“Η άμεση επικοινωνία με τους ανθρώπους του Γρηγόρη είναι καθοριστική για εμένα και το κατάστημά μου”

Κατηγορία: Franchisees Success Stories
Δημοσιεύτηκε: 08 Νοεμβρίου 2019
“Η άμεση επικοινωνία με τους ανθρώπους του Γρηγόρη είναι καθοριστική για εμένα και το κατάστημά μου”

Από τα πρώτα κριτήρια που έθεσε ο κ. Αναστάσιος Γιακουμής, franchisee της Γρηγόρης στη Νέα Μάκρη ήταν η υποστήριξη που θα είχε από την εταιρεία για την επίλυση όλων των προβλημάτων που θα προέκυπταν.  «Που θα ήταν συνεχώς δίπλα μου στην ανάπτυξη του καταστήματός μου, που θα είχε πολλές επιλογές προϊόντων και δεν θα εστίαζε πχ μόνο στον καφέ και που θα είχε μεγάλη τεχνογνωσία στη μελέτη και ανάπτυξη νέων προϊόντων, κάτι που είναι απαραίτητο στην καφεστίαση».

grigoris franchiseeΑναστάσιος Γιακουμής, Franchisee του Δικτύου Γρηγόρης στη Νέα Μάκρη

«Για πολύ καιρό προβληματιζόμουν σχετικά με το concept το οποίο θα μου ταίριαζε καλύτερα αλλά και τα ίδια τα κριτήρια με τα οποία θα έπρεπε να αξιολογήσω τις επιλογές που είχα. Ο κλάδος της καφεστίασης με τράβηξε από την πρώτη στιγμή παρόλο που είναι πολύ ανταγωνιστικός. Το πιο κρίσιμο σημείο για εμένα ήταν να επιλέξω franchisor με μεγάλο κύρος, καθώς η δύναμη του brand name είναι πολύ σημαντική. Επίσης, ένα άλλο πολύ σημαντικό κριτήριο στην καφεστίαση είναι ο franchisor να διαθέτει μεγάλη εμπειρία, έτσι ώστε σαν επιχειρηματίας να ελαχιστοποιήσεις τους κινδύνους που προκύπτουν από ένα νέο εγχείρημα». 

Προτού κάνετε την τελική σας επιλογή σε σχέση με το concept, συζητήσατε με άλλους franchisees για την πορεία και τις εμπειρίες τους στο δίκτυο; 

Σίγουρα επισκέφθηκα πολλά καταστήματα καφεστίασης σαν καταναλωτής, προκειμένου να διαπιστώσω τις συνθήκες, την τεχνογνωσία αλλά και τον κόσμο που επισκέπτεται τα καταστήματα, τις απαιτήσεις που έχει, πόσο καλά εκπαιδευμένο είναι το προσωπικό κ.λπ. Στη συνέχεια, επισκέφθηκα πέντε franchisees από διαφορετικά δίκτυα προκειμένου να συζητήσω μαζί τους, να μάθω για την καθημερινότητά τους, αλλά και να μου αξιολογήσουν τη συνεργασία τους με τον franchisor.

Τι ρόλο έπαιξε για εσάς η γνωριμία με τους εκπροσώπους των franchisors πριν την τελική σας επιλογή;

Ο ρόλος των ανθρώπων είναι σχεδόν πάντα καθοριστικός θα έλεγα. Μέσω των άλλων franchisee γνώρισα το Γρηγόρη πριν καν ξεκινήσουμε συνεργασία. Με ενημέρωσαν για το σεβασμό και την αξία που δίνει στους συνεργάτες του και με διαβεβαίωσαν ότι οι άνθρωποι του Γρηγόρη θα είναι δίπλα σε κάθε μου βήμα. Αυτό το επιβεβαίωσα και από franchises που έχουν πάνω από ένα κατάστημα Γρηγόρης και έχουν αναπτύξει πολύ την επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Οπότε σίγουρα η γνωριμία με τους εκπροσώπους του Γρηγόρη ήταν πολύ σημαντική, όπως ήταν βέβαια και η δυναμική του brand που συνέβαλε σημαντικά στην απόφασή μου να προχωρήσω σε συνεργασία.

Οι ώρες εργασίας κατά το άνοιγμα μιας επιχείρησης είναι πολλές. Σκεφτήκατε ποτέ, λόγω πίεσης ή κούρασης, ότι κάνατε λάθος επιλογή στο να γίνετε εσείς επιχειρηματίας;

Σίγουρα υπήρξαν στιγμές μεγάλης κούρασης αλλά ποτέ δεν αποθαρρύνθηκα από το στόχο μου. Είναι πολύ βασικό να είσαι συγκεντρωμένος σε αυτό που θέλεις να κάνεις, να έχεις πείσμα και υπομονή! Όμως ποτέ δεν σκέφτηκα ότι μπορεί να έκανα λάθος επιλογή γιατί είχα πάντα την εταιρεία δίπλα μου να με συμβουλεύει και να με στηρίζει. Και ουσιαστικά, αν είσαι προσεκτικός στην επιλογή του franchisor, το franchising είναι ένας ασφαλής τρόπος επιχειρηματικότητας ο οποίος μπορεί να σε αποτρέψει από λάθη τα οποία θα γίνονταν αναπόφευκτα λόγω απειρίας.

