Το βραβείο GOLD WINNER Home Improvement Franchise στα ΤΗΕ FRANCHISE SUCCESS AWARDS 2021, απονέμεται στο δίκτυο VICKO, αναγνωρίζοντας τη συμβολή του στο franchising, στον κλάδο του οικιακού εξοπλισμού, στο λιανεμπόριο, καθώς και στην ελληνική οικονομία, συνολικά.vicko-FranchiseAward_2021

Είναι πολύ ευχάριστο να βλέπεις ότι οι κόποι όλων αυτών των ετών και η εργασία όλων αυτών των αξιόλογων ανθρώπων που μας πλαισιώνουν, αναγνωρίζεται, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλ ίδης, Chief Operations Officer στη VICKO

«Πάντοτε θεωρούσαμε ότι πρέπει να ασχολείσαι με τη δουλειά σου κάνοντας focus στο αποτέλεσμα και φροντίζοντας τους ανθρώπους σου, είτε αυτοί είναι υπάλληλοι, είτε προμηθευτές, είτε συνεργάτες. Είναι πολύ ευχάριστο να βλέπεις ότι οι κόποι όλων αυτών των ετών και η εργασία όλων αυτών των αξιόλογων ανθρώπων που μας πλαισιώνουν, αναγνωρίζεται. Είναι κάτι που μας ευχαριστεί και μας δίνει μία ώθηση να συνεχίσουμε να προχωράμε με τον ίδιο τρόπο σκέψης, την ίδια όρεξη, το ίδιο πάθος για αυτό που κάνουμε. Να βελτιωνόμαστε συνεχώς, να γινόμαστε καλύτεροι», δηλώνει στο FRANCHISE SUCCESS, o Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, Chief Operations Officer στη VICKO.

Κύριε Τριανταφυλλίδη, η αγορά ειδών οικιακού εξοπλισμού τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζει εντυπωσιακή ανάπτυξη. Κατά την άποψή σας ποιες είναι οι τάσεις στον χώρο και ποιες οι ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτή;

Οι ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου στον χώρο του σπιτιού του μεταβάλλονται κι εξελίσσονται διαρκώς, ακολουθώντας τις σημερινές συνθήκες, τις συνήθειές του και τον εκσυγχρονισμό σε κάθε επίπεδο. Οι γρήγοροι ρυθμοί που πλέον κυριαρχούν, έχουν οδηγήσει τους καταναλωτές στο να επενδύουν περισσότερο εντός του σπιτιού, καθώς έχουν αρκετά λιγότερο ελεύθερο χρόνο συγκριτικά με το παρελθόν. Επιπλέον, η ανάπτυξη του διαδικτύου και της πληροφόρησης συμβάλλει στο να βρουν πιο εύκολα ακριβώς αυτό που χρειάζονται, επιδιώκοντας να είναι value for money, όντας πλέον σε θέση να συγκρίνουν και να επιλέγουν τόσο σε θέμα ποιότητας, όσο και σε θέμα τιμής.

Τάσεις όπως το healthy way of living, τα eco-friendly/sustainable υλικά και προϊόντα και τα ιδιαίτερα decoration trends φαίνεται να κυριαρχούν τα τελευταία χρόνια, επηρεάζοντας και συμβάλλοντας στη διαμόρφωση των προτιμήσεων των καταναλωτών. Έτσι, σκοπός και στόχος πλέον της αγοράς είναι να δώσει τη δυνατότητα να μπορείς εύκολα και γρήγορα να προμηθεύσεις στον κόσμο προϊόντα που καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες του, μέσα από ένα πολυκάναλο κι «έξυπνο» δίκτυο πωλήσεων. Η τεχνολογία πλέον αποτελεί τον αδιαμφισβήτητο πρωταγωνιστή σε αυτό το εγχείρημα. Οπότε, η ενσωμάτωσή της σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας, από το marketing, τα καταστήματα, την πώληση αποτελούν βασική απαίτηση των καταναλωτών.

vicko-Home-Improvement-Franchise-success-awards

Με ποιον τρόπο και ακολουθώντας ποιες πρακτικές, το δίκτυο franchise VICKO  ικανοποιεί τις ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτή;

Το δίκτυο της VICKO αφουγκράζεται καθημερινά τις ανάγκες των καταναλωτών. Οι άνθρωποι που υποστηρίζουν τα καταστήματα σε συνεργασία με τα συστήματα που εξελίσσουμε διαρκώς, μας επιτρέπουν να έχουμε μία ακριβή εικόνα της αγοράς, των προϊόντων αλλά και των ελλείψεων που πρέπει να καλύψουμε.
Κατόπιν, τα αντίστοιχα τμήματα της εταιρείας αναλαμβάνουν δράση, προκειμένου να καλύψουν, π.χ. ένα κενό στη διαφημιστική μας καμπάνια, μία απότομη αύξηση ή πτώση της ζήτησης, ένα κατάστημα που αντιμετωπίζει πρόβλημα ή αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση και πρέπει αυτό να υιοθετηθεί από όλο το δίκτυο.
Η VICKO αποτελεί στην ουσία την «ομπρέλα» που σκεπάζει τα καταστήματα και συντονίζει ανάλογα τη λειτουργία του δικτύου, προκειμένου να τελειοποιήσει την εμπειρία που λαμβάνει ο καταναλωτής από την εταιρεία και να καλύψει στο μέγιστο βαθμό τις ανάγκες του.

