Πρόσωπα 2018, Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος, CEO COFFEE ISLAND

Κατηγορία: Συνεντεύξεις από Franchisors
Δημοσιεύτηκε: 01 Μαρτίου 2018
Πρόσωπα 2018, Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος, CEO COFFEE ISLAND

Η σε βάθος έρευνα, η διασταύρωση της πληροφορίας και η προσεκτική αξιολόγηση των πηγών πληροφόρησης αποτελούν μερικές μόνο από τις κινήσεις που μπορούν να θωρακίσουν οποιαδήποτε απόφαση προς την κατεύθυνση της μέγιστης δυνατής ασφάλειας.

Συνέντευξη του κ. Κωνσταντίνου Κωνσταντινόπουλου, CEO της Coffee Island στην ενότητα Απόψεις στο ΠΑΝΟΡΑΜΑ FRANCHISE 2018.

Σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον αλλά και σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό πεδίο, γεννιούνται διαρκείς προκλήσεις που απαιτούν υπέρμετρη εγρήγορση. Η Coffee Island, ούσα τα τελευταία χρόνια πρωτοπόρος και εμπνευστής νέων τάσεων, δε θα μπορούσε παρά να χαράξει και να ακολουθήσει το δρόμο της καινοτομίας. Το ρόφημα nitro, το microfarm project όπου μονοποικιλίες καφέ από μικροφάρμες περιορισμένης αλλά και μοναδικής παραγωγής διατίθενται για περιορισμένο χρονικό διάστημα, αποτέλεσαν μόνο μερικούς από τους νεωτερισμούς που υλοποιήσαμε φέτος.

Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται το προφίλ των υποψήφιων franchiseeτο 2017; Πού στοχεύουν περισσότερο, σε αυτοαπασχόληση – θέση εργασίας, συμπληρωματικό εισόδημα, familybusiness, πώς προσεγγίζουν μια συνεργασία franchise;

Τα τελευταία χρόνια της μεγέθυνσης της οικονομικής κρίσης παρατηρείται κάτι που παλαιότερα θα μπορούσε με ευκολία να χαρακτηριστεί ως εντελώς απροσδόκητο και δεν είναι άλλο από την προσφυγή στη δικαιόχρηση για λόγους αυτοαπασχόλησης. Παρόλα αυτά, θα λέγαμε ότι μέχρι και σήμερα η πλειοψηφία των υποψηφίων δικαιοδόχων κινητοποιείται από κίνητρα που αφορούν στη δημιουργία οικογενειακών επιχειρήσεων ως πηγή άντλησης πρωτίστως ενός κύριου εισοδήματος και σπανιότερα ως δευτερεύοντος.

coffee.island synenteyxi

Τα συστήματα franchise στην Ελλάδα έχουν αποδεδειγμένα αποτελέσει εδώ και αρκετά χρόνια έναν από τους βασικότερους όσο και κρισιμότερους πυλώνες ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας.

Το κοινό των υποψηφίων franchisees φαίνεται να γίνεται όλο και πιο συνειδητό ως προς την απόφασή του να επενδύσει στο franchisingκαι σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας προς υποψήφιους franchisees -που διεξάγει και φέτος το Franchise Success- έχει μικρύνει ο χρονικός ορίζοντας μέσα στον οποίο σκέφτονται να ξεκινήσουν την επένδυση. Πρόκειται για ένα κοινό ώριμο που θεωρεί το franchisingως σίγουρη επενδυτική επιλογή. Πώς προσεγγίζετε αυτό το κοινό, τι θα το συμβουλεύατε;

Η προσέγγιση των δικαιοδόχων με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά αλλά και κίνητρα, προερχόμενων από κάθε πιθανή δεξαμενή και ανεξαρτήτως του βαθμού συνειδητοποίησης της απόπειρας μιας τέτοια κίνησης, είναι για την εταιρεία μας απολύτως κοινή και όμοια. Αποτελεί βασική αρχή μας, ρητή, ξεκάθαρη και αναλλοίωτη με το πέρασμα των χρόνων, η πλήρης ενημέρωση κάθε υποψήφιου δικαιοδόχου, γύρω από τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία της δικαιόχρησης. Αφενός για τις απειλές και τους κινδύνους που αυτή εγκυμονεί και αφετέρου για τις ευκαιρίες που μπορεί να δημιουργήσει, προκειμένου αυτός να λάβει ώριμες και απολύτως συνειδητές αποφάσεις σταθμίζοντας προσεκτικά κάθε πιθανή απόφασή του.

Θεωρείτε πως πολλοί προσεγγίζουν το franchising ως διέξοδο για την αντιμετώπιση της ανεργίας; Αυτή η μονομερής επιλογή μπορεί να εμπεριέχει κινδύνους; Τι θα πρέπει να προσέξει ο υποψήφιος συνεργάτης;

Όπως προαναφέρθηκε το ποσοστό των υποψήφιων δικαιοδόχων που προσεγγίζουν συστήματα δικαιόχρησης προκειμένου να αποδράσουν από τον εφιάλτη της ανεργίας τείνει διαρκώς αυξανόμενο καθώς βαδίζουμε μέσα στην οικονομική κρίση, ένεκα και της αύξησης του επιπέδου των ποσοστών της ανεργίας στην εγχώρια αγορά. Παρόλα αυτά κάθε υποψήφιος συνεργάτης αυτού του προφίλ δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αναμένει ότι η οποιαδήποτε επιλογή ενός συστήματος franchise, ως τόπος εναπόθεσης φρούδων ελπίδων, μπορεί να αποτελεί και πανάκεια. Η επένδυση δε σημαντικών κεφαλαίων από την πλευρά κάθε υποψήφιου δικαιοδόχου είναι φρόνιμο να διατηρεί υψηλά τον πήχη των προσδοκιών αλλά και των δείκτη απόδοσης των επενδυμένων κεφαλαίων.

