Πρόσωπα 2018, Γιώργος Ανδρεάδης CEO Αποστόλης Νταϊλιάνης Υπεύθυνος Marketing & Ανάπτυξης Franchise της Café Mé

Κατηγορία: Συνεντεύξεις από Franchisors
Δημοσιεύτηκε: 01 Μαρτίου 2018
Πρόσωπα 2018, Γιώργος Ανδρεάδης CEO Αποστόλης Νταϊλιάνης Υπεύθυνος Marketing & Ανάπτυξης Franchise της Café Mé

Το 2017 ήταν ξεχωριστό για την Café Mé γιατί σηματοδότησε τη σταθεροποίηση της ανάπτυξής μας σε Ελλάδα και Κύπρο αλλά και την έναρξη διαπραγματεύσεων με σημαντική επένδυση για μας εκτός Ε.Ε. Στοχεύουμε πάντα σε ένα υγιές περιβάλλον με καλούς συνεργάτες για να βελτιώσουμε τη δική μας πρόταση ως concept και να κάνουμε σταθερά βήματα εμπρός.

Συνέντευξη του κ. Γιώργου Ανδρεάδη, CEO και του κ. Απόστολου Νταϊλιάνη, Υπεύθυνου Marketing και Ανάπτυξης Franchise της Café Mé στην ενότητα Απόψεις στο ΠΑΝΟΡΑΜΑ FRANCHISE 2018.

Κάνοντας μια ανασκόπηση του 2017, ποιες νέες πρακτικές υιοθετήσατε ώστε να ενισχύσετε περαιτέρω το δίκτυο και ποιες προκλήσεις αντιμετωπίσατε;

A.N.: Το 2017 υπήρξε για την αλυσίδα μας έτος με αρκετές εξελίξεις, εμπειρίες και όμορφες στιγμές. Εκτός του προγραμματισμού μας ανέκαθεν προκύπτουν θέματα που μας προκαλούν για αντιμετώπιση, “οχύρωση”, brainstormingαλλά και δημιουργία. Κάτι ξεχωριστό για μας το 2017 ήταν η σταθεροποίηση της ανάπτυξής μας σε Ελλάδα και Κύπρο αλλά και η έναρξη διαπραγματεύσεων με σημαντική επένδυση για μας εκτός Ε.Ε. Άξιο αναφοράς είναι για τα CAFÉ ME και η ύπαρξη πλέον διπλού σχεδιασμού κατασκευών και διακόσμησης με διεύρυνση της ευελιξίας μας σε δημιουργικό και οικονομικό επίπεδο.

Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται το προφίλ των υποψήφιων franchisee το 2018; Πού στοχεύουν περισσότερο, σε αυτοαπασχόληση – θέση εργασίας, συμπληρωματικό εισόδημα, familybusiness, πώς προσεγγίζουν μια συνεργασία franchise;

Γ.Α.: Kάθε περίπτωση αντιμετωπίζεται ξεχωριστά. Το σύνηθες για μας είναι να δεχόμαστε κρούσεις για συνεργασία από ανθρώπους που ήδη επιχειρούν και με συνεταιρισμό ή όχι θέλουν μια παράλληλη δραστηριότητα κι επιπλέον εισόδημα. Είναι προφανές ότι ακόμη ερευνούν τις επιλογές franchise και ατομικές επιχειρήσεις και οικογενειακές. Πιο σπάνιο ακόμη και σε χαμηλού ρίσκου επενδύσεις είναι να συζητούμε σήμερα με νέα παιδιά που θέλουν να κάνουν το πρώτο βήμα και αυτό πιθανόν συνεπάγεται από την οικονομική στενότητα και τη δυσκολία για δανεισμό από τις τράπεζες ακόμη και σε ανθρώπους που παρουσιάζουν συνέπεια και θετικά πρόσημα. Οι υποψήφιοι για συνεργασία με την αλυσίδα μας στατιστικά αποδεδειγμένα στοχεύουν περισσότερο στην αυτοαπασχόληση.

original andreadis ntailianis

Με συμβουλές και καθοδήγηση θέλουμε να αναπτυχθούν μαζί μας υποψήφιοι συνεργάτες που ήδη γνωρίζουν και εκτιμούν στις συγκρίσεις αλλά και νέοι άνθρωποι που τολμούν και με όρεξη για δουλειά κάνουν την αναζήτησή τους.

