Coffee Island: ανάπτυξη με σεβασμό στις νέες κουλτούρες και αγοραστικές συνήθειες

Κατηγορία: Συνεντεύξεις από Franchisors
Δημοσιεύτηκε: 22 Ιανουαρίου 2018
Coffee Island: ανάπτυξη με σεβασμό στις νέες κουλτούρες και αγοραστικές συνήθειες

Με όραμα να προσφέρουν τον καλύτερο φρεσκοκαβουρδισμένο specialty coffee, η αλυσίδα Coffee Island από την Πάτρα ξεκίνησε το 1999 με ένα καφεκοπτείο. Σήμερα έχει επιτύχει επέκταση σε διεθνές επίπεδο, με καταστήματα σε Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδά και Κύπρο. Ο κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος, Διευθύνων Σύμβολος της Coffee Island μοιράζεται μαζί μας τα μυστικά της επιτυχίας και τις απαραίτητες προυποθέσεις για μια αποδοτική ανάπτυξη σε νέες αγορές.

Πότε ξεκινήσατε να σχεδιάζετε την επέκταση της εταιρείας σας στο εξωτερικό; Ποιοι ήταν οι λόγοι που σας οδήγησαν σε αυτό;

Από την πρώτη στιγμή εργαστήκαμε ώστε να δημιουργήσουμε ένα διεθνές brand και ένα concept το οποίο θα μπορεί να εφαρμοστεί και στο εξωτερικό. Τα τελευταία χρόνια πραγματοποιήσαμε μία πολύ προσεκτική μελέτη με σκοπό τη διεθνή δραστηριοποίηση μας. Ο κύριος λόγος ο οποίος μας οδήγησε σε αυτή την απόφαση, είναι να μεταδώσουμε το δικό μας πάθος και αγάπη για τον καλό καφέ και σε άλλες αγορές, οι οποίες μπορούν να εξασφαλίσουν τις ιδανικές συνθήκες για τη λειτουργία του επιχειρηματικού μας μοντέλου.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας, σκέφτεστε να επεκτείνετε το brand σας και σε περισσότερες χώρες;

Ως εταιρεία έχουμε αναπτύξει ένα συγκεκριμένο επιχειρηματικό πλάνο όσον αφορά την επέκτασή μας στο εξωτερικό, εξετάζοντας συγκεκριμένες αγορές. Σε κάθε περίπτωση αυτό θα κριθεί από διάφορους παράγοντες που θα λάβουμε υπόψιν, ενώ παράλληλα εξετάζουμε την περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου μας στις διεθνείς αγορές που ήδη δραστηριοποιούμαστε.

coffee island franchise“Βασικός παράγοντας για την επιτυχή δραστηριοποίηση στις αγορές του εξωτερικού, είναι ο βαθμός προσαρμογής σε νέες κουλτούρες και αγοραστικές συνήθειες.”

Χρειάστηκε να προβείτε σε αλλαγές του επιχειρηματικού μοντέλου ή ποιες άλλες ενέργειες ήταν αναγκαίες ώστε να ενταχθεί με επιτυχία το brand στην ξένη αγορά;

Σίγουρα είναι αναγκαία η προσαρμογή του επιχειρηματικού μοντέλου ώστε να καταστεί κερδοφόρο. Πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν παράγοντες οι οποίοι θα αποδειχθούν καθοριστικοί για την επιτυχία / αποτυχία, οι οποίοι όμως δε μπορούν πολλές φορές να γενικευτούν και να ενσωματωθούν αυτούσιοι σε κάποιες άλλες αγορές. Η ατελής γενίκευση ενός επιτυχημένου μοντέλου σε μια άλλη χώρα είναι από τους σημαντικότερους κινδύνους.

Ποιες προκλήσεις συναντήσατε τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του brand σε ξένες αγορές; Πώς τις αντιμετωπίσατε;

Η κύρια πρόκληση την οποία αντιμετωπίζουμε καθημερινά είναι η αποδοχή του δικού μας concept σε 2 νέες διεθνείς αγορές με διαφορετική κουλτούρα και καταναλωτικές συνήθειες διαφορετικές από εκείνες του κοινού μας στην Ελλάδα. Ως άνθρωποι οι οποίοι δίνουμε έμφαση και στη παραμικρή λεπτομέρεια, θέλουμε να κάνουμε τις απαραίτητες προσαρμογές ώστε να επικοινωνήσουμε τις αξίες του brand μας στις νέες για εμάς αγορές.

