Πολυχώροι Café & Franchising – ΦΟΥΡΝΟΣ ΒΕΝΕΤΗ

Κατηγορία: Συνεντεύξεις από Franchisors
Δημοσιεύτηκε: 18 Ιουνίου 2014

Η είσοδος του καφέ στα καταστήματα εστίασης έχει παρουσιάσει αυξητική τάση και έχει καταλάβει ένα σημαντικό μερίδιο στην αγορά. To αίτημα του καταναλωτή για «καλό καφέ», εντείνει τις προσπάθειες των αλυσίδων για βελτίωση της παρασκευής του, αλλά και τη διαρκή εξέλιξή του. Η ΒΕΝΕΤΗΣ έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για τη σωστή εκπαίδευση του προσωπικού στην παρασκευή του καφέ, δημιουργώντας, έτσι, τις κατάλληλες προδιαγραφές για τη γρήγορη και σωστή εξυπηρέτηση του καταναλωτή.

Ευγενία Τσαμκόσογλου Υπεύθυνη ανάπτυξης νέων σημείων ΒΕΝΕΤΗ

F.S.: Oι καφετέριες, τα καφενεία αποτελούν διαχρονικά εξαιρετικά δημοφιλείς προορισμούς για τη χώρα μας με πολλαπλές χρήσεις. Σημείο συνάντησης, κοινωνικοποίησης, διαλόγου, ένταξης και ταύτισης. Αυτή η τάση δεν έχει αλλάξει παρά την οικονομική κρίση. Ωστόσο, η νέα πραγματικότητα έχει δημιουργήσει και νέα καταναλωτικά πρότυπα, στα οποία οι αλυσίδες προσάρμοσαν ή οφείλουν να προσαρμόσουν τη στρατηγική τους. Ποιες οι δικές σας κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση;

Ε.Τ.: Για την εταιρεία ΒΕΝΕΤΗ, η ένταξη του καφέ στα νέα καταστήματα δεν ήταν λύση ανάγκης, αλλά πρωταρχικός σκοπός. Όλα τα νέα σημεία μας- ΒΕΝΕΤΗ FOOD HALL & ΒΕΝΕΤΗ 1948- προσφέρονται ώστε να μπορεί κανείς να απολαύσει τον καφέ του. Για παράδειγμα το νέο κατάστημα ΒΕΝΕΤΗ 1948 στο ΝΕΟΝ, στους ελάχιστους μήνες λειτουργίας του, αποτελεί ήδη σημείο αναφοράς στο κέντρο της Αθήνας. Σκεφτείτε, ότι μπορεί κανείς να πιει ξανά τον καφέ του μέσα στο ιστορικό εμβληματικό κτίριο της πλατείας Ομονοίας ή έξω στα τραπεζάκια.

F.S.: Ποια είναι τα βασικά σημεία για να παραμείνει ένα brand της κατηγορίας στις πρώτες προτιμήσεις του καταναλωτή ή για ένα νέο brand να διαφοροποιηθεί από τον ανταγωνισμό και να εδραιωθεί στη συνείδηση του καταναλωτή;

Ε.Τ.: Η εταιρεία ΒΕΝΕΤΗΣ, όλα αυτά τα χρόνια που δραστηριοποιείται στο χώρο παρασκευής και διάθεσης προϊόντων, επιδιώκει να εξελίσσεται διαρκώς, χτίζοντας σχέσεις εμπιστοσύνης με τον καταναλωτή.

Βασικό μέλημά μας είναι μέσα από την ποιότητα και την ποικιλία των προϊόντων μας, τη συνεχή βελτίωση και την ανάπτυξη νέων χώρων προσαρμοσμένων στις ανάγκες της ελληνικής και της ευρωπαϊκής αγοράς, να κερδίζουμε επαξίως ένα «χώρο» στην καρδιά του καταναλωτή. Η ΒΕΝΕΤΗΣ ακολουθώντας πιστά όλα αυτά τα χρόνια τις παραπάνω αξίες έχει πετύχει να είναι στην κορυφή της προτίμησης του καταναλωτικού κοινού.

«Εκπληρώνοντας με σεβασμό τις ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτή»

F.S.: Παρατηρούμε τον τελευταίο καιρό καταστήματα στον ευρύτερο κλάδο της εστίασης, που δεν δραστηριοποιούνταν αμιγώς στο χώρο των café, να ενσωματώνουν τον καφέ ως συμπληρωματικό ή και βασικό προϊόν, σε μια προσπάθεια να διευρύνουν το μερίδιο αγοράς τους, απευθυνόμενοι σε περισσότερα κοινά και δημιουργώντας μια νέα κατηγορία. Πώς χαρακτηρίζετε την τάση αυτή και πώς πιστεύετε θα εξελιχθεί; Πώς θα διαμορφωθεί κατά τη γνώμη σας το νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον;

Ε.Τ.: Αδιαμφισβήτητα η είσοδος του καφέ στα καταστήματα εστίασης έχει παρουσιάσει αυξητική τάση και έχει καταλάβει ένα σημαντικό μερίδιο στην αγορά. To αίτημα του καταναλωτή για «καλό καφέ», εντείνει τις προσπάθειες των αλυσίδων για βελτίωση της παρασκευής του, αλλά και τη διαρκή εξέλιξή του.
Η ΒΕΝΕΤΗΣ έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για τη σωστή εκπαίδευση του προσωπικού στην παρασκευή του καφέ, δημιουργώντας, έτσι, τις κατάλληλες προδιαγραφές για τη γρήγορη και σωστή εξυπηρέτηση του καταναλωτή. Πολλοί είναι οι πελάτες μας, οι οποίοι καθημερινά επιλέγουν τα καταστήματα μας για να ξεκινήσουν τη μέρα τους, πίνοντας έναν απολαυστικό καφέ.

