Σακίλ Ο’ Νιλ: Σε ποια franchise επιλέγει να επενδύσει ο θρύλος του NBA

Κατηγορία: Διεθνή Νέα
Δημοσιεύτηκε: 20 Ιουνίου 2024
Σακίλ Ο’ Νιλ: Σε ποια franchise επιλέγει να επενδύσει ο θρύλος του NBA

Μπορεί να τον θυμόμαστε να κλέβει θεαματικά την παράσταση σε θρυλικά παιχνίδια στο NBA, με την αποχώρησή του όμως από τα γήπεδα του μπάσκετ, έγινε πρωταγωνιστής στην «αρένα» των επιχειρήσεων, ο μαγικός Σακίλ Ο’ Νιλ.

Με μεταπτυχιακό στις επιχειρήσεις, δεν άφησε τον πλούτο που απέκτησε από το μπάσκετ να πάει χαμένος και ασχολήθηκε ο ίδιος με τις επενδύσεις του, με μεγάλο μέρος του χαρτοφυλακίου του να αφορά το franchise, ενώ αναπτύσσει και σημαντικό κοινωνικό έργο και φιλανθρωπική δράση.

Ο ίδιος χαρακτηρίζει το franchise ένα απλό μοντέλο και όπως φαίνεται στην πορεία του, εκείνος αναδεικνύεται βασιλιάς του. Όπως έχει επισημάνει στο παρελθόν ο Σακίλ Ο’ Νιλ, αν ακολουθείς τους κανόνες και τις αξίες του franchise, τότε δεν κάνεις λάθος.

Οι επενδυτικές επιλογές του Σακίλ Ο’ Νιλ στο franchise

Στην κορυφή των επιλογών του σ’ αυτό το εντυπωσιακό επιχειρηματικό ταξίδι που διανύει και στο οποίο αποδεικνύεται πολύ επιτυχημένος, σε ό,τι αφορά το franchise, μία από τις πιο χαρακτηριστικές του κινήσεις ήταν αυτή με την αλυσίδα εστιατορίων «Five Guys». Αγόρασε 155 εστιατόρια και στη συνέχεια προχώρησε στην πώλησή τους.

Στον χώρο της εστίασης επίσης, απέκτησε 9 εστιατόρια με την επωνυμία «Papa John’s» στην Ατλάντα και στα περίχωρά της. Αυτή τη φορά εμφανίστηκε και ο ίδιος σε διαφημιστικά και άλλες προωθητικές ενέργειες της εταιρείας, ενώ πούλησε στην «Papa John’s» τα δικαιώματα να χρησιμοποιεί το πρόσωπό του και τη φωνή του έναντι 8,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αν ακολουθείς τους κανόνες και τις αξίες του franchise, τότε δεν κάνεις λάθος.

Μένοντας στα μονοπάτια της γεύσης, ο ίδιος έχει επενδύσει επίσης στα «Krispy Kreme» όπου του αρέσει να απολαμβάνει το ντόνατ του, ενώ με την αλυσίδα «Big Chicken» έχει στη δική του δικαιοδοσία 10 σημεία του διάσημου αυτού franchise.

Νωρίτερα, ο Σακίλ Ο’ Νιλ ήταν κάτοχος 17 εστιατορίων με την ονομασία «Auntie Anne’s Pretzels» τα οποία και πούλησε, καθώς σημειώθηκε κάμψη στη ζήτηση των προϊόντων της εταιρείας.

Χωρίς να ξεχνάει όμως την αθλητική του πλευρά, ο θρυλικός βετεράνος του μπάσκετ δεν έμεινε μακριά από τον προσφιλή του χώρο και αγόρασε 40 γυμναστήρια «24-Hour Fitness Centers». Πρόκειται για μια low-key επένδυση πάλι στο πεδίο του franchise.

Σίγουρα τα νούμερα της αμερικανικής αγοράς φαντάζουν δυσθεώρητα στα μάτια μας, όμως για τον Σακίλ Ο’ Νιλ αποτελούν ένα μέρος των επενδυτικών του επιλογών και αποδίδουν σημαντικά σε κερδοφορία. Μια μεγάλη του επιτυχία ήταν και η απόφασή του να αποκτήσει 150 πλυντήρια αυτοκινήτων, κάτι που αποδείχθηκε επίσης μια σωστή επιλογή.

Η επιχειρηματική φιλοσοφία του Σακίλ Ο’ Νιλ

Πέρα από το franchising, ο ίδιος κατέχει μετοχές σε διάφορα brands που καλύπτουν πολλούς τομείς, από την τεχνολογία και την ομορφιά, μέχρι τη μόδα και τον αθλητισμό, ενώ αξιοσημείωτες είναι οι επενδύσεις του σε εταιρείες, όπως η Google και η Apple.

Όλη αυτή η πορεία του, όπως αναφέρει και στις συνεντεύξεις του, καθορίζεται από τη φιλοσοφία που είχε εξαρχής και τη γνώση ότι τα χρήματα μπορούν πολύ γρήγορα να «πετάξουν». Ως μυστικό της επιχειρηματικής του δράσης ορίζει το γεγονός ότι εάν ο ίδιος δεν χρησιμοποιεί ένα προϊόν, τότε δεν μπορεί να το διαφημίσει ούτε και να επενδύσει σε αυτό.