Πρόσωπα 2016, Δημήτρης Γκισάκης CEO BEAUTY FREE & BEAUTY SALON

Κατηγορία: Συνεντεύξεις από Franchisors
Δημοσιεύτηκε: 17 Μαΐου 2016
Πρόσωπα 2016, Δημήτρης Γκισάκης CEO BEAUTY FREE & BEAUTY SALON

Για να ξεπεραστεί η κρίση χρειάζονται να γίνουν σοβαρές επενδύσεις στην Ελλάδα σε καινοτόμες και ταυτόχρονα δοκιμασμένες ιδέες προκειμένου η οικονομία να αρχίσει να αναθερμαίνεται και το franchising είναι η πιο σίγουρη επένδυση στις μέρες μας.

Συνέντευξη του κ. Δημήτρη Γκισάκη, CEO των Beauty Free & Beauty Salon στην ενότητα Απόψεις στο ΠΑΝΟΡΑΜΑ FRANCHISE 2016.

Αν θα θέλαμε να κάνουμε έναν απολογισμό ποιες ήταν ενέργειες ή πρακτικές που ακολουθήθηκαν το 2015 από την αλυσίδα και αναδείχθηκαν ως πλεον αποτελεσματικές ή και σωτήριες απέναντι στην κρίση και στις προκλήσεις που αντιμετωπίσατε;

GISAKIS.BEAUTY.FREE• Συνεργαστήκαμε περισσότερο με τους προμηθευτές μας χαράζοντας κοινή εμπορική πολιτική προσφορών και εκπτώσεων προκειμένου να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του καταναλωτικού κοινού μας.
• Εστιάσαμε στο να μη λείψει τίποτα από την ομορφιά της γυναίκας και ειδικά από τη νεολαία έχοντας συνέχεια τα ράφια των καταστημάτων μας γεμάτα με εμπορεύματα, ειδικά με ήδη πρώτης ανάγκης
• Μελετήσαμε περισσότερο τον ανταγωνισμό μας και κατορθώσαμε να τον ξεπεράσουμε με καλύτερες προσφορές θυσιάζοντας μέρος των κερδών μας, αλλά κερδίζοντας περισσότερους πελάτες.
• Ενημέρωση και σεμινάρια για το προσωπικό του καταστήματος προκειμένου να μη χαθεί η παραμικρή πώληση και να μεταφέρουν στον πελάτη χαμόγελο και αισιοδοξία. Επικοινωνία των θετικών στοιχείων για την αγορά σήμερα σε αντίθεση με το κλίμα που επικρατεί σε εφημερίδες και δελτία ειδήσεων, καθώς η πώληση βασίζεται κατά πολύ και στη ψυχολογία του πελάτη.

Βάσει της εμπειρίας σας και της επαφής σας με υποψήφιους franchisees, πώς η κρίση και γενικά το νέο επιχειρηματικό περιβάλλον έχει μεταβάλλει την στάση και τους προβληματισμούς των υποψηφίων;

Οι περισσότεροι υποψήφιοι, επηρεασμένοι από την οικονομική κατάσταση των τελευταίων ετών είναι αρκετά διστακτικοί στο να επενδύσουν -παρόλο που έχουν τα χρήματα- ένα μεγάλο ποσό ανοίγοντας μια επιχείρηση. Και αυτό διότι φοβούνται ότι μπορεί να χειροτερέψει και άλλο η κατάσταση. Εμείς τους εξηγούμαι καθημερινά ότι για να ξεπεραστεί η κρίση χρειάζονται να γίνουν επενδύσεις σοβαρές στην Ελλάδα σε καινοτόμες και ταυτόχρονα δοκιμασμένες ιδέες προκειμένου η οικονομία να αρχίσει να αναθερμαίνεται. Προσπαθήσαμε να τους εξηγήσουμε ότι το franchising είναι η πιο σίγουρη επένδυση που μπορούν να κάνουν στις μέρες μας, αν οι ίδιοι δεν έχουν μια δική τους επιχείρηση ή δεν μπορούν να την αναπτύξουν από μόνοι τους, καθώς ούτε τα χρήματά τους μπορούν να τα κρατήσουν κλειστά σε μια τράπεζα -μιας και τα επιτόκια είναι ελάχιστα- ούτε να επενδύσουν σε μετοχές ή ομόλογα.

Ποια ήταν η πλέον συνήθης ερώτηση εκ μέρους των υποψηφίων franchisees και ποια η δικής σας απάντηση;

Η πιο συνήθης ερώτηση είναι γιατί να μην ανοίξω μια καφετέρια ή ένα χώρο εστίασης και να επενδύσω στα καλλυντικά;
Η δική μας απάντηση είναι ότι οι καφετέριες και τα εστιατόρια στην Ελλάδα είναι η μόδα της εποχής και αναφορικά με τον πληθυσμό πάρα πολλά. Επιπλέον καμιά φορά αν θέλεις να πετύχεις είναι καλό να πας κόντρα στο ρεύμα, να σκεφτείς κάτι διαφορετικό από αυτό που κάνουν όλοι και να επενδύσεις σε κάτι πιο σταθερό και σίγουρα μακροχρόνιο.
Η δική μας πρόταση λείπει πραγματικά από την αγορά και σίγουρα αν ο υποψήφιος επενδυτής θέλει να επενδύσει όχι στο παρόν αλλά στο μέλλον πρέπει να μας εμπιστευτεί, καθώς η αγορά που εκπροσωπόύμε σίγουρα δεν θα περάσει κρίση ποτέ, μιας και η γυναίκα όσα χρήματα και αν κερδίζει το μήνα θα τα καταναλώνει αρχικά για την ομορφιά της και έπειτα για τις βιοτικές της ανάγκες.

