ΠΡΟΣΩΠΑ 2020 – Λένα Ζολώτα: «Οι διαχρονικές ιδέες αποφέρουν μακροπρόθεσμα κέρδη»

Κατηγορία: Συνεντεύξεις από Franchisors
Δημοσιεύτηκε: 06 Μαρτίου 2020
ΠΡΟΣΩΠΑ 2020 – Λένα Ζολώτα: «Οι διαχρονικές ιδέες αποφέρουν μακροπρόθεσμα κέρδη»

Κύριος στόχος μας είναι η περαιτέρω επέκταση του δικτύου μέσω του ανοίγματος νέων καταστημάτων και σημείων εξυπηρέτησης σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, με σκοπό την αμεσότερη και ποιοτικότερη εξυπηρέτηση των πελατών μας. Στη WATT+VOLT, η φιλοσοφία μας στηρίζεται στη μέγιστη ικανοποίηση του καταναλωτή και στην υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουμε. Θέλουμε οι πελάτες μας να βιώνουν μια ξεχωριστή και ανεπανάληπτη εμπειρία μέσα στα καταστήματά μας και να απολαμβάνουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες ενέργειας.

Συνέντευξη της κας Λένας Ζολώτα, Retail Sales Director της WATT+VOLT στην ενότητα Απόψεις στο ΠΑΝΟΡΑΜΑ FRANCHISE 2020.

Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η αγορά του franchising και πού βλέπετε να αλλάζει τα επόμενα χρόνια;

Οι οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στην χώρα μας έχουν ευνοήσει την ανάπτυξη της βιομηχανίας του franchising, καθώς τα δίκτυα franchise μειώνουν το επενδυτικό ρίσκο με αποτέλεσμα να κερδίζουν ολοένα μεγαλύτερα μερίδια έναντι των ανώνυμων σημείων πώλησης. Ωστόσο, υπάρχει ακόμα η αντίληψη ότι όταν μιλάμε για franchise αναφερόμαστε σχεδόν πάντα στον χώρο της εστίασης και συγκεκριμένα σε καφέ και εστιατόρια.

Η πρόκληση είναι να πείσουμε τους υποψήφιους franchisee ότι υπάρχουν και άλλες ιδέες, κι άλλοι κλάδοι στους οποίους αξίζει να επενδύσουν, με πρωταγωνιστή τον ανταγωνιστικό κλάδο της ενέργειας, στον οποίο μπορούν να αναδειχθούν μέσω της δυναμικής εκπροσώπησης της WATT+VOLT.

Αν κάνατε μια πρόβλεψη για το μέλλον, ποιοι είναι οι κλάδοι που θα συνεχίσουν να έχουν αυξημένη ζήτηση και να μας εκπλήσσουν;

Αναμφισβήτητα ο χώρος της εστίασης θα συνεχίσει να έχει την μεγαλύτερη ζήτηση, αποτελώντας ίσως και την πρώτη επιλογή για τους υποψήφιους franchisees. Είμαι βέβαιη, όμως, ότι η αγορά της ενέργειας θα είναι η επόμενη επιλογή τους. Η ολοένα αυξανόμενη ζήτηση των καταναλωτών για φυσική παρουσία καταστημάτων εναλλακτικών παρόχων, καθιστά επιτακτική την ανάγκη για περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου πανελλαδικά, με άμεσο στόχο την ικανοποίηση των πελατών. Η WATT+VOLT πρωτοπορεί σε αυτό διαθέτοντας το μεγαλύτερο δίκτυο καταστημάτων με περισσότερα από 29 καταστήματα, τα 22 από τα οποία είναι franchise. Τα καταστήματα της WATT+VOLT βάζουν στο επίκεντρο τον καταναλωτή προσφέροντας μια νέα, προηγμένη εμπειρία τεχνολογίας και εξυπηρέτησης, στοιχεία που αναζητούν οι σύγχρονοι πολίτες.