Υπήρξαν στιγμές που οι προκλήσεις που αντιμετωπίσατε θεωρήσατε ότι είναι ανυπέρβλητες; Πώς το ξεπεράσατε;

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζω είναι καθημερινές και αναπόφευκτες αλλά ποτέ ανυπέρβλητες. Το πιο σημαντικό για εμένα και αυτό που με έχει βοηθήσει είναι να είμαι σε άμεση επικοινωνία με τους ανθρώπους του Γρηγόρη. Η εταιρεία μου παρέχει όλη την εκπαίδευση, τεχνογνωσία, την εμπειρία και την εξειδίκευση σε κάθε ζήτημα που με απασχολεί. Το να μοιράζομαι ό,τι με απασχολεί με την «Γρηγόρης» και να παίρνω εξατομικευμένες συμβουλές και προτάσεις είναι κάτι μοναδικό που έχει βοηθήσει εμένα και το κατάστημα μου προς το καλύτερο.

Λειτουργούμε σαν ομάδα, στοχεύοντας όλοι μας στην κερδοφορία του καταστήματος και στην άριστη εξυπηρέτηση του πελάτη.

Πόσο σημαντική ήταν για εσάς η υποστήριξη της οικογένειάς σας σε ψυχολογικό και πρακτικό επίπεδο, πριν αποφασίσετε να δραστηριοποιηθείτε στη δική σας επιχείρηση;

Η οικογένεια είναι πάντα οι πρώτοι άνθρωποι οι οποίοι μαθαίνουν τι γίνεται στη ζωή σου και σε στηρίζουν σε κάθε σημαντική απόφαση. Έτσι και οι δικοί μου άνθρωποι ήταν αυτοί με υποστήριξαν από την πρώτη στιγμή μέχρι και σήμερα σε εύκολες και δύσκολες στιγμές.

Εξετάσατε αν τα στοιχεία του χαρακτήρα σας ταιριάζουν με τη συμπεριφορά της ομάδας των franchisors και τον τρόπο διαχείρισης του δικτύου ;

Σίγουρα έπαιξε ρόλο η κουλτούρα και ο τρόπος διαχείρισης δικτύου και κατά πόσο αυτά συμφωνούν με τον δικό μου τρόπο δουλειάς. Η πλήρης καθοδήγηση που έλαβα από την πρώτη στιγμή, από το Γρηγόρη, ήταν κάτι το οποίο επιζητούσα και εξέλαβα και με το παραπάνω. Καθώς είμαι από τη φύση μου ομαδικός άνθρωπος, δεν θα ήθελα να αρχίσω ένα τέτοιο εγχείρημα μόνος μου. Στο Δίκτυο Γρηγόρης υπάρχει πολύ καλή οργάνωση σε κάθε τομέα. Λειτουργούμε σαν ομάδα, στοχεύοντας όλοι μας στην κερδοφορία του καταστήματος και στην άριστη εξυπηρέτηση του πελάτη. Ο καθένας από το δικό του πόστο και με την δική του εξειδίκευση, γι΄αυτό και το αποτέλεσμα είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικό!

Απευθυνθήκατε σε εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων franchise για να λάβετε μια πιο πλήρη ενημέρωση; Πόσο χρήσιμη σας φάνηκε η αρωγή τους;

Ξεκίνησα τη συνεργασία μου με το Γρηγόρη το 1999 και εκείνη την εποχή ήταν οι εταιρείες με οργάνωση και τεχνογνωσία στο franchising ήταν λίγες. Ουσιαστικά το έψαξα μόνος μου χωρίς να απευθυνθώ σε κάποια εταιρεία συμβούλων και μετά από τόσα χρόνια συνεργασίας μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι η επιλογή που έκανα είναι παραπάνω από επιτυχημένη.

Συμβουλευτήκατε κάποιον νομικό σύμβουλο προτού προχωρήσετε στην τελική συμφωνία με την εταιρεία;

Η εταιρεία μου παρείχε και νομική υποστήριξη μέσα στα πλαίσια του επιχειρηματικού σχεδίου που δημιουργήθηκε. Οπότε δεν συμβουλεύτηκα κάποιον εξωτερικό νομικό σύμβουλο. Βέβαια, αυτό οφείλεται στην εμπιστοσύνη και την ασφάλεια που μου ενέπνευσαν οι άνθρωποι του Γρηγόρης.

Πώς θα περιγράφατε τη μέχρι τώρα εμπειρία σας στο franchising;

Ο Γρηγόρης είναι ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στον χώρο της καφεστίασης στην Ευρώπη. Το να ανήκω σε ένα τέτοιο δίκτυο καταστημάτων λιανικής με κάνει να αισθάνομαι σιγουριά και ασφάλεια. Σίγουρα χρειάζεται πολύ όρεξη για δουλειά και μεράκι γι’ αυτό που κάνεις και ο Γρηγόρης είναι μια εταιρεία που έχει στο DNA της αυτά τα συστατικά της επιτυχίας. Γενικά, η εμπειρία μου στο franchising είναι πολύ καλή μέχρι στιγμής και θα την πρότεινα ανεπιφύλακτα σε όποιον έχει το μικρόβιο της επιχειρηματικότητας μέσα του.

Μάθε περισσότερα για αυτό το franchise

ΓΡΗΓΟΡΗΣ