Το κοινό των υποψηφίων franchisees φαίνεται να γίνεται όλο και πιο συνειδητό ως προς την απόφασή του να επενδύσει στο franchisingκαι σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας προς υποψήφιους franchisees-που διεξάγει και φέτος το Franchise Success-έχει μικρύνει ο χρονικός ορίζοντας μέσα στον οποίο σκέφτονται να ξεκινήσουν την επένδυση. Πρόκειται για ένα κοινό ώριμο που θεωρεί το franchisingως σίγουρη επενδυτική επιλογή. Πώς προσεγγίζετε αυτό το κοινό, τι θα το συμβουλεύατε; 

Γ.Α.: Πραγματικά κυριαρχεί αυτή η τάση. Οι πιο πολλοί κάνουν την έρευνά τους και πρέπει να συμβεί αυτό για να συγκρίνουν τα μεγέθη, τις λεπτομέρειες, τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες, τα συμφωνητικά και τους ανθρώπους που θα ήθελαν να συνεργαστούν πέρα από την προτίμηση του design και του brand που τους κάνει κλικ. Παράλληλα αν και κλείνουμε από νωρίς συμφωνία και αποκλειστικότητα περιοχής συμβαίνει ιδίως σε τουριστικά μέρη μια επένδυση να οριστικοποιηθεί Νοέμβριο αλλά να ξεκινήσει τη λειτουργία ένα κατάστημα τον Απρίλιο. Οι πιο πολλοί συνεργάτες θέλουν να εκμεταλλευτούν το καλό timing και να δράσουν άμεσα στην περιοχή και στο σημείο που έχει εντοπιστεί με παράγοντα ενίσχυσης αυτού να αποτελεί και ο χώρος ενοικίασης που δεν αφήνει περιθώρια διαθεσιμότητας πάντα αν είναι όντως μοναδικός.

Θεωρείτε πως πολλοί προσεγγίζουν το franchising ως διέξοδο για την αντιμετώπιση της ανεργίας; Αυτή η μονομερής επιλογή μπορεί να εμπεριέχει κινδύνους; Τι θα πρέπει να προσέξει ο υποψήφιος συνεργάτης;

Γ.Α.: Δεν είναι τόσο συχνή η προσέγγιση αυτού του είδους. Κάποιοι όντως μπορεί να σκεφτούν έτσι αλλά απέχουν αρκετά από την ίδρυση και λειτουργία μιας επιχείρησης με τη μέθοδο franchise. Ασφαλώς το επιχειρείν δεν είναι αποκλειστικό δικαίωμα του ευκατάστατου ή του έμπειρου αλλά δεν είναι σωστή κατεύθυνση το σκεπτικό «δεν έχω δουλειά αυτή την περίοδο άρα απευθύνομαι σε ένα δίκτυο franchise για να την εξασφαλίσω». Με συμβουλές και καθοδήγηση θέλουμε να αναπτυχθούν μαζί μας υποψήφιοι συνεργάτες που ήδη γνωρίζουν και εκτιμούν στις συγκρίσεις αλλά και νέοι άνθρωποι που τολμούν και με όρεξη για δουλειά κάνουν την αναζήτησή τους. Μεγάλη προσοχή λοιπόν στην ειλικρίνεια των επαφών και των συμφωνιών που απορρέουν.

Ποια ήταν η πλέον συνήθης ερώτηση εκ μέρους των υποψηφίων franchisees και ποια η δική σας απάντηση;

A.N.: Οι ερωτήσεις που συνήθως γίνονται μεταξύ άλλων πρώτες είναι σχετικά με τον τρόπο εξόφλησης, την αποκλειστικότητα σε μια περιοχή και για τα μηχανήματα και τα υλικά που παρέχουμε σε περίπτωση συνεργασίας. Ασφαλώς απαντούμε σύμφωνα με το πλάνο μας αλλά ακόμη και στις αρχικές επαφές εξηγούμε λεπτομέρειες για να γίνεται αντιληπτή η ειλικρίνεια και η λογική μας στον τρόπο που δουλεύουμε. Ακόμη πιο ξεκαθαρό αυτό γίνεται με ρεαλιστικά παραδείγματα που έχουμε ως franchisecoffeestores εντός κι εκτός των συνόρων μας.

