ΑΒ Βασιλόπουλος: «Ευέλικτο μοντέλο καταστήματος»

Κατηγορία: Συνεντεύξεις από Franchisors
Δημοσιεύτηκε: 14 Νοεμβρίου 2014
ΑΒ Βασιλόπουλος: «Ευέλικτο μοντέλο καταστήματος»

«Αυτό που έχουμε θέσει ως στόχο στην ΑΒ, είναι να αναπροσαρμόζουμε την στρατηγική του franchising στις νέες συνθήκες της αγοράς! Το τελικό προϊόν μας είναι «ελαφρύ» σε επένδυση αλλά πάντα συμβατό με τα δεδομένα μας και απόλυτα εναρμονισμένο με τις ανάγκες του καταναλωτή»

Δημήτρης Παπαχρυσάνθου, Wholesale & Affiliate Retail Director της ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ

Κατά γενική ομολογία, οι καταναλωτές σήμερα επιβραβεύουν τις εταιρείες που δίνουν την καλύτερη σχέση ποιότητας – τιμής. Πώς η ΑΒ Βασιλόπουλος απαντά σε αυτή την πρόκληση; Ο κ. Δημήτρης Παπαχρυσάνθου Wholesale & Affiliate Retail Director του ομίλου μας εξηγεί: «Στην ΑΒ Βασιλόπουλος, γνωρίζοντας καλά αυτή τη σχέση, αισθανόμαστε πολύ σίγουροι για την αλυσίδα μας και γι΄αυτά που προσφέρουμε στους καταναλωτές». Πού οφείλεται αυτό; «Το καταναλωτικό κοινό, κάνοντας τα ψώνια του στα καταστήματα ΑΒ, ωφελείται τόσο από τη μεγάλη ποικιλία φρέσκων προϊόντων καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας, όσο και από τις επιλογές που παρέχουμε μέσα από ένα πολυεπίπεδο τιμών που το συνθέτουν, οι χαμηλές τιμές, τα προγράμματα προσφορών και βέβαια οι σειρές προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας της ΑΒ».

F.S.: Η αγορά μεταβάλλεται και ένα νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον διαμορφώνεται. Με ποιες κινήσεις επαναπροσδιορίσατε τη θέση της αλυσίδας σε αυτό; Έγινε προσαρμογή στο concept, στο τελικό προϊόν, στη στρατηγική ανάπτυξης ή τι άλλο;

Δ.Π.: Οι οικονομικές δυσκολίες και το συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, κάνει τους επιχειρηματίες ιδιαίτερα επιφυλακτικούς στην αξιολόγηση των ευκαιριών και τον υπολογισμό του ρίσκου που πάντα υπάρχει πίσω από μία επένδυση. Αυτό που έχουμε καταφέρει στην ΑΒ, είναι να προσαρμόσουμε την στρατηγική του franchising σε αυτές τις συνθήκες. Έτσι, το τελικό προϊόν μας είναι απόλυτα βασισμένο στις ανάγκες της αγοράς, «ελαφρύ» σε επένδυση αλλά πάντα συμβατό με τα δεδομένα μαςΣτηρίζεται στο πάθος για εξυπηρέτηση, στη γνώση των ιδιαιτεροτήτων της τοπικής αγοράς, αλλά και τη δημιουργικότητα. Παράλληλα, η στρατηγική ανάπτυξης βασίζεται στην ενδελεχή αξιολόγηση της αγοράς και των ευκαριών της. Άλλωστε, όσο και αν ακούγεται τετριμμένο, μέσα στην κρίση γεννιούνται και πολλές ευκαιρίες και αυτό που κάνει μια αλυσίδα να ξεχωρίζει είναι η ικανότητά της να αντιλαμβάνεται έγκαιρα τις αλλαγές στην αγορά και να προσαρμόζεται με επιτυχία. Από την αύξηση των franchisee συνεργατών μας σε όλη τη χώρα, φαίνεται ότι κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση.

«H αύξηση των franchisee συνεργατών μας σε όλη τη χώρα, αποδεικνύει ότι κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση!»