Σίγουρα ο ανταγωνισμός στο χώρο της εστίασης, είναι πολύ μεγάλος και θα γίνει ακόμη μεγαλύτερος, τα επόμενα χρόνια, αφού το καταναλωτικό κοινό, όλο και περισσότερο, αναζητά σημεία που θα του προσφέρουν τον καφέ του όπως τον προτιμά, αποδοκιμάζοντας έντονα, πολλές φορές, εκείνα που τον απογοητεύουν.

F.S.: Είναι κοινή διαπίστωση ότι ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις στην ευρύτερη κατηγορία επενδύουν στην ανάπτυξη μέσω franchising, ενώ άλλες ήδη αναπτύσσονται εδώ και αρκετά χρόνια. Υπάρχει χώρος στην αγορά για όλους; Ποιοι πιστεύετε ότι θα επικρατήσουν και ποιοι θα χαρακτηριστούν «διάττοντες αστέρες»;

Ε.Τ.: Θα επικρατήσουν όλες εκείνες οι επιχειρήσεις που έχουν όραμα και θέλουν να πετύχουν, προτείνοντας νέες ιδέες και εξασφαλίζοντας τη συνεχή και διαρκή ανάπτυξη του δικτύου τους. Ο Φούρνος ΒΕΝΕΤΗ με την ιστορία των τόσων ετών και την πετυχημένη διαδρομή του, έχει αποδείξει ότι μπορεί να αποτελέσει σταθμό στο χώρο του franchise. Η σωστή επιλογή των σημείων πώλησης, αλλά και των υποψήφιων συνεργατών μας, σε συνδυασμό με τα διαφορετικά, σε σχέση με τους ανταγωνιστές μας, αλλά και κερδοφόρα concept που προτείνουμε (ΒΕΝΕΤΗ FOOD HALL), αποδεικνύουν ότι παρόλο το δύσκολο κλίμα που επικρατεί στην αγορά, η εταιρεία ΒΕΝΕΤΗΣ μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών και να προχωρήσει με ουσιαστική παρέμβαση στις εξελίξεις.

F.S.: Ο κλάδος τη εστίασης είναι γεγονός, όπως αποδείχθηκε και μέσα από τα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας του FRANCHISE SUCCESS για τον ετήσιο οδηγό ΠΑΝΟΡΑΜΑ FRANCHISE 2014, ότι παρουσίασε σημαντική ανάπτυξη την προηγούμενη χρονιά (13,49%). Οι αλυσίδες café λειτούργησαν ενισχυτικά για την πορεία του κλάδου γενικότερα. Πώς θα διαμορφωθούν κατά τη γνώμη σας οι τάσεις το επόμενο χρονικό διάστημα και πού θα πρέπει οι αλυσίδες να επιστήσουν την προσοχή τους;

Ε.Τ.: Οι αλυσίδες εστίασης αναμένεται να κινηθούν προς την κατεύθυνση της σταθεροποίησης ή και να σημειώσουν πολύ λίγες μονάδες υποχώρησης. Σε ότι αφορά τις αλυσίδες του καφέ, από την πλευρά μας θεωρούμε ότι η ανάπτυξή τους ήταν πρόσκαιρη και σύντομα θα παρουσιάσουν ύφεση.

F.S.: Τι πρέπει κατά τη γνώμη σας ένα υποψήφιος επενδυτής να προσέξει πριν επιλέξει την επιχειρηματική πρόταση που θα επενδύσει;

Ε.Τ.: Θεωρώ πως κάθε υποψήφιος franchisee πρέπει να κάνει προσεκτική έρευνα πριν επιλέξει την αλυσίδα στην οποία θέλει να επενδύσει. Η επιλογή του πρέπει να γίνει με κριτήριο την αξιοπιστία της εταιρείας και την παρουσία της στο χώρο, αλλά και το αν είναι κατάλληλη να παρέχει τεχνογνωσία και στήριξη καθ΄όλη τη διάρκεια της συνεργασίας τους και σε όλα τα επίπεδα. Ο επενδυτής πρέπει να γνωρίζει πως η επιτυχία του εξαρτάται, κυρίως, από τη δική του προσπάθεια και από το πόσο διατεθειμένος είναι να εργαστεί σκληρά, αφιερώνοντας αρκετό χρόνο στην επιχείρηση.

Μάθε περισσότερα για αυτό το franchise

ΦΟΥΡΝΟΣ ΒΕΝΕΤΗ