Δεδομένου του ότι το franchising πλέον αποτελεί ένα αρκετά διαδεδομένο μοντέλο ανάπτυξης μιας επιχείρησης και στην ελλαδική αγορά, πιστεύετε ότι υπάρχουν εταιρείες που «εκμεταλλεύονται» το γεγονός; Τι θα πρέπει να προσέξει ο νέος επιχειρηματίας;

A.N.: Σε όλη τη δραστηριότητα όλων των κλάδων παρατηρούνται και οι λάθος πρακτικές. Πιστεύουμε ότι τα τελευταία χρόνια και λόγω των «φίλτρων» που δημιούργησε η κρίση είναι σχεδόν απίθανο να επιβιώσει η εκμετάλλευση και η απάτη από την πλευρά franchisors που δρουν με προχειρότητα. Ο υποψήφιος franchisee θα είναι προστατευμένος από την καλή έρευνα και τις συζητήσεις που θα απαντήσουν σε όσα ερωτήματα έχει. Θα είναι επίσης και από τις επισκέψεις του σε χώρους που λειτουργούν διαπιστώνοντας ο ίδιος τις προδιαγραφές και τις λεπτομέρειες που αρχικά βλέπει μόνο μέσω ΜΜΕ γνωρίζοντας και αξιολογώντας το team που συνομιλεί.

Το franchisingπλέον λειτουργεί αρκετά χρόνια ως θεσμός στη χώρα μας. Θεωρείτε ότι αποτελεί μια συνειδητή επιλογή των franchisorsκαι franchisees; Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει ώστε να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης στην Ελληνική αγορά;

Γ.Α.: Είναι γεγονός και αντιστρόφως ανάλογο με την οικονομική συγκυρία ότι η μέθοδος franchise κατακτά έδαφος και τη συναντούμε παντού στην καθημερινότητά μας σε όλα τα βασικά είδη ειδικά στις μεγάλες πόλεις. Αυτό αποδίδει μια επιπλέον αξιοπιστία αλλά και συνήθεια στο καταναλωτικό κοινό. Θα ήταν ευχής έργον να σταθεροποιηθεί άμεσα η οικονομία μας και σε συνδυασμό με αναβαθμισμένες προτάσεις εκ μέρους μας να υπάρξουν κίνητρα για επενδύσεις και ρεαλιστική βοήθεια από τις τράπεζες για τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα.

Πώς έχουν εξελιχθεί με το πέρασμα των χρόνων ι σχέσεις ανάμεσα σε franchisor και franchiseeστα δίκτυα; Πώς καλλιεργείται η ιδανική ισορροπία στις σχέσεις σε ένα δίκτυο;

A.N.: Ιδανική ισορροπία υπάρχει όταν και οι δύο πλευρές σέβονται την προσπάθεια που γίνεται, τους προσυμφωνημένους όρους και τη συχνή εκτίμηση των καταστάσεων που προκύπτουν με αμοιβαία διάθεση και στα καλά και στα δύσκολα.

Ποιος κλάδος ήταν ο πιο ανταγωνιστικός για το 2017; Ποιαconcept προβλέπετε ότι θα πρωταγωνιστήσουν το νέο έτος;

Γ.Α.: Νομίζω ξεχωρίζει ο χώρος της εστίασης αλλά και των supermarket. Σε όλους τους κλάδους παρουσιάζονται ενδιαφέρουσες προτάσεις και αυτό είναι καλό για την ποικιλία επιλογών των υποψηφίων franchisee. Είναι αναγκαίο να υπάρχουν δυνατά brands παντού για να αποτελούν πρότυπο αλλά και να ανεβάζουν συνεχώς τον πήχη και τον θεμιτό ανταγωνισμό. Στη δική μας περίπτωση θέλουμε ένα υγιές περιβάλλον και καλούς συνεργάτες για να βελτιώσουμε τη δική μας πρόταση ως conseptκαι να κάνουμε σταθερά βήματα εμπρός.

Ποια είναι τα σχέδια του δικτύου για το 2018;

A.N.: Συνεχής βελτίωση. Πιστεύω πολύ ότι εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και είναι απλά ανθουσιώδες να δημιουργείς και να ανησυχείς για την πρόοδό σου χωρίς να επαναπαύεσαι. Ως αλυσίδα ετοιμάζουμε νέα καταστήματα σε νησιά αλλά και σε κεντρικά τουριστικά περάσματα των μεγάλων πόλεων μέσα στο 2018. Απόλυτα ενδιαφέρον είναι για μας το μέλλον στη συνεχώς αναπτυσσόμενη Κύπρο αλλά και σε γνωστές πόλεις του εξωτερικού που δείχνουμε ενδιαφέρον και ψάχνουμε ήδη τις κατάλληλες συνεργασίες ώστε τα περισσότερα σχέδιά μας να γίνουν σύντομα πράξη.

Μάθε περισσότερα για αυτό το franchise

CAFÉ MÉ