PIZZA FAN: «Διαμορφώσαμε ανάλογα την τιμολογιακή μας πολιτική»

Κατηγορία: Συνεντεύξεις από Franchisors
Δημοσιεύτηκε: 13 Νοεμβρίου 2014

«Στην PIZZA FAN ακούμε την αγορά αλλά ταυτόχρονα εμπιστευόμαστε τον συνεργάτη μας σε όποια αντίρρηση έχει στην διαμορφούμενη τιμολογιακή πολιτική, συνδιαμορφώνοντας τις τελικές τιμές & προσφορές προς όφελος όλων»

Νίκος Καραλής Δ/νση Λειτουργίας & Ανάπτυξης του δικτύου PIZZA FAN

«Η πιo πετυχημένη ενέργεια ήταν για μας η ανάπτυξη των online παραγγελιών που πλέον αποτελεί ένα σοβαρό οικονομικό μέγεθος. Οι Franchisees μας το υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό!»

F.S.: Η αγορά μεταβάλλεται και ένα νέο ανταγωνιστικό περι.άλλον διαμορφώνεται. Με ποιες κινήσεις επαναπροσδιορίσατε τη θέση της αλυσίδας σε αυτό; Έγινε προσαρμογή στο concept, στο τελικό προϊόν, στη στρατηγική ανάπτυξης ή τι άλλο;

Ν.Κ.: Η αγορά βρίσκεται στη δίνη της κρίσης εδώ και χρόνια. Πολλές επιχειρήσεις έκλεισαν ή περιόρισαν τα σημεία πώλησης, λόγω της μείωσης της αγοράς, οπότε το περιβάλλον έγινε κατ΄ανάγκην έντονα ανταγωνιστικό. Η Pizza Fan είναι από τις πρώτες επιχειρήσεις που βλέποντας τις νέες συνθήκες διαμόρφωσε την τιμολογιακή πολιτική της ανάλογα. Σε αυτό βοήθησε η ηγετική θέση στο χώρο, που λόγω των μεγάλων καταναλώσεων, πέτυχε σοβαρές μειώσεις στις πρώτες ύλες, χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα και σε πολλές περιπτώσεις με αναβάθμισή της. Το κουπόνι της 50% έδινε την δυνατότητα στον καταναλωτή να πάρει το προϊόν που ήθελε στην καλύτερη τιμή χωρίς να αναγκάζει τον καταναλωτή σε επιπλέον ποσότητα για να πετύχει καλύτερη τιμή.

Στο franchise έδωσε την δυνατότητα σε επιχειρηματίες που ενώ είχαν όρεξη για δουλειά δεν διέθεταν το απαιτούμενο κεφάλαιο. Η Pizza Fan για συγκεκριμένες περιοχές ανέπτυξε εγγυημένο μοντέλο BFL (Business Facility Lease) που με 60.000€ μπορεί κάποιος που έχει τα προσόντα να ανοίξει το δικότου κατάστημα και αν δεν πάει κάτι καλά να πάρει το μεγαλύτερο μέρος το χρημάτων του πίσω (μείον το δικαίωμα εισόδου 20.000€ (entry fee). Τη δυνατότητα αυτή τη δημιουργήσαμε για περιοχές που τα δημογραφικά και οικονομικά στοιχεία είναι τέτοια που επιτρέπουν την κερδοφόρα λειτουργεία ενός καταστήματος Pizza Fan γι’ αυτό και εγγυάται την επιστροφή χρημάτων.

F.S.: Πώς υποστηρίζετε τους συνεργάτες σας και ποιες ενέργειες ακολουθείτε για την προστασία του δικτύου σας; Πόσο κρίσιμη θεωρείτε την αυτενέργεια από πλευρά των franchisees και με ποιον τρόπο την προκαλείτε;

Ν.Κ.: Η απάντηση της ερώτησης είναι πολύ μεγάλη γιατί είναι πάρα πολλά αυτά που κάνουμε. Θα τα παραθέσουμε εν συντομία με bullet points:

• Business Plan: Μελέτη ιδιαιτεροτήτων περιοχής και βιωσιμότητας του καταστήματος. Πλήρες επιχειρηματικό σχέδιο λειτουργίας, φορολογική και νομική υποστήριξη.