Ποια ήταν η πλέον συνήθης ερώτηση εκ μέρους των υποψηφίων franchiseesκαι ποια η δική σας απάντηση;

Μια πολύ συχνή ερώτηση που τίθεται από υποψήφιους δικαιοδόχους αναφορικά με το σύστημα δικαιόχρησης της CoffeeIsland αφορά στο ύψος των περιοδικών τελών δικαιόχρησης (royaltyfees) καθώς και των αντίστοιχων περιοδικών τελών προωθητικών ενεργειών και καμπανιών (marketingfees). Με μεγάλη μας χαρά, λαμβάνουμε τις αντιδράσεις έκπληξης που προκαλούνται στο άκουσμα της πληροφορίας ότι μια εταιρεία που διατηρεί αυτό το μέγεθος και κινείται τόσο ενεργά στο πεδίο των προωθητικών ενεργειών, έχει μηδενικές χρεώσεις αναφορικά με οποιοδήποτε περιοδικό τέλος. Αυτό εξάλλου, αποτελεί και ένα μικρό δείγμα μεταξύ πολλών που αποτυπώνει έμπρακτα μια από τις βασικότερες αρχές και αξίες της εταιρείας μας, που δεν είναι άλλη από το ηθικό και δίκαιο επιχειρείν έναντι όλων των συναλλασσόμενων της.

Δεδομένου του ότι το franchisingπλέον αποτελεί ένα αρκετά διαδεδομένο μοντέλο ανάπτυξης μιας επιχείρησης και στην ελλαδική αγορά, πιστεύετε ότι υπάρχουν εταιρείες που «εκμεταλλεύονται» το γεγονός; Τι θα πρέπει να προσέξει ο νέος επιχειρηματίας;

Δυστυχώς, όπως συμβαίνει συνήθως τα καρποφόρα δέντρα αποτελούν εν δυνάμει πεδίο «εκμετάλλευσης» τόσο από σωστούς και ακέραιους επαγγελματίες, όσο και από ανθρώπους που κινούνται στα όρια του τυχοδιωκτισμού. Η ενδελεχής έρευνα, η διασταύρωση της πληροφορίας και η προσεκτική αξιολόγηση των πηγών πληροφόρησης αποτελούν μερικές μόνο από τις κινήσεις που μπορούν να θωρακίσουν οποιαδήποτε απόφαση προς την κατεύθυνση της μέγιστης δυνατής ασφάλειας.

Το franchising πλέον λειτουργεί αρκετά χρόνια ως θεσμός στη χώρα μας. Θεωρείται ότι αποτελεί μια συνειδητή επιλογή των franchisors και franchisees; Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει ώστε να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης στην Ελληνική αγορά;

Η εναρμόνιση όλων των μερών ενός συστήματος δικαιόχρησης που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα με τον Ευρωπαϊκό Κώδικα Δεοντόλογιας και τις ηθικές αρχές που τον διέπουν, όπως αυτές προάγονται και προασπίζονται άλλωστε και από τον Ελληνικό Σύνδεσμο Franchise, θα μπορούσαν να διασφαλίσουν ότι όλες οι ενέργειες στοχεύουν προς την ίδια κατεύθυνση, αυτή της συνειδητότητας. Τα συστήματα franchise στην Ελλάδα έχουν αποδεδειγμένα αποτελέσει εδώ και αρκετά χρόνια έναν από τους βασικότερους όσο και κρισιμότερους πυλώνες ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας, αλλά και ασφαλές καταφύγιο για πολλούς επενδυτές. Παρόλα αυτά, η ένταξη τέτοιων επιχειρήσεων σε προγράμματα χρηματοδότησης ως κάποιος θα ανέμενε, παραμένουν ανεκπλήρωτες παρά τις χρόνιες προσπάθειες φορέων του κλάδου. Ωστόσο, οι συντονισμένες προσπάθειες των εμπλεκόμενων θεσμικών αυτών φορέων αφήνουν σημαντικά περιθώρια επίτευξης του δίκαιου αυτού αιτήματος.

Πώς έχουν εξελιχθεί με το πέρασμα των χρόνων oι σχέσεις ανάμεσα σε franchisor και franchiseeστα δίκτυα; Πώς καλλιεργείται η ιδανική ισορροπία στις σχέσεις σε ένα δίκτυο;

Η πορεία που έχει καταγράψει η επιχειρηματικότητα στη χώρα μας με την πάροδο των ετών, έχει συνδράμει καθοριστικά στη διαφοροποίηση των σχέσεων ισορροπίας μεταξύ δικαιοδόχων και δικαιοπαρόχων σε ένα ευρύτερο πεδίο πιο ανοιχτών και γόνιμων ζυμώσεων. Η ευθυγράμμιση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, καθώς και η πιστή τήρηση όλων των πλαισίων εκείνων που μπορούν να θωρακίσουν ένα περιβάλλον ηθικών και δίκαιων επιχειρηματικών πρακτικών μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν τον οδηγό των συναλλακτικών σχέσεων μεταξύ δικαιοδόχων και δικαιοπαρόχων.

Μάθε περισσότερα για αυτό το franchise

COFFEE ISLAND