εξίσου σημαντικό όσο και η επιλογή του προϊόντος. Για εμάς ο συνεργάτης είναι πάνω από όλα συνοδοιπόρος στο κοινό μας όραμα για την εξέλιξη και παγίωση της εταιρείας μας. Για το λόγο αυτόν, η επιλογή των συνεργατών μας γίνεται κυρίως στη βάση ποιοτικών και όχι ποσοτικών χαρακτηριστικών. Από τη στιγμή όμως που θα καταλήξουμε σε κάποιο συνεργάτη, εκείνος έχει την πλήρη και συνεχή υποστήριξή μας τόσο σε πρακτικό επίπεδο όσο και στον τομέα της διαφήμισης και της επικοινωνίας» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κύριος Παναγιώτης Mπαϊμπουτλίδης, Υπεύθυνος Ανάπτυξης της αλυσίδας γυναικείων αξεσουάρ BANY’S ACCESSORIES.

Σκιαγραφώντας το μέλλον

«H επέκταση των επιχειρήσεων σε πανελλαδικό επίπεδο και αργότερα στο εξωτερικό, είτε θέλουμε να το δούμε κατάματα είτε σκοπίμως επιμένουμε στο στρουθοκαμηλισμό, είναι μονόδρομος. Μόνο επιχειρήσεις με δυνατό brand name θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στο πνεύμα της εγχώριας αγοράς, που πρέπει να είναι αντιστοίχου επιπέδου με τις μεγάλες αγορές του εξωτερικού για να είναι βιώσιμες», προβλέπει η κυρία Aγγελική Mαυρίδου Δ/νουσα Σύμβουλος και Yπεύθυνη Aνάπτυξης της GALLERY DIAMOND.
Ο κύριος Nίκος Kακούρης, Δ/νων  Σύμβουλος της αλυσίδας REBECCA BLU, αναφέρει: «Πιστεύουμε ότι παρ’ όλο που ο θεσμός του franchising είναι κάτι καινούριο για την Ελλάδα και υπάρχουν αρκετοί που ακόμη δεν τον γνωρίζουν και τον φοβούνται, τελευταία υπάρχει μεγάλη ενημέρωση και έτσι οι Έλληνες επιχειρηματίες όλο και πιο συχνά τον προσεγγίζουν και τον υιοθετούν. Ο Έλληνας επιχειρηματίας μπαίνει στα δίκτυα franchise γιατί αισθάνεται ότι μόνος του είναι απομονωμένος και δεν θα τα καταφέρει. Κάτω όμως από την ομπρέλα ενός μεγάλου ονόματος, αισθάνεται ασφαλής και εφοδιασμένος με τα κατάλληλα όπλα, ώστε να μπει δυναμικά στο κλίμα του ανταγωνισμού που επικρατεί και να ασκήσει επιχειρηματική δράση σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που επιτάσσουν οι συνθήκες που επικρατούν αυτή τη στιγμή στην αγορά. Οι οργανωμένες αλυσίδες franchise θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην ανταγωνιστικότητα του σημερινού εμπορίου και πιστεύουμε ότι αποτελούν τη νέα πρόκληση των ημερών μας».
Ο κύριος Κων/νος Παναγιωτόπουλος Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας SIDER AEBE, από την άλλη πλευρά, επισημαίνει ότι «ο κλάδος της γυναικείας ένδυσης στη χώρα μας έχει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης από τη στιγμή που ο γυναικείος πληθυσμός διαγράφει μεγάλη καταναλωτική αύξηση ενώ παράλληλα αυξάνει και τις απαιτήσεις του, οι οποίες διαμορφώνονται ανάλογα με τα διεθνή πρότυπα. Ο ρόλος των δικτύων franchise για το μέλλον θα είναι να παρέχουν λύσεις στις αυξημένες απαιτήσεις της σύγχρονης γυναίκας μέσα από τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα έναντι των μεμονωμένων αλυσίδων. Μάλιστα ο κλάδος της γυναικείας ένδυσης ευνοείται ήδη από την ανάπτυξή του μέσω franchise γιατί δίνεται η ευκαιρία σε νέους επιχειρηματίες να δραστηριοποιηθούν στο χώρο, όντας καλύτερα ενημερωμένοι για τις απαιτήσεις του».

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ

Κάθε πρωτοποριακή επιχειρηματική πρόταση που έρχεται στο προσκήνιο έχοντας εκπληρώσει τις απαιτήσεις της αγοράς έχει περιθώρια ανάπτυξης.
Το ζητούμενο στο σημερινό, έντονα ανταγωνιστικό οικονομικό περιβάλλον από την πλευρά των franchisees είναι η θέληση για δημιουργία και εξέλιξη. Τα υπόλοιπα έπονται…