• Εκπαίδευση: Πλήρες πρόγραμμα εκπαίδευσης 6 εβδομάδων στην παρασκευαστική διαδικασία και στην διαχείριση καταστήματος, που πιστοποιεί την επάρκεια κάθε εκπαιδευόμενου. Μαθήματα σε πρότυπο εκπαιδευτικό κέντρο και σε πραγματικά εν λειτουργία καταστήματα. Δύο κατ’ ελάχιστον επανεκπαιδεύσεις το χρόνο.

• Κατασκευή & Λειτουργία Καταστήματος: Πλήρης μελέτη, σχεδιασμός και επιμέλεια των κατασκευαστικών εργασιών. Πρόσληψη προσωπικού και εκπαίδευσή του.

• Ακριβής πρόβλεψη προμηθειών με βάση τη ροή της ζήτησης, για αποφυγή φύρας. Καθημερινή τροφοδοσία με ελεγμένα προϊόντα, σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές λόγω μαζικών αγορών από την εταιρία. Υποστήριξη από έμπειρα στελέχη στα πρώτα βήματα έως την εύρυθμη λειτουργία και στη διαχείριση παραπόνων.

Όσον αφορά στην αυτενέργεια από πλευράς των franchisee δεν καταλαβαίνουμε εάν εννοείται τις πρωτοβουλίες σχετικά με την περιοχή τους, τις οποίες ενθαρρύνουμε ή την διαφορετική τιμολογιακή πολιτική. Στην Pizza Fan δεν υπάρχουν στεγανά της διοίκησης και των Franchisee. Προμηθεύουμε τις πρώτες ύλες σε τιμές που δεν υπάρχουν στην αγορά, γιατί δεν βάζουμε κέρδος επάνω τους και μετακυλίουμε τις όποιες εκπτώσεις επιτυγχάνουμε, οπότε συμφέρουν τον Franchisee μας. Κατά 2ον ακούμε την αγορά αλλά και εμπιστευόμαστε τον συνεργάτη μας σε όποια αντίρρηση έχει στη διαμορφούμενη τιμολογιακή πολιτική και συνδιαμορφώνουμε τις τελικές τιμές και προσφορές προς όφελος όλων.

F.S.: Είναι τελικά ένα δίκτυο franchise μια «οικογένεια»; Πόσο στενές πιστεύετε πως πρέπει να είναι οι σχέσεις των μελών μεταξύ τους; Ποια τα περιθώρια για ανεξάρτητες κινήσεις, αν υπάρχουν;

Ν.Κ.: Το δίκτυο Franchise της Pizza Fan είναι ένα επαγγελματικό δίκτυο επιχειρηματιών, δεν είναι μια οικογένεια. Φυσικά από την άποψη ότι έχουμε κοινό συμφέρον μας κάνει να αισθανόμαστε σαν οικογένεια με την ευρύτερη σημασία του όρου. Ενθαρρύνουμε όμως τους επιχειρηματίες να δουλεύουν με την οικογένειά τους και πολλοί από αυτούς ανέπτυξαν συγγενικούς δεσμούς εκ των υστέρων. Τα υπόλοιπα καθορίζονται από το συμφέρον του καθενός που φροντίζουμε να είναι πάντα αμοιβαίο.

F.S.: Ποια θεωρείτε πως ήταν η πιο πετυχημένη ενέργεια της αλυσίδας μέσα στο 2014 και πως ανταποκρίθηκαν οι franchisees του δικτύου σε αυτή;

Ν.Κ.: Η πιό πετυχημένη ενέργεια ήταν για μας η ανάπτυξη των online παραγγελιών που πλέον αποτελεί ένα σοβαρό οικονομικό μέγεθος. Οι Franchisees μας το υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό.

Μάθε περισσότερα για αυτό το franchise

PIZZA FAN