Όλοι αναφέρονται σε μια νέα γενιά franchisees και ιδιαίτερα στους millennials και τον ρόλο τους. Πιστεύετε ότι πράγματι υπάρχει ισχυρή ζήτηση από franchisees αυτής της ηλικίας και αν ναι, ποια τα χαρακτηριστικά;

Σαφώς υπάρχει ζήτηση από τους millennials, καθώς βρίσκονται σε αναζήτηση του επόμενου επαγγελματικού τους βήματος, θέλοντας παράλληλα να κάνουν κάτι δικό τους, να επενδύσουν, να δοκιμαστούν και να δημιουργήσουν. Στη WATT+VOLT πιστεύουμε πολύ στη νέα γενιά που «φαντάζεται περισσότερα», έχει όραμα, φρέσκες ιδέες και εκφράζεται μέσω της καινοτομίας και της τεχνολογίας, αξίες που βρίσκονται στον πυρήνα της WATT+VOLT. Εκτός από ένα συμφέρον πακέτο franchise που τους εγγυάται ένα σταθερό έδαφος συνεργασίας, η εταιρεία δίνει την ευκαιρία και την ευελιξία στους ενδιαφερόμενους να συμμετέχουν στα πολλά και διαφορετικά δημιουργικά concepts/ projects που υλοποιεί, βοηθώντας τους να εισέλθουν στον επιχειρηματικό κόσμο με την ασφάλεια ενός ισχυρού brand name που τους εμπνέει να εξερευνήσουν τους εαυτούς τους.

watt-and-volt-ilektriki-energeia

Πιστεύουμε πολύ στη νέα γενιά που «φαντάζεται περισσότερα», έχει όραμα, φρέσκες ιδέες και εκφράζεται μέσω της καινοτομίας και της τεχνολογίας.

Λένα Ζολώτα, Retail Sales Director της WATT+VOLT
Με ποια κριτήρια θα πρέπει να επιλέγει ο υποψήφιος franchisee τον κλάδο που θα δραστηριοποιηθεί, ώστε να επιτύχει;

Το σημαντικότερο είναι να μην υπάρχει μεγάλος κορεσμός στον κλάδο που θα επιλέξει να δραστηριοποιηθεί, ώστε να μην είναι ανέφικτη η ανάπτυξη. Η ιδέα θα πρέπει να είναι διαχρονική και να μη βασίζεται σε κάποιο trend της εποχής που θα του αποφέρει μόνο βραχυπρόθεσμα κέρδη.

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις για έναν franchisee που εισέρχεται για πρώτη φορά στον χώρο;

Τα πλεονεκτήματα του franchising προς τους υποψήφιους επενδυτές είναι πολλαπλά και στην πλειονότητα των περιπτώσεων υπερτερούν σε σύγκριση με το άνοιγμα μιας ανεξάρτητης επιχείρησης. Ωστόσο, και αυτό το μοντέλο παρουσιάζει προκλήσεις που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Για παράδειγμα, ο franchisee θα πρέπει να διαθέτει προσαρμοστικότητα απέναντι στους κανόνες και τις απαιτήσεις του κάθε κλάδου με τις εκάστοτε συνθήκες. Επιπλέον, θα χρειαστεί να είναι προετοιμασμένος να δουλέψει σκληρά και μεθοδικά, ώστε να κερδίσει την εμπιστοσύνη της ομάδας του, να αφιερώσει πολύ προσωπικό χρόνο για να κατανοήσει τις ανάγκες της και να τη βοηθήσει να πετύχει τους κοινούς στόχους που θα θέσουν. Έτσι, θα μπορεί να αντιμετωπίζει τις νέες εξελίξεις ως ευκαιρίες και όχι ως εμπόδια.