Ποια ήταν τα βήματα που ακολουθήσατε και με ποια κριτήρια επιλέξατε τη χώρα δραστηριοποίησης;

Πριν επιλέξουμε την αγορά στην οποία θα δραστηριοποιηθούμε εξετάζουμε ενδελεχώς παράγοντες οι οποίοι θα καθορίσουν την επιτυχή προσαρμογή του επιχειρηματικού μας μοντέλου. Εξετάζουμε τους ρυθμούς ανάπτυξης του κλάδου, της τάση της αγοράς, τους διαφόρους υπαρκτούς ή πιθανούς κινδύνους λαμβάνοντας υπόψη και τις σχετικές οικονομικές μελέτες. Από τη στιγμή που δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στους ανθρώπους με τους οποίους θα συνεργαστούμε, άλλοι παράγοντες που εξετάζουμε αποτελούν η διαθεσιμότητα καθώς και η κουλτούρα των δυνητικών επενδυτών.

Ποια είναι τα βασικά σημεία που θα πρέπει να προσέξει ένας Έλληνας franchisor αν αποφασίσει να δραστηριοποιηθεί στο εξωτερικό;

Όπως ανέφερα και πιο πριν ένας βασικός παράγοντας που μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικός για την επιτυχή δραστηριοποίηση στις αγορές του εξωτερικού, είναι ο βαθμός προσαρμογής σε νέες κουλτούρες και αγοραστικές συνήθειες. Επιπλέον, ο εκάστοτε επενδυτής θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερο βάρος στο δίκτυο των ανθρώπων στο οποίο θα εμπιστευτεί την επένδυση του και οι οποίοι θα πρέπει να γνωρίζουν άριστα την αγορά και τις συνθήκες που επικρατούν.

Ποια τα οφέλη -πέραν των οικονομικών- για ένα δίκτυο;

Σε κάθε περίπτωση τα οφέλη της επιτυχούς εξάπλωσης του δικτύου της εταιρίας μας στο εξωτερικό παραμένουν αρκετά. Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε την ανάπτυξη του Brand awareness το οποίο θα οδηγήσει στην ενίσχυση του Brand στα μάτια των επενδυτών. Επιπλέον αρκετές προσαρμογές που θα πραγματοποιηθούν σε διαφορετικές αγορές θα μπορέσουν να αφομοιωθούν και στην αγορά της Ελλάδας, από τη στιγμή που στόχος μας παραμένει η συνεχής βελτίωση και η ένταξη νέων καινοτομιών στο δίκτυό μας.

Ποια ήταν αντίστοιχα τα κριτήρια για την επιλογή του master franchisee;

Τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν υπάρχει η ύπαρξη κάποιας συμφωνία στην λογική Master franchise. Παρόλα αυτά για να απάντήσω στην ερώτηση σας, σε περίπτωση που επιλέγαμε κάποιον, σημαντικό κριτήριο θα αποτελούσε η εξειδίκευση στη συγκεκριμένη αγορά καθώς και η προγενέστερη εμπειρία στον χώρο. Παράλληλα σίγουρα θα δίναμε ιδιαίτερη έμφαση στο βαθμό αφοσίωσης στο Project, καθώς και και τα managerial skills που χρειάζεται να διαθέτει.

Πώς σας υποδέχτηκε η τοπική αγορά; Ποιες ήταν οι πρώτες εντυπώσεις;

Είναι ακόμα πολύ νωρίς ώστε να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε με ακρίβεια τους πρώτους αυτούς μήνες σε 2 ιδιαίτερα απαιτητικές αγορές όπως αυτές του Τορόντο και του Λονδίνου, αντίστοιχα. Εργαζόμαστε καθημερινά ώστε να κάνουμε πράξη το όνειρό μας που είναι η επέκταση και η εγκαθίδρυση του μοντέλου μας στις υπάρχουσες καθώς και σε νέες αγορές. Η άριστη ποιότητα την οποία προσφέρουμε σε συνδυασμό με την ολοκληρωμένη υπηρεσία που βιώνουν οι καταναλωτές μας φαίνεται να κερδίζουν τις πρώτες εντυπώσεις αφήνοντας παράλληλα ελπιδοφόρα μηνύματα για το μέλλον.

Μάθε περισσότερα για αυτό το franchise

COFFEE ISLAND