Coffeeway: H καφεστίαση αναπτύσσεται και παραμένει ελκυστική

Κατηγορία: Συνεντεύξεις από Franchisors
Δημοσιεύτηκε: 19 Φεβρουαρίου 2020
Coffeeway: H καφεστίαση αναπτύσσεται και παραμένει ελκυστική

Ο κλάδος της καφεστίασης πρωταγωνίστησε την περίοδο της κρίσης, καθώς με μία σχετικά χαμηλή επένδυση, μπορούσε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για βιώσιμα καταστήματα.

«Λόγω της ανάπτυξης του κλάδου τα τελευταία χρόνια, κυρίως μέσω της δημιουργίας καταστημάτων με το σύστημα της δικαιόχρησης, η αγορά εξελίχθηκε και οι διαφορές μεταξύ των επιλογών των καταναλωτών είναι περιορισμένες. Η ύπαρξη του έντονου ανταγωνισμού θα βοηθήσει στην περαιτέρω εξέλιξή της, ώστε να βρει νέα σημεία διαφοροποίησης και εξειδίκευσης», μας εξηγεί ο κ. Γιώργος Βονάτσος, Διευθυντής Δικτύων Coffeeway & Brazita.

coffeeway

Πώς εκτιμάτε ότι θα εξελιχθεί το τοπίο στα επόμενα χρόνια, ποιες θα είναι οι σημαντικότερες διαφοροποιήσεις σε σχέση με τη σημερινή εικόνα;
 Πράγματι, τα καταστήματα που προσφέρουν καφέ έχουν διευρύνει τη βάση τους, αλλά θεωρούμε ότι οι καταναλωτές πλέον αναζητούν την ποιότητα και την εξειδίκευση στον καφέ. Παρόλο που προσωρινά αποτυπώνεται ότι οι καταναλωτές επιθυμούν να κάνουν one stop shop, πιστεύουμε ότι σε βάθος χρόνου, ο πελάτης θα επιλέγει πού θα καταναλώνει και τι, ανάλογα με την εξειδίκευση που θα έχει το κάθε κατάστημα.
coffeeway new logo s