Μπορούν να συνδυαστούν αποδοτικά οι επιχειρηματικές φιλοδοξίες και τα επιχειρηματικά ταλέντα του νέου franchisee με τα συστήματα συμμόρφωσης που τίθενται εκ μέρους του franchisor;

Η επιτυχία δεν είναι ποτέ κάτι εύκολο και η επίτευξή της απαιτεί καλή και αμφίδρομη συνεργασία μεταξύ των μελών μιας ομάδας. Εποικοδομητικές είναι οι σχέσεις που βασίζονται στο μοτίβο «δούναι και λαβείν». Οι franchisees που θα επιλέξουν να είναι μέρος ενός δικτύου και να λαμβάνουν υποστήριξη από αυτό, θα πρέπει ταυτόχρονα να είναι συνεπείς ως προς συγκεκριμένες υποχρεώσεις και να εκφράζονται στο πλαίσιο που έχει ορίσει η εταιρεία, αναδεικνύοντας την ομαλή επικοινωνία της ομάδας. Για τη WATT+VOLT είναι πάντα καλοδεχούμενες οι προτάσεις που προέρχονται από την πλευρά των franchisees, όντας υπέρμαχοι των νέων ιδεών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του “Franchise Success” για το προφίλ των υποψηφίων franchisees, παρατηρείται αύξηση του χρονικού ορίζοντα λήψης της απόφασης για την έναρξη της συνεργασίας με ένα δίκτυο franchise, μια τάση που έχει ξεκινήσει ήδη από το 2018. Εσείς έχετε διαπιστώσει κάτι αντίστοιχο; Πώς έχετε προσαρμόσει το σύστημα προσέλκυσης και ένθεσης franchisees;

Κατανοούμε την κοινωνικοοικονομική κατάσταση της χώρας μας, καθώς και τις επιφυλάξεις όσων θέλουν να δραστηριοποιηθούν στον επιχειρηματικό χώρο τη δεδομένη περίοδο. Οι υποψήφιοι franchisees λογικό είναι να αναζητούν περισσότερες εγγυήσεις, καθώς και δικλίδες ασφαλείας, πριν αποφασίσουν να ενταχθούν σε ένα σχήμα franchise προκειμένου να μετριάσουν, στο βαθμό που μπορούν, το ρίσκο μιας μεγάλης επένδυσης. Στη WATT+VOLT, πέραν της δυνατότητας που δίνουμε στον υποψήφιο franchisee να μπει στη μεγάλη οικογένεια μας και να γίνει μέλος μιας δυναμικής και ευέλικτης επιχείρησης, έχουμε αφαιρέσει εντελώς οποιαδήποτε royalty, marketing και entry fees, κάνοντας ακόμα πιο ελκυστική την πρότασή μας.

Η αύξηση της ανεργίας στις διεθνείς αγορές θεωρείτε πως αυξάνει και τη ζήτηση για franchise;

Αυτά τα δύο είναι αλληλένδετα. Όσο μεγαλώνει η ανεργία, τόσο μεγαλώνει και η αναζήτηση νέων επαγγελματικών ευκαιριών μέσω του franchising. Είναι προφανές ότι στις περισσότερες περιπτώσεις το franchising αποτελεί την ασφαλέστερη διέξοδο για την επαγγελματική ανασφάλεια που μπορεί να κρύβει η εποχή μας. Ωστόσο, θεωρώ ότι πάντα υπάρχει χώρος, τόσο για εργαζόμενους, όσο και για αυτούς που θέλουν να δοκιμαστούν στο επιχειρείν. Εξαρτάται κάθε φορά από τις προσωπικές ανάγκες και φιλοδοξίες του καθενός.

Τα τελευταία χρόνια η διείσδυση του διαδικτύου και η πολυπολιτισμικότητα αποτελούν δύο σημαντικά χαρακτηριστικά της ελληνικής κοινωνίας. Πώς προσαρμόζετε τα εκπαιδευτικά προγράμματά σας με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των υποψηφίων franchisees;

