“Η δυναμική των ταχυμεταφορών και ο σαφής προσανατολισμός της SPEEDEX στις νέες τεχνολογίες μέτρησαν ιδιαίτερα”

Κατηγορία: Η Αγορά του Franchising
Δημοσιεύτηκε: 08 Νοεμβρίου 2019
“Η δυναμική των ταχυμεταφορών και ο σαφής προσανατολισμός της SPEEDEX στις νέες τεχνολογίες μέτρησαν ιδιαίτερα”

Για τον κ. Χρήστο Κουλεμάνη, franchisee της Speedex στην Θεσσαλονίκη, στην οδό Μοναστηρίου, οι υπηρεσίες ήταν πάντοτε ένα είδος που του κινούσε το ενδιαφέρον. «Πιστεύω ότι μπορεί κανείς με εξασφαλισμένα τα κατάλληλα μέσα, προσθέτοντας προσωπικά στοιχεία, να δώσει μεγαλύτερη αξία στο τελικό προϊόν» εξηγεί. «Από κει και πέρα ο πολύ υψηλός ρυθμός ανάπτυξης του e-commerse, σήμερα αλλά και μελλοντικά, δίνουν στις ταχυμεταφορές μια δυναμική ακόμη μεγαλύτερη, ώστε να αποτελούν έναν ιδιαίτερα θελκτικό κλάδο για έναν νέο επενδυτή».

Προτού κάνετε την τελική σας επιλογή σε σχέση με το concept, συζητήσατε με άλλους franchisees για την πορεία και τις εμπειρίες τους στο δίκτυο;

Ήταν από τις πρώτες μου ενέργειες. Αφενός ήθελα να επιβεβαιώσω αν είναι σωστή η εικόνα που είχα για τον Κλάδο γενικότερα, αφετέρου έπρεπε να έχω μία “εκ των έσω” πληροφόρηση για την λειτουργία του Δικτύου Speedex. Μην ξεχνάμε πως πρόκειται για ένα από τα τέσσερα πανελλαδικά Δίκτυα με πλήθος ανθρώπων της εταιρείας αλλά και Franchisees, πολλών διαδικασιών, μέσων και εργαλείων.
Η βασικότερη ερώτηση ήταν αν όλο αυτό λειτουργεί. Οι απαντήσεις που πήρα από δυο-τρεις ανθρώπους ήταν μια καλή ώθηση για την τελική απόφαση.

Τι ρόλο έπαιξε για εσάς η γνωριμία με τους εκπροσώπους των franchisors πριν την τελική σας επιλογή;

Τον σημαντικότερο. Οι άνθρωποι της εταιρείας μου παρουσίασαν το αναπτυξιακό και επενδυτικό πλάνο της. Σαφής προσανατολισμός σε νέες τεχνολογίες, με πλήθος σύγχρονων εργαλείων που μπορούν να καταστήσουν το Δίκτυο ιδιαίτερα ανταγωνιστικό στις απαιτήσεις του σήμερα. Το βασικότερο όλων είναι ότι ο χρόνος υλοποίησης όσων αναφέρθηκαν είναι παροντικός και δεν αποτελούν απλά μελλοντικά σχέδια. Επίσης θεωρώ πάντα σημαντικό σε όλα τα project, να υπάρχει το στοιχείο του ρεαλισμού. Αυτό ήταν κάτι που μέτρησε ιδιαίτερα στην τελική μου απόφαση.

Οι ώρες εργασίας κατά το άνοιγμα μιας επιχείρησης είναι πολλές. Σκεφτήκατε ποτέ, λόγω πίεσης ή κούρασης, ότι κάνατε λάθος επιλογή στο να γίνετε εσείς επιχειρηματίας;

Όσες ώρες κι αν υπολογίσει κάποιος ότι θα χρειαστούν σε ένα τέτοιο νέο ξεκίνημα, θα πέσει έξω. Πάντα θα είναι περισσότερες, το ίδιο αντιμετώπισα κι εγώ. Η εκπαίδευση, οι τόσες νέες διαδικασίες και οι καθημερινές προκλήσεις δεν αφήνουν χρόνο για σκέψη λάθους επιλογής. Από την άλλη η προσήλωση στο πλάνο και οι δυνατότητες που επιβεβαιώνονται μέρα με τη μέρα, δεν επιτρέπουν τέτοιες σκέψεις.

speedex franchisee thessalonikiΧρήστος Κουλεμάνης, franchisee της Speedex στην Θεσσαλονίκη

Οι άνθρωποι που συνάντησα στην ομάδα της Speedex με έπεισαν ότι έχει επίκεντρο τον άνθρωπο και μέσα από αυτήν την προσέγγιση, αλλά και την υποστήριξη επιτυγχάνεται και η σωστή τήρηση των διαδικασιών.