F.S.: Οι νέες συνθήκες διαμορφώνουν ένα νέο προφίλ καταναλωτή – πελάτη. Με περιορισμένο το διαθέσιμο εισόδημα είναι πιο επιλεκτικός και εξαιρετικά προσεκτικός στο πού θα το διαθέσει. Ποιες πρακτικές από την πλευρά των επιχειρήσεων πιστεύετε πως επιβραβεύει το κοινό σήμερα και πώς το έχετε προσεγγίσει με αυτό το δεδομένο;

Δ.Π.: Η τάση που παρατηρείται είναι όλο και περισσότεροι καταναλωτές να προτιμούν και να επιλέγουν εταιρείες που δίνουν την καλύτερη σχέση ποιότητας – τιμής. Στην ΑΒ Βασιλόπουλος, γνωρίζοντας καλά αυτή τη σχέση, αισθανόμαστε πολύ σίγουροι για την αλυσίδα μας και γι΄αυτά που προσφέρουμε στους καταναλωτές. Πιστεύουμε ότι το καταναλωτικό κοινό, κάνοντας τα ψώνια του στα καταστήματα ΑΒ, ωφελείται τόσο από τη μεγάλη ποικιλία φρέσκων προϊόντων καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας, όσο και από τις επιλογές που παρέχουμε μέσα από ένα πολυεπίπεδο τιμών που το συνθέτουν, οι χαμηλές τιμές, τα προγράμματα προσφορών και βέβαια οι σειρές προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας της ΑΒ.

F.S.: Πώς υποστηρίζετε τους συνεργάτες σας και ποιες ενέργειες ακολουθείτε για την προστασία του δικτύου σας; Πόσο κρίσιμη θεωρείτε την αυτενέργεια από πλευρά των franchisees και με ποιον τρόπο την προκαλείτε;

Δ.Π.: Η πρόταση συνεργασίας που έχει αναπτύξει ο Όμιλος προσφέρει μία σειρά από σημαντικά πλεονεκτήματα τα οποία μειώνουν στο ελάχιστο το επιχειρηματικό ρίσκο. Προσφέρουμε στους συνεργάτες μας ένα ευέλικτο μοντέλο καταστήματος, προσαρμοσμένο στις ανάγκες της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας. Με την είσοδο τους στο δίκτυο franchise της ΑΒ Βασιλόπουλος, οι συνεργάτες μας ουσιαστικά επενδύουν σε ένα εδραιωμένο και αναγνωρισμένο όνομα, συνώνυμο με την ποιότητα, την ποικιλία και την αξιοπιστία. Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούμε πιστεύουμε ότι αποτελεί και γενικότερα μια έμπνευση για τους συνεργάτες μας οι οποίοι φροντίζουμε πάντα να μοιράζονται τις ίδιες αξίες και την ίδια προσήλωση στην εξυπηρέτηση του πελάτη με εμάς. Παράλληλα, έχουμε εκγαθιδρύσει ένα πολύ στενό παλίσιο συνεργασίας και πραγματοποιούμε παρεμβάσεις όπου και όταν υπάρχει περιθώριο βελτίωσης. Η αυτενέργεια των συνεργατών είναι προαπαιτούμενο. Όταν καταδεικνύονται πρακτικά βήματα προς το δρόμοτης επιχειρηματικής υγείας, της κερδοφορίας και της βιωσιμότητας, ο κάθε συναεργάτης ΑΒ δραστηριοποιείται αυτόματα προς αυτή την κατεύθυνση.

F.S.: Είναι τελικά ένα δίκτυο franchise μια «οικογένεια»; Πόσο στενές πιστεύετε πως πρέπει να είναι οι σχέσεις των μελών μεταξύ τους; Ποια τα περιθώρια για ανεξάρτητες κινήσεις, αν υπάρχουν;