Τα προγράμματά μας είναι σχεδιασμένα ώστε να υπηρετούν το concept του retail που πρεσβεύουμε και προσαρμόζονται πάντα στις ανάγκες του κοινού μας. Όλοι όσοι στελεχώνουν τα καταστήματά μας, εκπαιδεύονται συνεχώς από το αντίστοιχο τμήμα με σκοπό την ποιοτικότερη εξυπηρέτηση των πελατών, καθώς και την εξέλιξη και ανάπτυξη τους. Επιπλέον, οι franchisees υποστηρίζονται διαρκώς από την ομάδα των Retail Supervisors, οι οποίοι τους συμβουλεύουν σε όλα τα ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία του καταστήματος από τα πρώτα κιόλας στάδια της δημιουργίας τους. Παρακολουθούν την πρόοδο επίτευξης του στόχου των πωλήσεων και συμμετέχουν στο σχεδιασμό ενεργειών για την αύξηση αυτών και των εσόδων του καταστήματος και σε διορθωτικές κινήσεις με σκοπό να καλυφθούν νέες ανάγκες που προκύπτουν, ώστε να μπορέσουν οι franchisees να ανταπεξέλθουν στις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς.

Λαμβάνοντας υπ’ όψη την ευρεία διαθεσιμότητα επιχειρηματικών ευκαιριών στον κλάδο του franchising για τους ενδιαφερόμενους franchisees, πού πιστεύετε πως υπερέχει το δικό σας brand έναντι των υπολοίπων;

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το πρώτο πλεονέκτημα είναι ο κλάδος δραστηριοποίησής της εταιρείας, μιας που πρόκειται για μια αναδυόμενη και πολύ δυναμική αγορά με ευκαιρίες ανάπτυξης για το μέλλον. Αυτό δίνει το προβάδισμα στον συγκεκριμένο κλάδο μιας που απευθύνεται σε μια καθημερινή και προ-υπάρχουσα ανάγκη του καταναλωτή, καλώντας τον απλώς να πληρώνει λιγότερα, όμως ταυτόχρονα παρέχοντάς του το καλύτερο service.

Όσον αφορά στη WATT+VOLT, ως βασικότερο πλεονέκτημα σε σχέση με τις υπόλοιπες εταιρείες του κλάδου θεωρούμε τη χαμηλή επένδυση που απαιτείται για τη δημιουργία και τη διαμόρφωση ενός νέου καταστήματος. Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι είμαστε μια ευέλικτη εταιρεία με ταχύτητα στις αποφάσεις που λαμβάνουμε, αλλά και στην υλοποίηση του εκάστοτε επιχειρηματικού πλάνου για τη δημιουργία ενός καταστήματος. Ταυτόχρονα είμαστε μια εταιρεία με νέες και καινοτόμες ιδέες, νέα επιχειρηματικά concept και αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι πελάτες μας να έχουν πάντα έναν λόγο να μας επισκέπτονται ξανά και ξανά.

Ποια είναι τα σχέδια του δικτύου σας για το 2020;

Κύριος στόχος μας είναι η περαιτέρω επέκταση του δικτύου μας μέσω του ανοίγματος νέων καταστημάτων και σημείων εξυπηρέτησης σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, με σκοπό την αμεσότερη και ποιοτικότερη εξυπηρέτηση των πελατών μας. Στη WATT+VOLT, η φιλοσοφία μας στηρίζεται στη μέγιστη ικανοποίηση του καταναλωτή και στην υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουμε. Θέλουμε οι πελάτες μας να βιώνουν μια ξεχωριστή και ανεπανάληπτη εμπειρία μέσα στα καταστήματά μας και να απολαμβάνουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες ενέργειας.

Ως ένας ευέλικτος οργανισμός που εξελίσσεται διαρκώς βάσει των νέων αναγκών που προκύπτουν παγκοσμίως στο χώρο της ενέργειας, ακούμε τις ανάγκες και τις επιθυμίες των πελατών μας. Με έμφαση στην έρευνα και την ανάπτυξη νέων, καινοτόμων υπηρεσιών και προϊόντων και πάντα σε συνδυασμό με την εμπειρία μας και την τεχνογνωσία μας, προτείνουμε αξιόπιστες λύσεις σε ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, αλλά και στον τελικό καταναλωτή, με στόχο να ανταποκριθούμε ανά πάσα στιγμή σε οποιοδήποτε αίτημά τους.

Μάθε περισσότερα για αυτό το franchise

WATT+VOLT