Ποιες τάσεις θεωρείτε πως θα εμφανιστούν στην αγορά του franchising κατά το 2016;

Δυστυχώς για την επιχειρηματικότητα, οι τάσεις που θα εμφανιστούν για άλλη μια χρονιά θα είναι μικρές επενδύσεις των 25.000-50.000 € και αυτό διότι πρώτον ο Έλληνας δεν έχει ακόμη μάθει να εργάζεται σκληρά και προτιμάει να κάνει κάτι μικρό και όσο το δυνατόν πιο ξεκούραστο για αυτόν και την οικογένειά του. Από την άλλη ο Έλληνας πηγαίνει με τη μόδα και δεν ενημερώνεται από οικονομικές εφημερίδες ή άλλα μέσα επικοινωνίας για το τι πραγματικά λείπει από την αγορά. Επομένως το μόνο που κοιτάει είναι τι κάνει ο διπλανός του και κερδίζει προσπαθώντας να κάνει και αυτός το ίδιο, με αποτέλεσμα σίγουρα ένας από τους δυο στο τέλος να αποτυγχάνει.
Αυτό που προσωπικά εύχομαι είναι να αναπτυχθούν ελληνικές επιχειρήσεις στον τομέα του franchising, επιχειρήσεις που έχουν πραγματικά να δώσουν πάρα πολλά στην ελληνική οικονομία και σίγουρα όχι μόνο στον καφέ και στην εστίαση. Είναι βέβαιο πως αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο οι εταιρείες του εξωτερικού θα έρθουν πολύ σύντομα και στην Ελλάδα όπως έγινε και στην αγορά της ένδυσης και της υπόδησης.

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για τον δικό σας κλάδο των καλλυντικών;

Είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος για τον κλάδο των καλλυντικών που εκπροσωπώ και ειδικά για το 2016 καθώς στο franchise έχουμε μείνει πολύ πίσω. Βλέπουμε μόνο αλυσίδες σούπερ μάρκετ να αναπτύσσονται ή άλλες να συγχωνεύονται και στον τομέα της ομορφιάς μόνο μικρά καταστήματα με χύμα αρώματα και κάποια με μακιγιάζ. Αν κοιτάξετε όμως την αγορά της Ευρώπης θα δείτε ότι υστερούμε πάρα πολύ καθώς την τελευταία 5ετια δεν υπήρξε καμία αξιόλογη πρόταση ή ανάπτυξη franchise στον κλάδο μας. Θέλω να πιστεύω ότι οι δύο μας προτάσεις BEAUTY FREE και BEAUTY SALON είναι σύμφωνες με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και σίγουρα ό,τι πραγματικά έλλειπε από την ελληνική αγορά σε σημείο που να πιστεύω απόλυτα ότι το 2016 θα είναι η χρονιά της ομορφιάς και των καλλυντικών. Και αυτό διότι μελετάμε τα δύο concepts 3 χρόνια τώρα με αρκετές έρευνές μας σε όλη την επικράτεια και είναι ό,τι πιο νέο και επιτυχημένο μπορεί να υπάρξει σε κάθε πόλη.

Τι θα πρέπει να αλλάξει κατά τη γνώμη σας στο franchising στην Ελλάδα ή τι να προβληθεί ώστε να αποτελέσει πραγματικά το Franchising εργαλείο ανάπτυξης των επιχειρήσεων αλλά και προσωπικής ανέλιξης και ευημερίας;

Αυτό που πραγματικά πρέπει να αλλάξει είναι ο τρόπος σκέψης και η αντίληψη των νέων γα το επιχειρείν. Σίγουρα όμως για να γίνει αυτό είναι θέμα παιδείας. Πρέπει από το σχολείο και αργότερα στο πανεπιστήμιο οι νέοι να μαθαίνουν να συνεργάζονται και να εξελίσσουν μια επιχειρηματική ιδέα, μέσα από ομαδικό πνεύμα και συνεργασίες. Οι Έλληνες ως έξυπνος και ταυτόχρονα πονηρός λαός που είμαστε πάντα θέλουμε να κάνουμε οτιδήποτε από μόνοι μας πιστεύοντας ότι αφού το κάνει ο άλλος καλά είναι εύκολο να το κάνουμε και εμείς ατομικά έστω και αν αυτό οδηγήσει στο να κλείσει μια επιχείρηση και να ανοίξει μια άλλη. Αυτό που θα πρέπει να γίνει για να αναπτυχθεί το franchising Ελλάδα είναι να δούμε πώς δουλεύουν οι αγορές στο εξωτερικό και να σεβαστούμε τις εταιρείες που μετρούν δεκάδες χρόνια στον κλάδο τους και ο καθένας από την πλευρά του να βοηθήσει στην ανάπτυξή τους σε σημείο που να καταφέρουμε να εξάγουμε και ελληνικές εταιρείες στο εξωτερικό ανοίγοντας καταστήματα και στον υπόλοιπο κόσμο.

Μάθε περισσότερα για αυτό το franchise

BEAUTY FREE