«Για να μείνει κανείς σταθερά στην κορυφή θα πρέπει να διαφοροποιείται και να αλλάζει»

Κατηγορία: Η Αγορά του Franchising
Δημοσιεύτηκε: 23 Φεβρουαρίου 2010
«Για να μείνει κανείς σταθερά στην κορυφή θα πρέπει να διαφοροποιείται και να αλλάζει»

“Είμαστε θιασώτες της λογικής «η ισχύς εν τη ενώσει», καθώς μας επιτρέπει να δυναμώσουμε, αποκτώντας μεγαλύτερη διαπραγματευτική ισχύ απέναντι στους προμηθευτές μας, πετυχαίνοντας εν κατακλείδι καλύτερες αγορές προς όφελος των franchisees μας”.

Ηλίας Παυλίδης,
Διευθύνων Σύμβουλος του δικτύου
CAPTAIN HOOK

PAVILIDIS

Όπως λέγεται από παλιά, η αλλαγή είναι απαραίτητο συστατικό για την επιτυχία στο επιχειρείν. Το ίδιο φαίνεται να πιστεύει και η εταιρεία CAPTAIN HOOK, η οποία εδώ και λίγο καιρό έχει ξεκινήσει την πλήρη ανανέωση των καταστημάτων της. Πρωτοπόρος και μοναδική, μετά από 16 χρόνια λειτουργίας, εμπλουτίζει την προϊοντική της γκάμα, προχωράει σε νέες συνεργασίες, διευρύνει το πελατειακό της κοινό προσανατολισμένη σε μια αλλαγή προς ποιοτικότερα σημεία πώλησης.

F.S.: Κύριε Παυλίδη ποιες ήταν οι κινήσεις της αλυσίδας για το χρόνο που μας πέρασε;

Η.Π.: Κατά τη διάρκεια του 2009 είχαμε την έναρξη λειτουργίας του νέου καταστήματος στη Σύρο, σύμφωνα με τη νέα μορφή των καταστημάτων, όπως αυτά του Καματερού, των Σπάτων/Λούτσα και του Ρεθύμνου. Επίσης ολοκληρώθηκε η μεταφορά του πιλοτικού καταστήματος του δικτύου σε νέο και μεγαλύτερο χώρο.

F.S.: Εξηγείστε μας τον νέο τρόπο δομής των καταστημάτων..

Η.Π.: Το ύφος των καταστημάτων αλλάζει σιγά-σιγά περιλαμβάνοντας και νέες κατηγορίες προϊόντων όπως τα accessories, δηλαδή βοηθητικά προϊόντα στην τελική φάση του ψαρέματος. Νέα προϊόντα για κυνήγι και ψάρεμα, προϊόντα ρουχισμού που μπορούν να φορεθούν εκτός από τον ψαρά και τον κυνηγό, εμπλουτίζουν την προϊοντική μας γκάμα. Επίσης έχουμε ξεκινήσει μια νέα συνεργασία με την MARINE POOL, μια εταιρεία παγκόσμια αναγνωρισμένη όσον αφορά προϊόντα ιστιοπλοΐας, διευρύνοντας με αυτό τον τρόπο το πελατειακό μας κοινό και εννοώ ακριβώς τις γυναίκες, γιατί μέχρι τώρα τα καταστήματα απευθύνονταν κυρίως στους άντρες. Να μην ξεχάσουμε επίσης το κομμάτι του υποβρυχίου γιατί μπορεί να μην εισάγει αντίστοιχα προϊόντα η εταιρεία μας, αλλά έχει στρατηγικές συμμαχίες με άλλες εταιρείες. Πρόσφατα συνάψαμε και συνεργασία με την εταιρεία PLASTIMO, η οποία θα ολοκληρώσει το κομμάτι της εισόδου μας στον τομέα των επώνυμων ναυτιλιακών ειδών. Στόχος μας είναι να μεγαλώσουμε το μερίδιο μας στην αγορά απευθυνόμενοι και στα δύο φύλα δίνοντας σε όλες τις ηλικίες λόγους να επισκέπτονται τα καταστήματά μας με μια ποικιλία προϊόντων που περιλαμβάνει και την κατηγορία του δώρου.

Πιστεύουμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να ξεπεραστεί η κρίση είναι να είμαστε ενωμένοι και να έχουμε κοινό όραμα.

