ΠΡΟΣΩΠΑ 2020 – Παναγιώτης Σαράφογλου: «Οι νέοι πρέπει να εντρυφούν από νωρίς στο επιχειρηματικό πνεύμα»

Κατηγορία: Συνεντεύξεις από Franchisors
Δημοσιεύτηκε: 06 Μαρτίου 2020
ΠΡΟΣΩΠΑ 2020 – Παναγιώτης Σαράφογλου: «Οι νέοι πρέπει να εντρυφούν από νωρίς στο επιχειρηματικό πνεύμα»

Η εταιρεία έχει ένα φιλόδοξο και δυναμικό πλάνο ανάπτυξης, επενδύοντας σταθερά στο άνοιγμα περισσοτέρων των είκοσι πρατηρίων ετησίως. Προσπαθούμε συνεχώς να αναζητούμε και να υιοθετούμε λύσεις, που μας επιτρέπουν να παρέχουμε πιο αποτελεσματικές εκπαιδεύσεις στους νέους μας συνεργάτες. Εφαρμόζουμε πρωτοποριακά προγράμματα εκπαίδευσης, προσαρμοζόμαστε στις ιδιαιτερότητες των νέων συνεργατών και προσπαθούμε συνεχώς να βελτιώνουμε τις πρακτικές μας.

Συνέντευξη του κ. Παναγιώτη Σαράφογλου, Sales Manager της AVIN στην ενότητα Απόψεις στο ΠΑΝΟΡΑΜΑ FRANCHISE 2020.

Ολοκληρώνεται μια δεκαετία με έντονη κινητικότητα και ενδιαφέρουσες ανακατατάξεις συνολικά και, φυσικά και στον χώρο του franchising. Ποιες ήταν οι τάσεις που χαρακτήρισαν την περίοδο και ποια στοιχεία εκτιμάτε ότι καθόρισαν το 2019;

Η δεκαετία που έκλεισε χαρακτηρίστηκε από την οικονομική κρίση στην οποία βρέθηκε η χώρα μας, με συχνές και επώδυνες αλλαγές στην φορολογία, με προβλήματα ρευστότητας στην αγορά και δυσκολία δανεισμού, ειδικά για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Την περίοδο αυτή υπήρξε μία μεταστροφή των υποψηφίων νέων επιχειρηματιών σε επιλογές μειωμένου ρίσκου και σε επιλογές χαμηλού κόστους επένδυσης.

avin SARAFOGLOU

Πρακτική της AVIN είναι να παρέχει στους υποψηφίους ένα πολύ αναλυτικό και ξεκάθαρο επιχειρηματικό πλάνο δράσης, προκειμένου να πάρουν μια αντικειμενικά ορθή απόφαση.

Παναγιώτης Σαράφογλου, Sales Manager της AVIN

Το 2019 άρχισε να φαίνεται μία ανάκαμψη στο γενικότερο κλίμα της αγοράς, με ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον υποψηφίων επιχειρηματιών και με μία συγκρατημένη αισιοδοξία για το μέλλον της οικονομίας.

Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η αγορά του franchising και πού βλέπετε να αλλάζει τα επόμενα χρόνια;

Με την διαφαινόμενη ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας, ανοίγονται πολλές και μεγάλες προκλήσεις και ευκαιρίες στην αγορά. Τα επόμενα χρόνια, η αγορά του franchising θα πρέπει να προσφέρει καινοτόμες, ασφαλείς και πελατοκεντρικές «λύσεις», προκειμένου να προσελκύσει νέους, φιλόδοξους και δραστήριους επιχειρηματίες και να τους παρέχει ευκαιρίες ανάπτυξης και κερδοφορίας.

Στο πλαίσιο αυτό η AVINστοχεύει στρατηγικά στην συνεργασία με νέους επιχειρηματίες που διαθέτουν έντονα πελατοκεντρική προσέγγιση, που μπορούν να κινητοποιούν και να διοικούν αποτελεσματικά ομάδες και που διακρίνονται για την αποτελεσματικότητά τους.