Είναι πολύ σημαντικό για τον κάθε έναν που επιθυμεί να εισέλθει στον χώρο της καφεστίασης να επιλέξει το brand εκείνο που έχει να παρουσιάσει διαχρονικότητα και σταθερότητα σε βάθος χρόνου.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά -σε όλα τα επίπεδα- του σύγχρονου καταστήματος καφέ-snack που θα ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες των εκπαιδευμένων πλέον καταναλωτών;
 Είναι αλήθεια πως ο κλάδος της καφεστίασης αναπτύσσεται και σαφώς παραμένει ελκυστικός. Πώς θα μπορούσε να μην είναι εξάλλου όταν ο Έλληνας αγαπάει τόσο τον καφέ; Όμως, όσα χρόνια και αν περάσουν, όσα καταστήματα & brands και αν δημιουργηθούν και όσες καινοτομίες και νέες ιδέες και αν λανσαριστούν, στην πραγματικότητα, η ανάγκη του καταναλωτή είναι μόνο μία: ο καλός καφές!
Οι καταναλωτές βεβαίως εκπαιδεύονται, ακολουθούν την τάση ή ενδεχομένως και να δοκιμάζουν κάτι νέο, όμως στο τέλος προτιμούν τον καφέ που τους αρέσει σε συνδυασμό φυσικά με την τιμή που βρίσκουν «δίκαιη».
Τα Coffeeway ήταν αυτά που 25 χρόνια πριν, εκπαίδευσαν για πρώτη φορά τον καταναλωτή στις ποικιλίες γεωγραφικής προέλευσης & στον αρωματικό καφέ. Η τότε «πρωτοποριακή» αυτή ιδέα άνοιξε τον δρόμο για να δοκιμάσει ο καταναλωτής ακόμα περισσότερα χαρμάνια και να μπει πιο βαθιά στη φιλοσοφία του ποιοτικού καφέ. Αρκετοί από αυτούς τους καταναλωτές επιλέγουν μέχρι σήμερα το brand μας, γιατί το έχουν συνδέσει με την ποιότητα & την ποικιλία. Το αγαπούν, γιατί θυμούνται ακόμα το άρωμά του και αυτή είναι η επιτυχία ενός πολυετούς brand.
Σήμερα, το να προσφέρεις έναν ποιοτικό καφέ, μια μεγάλη ποικιλία σε χαρμάνια, να διατηρείς τις αξίες του brand και να τις εφαρμόζεις στο δίκτυό σου είναι τα χαρακτηριστικά που θα σε ξεχωρίσουν.
coffeeway2
Πώς επηρεάζουν το επιχειρηματικό μοντέλο και την κερδοφορία των καταστημάτων οι αλλαγές που φέρνουν πλατφόρμες όπως e-food;
 Οι νέες μέθοδοι παραγγελίας, είτε είναι πλατφόρμες τύπου e-food, είτε ηλεκτρονικά καταστήματα αλυσίδων, σίγουρα επηρεάζουν το επιχειρηματικό μοντέλο και την κερδοφορία των καταστημάτων. Η ευκολία παραγγελίας και η εξυπηρέτηση που παρέχουν τα νέα εργαλεία, θεωρούμε ότι μετασχηματίζουν την αγορά και δεν την αναπτύσσουν. Δηλαδή, οι καταναλωτές αντί να έχουν φυσική παρουσία στο κατάστημα, παραγγέλνουν μέσω των νέων εργαλείων, με ό,τι συνεπάγεται αυτό στο κόστος συντήρησης και ανάπτυξης για τις εταιρείες.
coffeeway trapeziaΠοιες αλλαγές αναμένεται να επιφέρει η ανάπτυξη της τεχνολογίας και ποιες είναι οι αναγκαίες προσαρμογές από πλευράς των αλυσίδων ώστε να παραμείνουν ανταγωνιστικές;
 Οι νέες τεχνολογίες μεταβάλλουν τον τρόπο συμπεριφοράς των καταναλωτών ως προς τη μέθοδο εξυπηρέτησης. Σε βάθος χρόνου, η αγορά θα οδηγήσει τις αλυσίδες στο να προσαρμοστούν, προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικές και θα τις κάνει να μειώσουν τα φυσικά σημεία εξυπηρέτησης αν επιθυμούν οι συνεργάτες τους να έχουν κερδοφορία.
Ποια είναι τα βασικά σημεία διαφοροποίησης της δική σας επιχειρηματικής πρότασης και με ποιες ενέργειες και στρατηγική το υποστηρίζετε, τόσο σε επίπεδο καταναλωτή όσο και σε επίπεδο franchisee;
 Η βασική διαφοροποίηση των Coffeeway είναι πως δεν δεχτήκαμε να ακολουθήσουμε ποτέ τη «μόδα». Παραμείναμε ένα “All time classic” δίκτυο καφεκοπτείων με «σημαία» την αδιαπραγμάτευτη ποιότητα όχι μόνο στον καφέ αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο προϊόν βρίσκει ο πελάτης μας μέσα στο κατάστημα. Ακολουθούμε αυστηρά όλες τις διαδικασίες διασφάλισης ποιότητας, όλες τις πιστοποιήσεις και έχουμε εκατοντάδες κωδικούς τόσο στο καφεκοπτείο όσο και στο bar, από συνοδευτικά τρόφιμα, αξεσουάρ μέχρι εισαγόμενα πορσελάνινα φλιτζάνια κ.ά. που μας κάνουν και προορισμό για την αγορά τέτοιων ειδών.
Σήμερα, οι ενέργειές των Coffeeway εστιάζονται τόσο στην προώθηση & διάδοση του brand, του δικτύου και των προϊόντων, όσο και στη δημιουργία νέων επιτυχημένων προϊόντων.
Τι θα συμβουλεύατε τους υποψήφιους franchisees που προγραμματίζουν να επενδύσουν στον χώρο καφέ – σνακ; Με ποια κριτήρια να επιλέξουν; Πού να προσανατολιστούν; Σε ώριμα δίκτυα ή νεοεισερχόμενα;
 Ο κάθε ένας που ετοιμάζεται να επενδύσει κάπου τα χρήματά του σκέφτεται πρωτίστως 2 πράγματα: το ύψος της επένδυσης και την απόδοσή της. Συμπληρωματικά με τα 2 παραπάνω, καθοριστικό ρόλο στην επιλογή έχει και η υποστήριξη που παρέχει ο δικαιοπάροχος τόσο στο πεδίο της εκπαίδευσης, όσο και σε εκείνο της λειτουργίας. Είναι πολύ σημαντικό για τον κάθε έναν που επιθυμεί να εισέλθει στον χώρο της καφεστίασης να επιλέξει το brand που έχει να παρουσιάσει διαχρονικότητα και σταθερότητα σε βάθος χρόνου, αφού η επένδυση που κάνει είναι μακροχρόνια και για πολλούς επιλογή ζωής.
Επιλέγοντας ένα μεγάλο και πολυετές brand, όπως το Coffeeway, ο υποψήφιος franchisee έχει με το μέρος του την επιτυχία αφού τα θέματα αναγνωρισιμότητας & εγγύησης ποιότητας είναι λυμένα. Όμως, αναπόσπαστο μέρος της επιτυχίας του καταστήματός του θα είναι ο ίδιος ο οποίος καλείται να υποστηρίξει τη δομή του brand και είναι αυτός ο οποίος έχει καθημερινή επαφή με τους πελάτες του.

Μάθε περισσότερα για αυτό το franchise

COFFEEWAY