F.S.: Οπότε είναι και ένας λόγος να μεγαλώνουν τα καταστήματα και να αλλάζει το ύφος τους..

Η.Π.: Πράγματι δεν είναι τυχαίο ότι τα μεγαλύτερα καταστήματα ακολούθησαν αυτή την εξέλιξη μια και όλα τα νέα προϊόντα δεν μπορούν να παρουσιαστούν σε μικρούς χώρους. Η πρώτη αλλαγή παρουσιάστηκε το 2004, δηλαδή μετά από 10 χρόνια λειτουργίας. Η κατεύθυνση που ακολουθούμε τα τελευταία έτη είναι προς την ποιότητα και όχι την ποσότητα των καταστημάτων CAPTAN HOOK. Αυτός είναι άλλωστε και ο κύριος λόγος που τα CAPTAIN HOOK παραμένουν μοναδικά στο είδος τους.

F.S.: Μιλήστε μας λοιπόν για αυτές τις συνεργασίες.

Η.Π.: Οι εταιρείες του εξωτερικού με τις οποίες συνεργαζόμαστε θα λέγαμε ότι έχουν πολλαπλασιάσει τα προϊόντα που μας προσφέρουν, δηλαδή έχουν προχωρήσει σε εξαγορές άλλων εταιρειών. Αυτό είναι πολύ βασικό και κρίσιμο, ότι δηλαδή όλες οι εταιρείες που συνεργαζόμαστε έχουν πλέον τουλάχιστον άλλες δύο εταιρείες, όχι απαραίτητα στον τομέα τους. Δεν εννοώ ότι οι μεγάλοι στα δολώματα αγόρασαν ένα μικρότερο δολωματά, αλλά ότι τα δολώματα μπήκαν και στο χώρο των καλαμιών ή στο τεχνητό δόλωμα, άλλες εταιρείες ανεξάρτητες. Για παράδειγμα, από την OKERT -εταιρεία με ναϋλον- καταλήξαμε να έχουμε επίσης τη SPORTEX και την ICON, οι οποίες η μια παράγει καλάμια χειροποίητα και η άλλη μηχανάκια. Επίσης, από τη SENSAS μπορέσαμε επίσης να έχουμε τα τεχνητά δολώματα ILLEX που φέρνουν κυρίως από την Ιαπωνία, τα οποία θα λέγαμε ότι έχουν ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα.

Μεταξύ των υφιστάμενων συνεργασιών, ξεχωρίζουν αυτές με την DAIWA, η οποία συγκαταλέγεται σε μια από τρεις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως στα είδη αλιείας, επίσης τη CORMORAN εταιρεία Ευρωπαϊκή, η οποία εξαγοράστηκε από τη DAIWA κ.λπ. Σίγουρα ανανεώνουμε τις συνεργασίες και βρίσκουμε και καινούριους προμηθευτές κατεξοχήν από τη Νοτιανατολική Ασία. Προσπαθούμε όσο το δυνατόν περισσότερο να βελτιώσουμε την ποιότητα γιατί το κόστος σίγουρα είναι πολύ φθηνότερο από το να απευθυνθούμε στην Ευρώπη. Όσον αφορά τα προϊόντα τα οποία κατασκευάζουμε με φασόν στην Κίνα, δίνουμε όλες τις προδιαγραφές από την εταιρεία, από τους ανθρώπους που δουλεύουν είτε στο τεχνικό τμήμα της, είτε στο δίκτυο αξιοποιώντας όλη τη γνώση.

F.S.: Πόσα καταστήματα διαθέτει σήμερα το δίκτυο;

