ΑΒ Βασιλόπουλος: «Ισχυρό brand, με μακροχρόνια αναγνώριση»

Κατηγορία: Συνεντεύξεις από Franchisors
Δημοσιεύτηκε: 12 Ιανουαρίου 2015
ΑΒ Βασιλόπουλος: «Ισχυρό brand, με μακροχρόνια αναγνώριση»

«Προσφέρουμε στους συνεργάτες της ΑΒ Βασιλόπουλος τη δυνατότητα να συνδεθούν στενά με ένα ισχυρό brand, με μακροχρόνια αναγνώριση τόσο από την αγορά όσο και από τον ίδιο τον καταναλωτή».

Δημήτρης Παπαχρυσάνθου, Wholesale & Affiliate Retail Director της ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ

Δημήτρης Παπαχρυσάνθου, Wholesale & Affiliate Retail Director της ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ«Η ΑΒ Βασιλόπουλος διαθέτει ένα πλήρες σχέδιο παροχών που περιλαμβάνει αρχική και συνεχή εκπαίδευση, εφαρμογή εμπορικών στρατηγικών και την καλύτερη τεχνογνωσία στο αντικείμενο της διαχείρισης και των πωλήσεων σουπερ μάρκετ στον ελληνικό χώρο. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να προσθέσουμε ότι ένα ακόμα συγκριτικό πλεονέκτημα του franchisee είναι και τα υψηλής ποιότητας προϊόντα που προσφέρει η εταιρεία. Με όλα τα παραπάνω, η ΑΒ καταφέρνει να δημιουργεί σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού και εμπιστοσύνης, που μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά κάτω από τις οποιεσδήποτε συνθήκες. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται ένα ισχυρό πλάισιο προστασίας για τον Franchisee ώστε να βρίσκεται πάντα ένα βήμα μπροστά από τις εξελίξεις της αγοράς».

F.S.: Η αγορά μεταβάλλεται και ένα νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον διαμορφώνεται. Με ποιες κινήσεις επαναπροσδιορίσατε τη θέση της αλυσίδας σε αυτό; Έγινε προσαρμογή στο concept, στο τελικό προϊόν, στη στρατηγική ανάπτυξης ή τι άλλο;

Δ.Π.: Οι οικονομικές δυσκολίες και το συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, κάνει τους επιχειρηματίες ιδιαίτερα επιφυλακτικούς στην αξιολόγηση των ευκαιριών και τον υπολογισμό του ρίσκου που πάντα υπάρχει πίσω από μία επένδυση. Αυτό που έχουμε καταφέρει στην ΑΒ, είναι να προσαρμόσουμε την στρατηγική του franchising σε αυτές τις συνθήκες. Έτσι, το τελικό προϊόν μας είναι απόλυτα βασισμένο στις ανάγκες της αγοράς, «ελαφρύ» σε επένδυση αλλά πάντα συμβατό με τα δεδομένα μαςΣτηρίζεται στο πάθος για εξυπηρέτηση, στη γνώση των ιδιαιτεροτήτων της τοπικής αγοράς, αλλά και τη δημιουργικότητα. Παράλληλα, η στρατηγική ανάπτυξης βασίζεται στην ενδελεχή αξιολόγηση της αγοράς και των ευκαριών της. Άλλωστε, όσο και αν ακούγεται τετριμμένο, μέσα στην κρίση γεννιούνται και πολλές ευκαιρίες και αυτό που κάνει μια αλυσίδα να ξεχωρίζει είναι η ικανότητά της να αντιλαμβάνεται έγκαιρα τις αλλαγές στην αγορά και να προσαρμόζεται με επιτυχία. Από την αύξηση των franchisee συνεργατών μας σε όλη τη χώρα, φαίνεται ότι κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση.

F.S.: Σε ποιο σημείο πιστεύετε ότι είναι σημαντικό να επιστήσει την προσοχή του ο υποψήφιος franchisee – πριν την τελική του επιλογή-όσον αφορά: Α) την περιοχή και το σημείο δραστηριοποίησης Β) τα οικονομικά μεγέθη και τα συνολικά κεφάλαια που απαιτούνται Γ) τους επιχειρηματικούς στόχους που θέτει Δ) την αλυσίδα με την οποία θα επιλέξει να συνεργαστεί

Δ.Π.: Η επιχειρηματική απόφαση για έναν υποψήφιο ιδανικά πρέπει να βασίζεται αρχικά και κατά κύριο λόγο στην επιλογή του κλάδου ενασχόλησης και της μελέτης των προτάσεων που υπάρχουν σε αυτόν τον κλάδο. Σε δεύτερο χρόνο θα πρέπει να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της επένδυσης μέσω κυρίως της διερεύνησης του επιπέδου επένδυσης και των απαιτούμενων χρηματικών ροών που απαιτούνται. Τέλος, ο υποψήφιος επιχειρηματίας πρέπει να ορίσει τους στόχους που θέτει για την επένδυση του και να επιλέξει τη γεωγραφική περιοχή καθώς και το μέγεθος και τα χαρακτηριστικά του χώρου που αυτή θα στεγαστεί.