Υπήρξαν στιγμές που οι προκλήσεις που αντιμετωπίσατε θεωρήσατε ότι είναι ανυπέρβλητες; Πώς το ξεπεράσατε;

Δύσκολες, ναι. Ανυπέρβλητες μέχρι σήμερα σίγουρα όχι. Πιστεύω ότι η καλύτερη δυνατή εκπαίδευση και η κατάλληλη προετοιμασία, βοηθούν και πρακτικά και ψυχολογικά προς αυτήν την κατεύθυνση.

Πόσο σημαντική ήταν για εσάς η υποστήριξη της οικογένειάς σας σε ψυχολογικό και πρακτικό επίπεδο, πριν αποφασίσετε να δραστηριοποιηθείτε στη δική σας επιχείρηση;

Σε μια τόσο σημαντική απόφαση, η οικογένεια μπορεί να αποτελέσει μια σταθερά που μπορεί να προσδώσει ισορροπία. Έχοντας την απόλυτη υποστήριξη στις επιλογές μου, μου δόθηκε η απαραίτητη ηρεμία και σιγουριά για να αξιολογήσω καλύτερα και να πάρω τις τελικές μου αποφάσεις.

Εξετάσατε αν τα στοιχεία του χαρακτήρα σας ταιριάζουν με τη συμπεριφορά της ομάδας των franchisors και τον τρόπο διαχείρισης του δικτύου;

Αν θα ιεραρχούσα τα στοιχεία Διοίκησης ή συμπεριφοράς, θα έλεγα ότι το δικό μου προφίλ ξεκινά από την υποστήριξη και καθοδήγηση των ανθρώπων και συνεργατών τόσο σε πρακτικό όσο και ψυχολογικό τομέα. Η ελεγκτική προσέγγιση είναι μεν εξίσου σημαντική, αλλά πιστεύω πως έπεται. Οι άνθρωποι που συνάντησα στην ομάδα των franchisors με έπεισαν ότι έχει επίκεντρο τον άνθρωπο και μέσα από αυτήν την προσέγγιση, αλλά και την υποστήριξη επιτυγχάνεται και η σωστή τήρηση των διαδικασιών. Οπότε ναι, θεωρώ πως υπάρχει ταύτιση.

Απευθυνθήκατε σε εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων franchise για να λάβετε μια πιο πλήρη ενημέρωση; Πόσο χρήσιμη σας φάνηκε η αρωγή τους;

Εννοείται πως απευθύνθηκα σε εταιρεία συμβούλων. Πιστεύω ότι η εξειδίκευση και οι κατάλληλοι συνεργάτες παίζουν πάρα πολύ σημαντικό ρόλο στις μέρες μας. Η συμβολή τους στην όλη διαδικασία αξιολόγησης αλλά και της γενικότερης διαδικασίας ήταν καθοριστική και πολύ χρήσιμη.

Συμβουλευτήκατε κάποιον νομικό σύμβουλο προτού προχωρήσετε στην τελική συμφωνία με την εταιρεία;

Ζήτησα την άποψη νομικού συμβούλου, καθώς όπως προανέφερα θεωρώ πως για κάθε διαδικασία θα πρέπει να υπάρχουν οι αντίστοιχοι συνεργάτες με τις αντίστοιχες εξειδικευμένες γνώσεις.

Πώς θα περιγράφατε τη μέχρι τώρα εμπειρία σας στο franchising;

Με λίγα λόγια θα το περιέγραφα σαν μια επιχειρηματική κίνηση που δίνει το περιθώριο σε κάποιον να βάλει την προσωπική εργασία, όλα εκείνα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, γνώσεις και στοιχεία που τον αντιπροσωπεύουν. Δημιουργώντας μια δική του επιχείρηση και μία ομάδα ανθρώπων με κοινά χαρακτηριστικά.

Όλα αυτά όμως μέσα σε μια μεγάλη αγκαλιά ενός Δικτύου, που προσφέρει την εκπαίδευση, τα εργαλεία, την καθοδήγηση και τους ανθρώπους που διασφαλίζουν την ορθή λειτουργία και τη σιγουριά που έχει ανάγκη ένας νέος επιχειρηματίας.

Μάθε περισσότερα για αυτό το franchise

SPEEDEX