Η.Π.: Στην παρούσα φάση η αλυσίδα διαθέτει 25 καταστήματα, εκ των οποίων μόνο τα 2 είναι εταιρικά. Ίσως κάποιος που παρακολουθεί στενά την αλυσίδα CAPTAIN HOOK να έχει την εντύπωση πως ο αριθμός των καταστημάτων παραμένει στάσιμος. Θα πρέπει να αναφέρω όμως πως εδώ και μια τριετία έχουμε επιδοθεί σε μια προσπάθεια εξυγίανσης της σχέσης μας με τα καταστήματα που δημιουργήθηκαν ακολουθώντας το σύστημα franchise μετατροπής. Ας μην λησμονούμε πως το δίκτυο έχει ηλικία 16 ετών και βιολογικά θα λέγαμε ότι παρουσιάζει χαρακτηριστικά της εφηβείας. Το πρώτο είναι αναμφισβήτητα η «ανυπομονησία» για την κατάκτηση της κορυφής -ή στην περίπτωσή μας για ακόμη ψηλότερα. Δεύτερο χαρακτηριστικό της «διάσπασης» της διαδικασίας εκείνης είναι η παραμονή μόνο εκείνων που κατανοούν, συνεργάζονται και δε συμβιβάζονται με τη συντήρηση. Για να μείνει κανείς σταθερά στην κορυφή θα πρέπει να διαφοροποιείται και να αλλάζει. Εκτίμησή μας είναι ότι οι καινούριες επιχειρήσεις του μέλλοντος θα έχουν το χαρακτήρα ενός εφήβου.

F.S.: Πώς βλέπετε λοιπόν την ανάπτυξη μέσω του δικτύου καταστημάτων;

Η.Π.: Σε μια ομολογουμένως δύσκολη χρονιά για την αγορά, το δίκτυο καταστημάτων CAPTAIN HOOK έχει να παρουσιάσει θετικά αποτελέσματα. Πραγματικότητα που στοιχειοθετείται με στοιχεία, μεγέθη και αριθμούς και όχι…ευχές. Όσοι franchisees συνεργάστηκαν μαζί μας ακολουθώντας και υλοποιώντας συγκεκριμένες στρατηγικές ανάπτυξης και προσθέτοντας το απαιτούμενο μεράκι, ήταν και αυτοί που κατάφεραν να διπλασιάσουν τα καταστήματά τους σε έκταση και να αυξήσουν τις πωλήσεις τους. Τα οικονομικά μας αποτελέσματα θα είναι καλύτερα εν συγκρίσει με τις προηγούμενες χρονιές, στοιχείο που οφείλεται εν πολλοίς στο γεγονός ότι τα καταστήματα που έχουν επιλέξει αυτή τη συνεργασία, δείχνουν ιδιαίτερη πίστη να εργάζονται σκληρά προς αυτή την κατεύθυνση. Είμαστε θιασώτες της λογικής «η ισχύς εν τη ενώσει» καθώς μας επιτρέπει να δυναμώσουμε, αποκτώντας μεγαλύτερη διαπραγματευτική ισχύ απέναντι στους προμηθευτές μας, πετυχαίνοντας εν κατακλείδι καλύτερες αγορές προς όφελος των franchisees μας. Οι δε τελευταίοι θα καρπωθούν μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους στις πωλήσεις τους.

Η εταιρεία έχει ένα τεράστιο πλεονέκτημα, είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι επιδέχεται σε οποιοδήποτε χρόνο επιστροφή των εμπορευμάτων κάτι κεφαλαιώδες για σχέση χονδρικής / λιανικής.

F.S.: Βλέπουμε ότι προτιμάτε να συνεργάζεστε με το τοπικό στοιχείο.

Η.Π.: Πράγματι υποστηρίζουμε αρκετά το τοπικό στοιχείο, για εμάς είναι πολύ σημαντικό ο franchisee να κατανοεί και να ασπάζεται τα ήθη και τα έθιμα του κάθε τόπου που έχουμε κατάστημα. Εκτός από τις περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης όπου βρίσκουμε ανθρώπους με διαφορετική καταγωγή, στην επαρχία προτιμούμε έναν συνεργάτη με εντοπιότητα. Εμείς δίνουμε την κατεύθυνση που θα πρέπει να έχει το κατάστημα και αυτός να γνωρίζει τι είναι αυτό που θέλει η τοπική αγορά.