vicko-franchise-awards

Η πανδημία COVID-19, τι αλλαγές έφερε στην αγορά των ειδών οικιακού εξοπλισμού αλλά και στη συμπεριφορά του καταναλωτή; Πώς ανταποκρίθηκε η εταιρεία στις αλλαγές αυτές;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορεί κάποιος να δει αυτό το γεγονός. Εμείς, πάντοτε προσπαθούμε να διακρίνουμε τη θετική όψη των γεγονότων. Η αλήθεια είναι ότι, αυτή η πανδημία έκανε τον καταναλωτή να εκτιμήσει πολύ περισσότερο το σπίτι του, καθώς «αναγκάστηκε» να περιοριστεί σε αυτό για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό, τον έκανε να αρχίσει να επενδύει χρήματα στο σπίτι του, ώστε να το κάνει πιο όμορφο, λειτουργικό και βιώσιμο και συνεπώς, οδήγησε σε μία ραγδαία αύξηση του κλάδου οικιακού εξοπλισμού.

Οι προαναφερθείσες ανάγκες του λοιπόν ενισχύθηκαν. Η αναζήτηση σύγχρονων και αποδοτικότερων προϊόντων συνεχίστηκε, με τη μόνη διαφορά ότι τώρα, ο καταναλωτής είχε αρκετό χρόνο στη διάθεσή του, για να αναζητήσει την καλύτερη γι’ αυτόν προσφορά. Έτσι, «εκπαιδεύτηκε» σε αυτή τη διαδικασία, καθώς επίσης και στην online αγορά. Γι’ αυτό κι εμείς, φροντίζοντας να παραμείνουμε δίπλα στους καταναλωτές, αναπροσαρμόσαμε τα δεδομένα μας και κρατήσαμε την επαφή μαζί τους με κάθε τρόπο. Δημιουργήσαμε το ηλεκτρονικό μας κατάστημα κι εφαρμόσαμε διαδικασίες delivery στα καταστήματά μας όσο αυτά παρέμεναν κλειστά, τηρώντας πάντα όλα τα μέτρα ασφάλειας και προστασίας. Όταν οι συνθήκες μας το επέτρεψαν, εξυπηρετήσαμε με click away & click in shop. Σε όλες αυτές τις ενέργειες, η συμμετοχή του κόσμου ήταν εντυπωσιακή.

vicko-franchisesuccess-awards-2021

Η ανάπτυξη του e-commerce κατά πόσο επηρέασε τη λειτουργία των φυσικών καταστημάτων VICKO;

Καθόλου. Μάλιστα, θα λέγαμε ότι λειτούργησε ευεργετικά, καθώς κοινό το οποίο δεν είχε επαφή με την εταιρεία, μας γνώρισε και το κερδίσαμε. Έτσι, αυξήθηκε το brand awareness, γεγονός που «ώθησε» τα καταστήματα σε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Και τώρα, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, που η αγορά είναι ανοιχτή αλλά και μεταξύ των lockdown που άνοιγε για σύντομα διαστήματα, ο κόσμος «συνέρρεε» στα καταστήματά μας. Λιγότεροι και με αποστάσεις, αλλά πιο αποφασισμένοι να ψωνίσουν και να ξοδέψουν περισσότερα. Αυτό μας δείχνει τη δυναμική που έχει η επίσκεψη σε φυσικό κατάστημα ως μέσο κοινωνικοποίησης που τόσο είχε στερηθεί η κοινωνία μας, κάτι που δεν μπορεί να προσφέρει η διαδικτυακή πώληση. Άρα, είδαμε ότι το e-commerce μπορεί εύκολα να συνυπάρξει με το φυσικό κατάστημα, αλληλοσυμπληρώνοντάς το.

Με ποιον τρόπο η VICKO διασφάλισε την αποδοτικότητα των franchisees της;

Ακολουθώντας τις ίδιες αρχές που έχουμε ενστερνιστεί τόσα χρόνια και μας έχουν οδηγήσει με επιτυχία στο τωρινό αποτέλεσμα. Αντιμετωπίζουμε το κάθε κατάστημα σαν να είναι δικό μας, δίνοντας έμφαση στα αποτελέσματά του. Επεμβαίνουμε άμεσα όταν διαπιστώνουμε κάποιο πρόβλημα και συνεχώς, προσπαθούμε για να βελτιώσουμε το προϊοντικό μας μείγμα, τις ενέργειες marketing, την ποιότητα του δικτύου. Διατηρούμε την καλή σχέση ποιότητας-τιμής που, αποδεδειγμένα πλέον, ζητούν οι καταναλωτές και φροντίζουμε για την ομοιογένεια της εμπειρίας που θα λάβουν από όλο το δίκτυο.

Έτσι σταδιακά, τα αποτελέσματα των καταστημάτων βελτιώνονταν όλα αυτά τα χρόνια.
Βλέποντας πίσω, ένα κατάστημα VICKO τότε, δεν έχει καμία σχέση με ένα κατάστημα VICKO σήμερα. Οπότε, μάλλον αυτή η μεταβλητότητα και η αποδοχή των αλλαγών αποτελεί τον παράγοντα που μας εξέλιξε, εμάς ως εταιρεία αλλά και το δίκτυο, ειδικότερα.