Αν κάνατε μια πρόβλεψη για το μέλλον, ποιοι είναι οι κλάδοι που θα συνεχίσουν να έχουν αυξημένη ζήτηση και να μας εκπλήσσουν;

Η αγορά του Retail, οπωσδήποτε θα εξακολουθεί να παίζει ένα κορυφαίο ρόλο στην οικονομία και στον κλάδο του franchising. Ιδιαίτερα οι κλάδοι που θα καταφέρουν να «παντρέψουν» με επιτυχία τα παραδοσιακά κανάλια πώλησης με τις νέες τεχνολογίες και το ηλεκτρονικό εμπόριο, αναμφισβήτητα θα πρωταγωνιστήσουν στο μέλλον.

Όλοι αναφέρονται σε μια νέα γενιά franchisees και ιδιαίτερα στους millennials και τον ρόλο τους. Πιστεύετε ότι πράγματι υπάρχει ισχυρή ζήτηση από franchisees αυτής της ηλικίας και αν ναι, ποια τα χαρακτηριστικά;

Πραγματικά έχει αρχίσει να διαφαίνεται ένα ενδιαφέρον από την γενιά των millennials για την επιχειρηματική δραστηριοποίησή τους. Θεωρώ όμως ότι απέχουμε πολύ ακόμα από το στάδιο εκείνο που θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για μια ισχυρή τάση νέων επιχειρηματιών. Και εδώ είναι η ευθύνη της κοινωνίας που πρέπει από νωρίς να εντρυφήσει στους νέους το πνεύμα και την κουλτούρα της επιχειρηματικότητας.  

Η “AVIN” πιστεύει στις δυνατότητες και τα προσόντα της νέας γενιάς, καθώς και στις δεξιότητες και τις ιδέες που διαθέτουν. Για τον λόγο αυτό προσβλέπουμε ιδιαίτερα σε συνεργασίες με νέους, φιλόδοξους, ταλαντούχους υποψήφιους επιχειρηματίες.

Με ποια κριτήρια θα πρέπει να επιλέγει ο υποψήφιος franchisee τον κλάδο που θα δραστηριοποιηθεί, ώστε να επιτύχει;

Καταρχήν να είναι ένα αντικείμενο δραστηριοποίησης που ταιριάζει με τον χαρακτήρα του, που θα μπορεί να το στηρίξει οικονομικά (επενδυτικά) και που τα προσδοκόμενα εισοδήματα θα καλύπτουν μεσοπρόσθεσμα τις ανάγκες του.

Επίσης, θα πρέπει να εξετάσει ενδελεχώς τις ανάγκες προσωπικής εμπλοκής και υποστήριξης, προκειμένου να διαπιστώσει πόσο επιτυχημένα μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτές.

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις για έναν franchisee που εισέρχεται για πρώτη φορά στον χώρο;

Να καταφέρει να ανταποκριθεί με επιτυχία στις προσδοκίες και στις απαιτήσεις του Δικτύου που θα ενταχθεί και γρήγορα να φτάσει σε ένα υψηλό επίπεδο παραγωγικότητας και κερδοφορίας.

Μπορούν να συνδυαστούν αποδοτικά οι επιχειρηματικές φιλοδοξίες και τα επιχειρηματικά ταλέντα του νέου franchisee με τα συστήματα συμμόρφωσης που τίθενται εκ μέρους του franchisor;

Είναι δύο διαφορετικά πράγματα, που θα πρέπει όμως να έχουν μία «χρυσή τομή». Ο franchisee είναι στενός συνεργάτης του franchisor και η επιτυχία του πρώτου διασφαλίζει και την πρόοδο του δεύτερου. Συνεπώς, θα πρέπει να υπάρχει ένα win-winεπιχειρηματικό πλάνο, όπου οι επιχειρηματικές φιλοδοξίες του franchisee θα βρίσκουν καταφύγιο στα πλάνα και τις διαδικασίες του franchisor.

Στην “AVIN” διαμορφώνουμε ένα περιβάλλον συνεργασίας, όπου το πλαίσιο λειτουργίας και οι κανόνες συμμόρφωσης δημιουργούν ένα επιχειρηματικό περιβάλλον που βοηθά στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και αναδεικνύει τις επιχειρηματικές φιλοδοξίες των συνεργατών μας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του “Franchise Success” για το προφίλ των υποψηφίων franchisees, παρατηρείται αύξηση του χρονικού ορίζοντα λήψης της απόφασης για την έναρξη της συνεργασίας με ένα δίκτυο franchise, μια τάση που έχει ξεκινήσει ήδη από το 2018. Εσείς έχετε διαπιστώσει κάτι αντίστοιχο; Πώς έχετε προσαρμόσει το σύστημα προσέλκυσης και ένθεσης franchisees;

Σήμερα οι υποψήφιοι franchisees είναι περισσότερο προσεκτικοί στις αποφάσεις τους, μελετούν και αναλύουν διεξοδικά όλα τα δεδομένα και τείνουν να εξετάζουν πολλές εναλλακτικές-διαφορετικές επιλογές.