Δ.Π.: Οι franchisees που μπαίνουν στην οικογένεια της ΑΒ αντιμετωπίζονται αυτομάτως ως συνάδελφοι. Μέσα στο προστατευόμενο περιβάλλον της ΑΒ, προσφέρονται στους νέους ισότιμη συμμετοχή και ευκαιρίες, ευελιξία κινήσεων και παράλληλα καλλιεργείται το έδαφος για μία εύφορη και δυνατή συνεργασία που αντιστέκεται στο χρόνο και τις δύσκολες κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες. Οι franchisees είναι συνεργάτες-επιχειρηματίες και όχι απλοί επενδυτές, οι οποίοι μέσα σε ένα κλίμα εταιρικής υποστήριξης, αναπτύσσουν τους δικούς τους δεσμούς με τις κοινωνίες στις οποίες δραστηριοποιούνται, δημιουργώντας σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού και εμπιστοσύνης με τους πελάτες τους, απαραίτητα συστατικά για το δρόμο προς την επιτυχία. Δεν παύει όμως μέσα σε όλη αυτή την «οικογένεια» που εκτείνεται σε όλη την Ελληνική επικράτεια να υπάρχουν τοπικές ιδιεταιρότητες τις οποίες η ΑΒ λαμβάνει υπόψη της και οι οποίες οδηγούν σε κατά τόπους διαφοροποιήσεις του μοντέλου.

F.S.: Ποια θεωρείτε πως ήταν η πιο πετυχημένη ενέργεια της αλυσίδας μέσα στο 2014 και πως ανταποκρίθηκαν οι franchisees του δικτύου σε αυτή;

Δ.Π.: Η ενέργεια «75 χρόνια μαζί! 75 ημέρες κερδίζετε πολύ!» ήταν η μία εκ των δύο ενεργειών που θεωρούμε ιδιαίτερα επιτυχημένη και στην οποία ανταποκρίθηκε άμεσα όλο το δίκτυό μας.

Η συμπλήρωση των 75 χρόνων μας στην ελληνική αγορά ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία να «γιορτάσουμε» με τους πελάτες μας και να τους ευχαριστήσουμε ακόμη μια φορά για την εμπιστοσύνη και την προτίμηση τους. Από τις 13 Ιανουαρίου και για 75 ημέρες διαθέσαμε στους πελάτες μας μοναδικές προσφορές σε πληθώρα αγαπημένων προϊόντων σε τιμές έως και 50% φθηνότερα, καθώς και μοναδικά δώρα. Η άλλη μας ενέργεια ήταν οι «52 εβδομάδες, 52 δράσεις σίτισης και φροντίδας σε όλη την Ελλάδα», που αποτελεί μέρος της «Αλυσίδας Ευθύνης» της πλατφόρμας της εταιρείας μας για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Μέσω αυτού του πανελλαδικού προγράμματος ενισχύσαμε οικονομικά 52 φορείς σε όλη την Ελλάδα, που βοηθούν συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε ανάγκη. Και οι δύο αυτές ενέργειες αγκαλιάστηκαν με πολύ αγάπη από τους συνεργάτες μας και γνώρισαν μεγάλη επιτυχία σε όλα τα καταστήματα του δικτύου ΑΒ..

F.S.: Αν σας ρωτούσαν για ένα θετικό παράδειγμα καλών πρακτικών αντιπροσωπευτικό από το χώρο του franchising στην Ελλάδα, ποιο θα αναφέρατε;

Δ.Π.: Σε μία εποχή που κάθε επιχειρηματική κίνηση πρέπει να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή εξασφάλιση, παρουσιάζονται πολλές αξιόλογες προτάσεις franchising στην Ελληνική αγορά. Αυτές εμφανίζονται κυρίως στους χώρους του καφέ, της εστίασης, των οπτικοακουστικών μέσων, της ένδυσης και της μικρής λιανικής. Αυτό πιστοποιείται από την μεγάλη αύξηση των δικτύων πολλών σχημάτων τα τελευταία χρόνια, κυρίως αυτών που κατεβάζουν προτάσεις στους προαναφερθείς κλάδους και που βασίζονται στην σωστή οργάνωση των καταστημάτων franchise αλλά και στην ορθολογική ανάπτυξη του δικτύου τους, που βασίζεται περισσότερο στη βιωσιμότητα και στις σωστά δομημένες μακροχρόνιες συνεργασίες παρά στους εκρηκτικούς ρυθμούς εξάπλωσης.

Μάθε περισσότερα για αυτό το franchise

AB ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. AB SHOP & GO ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.