Coffee Dive: Στις μέρες μας όλα είναι τεχνολογία

Κατηγορία: Συνεντεύξεις από Franchisors
Δημοσιεύτηκε: 20 Φεβρουαρίου 2020
Coffee Dive: Στις μέρες μας όλα είναι τεχνολογία

O κλάδος της καφεστίασης παρουσιάζει μεγάλη ελκυστικότητα και αποτελεί πόλο προσέλκυσης των υποψήφιων επενδυτών. Μήπως η κερδοφορία έχει συρρικνωθεί; Υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης και με ποιες προϋποθέσεις; Ο κ. Ανδρέας Σταυρόπουλος, Ιδρυτής της Coffee Dive, συμμετείχε στο αφιέρωμα «Καφές-Snack & Franchising» που δημοσιεύτηκε στο τεύχος FRANCHISE SUCCESS 71 και μας παρέθεσε τις απόψεις του.

coffee dive stavropoulos«Η αγορά είναι υπερ-κορεσμένη με αποτέλεσμα να έχει συρρικνωθεί η κερδοφορία, πολύ απλά γιατί όλοι προσφέρουν μια από τα ίδια. Όμως, ναι, υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης. Αλλά θα πρέπει να γίνει στροφή ως προς τον τρόπο που τα καταστήματα ανταγωνίζονται. Θα πρέπει ο ανταγωνισμός να επικεντρωθεί στην ειδίκευση του επιχειρηματία όσο και στην εκπαίδευση του καταναλωτή και του προσωπικού. Ανάγκη υπάρχει και ο πελάτης καταλαβαίνει. Δεν ψάχνει πάντα το πιο φτηνό. Αν άφησε κάτι πίσω της η κρίση είναι πως ο κόσμος πλέον θέλει τα χρήματά του να πιάνουν τόπο. Να μπορεί να αποκτήσει το καλύτερο στην πιο συμφέρουσα τιμή.
Πώς εκτιμάτε ότι θα εξελιχθεί το τοπίο στα επόμενα χρόνια, ποιες θα είναι οι σημαντικότερες διαφοροποιήσεις σε σχέση με τη σημερινή εικόνα; 
Πιστεύω πως απλά θα ακολουθήσουμε το trend των υπολοίπων χωρών. Είναι εμφανές εδώ και χρόνια και στη χώρα μας ακόμα και προ κρίσης, ανεξάρτητα καταστήματα και αλυσίδες που προσφέρουν ποιότητα και εξειδίκευση επιβίωσαν. Άλλοι που ήταν απλά μόδα, είτε συρρικνώθηκαν, είτε τέθηκαν εκτός λειτουργίας.
COFFEE DIVE logoΟ πελάτης πλέον θέλει τα χρήματά του να πιάνουν τόπο, να μπορεί να αποκτήσειτο καλύτερο στην πιο συμφέρουσα τιμή.
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά -σε όλα τα επίπεδα- του σύγχρονου καταστήματος καφέ-snack που θα ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες των εκπαιδευμένων πλέον καταναλωτών;
Εξειδίκευση. Να γνωρίζεις καλά αυτό που προσφέρεις και να μπορείς να πείσεις πως το γνωρίζεις.
Πώς επηρεάζουν το επιχειρηματικό μοντέλο και την κερδοφορία των καταστημάτων οι αλλαγές που φέρνουν πλατφόρμες όπως e-food;
 Μόνο καλό μπορούν να κάνουν. Σε έναν κόσμο που αλλάζει και το απρόσωπο γίνεται όλο και πιο γνώριμο, θα πρέπει με τη χρήση της τεχνολογίας να αποκτήσεις πρόσβαση στο μέλλον που ανοίγεται. Θεωρώ πως το επιχειρηματικό μοντέλο δεν σχετίζεται τόσο με τα εργαλεία, όσο με τον τρόπο αξιοποίησής τους. Όσο για την κερδοφορία, θα πρέπει επιτέλους να μάθουμε πως η υπηρεσία πληρώνεται. Δεν μπορείς να διαθέτεις το ίδιο προϊόν με την ίδια τιμή σε αυτόν που έρχεται στο κατάστημα και σε αυτόν που του το παραδείδεις στον χώρο του. Η μεταφορά αποτελεί κόστος.
Ποιες αλλαγές αναμένεται να επιφέρει η ανάπτυξη της τεχνολογίας και ποιες είναι οι αναγκαίες προσαρμογές από πλευράς των αλυσίδων ώστε να παραμείνουν ανταγωνιστικές; 
Στις μέρες μας όλα είναι τεχνολογία. Αν δεν προλάβεις το τρένο απλά το χάνεις. Προσαρμογή, αναδιάταξη κι επιμονή για το αποτέλεσμα χωρίς εκπτώσεις.
Ποια είναι τα βασικά σημεία διαφοροποίησης της δική σας επιχειρηματικής πρότασης και με ποιες ενέργειες και στρατηγική το υποστηρίζετε, τόσο σε επίπεδο καταναλωτή όσο και σε επίπεδο franchisee; 
Εμείς, απλά προσφέρουμε εξειδίκευση στον καφέ, ένα ταξίδι, μια γευστική εμπειρία. Ο καταναλωτής μπορεί να βρει και να επιλέξει μέσα από 15 διαφορετικά specialty και Grand Cru single origins, τον καφέ που του αρέσει. Προσφέρουμε καφέ από 1.80 μέχρι 8.00 ευρώ το ποτήρι. Καφές που είναι φρεσκοκαβουρντισμένος, μέσα στο κατάστημα, σχεδόν από την παραγωγή στην κατανάλωση, μιας και ο καφές αποθηκεύεται για 2 μέρες τουλάχιστον πριν καταναλωθεί. Το ίδιο κάνουμε και με το ρόφημα σοκολάτας. Ο καταναλωτής μπορεί να βρει Single Origin real Chocolate στα καταστήματά μας, τσάι και βότανα. Εξειδίκευση λοιπόν στον καφέ και στο παραγόμενο ρόφημα σε συνδυασμό με εκπαίδευση τόσο του καταναλωτή όσο και του πελάτη.
Τι θα συμβουλεύατε τους υποψήφιους franchisees που προγραμματίζουν να επενδύσουν στον χώρο καφέ – σνακ; Με ποια κριτήρια να επιλέξουν; Πού να προσανατολιστούν; Σε ώριμα δίκτυα ή νεοεισερχόμενα; 
Τα καταστήματα που προσφέρουν καφέ και σνακ είναι πάρα πολλά. Άλλα κάνουν καλύτερο καφέ και άλλα καλύτερη τυρόπιτα. Η διαφοροποίησή τους από τα υπόλοιπα στη γειτονιά είναι η τιμή. Άρα, για να ξεχωρίσει κάποιος θα πρέπει να κάνει κάτι διαφορετικό. Κάτι που δεν θα βρει ο άλλος εύκολα πιο δίπλα ή πιο κάτω. Κάτι που θα τραβήξει τον πελάτη να κάνει τα έξτρα βήματα και να επισκεφθεί το κατάστημα, γιατί δεν μπορεί να βρει αυτό που προσφέρουμε αλλού!

Μάθε περισσότερα για αυτό το franchise

COFFEE DIVE