Δική μας πρακτική στην “AVIN” είναι να παρέχουμε στους υποψηφίους ένα πολύ αναλυτικό και ξεκάθαρο επιχειρηματικό πλάνο δράσης, παρουσιάζοντας με ειλικρίνεια όλα τα δεδομένα και τις απαιτήσεις της δραστηριότητάς μας και προσπαθώντας να τους δώσουμε την πλήρη εικόνα προκειμένου να πάρουν μια αντικειμενικά ορθή απόφαση.

Η μείωση της ανεργίας στις διεθνείς αγορές μειώνει και τη ζήτηση για franchise. Εκτιμάτε ότι ισχύει κάτι ανάλογο και στην Ελλάδα;

Ο επιτυχημένος franchisee δεν είναι αυτός που θα δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά, επειδή δεν βρήκε μια θέση μισθωτής εργασίας, αλλά αυτός που συνειδητά επέλεξε την επιχειρηματική δραστηριοποίηση. Με αυτό το δεδομένο η μείωση της ανεργίας δεν νομίζω ότι επηρεάζει την ζήτηση για συνεργασία από ικανούς και συνειδητοποιημένους franchisees.

Τα τελευταία χρόνια η διείσδυση του διαδικτύου και η πολυπολιτισμικότητα αποτελούν δύο σημαντικά χαρακτηριστικά της ελληνικής κοινωνίας. Πώς προσαρμόζετε τα εκπαιδευτικά προγράμματά σας με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των υποψηφίων franchisees;

Στην “AVIN” προσπαθούμε συνεχώς να αναζητούμε και να υιοθετούμε λύσεις, που θα μας επιτρέψουν να παρέχουμε πιο αποτελεσματικές εκπαιδεύσεις στους νέους συνεργάτες μας. Εφαρμόζουμε πρωτοποριακά προγράμματα εκπαίδευσης, προσαρμοζόμαστε στις ιδιαιτερότητες των νέων συνεργατών μας, και προσπαθούμε συνεχώς να βελτιώνουμε τις πρακτικές μας.

Λαμβάνοντας υπ’ όψη την ευρεία διαθεσιμότητα επιχειρηματικών ευκαιριών στον κλάδο του franchising για τους ενδιαφερόμενους franchisees, πού πιστεύετε πως υπερέχει το δικό σας brand έναντι των υπολοίπων;

Διαθέτουμε ένα ισχυρότατο brand, με μια μακρόχρονη, αξιόπιστη ιστορία 43 ετών στην Ελληνική αγορά και είμαστε μέλος ενός κορυφαίου Ελληνικού Ομίλου Ενέργειας. Η επιχειρηματική πρόταση της “AVIN” διαφοροποιείται πλήρως από κάθε άλλη πρόταση στην αγορά. Εμείς παρέχουμε ένα σύγχρονο πρατήριο υγρών καυσίμων με τον βασικό εξοπλισμό του, την τεχνογνωσία, την εκπαίδευση και την υποστήριξη στον συνεργάτη μας. Εκείνος ως επιχειρηματίας, θα συμβάλει με τις ικανότητες του και την δέσμευσή του για την επιτυχία. Δίνουμε έμφαση στον τρόπο που δουλεύουμε μαζί για να αναπτύξουμε την επιχείρηση μέσα σε ένα ειλικρινές και ανοιχτό πλαίσιο συνεργασίας.

Ποια είναι τα σχέδια του δικτύου σας για το 2020;

Η εταιρεία μας έχει ένα φιλόδοξο και δυναμικό πλάνο ανάπτυξης, επενδύοντας σταθερά στο άνοιγμα περισσοτέρων των είκοσι πρατηρίων ετησίως.

Μάθε περισσότερα για αυτό το franchise

AVIN