F.S.: Ποια είναι η δυναμική που έχει ο κλάδος αλιείας στην ελληνική αγορά;

Η.Π.: Πιο πολύ θα λέγαμε ότι γίνεται αλλαγή μεριδίου παρά αυξάνεται η πίτα στην αγορά. Υπάρχει μια συγκεκριμένη κατεύθυνση προς το ακριβό προϊόν ή προς το πολύ φθηνό, όπως σε όλους τους κλάδους. Το σημαντικότερο είναι ότι προσπαθούμε σαν εταιρεία να σχεδιάζουμε προϊόντα ποιότητας σε τιμές πραγματικά ιδιαίτερα ανταγωνιστικές σε όλη την Ευρώπη. Σημειώστε ότι στη Ελλάδα παρατηρούμε ότι αυξάνεται ο αριθμός των μεταναστών που ψαρεύουν καθώς και των τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα για ψάρεμα. Η εταιρεία μεριμνά και προς την κατεύθυνση να εισάγει κατηγορίες εμπορευμάτων ειδικά για Αλβανούς, Σέρβους, Βούλγαρους, Ρουμάνους, Πολωνούς, Ρώσους κ.α. τα οποία οι συγκεκριμένοι χρησιμοποιούν στον τόπο τους, αφού έχουν ιδιαίτερη γνώση στο ψάρεμα σε ποτάμια και λίμνες. Παράλληλα και στην Ελλάδα συνεχίζουμε να προμηθεύουμε περιοχές όπως η Καρδίτσα, Πτολεμαϊδα, Κοζάνη, Γιάννενα με προϊόντα αυτής της κατηγορίας.

F.S.: Πώς ξεπερνιέται η κρίση που ομολογουμένως υπάρχει στην αγορά;

Η.Π.: Η καλύτερη συνεργασία μεταξύ προμηθευτή και πελάτη οδηγεί σε καλύτερα αποτελέσματα. Τα οικονομικά μας αποτελέσματα για τη χρονιά που πέρασε ήταν καλύτερα από τις προβλέψεις μας. Πιστεύουμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να ξεπεραστεί η κρίση είναι να είμαστε ενωμένοι και να έχουμε κοινό όραμα. Όταν σε μια αλυσίδα υπάρχουν ισχυροί δεσμοί με κοινό όραμα τότε η διαπραγματευτική ικανότητά της είναι μεγαλύτερη γιατί επιτυγχάνονται οικονομίες κλίμακας.

Αυτό κατά συνέπεια για τους franchisees μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους δίνοντάς τους τη δυνατότητα να πωλούν σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές στους πελάτες-ψαράδες..

F.S.: Ποιο είναι τελικά το πλεονέκτημα για το νέο συνεργάτη;

Η.Π.: Λέμε ότι πηγαίνουμε σε επιχειρήσεις που ουσιαστικά θα υπάρχει γνώση και αυτές θα επικρατούν στην αγορά. Το πλεονέκτημα να επενδύσει κάποιος «νέος» είναι ότι η γνώση αυτή του προσφέρεται άμεσα. Πολλοί πιστεύουν ότι μπορούν να βρουν αυτή τη γνώση στο ιντερνέτ. Το ιντερνέτ όμως δεν είναι επαρκές. Είναι πολύ καλύτερα να συνεργάζεσαι με μια εταιρεία που διαθέτει σύμβουλο αγορών ο οποίος θα σου αναφέρει και θα σου εξηγήσει τα τεχνικά χαρακτηριστικά, τις λειτουργίες, τη χρησιμότητά, τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει το κάθε προϊόν να προωθηθεί και να διακινηθεί στη αγορά.

Τα πάντα εξάλλου είναι προτεινόμενα δεν είναι δεσμευτικά. Η εταιρεία έχει ένα τεράστιο πλεονέκτημα, είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι επιδέχεται σε οποιοδήποτε χρόνο επιστροφή των εμπορευμάτων κάτι κεφαλαιώδες για σχέση χονδρικής / λιανικής. Επίσης όταν λέμε για γεωγραφική αποκλειστικότητα, πραγματικά η εταιρεία την τηρεί με ευλάβεια. Αυτό θα λέγαμε είναι ένα κρίσιμο κομμάτι στη συνεργασία..

F.S.: Και οι περαιτέρω αναπτυξιακοί στόχοι;

Η.Π.: Καλύτερη δικτύωση στο νομό Αττικής σε συνδυασμό με εταιρικά και franchise καταστήματα. Στην υπόλοιπη Ελλάδα από την περιφέρεια έχουμε τη Θεσσαλονίκη και το Βόλο, τα Ιωάννινα και τον ’γιο Νικόλαο στην Κρήτη,. Επίσης έχουμε ενδιαφέρον από Κύπρο