Crepaland: Επενδύοντας στη σωστή οργάνωση του δικτύου

Κατηγορία: Συνεντεύξεις από Franchisors
Δημοσιεύτηκε: 15 Μαρτίου 2018
Crepaland: Επενδύοντας στη σωστή οργάνωση του δικτύου

Πιστή στη φιλοσοφία της από το 1998, η Crepaland με 18 καταστήματα σε Ελλάδα και εξωτερικό αναπτύσσεται με σημαντικά στοιχεία διαφοροποίησης.  Ο κ. Θεόδωρος Τραχωνίτης παραθέτει τους λόγους της επιτυχημένης εξάπλωσης της αλυσίδας.

Αποφασίσατε να αναπτυχθείτε με franchising. Τι είναι αυτό που σας οδήγησε σε αυτήν την επιλογή; Γιατί θεωρείτε ότι με το franchising θα πετύχετε τους επιχειρηματικούς σας στόχους;

Tα πλεονεκτήματα ένταξης σε μία αλυσίδα είναι νομίζουμε αποδεκτό ότι υπερτερούν έναντι των οποιοδήποτε μειονεκτημάτων. Νοουμένου ότι ο Franchisor έχει τις δυνατότητες, την τεχνογνωσία και την οργάνωση να σε στηρίξει, και εφόσον αυτός που θα ενταχθεί στο δίκτυο έχει την θέληση να ακολουθήσει τις οδηγίες και την φιλοσοφία του franchisor, τότε η επιτυχία είναι δεδομένη. Η εταιρεία μας Th. Trachonitis Creperie Ltd, έχει αποκτήσει τα δικαιώματα ανάπτυξης της Crepaland στην Κύπρο, πριν από 7 χρόνια. Μέχρι τώρα οι στόχοι μας έχουν πλήρως ικανοποιηθεί.

crepaland.cyprus

Τα προαπαιτούμενα για επιτυχή ανάπτυξη είναι η γνώση της τοπικής αγοράς αλλά και η σωστή οργάνωση του δικτύου.

Υπάρχει μια αντίληψη ότι η Κύπρος είναι εφαλτήριο για την ανάπτυξη σε διεθνείς αγορές, είτε λόγω της στρατηγικής της θέσης στη Μέση Ανατολή, είτε λόγω του υψηλού τουρισμού και των σχέσεων με επιχειρηματίες στην αγορά της Ρωσίας. Ποια η δική σας άποψη; Προετοιμάζεστε για ένα τέτοιο βήμα;

Η ανάπτυξη σε άλλες αγορές απαιτεί να γνωρίσεις καλά την κουλτούρα και τις απαιτήσεις της οποιασδήποτε άλλης αγοράς. Την στρατηγική ανάπτυξης σε άλλες αγορές την χειρίζεται ο franchisorμας στην Ελλάδα. Η Crepalandέχει ήδη παρουσία εκτός από την Κύπρο και στην Γερμανία όπου λειτούργησε πριν από 1 χρόνο το πρώτο της κατάστημα

Πολλά δίκτυα αντιμετώπισαν ουσιαστικές δυσκολίες και σταδιακά επιβιώνουν αυτά που παρουσιάζουν πολλά κοινά στοιχεία, σχετικά με την εικόνα, τα συστήματα, τις διαδικασίες, την κουλτούρα κλπ. Ποια είναι η δική σας εμπειρία και ποια η μελλοντική στρατηγική σας;

Η αγορά της Κύπρου είναι σχετικά μικρή αγορά και ακόμα μικρότερη είναι η επιμέρους αγορά μιας πόλης όπως πχ Λευκωσία. Οι πελάτες σε πάρα πολλές περιπτώσεις είναι κοινοί στα διάφορα καταστήματα του Δικτύου. Το γεγονός αυτό από μόνο του, επιβάλλει όπως υπάρχει κοινή εικόνα , κοινές διαδικασίες και κοινή κουλτούρα, ώστε ο πελάτης να απολαμβάνει το ίδιο ποιοτικό προϊόν και την ίδια ποιοτική εξυπηρέτηση, όποιο κατάστημα και αν επισκεφθεί. Σίγουρα δεν είναι και το ευκολότερο πράγμα να επιτευχθεί κάτι τέτοιο , όμως η προσπάθεια είναι συνεχής και τα πιο πάνω στοιχεία είναι σίγουρα ο ακρογωνιαίος λίθος για την επιτυχή ανάπτυξη.

crepaland.crepa

Έχουμε αναπτύξει την δική μας εταιρική ιστοσελίδα, www.crepaland.com.cy, στην οποία υπάρχει δυνατότητα παραγγελιών μέσα από την ιστοσελίδα μας. Είμαστε η πρώτη αλυσίδα κρέπας στην Κύπρο που κάναμε αυτό το βήμα. Το γεγονός ότι υπάρχει κοινός τιμοκατάλογος για όλα τα καταστήματα του Δικτύου, από μόνο του παραπέμπει ότι εφαρμόζονται κοινές διαδικασίες στην όλη λειτουργία του Δικτύου.  Η εταιρική κάρτα βαθμών (Crepalandloyaltycard), είναι κοινή σε όλα τα καταστήματα, γεγονός που ενισχύει την κοινή εικόνα του Δικτύου. Η κύρια πρώτη ύλη που είναι το μίγμα κρέπας, βάφλας και τώρα μίγμα παν κέικ, που πιστεύουμε ότι είναι και το κυριότερο μας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, προέρχεται από την βιοτεχνία της Crepaland στην Κεφαλονιά και χρησιμοποιείται μόνο στα καταστήματα της αλυσίδας σε Ελλάδα, Κύπρο και Γερμανία. Επίσης έχουνε αναπτύξει ένα δίκτυο εταιρικών προμηθευτών που συνεχώς βελτιώνεται ώστε οι franchiseesνα χρησιμοποιούν τα ίδια ποιοτικά προϊόντα σε ανταγωνιστικές τιμές.