F.S.: Πώς μπορεί να λειτουργήσει ο franchisee με το δεδομένο των συνεχών εξαγορών; Υπάρχει κάποιου είδους «προστασία»;

Δ.Π.: Σε μία εποχή συνεχών αλλαγών και ανακατατάξεων, η κάθε επιχειρηματική κίνηση θα πρέπει να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή εξασφάλιση. Με αυτό το δεδομένο, η εταιρεία μας προσφέρει στους μελλοντικούς συνεργάτες της τη δυνατότητα να συνδεθούν στενά με ένα ισχυρό εμπορικό όνομα, με μακροχρόνια αναγνώριση τόσο από την αγορά όσο και από τον ίδιο τον καταναλωτή. Ταυτόχρονα, η ΑΒ Βασιλόπουλος διαθέτει ένα πλήρες σχέδιο παροχών που περιλαμβάνει αρχική και συνεχή εκπαίδευση, εφαρμογή εμπορικών στρατηγικών και την καλύτερη τεχνογνωσία στο αντικείμενο της διαχείρισης και των πωλήσεων σουπερ μάρκετ στον ελληνικό χώρο, Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να προσθέσουμε ότι ένα ακόμα συγκριτικό πλεονέκτημα του franchisee είναι και τα υψηλής ποιότητας προϊόντα που προσφέρει η εταιρεία. Με όλα τα παραπάνω, η ΑΒ καταφέρνει να δημιουργεί σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού και εμπιστοσύνης, που μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά κάτω από τις οποιεσδήποτε συνθήκες. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται ένα ισχυρό πλάισιο προστασίας για τον Franchisee ώστε να βρίσκεται πάντα ένα βήμα μπροστά από τις εξελίξεις της αγοράς.

F.S.: Τον τελευταίο καιρό βλέπουμε να πληθαίνουν τα εξειδικευμένα παραδοσιακά παντοπωλεία, τα οποία κερδίζουν θέση στην καθημερινότητα των καταναλωτών για μικρές ή μεγαλύτερες αγορές. Πώς βλέπετε να εξελίσσεται αυτή η τάση-που φαίνεται να κερδίζει το δικό της μερίδιο στην αγορά-και σε ποιο βαθμό επηρεάζει την αγορά των s/m;

Δ.Π.: Είναι αλήθεια ότι τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μία στροφή των καταναλωτών προς το «μπακάλικο της γειτονιάς». Η ενασχόληση με τη μαγειρική, η ανάγκη του καταναλωτή για προσωπική επαφή και η αναζήτηση μεγαλύτερης ποικιλίας εξειδικευμένων προϊόντων είναι μερικές από τις τάσεις που έχουν φέρει τους καταναλωτές πιο κοντά στα παραδοσιακά καταστήματα τροφίμων. Στην ΑΒ Βασιλόπουλος, αντιλαμβανόμενοι τις ανάγκες της κάθε εποχής και θέτοντας πάντα στο επίκεντρο τις προτιμήσεις των πελατών μας, έχουμε δημιουργήσει καταστήματα που ικανοποιούν αυτή την ανάγκη, προσφέροντας μεγάλη ποικιλία προϊόντων σε προσιτές τιμές για όλους. Επιπλέον, δεν θα ήταν υπερβολή να λέγαμε ότι το άριστα καταρτισμένο προσωπικό της ΑΒ προσφέρει μία μοναδική εξυπηρέτηση, συμβάλλοντας ώστε τα ψώνια να αποτελούν μια πραγματικά ευχάριστη εμπειρία. Χρησιμοποιόντας την πολυετή εμπειρία μας στο χώρο και προσφέροντας εκτός από προϊόντα άριστης ποιότητα, διδάσκουμε στον καταναλωτή κουλτούρα διατροφής αλλά και κοινωνούμε στους καταναλωτές χρήσιμα μυστικά της σωστής χρήσης των ειδών που προσφέρουμε, ακριβώς δηλαδή ότι χρειάζονται. Αυτή την τεχνογνωσίας μας μπορεί κανείς να την βιώσει συμπυκνωμένη με μια επίσκεψη στο πρόσφατα ανακαινισμένο και βραβευμένο κατάστημα στο Ελληνικό, αλλά σε μεγάλο βαθμό και σε κάθε ένα κατάστημα, εταιρικό ή Franchise.

F.S.: Ποιο θεωρείται πως θα είναι το αυριανό τοπίο στην αγορά των s/m και του λιανεμπορίου;

Δ.Π.: Η αγορά τροφίμων, όπως και όλες οι αγορές στην Ελλάδα, βρίσκεται στον έκτο χρόνο ύφεσης, έχοντας συρρικνωθεί αρκετά. Είναι γεγονός, ότι αυτό έχει αναγκάσει πολλές επιχειρήσεις να αλλάξουν την στρατηγική τους και να επαναπροσδιορίσουν το επιχειρηματικό τους πλάνο. Ωστόσο, τους τελευταίους 6-8 μήνες, υπάρχει μία σταθερότητα. Έχουμε παρατηρήσει κάποιες θετικές πρώτες ενδείξεις και επίσης κάποιοι πρόδρομοι δείκτες έχουν αρχίσει να βελτιώνονται. Με βάση τα σημερινά δεδομένα θεωρούμε ότι το 2015 η αγορά θα κινηθεί ανοδικά. Η εικόνα του λιανεμπορίου το 2015 θα είναι τελείως διαφορετική, με λιγότερες αλυσίδες αλλά μεγαλύτερου μεγέθους εταιρίες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι εμείς στην ΑΒ Βασιλόπουλος θα συνεχίσουμε με τη στρατηγική μας η οποία εστιάζει στον πελάτη, ενδυναμώνοντας παράλληλα τα δυνατά μας σημεία τα οποία είναι η ποιότητα, η ποικιλία και η εξυπηρέτηση σε ανταγωνιστικές τιμές.

Μάθε περισσότερα για αυτό το franchise

AB ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. AB SHOP & GO ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.