Ο χώρος της εστίασης είναι ιδιαίτερα δύσκολος και στον πυρήνα των προκλήσεων είναι η ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού. Πώς αντιμετωπίζετε αυτήν την πρόκληση και τι είδους βοήθεια θα παρέχετε στους υποψήφιους franchisees;

Είναι γνωστό ότι στην Κύπρο, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στον χώρο της εστίασης είναι η εξεύρεση του κατάλληλου προσωπικού. Εμείς προσπαθούμε μέσα από τις πολιτικές διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού μας, να διατηρούμε πάντοτε προσωπικό κατάλληλα εκπαιδευμένο ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πελατών μας.

Πάρα πολλά κυπριακά και ελλαδικά concepts που προσπάθησαν να εδραιωθούν στην κυπριακή αγορά απέτυχαν, είτε γιατί δεν είχαν κάνει σωστή προετοιμασία, είτε γιατί δεν διέθεταν τις δομές για να στηρίξουν την αγορά σε μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική αλλά και δυναμική φάση. Πώς αντιμετωπίσατε αυτήν την παθογένεια;

Όπως είπαμε και πιο πριν, τα προαπαιτούμενα για επιτυχή ανάπτυξη είναι η γνώση της τοπικής αγοράς αλλά και η σωστή οργάνωση του Δικτύου. Ιδιαίτερα τα Ελληνικά concept πρέπει να προσέξουν στην επιλογή των συνεργατών τους στην Κύπρο, ώστε με την γνώση των τοπικών ιδιομορφιών, να εφαρμόσουν την ορθή στρατηγική ανάπτυξης και να στηρίξουν την ανάπτυξη τόσο από πλευράς λειτουργίας όσο και σωστής προώθησης.

crepaland.team

Στη φάση επιλογής του franchisee, τι θα αναζητούσατε αν απευθυνόσασταν σε ένα store manager για να λειτουργήσει ένα κατάστημα της δικής σας αλυσίδας και τι από έναν franchisee;

Η επιλογή της λειτουργίας εταιρικών καταστημάτων με δικούς σου Διευθυντές από την λειτουργία μέσω franchisees, δεν έχει και πολλές διαφορές. Και στις 2 περιπτώσεις πρέπει να τηρούνται οι καταγραμμένες διαδικασίες της αλυσίδας. Χρειάζεται αυστηρή πειθαρχία στην τήρηση των διαδικασιών λειτουργίας, υγιεινής και εξυπηρέτησης του πελάτη. Ο έλεγχος της τήρησης των διαδικασιών είναι ο ίδιος και στις 2 περιπτώσεις.

Ποιο είναι το προφίλ του franchisee που αναζητάτε;

Πρώτιστα , πρέπει να αντιλαμβάνεται ότι η ένταξη σε ένα δίκτυο franchise, απαιτεί την συμμόρφωση με τις διαδικασίες της αλυσίδας. Η συμμόρφωση αυτή δεν μπορεί να «επιβάλλεται» αλλά να είναι μέρος της κουλτούρας που πρέπει να έχει ο franchisee.

Πέραν τούτου, είναι πολύ καλύτερα αν ο franchisee απασχολείται ό ίδιος στην λειτουργία της επιχείρησης και να δείξει την απαιτούμενη αφοσίωση και συνεργασία με τον franchisor.

Εμείς θα δώσουμε όλη την αναγκαία εκπαίδευση και υποστήριξη σε όλα τα στάδια της συνεργασίας, από την επιλογή του χώρου και κατασκευή του καταστήματος, στην προετοιμασία για την λειτουργία και στην μετέπειτα έναρξη της λειτουργίας του καταστήματος.

Ποιοι είναι οι αναπτυξιακοί σας στόχοι για τα επόμενα 3 χρόνια;

Η Crepaland πιστεύουμε ότι έχει εδραιωθεί ως μία ποιοτική επιλογή για ένα γρήγορο γεύμα ή snack , είτε αυτό είναι γλυκό ή αλμυρό. Η στρατηγική μας ήταν από την αρχή και παραμένει η σωστή ανάπτυξη με ρυθμούς που μπορούν να είναι εφαρμόσιμοι και όχι η γρήγορη και επικίνδυνη επιχειρηματικά ανάπτυξη.

Ήδη λειτουργούν 5 καταστήματα, 4 στη Λευκωσία και ένα στην Πάφο. Ο στόχος μας στα επόμενα 2 χρόνια είναι να δημιουργηθούν καταστήματα στην Λεμεσό, Λάρνακα και περιοχή Παραλιμνίου.

Μάθε περισσότερα για αυτό το franchise

CREPALAND