Αγορά Υπηρεσιών και Δίκτυα Franchise – Stegno plus & Stegno Sat

Κατηγορία: Συνεντεύξεις από Franchisors
Δημοσιεύτηκε: 19 Φεβρουαρίου 2014
Αγορά Υπηρεσιών και Δίκτυα Franchise – Stegno plus & Stegno Sat

Οι επιχειρηματικές ιδέες, που με «μαζεμένο» κόστος, λόγω χρήσης καινοτόμων πρακτικών δίνουν στον πολίτη – καταναλωτή ποιοτικό προϊόν ή προσφέρουν ποιοτική υπηρεσία. Αυτό είναι η βασική αρχη. Απ΄ εκεί και πέρα ό,τι έχει να κάνει με υπηρεσίες της καθημερινότητας, όπως π.χ. η δική μας προσπάθεια στα στεγνοκαθαριστήρια Stegno, τις τηλεπικοινωνίες, μορφές εστίασης, εφόσον αναφέρονται και στον τουρισμό, logistics, λιανικό εμπόριο με έμφαση στα είδη διατροφής έχουν μέλλον.

Γιάννης Χίνος Υπεύθυνος Ανάπτυξης της Stegno plus & Stegno Sat

F.S.: Ποιες τάσεις θεωρείτε κυρίαρχες ή θα προκύψουν το επόμενο χρονικό διάστημα στην αγορά παροχής υπηρεσιών;

Γ.Χ.: Σε πολύ γενικές γραμμές, θα πρέπει να αναφερθεί ότι οι σχετικές έρευνες έχουν δείξει ότι συνεχίζει να υπάρχει έντονη ζήτηση στη χώρα μας για σύγχρονες υπηρεσίες στον τομέα της πληροφορικής, των τηλεπικοινωνιών, της λογιστικής, των χρηματοοικονομικών, της ενέργειας, της ασφάλειας, στον κλάδο των γραφικών τεχνών. Η πληροφορική και ο χώρος των τηλεπικοινωνιών αλλάζουν συνεχώς και ο κύκλος ζωής των προϊόντων / υπηρεσιών είναι πολύ μικρός. Συνεχώς πραγματοποιούνται νέες ανακαλύψεις, νέες ιδέες και νέες ανάγκες όπως φυσικά και στον τομέα της ενέργειας. Επίσης νέες ιδέες που σχετίζονται με την διευκόλυνση της καθημερινής ζωής του σύγχρονου ανθρώπου στην πόλη.

F.S.: Ποιες κατηγορίες ευνοούνται στις σημερινές οικονομικές συνθήκες;

Γ.Χ.: Θα έλεγα αυτές που απαντούν με οικονομικό τρόπο στις εγγενείς ανάγκες της σύγχρονης ζωής. Αυτές οι επιχειρηματικές ιδέες, που με «μαζεμένο» κόστος, λόγω χρήσης καινοτόμων πρακτικών δίνουν στον πολίτη – καταναλωτή ποιοτικό προϊόν ή προσφέρουν ποιοτική υπηρεσία. Αυτό είναι η βασική αρχη. Απ΄ εκεί και πέρα ό,τι έχει να κάνει με υπηρεσίες της καθημερινότητας, όπως π.χ. η δική μας προσπάθεια στο στεγνοκαθαριστήρια Stegno, τις τηλεπικοινωνίες, μορφές εστίασης, εφόσον αναφέρονται και στον τουρισμό, logistics, λιανικό εμπόριο με έμφαση στα είδη διατροφής έχουν μέλλον. Όχι πως άλλες δραστηριότητες δεν μπορούν να έχουν επιτυχία. Όλα εξαρτώνται από το ποιος επιχειρεί και τι πρακτικές μετέρχεται.

F.S.: Ποια είναι τα προαπαιτούμενα για την επιτυχία σε κάθε επιμέρους κατηγορία (Αναφερθείτε στο δικό σας πεδίο δραστηριοτήτων).

Γ.Χ.: H Stegno Plus αποτελεί μια καινούρια προσπάθεια που ήδη απολαμβάνει τους πρώτους καρπούς αυτού που θεωρείται επιτυχία: Εμπορικό αποτέλεσμα και εξάπλωση δικτύου. Τα συστατικά αυτής της επιτυχίας έγκεινται πρωτίστως στην ποιότητα της παρεχόμενης στους πελάτες, στα χαρακτηριστικά καινοτομίας που έχουν οι υπηρεσίες μας και στην σωστή επιλογή συνεργατών για την ανάπτυξη του δικτύου μας. Μετά από τόσα χρόνια στον κλάδο είμαστε πεπεισμένοι ότι το 50% της επιτυχίας του αντικειμένου μας είναι η σωστή, ευγενική και ανθρώπινη εξυπηρέτηση και αυτό θα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για όλα τα μέλη μας αλλά και για τους νέους συνεργάτες. Η σημερινή παρουσία των περισσοτέρων από 30 καταστημάτων μας που αναμφισβήτητα έχουν ηγετικό ρόλο στις αγορές δραστηριοποίησης τους, επιβεβαιώνει ότι η συσσωρευμένη γνώση που υπάρχει με την σωστή αξιοποίηση της, δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις για να στηθεί με επιτυχία το νέο μας εγχείρημα.

Η Καινοτομία στο χώρο των υπηρεσιών, θα αποτελεί και την επόμενη περίοδο, κριτήριο επιτυχίας μιας επαγγελματικής – επιχειρηματικής ιδέας.

F.S.: Ποιο είναι το προφίλ των υποψήφιων franchisees και τι πρέπει να προσφέρει ένα δίκτυο franchise για μια επιτυχημένη συνεργασία;

Γ.Χ.: Εμείς δεν έχουμε και δεν θέλουμε franchisee αλλά αναζητούμε συνεργάτες που θα έλεγα ότι πρέπει να έχουν έντονο το στοιχείο της προσωπικής αφιέρωσης και προσήλωσης στις αρχές της επιχείρησης. Να πιστέψει ο ίδιος ότι αξιοποιώντας την επιχειρηματική ιδέα πάνω στην οποία έχει επενδύσει, δίνοντας την προσωπική του σφραγίδα με την καθημερινή ενεργή παρουσία του στην επιχείρηση θα βγει ωφελημένος και φυσικά κερδισμένος. Από την άλλη πλευρά ένα δίκτυο κατά την δική μας άποψη θα πρέπει να απαρτίζετε από συνεργάτες και όχι από franchisee. Να μην υπάρχει αντίληψη εφήμερου κέρδους, για να το πω ήπια. Ξέρετε το τελευταίο διάστημα και ειδικά στις εποχές των «παχιών αγελάδων» υπήρξε κακοποίηση του θεσμού με αποτέλεσμα πολλοί να τον αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό. Χρειάζεται συνεπώς μια «αναβάπτιση». Το δίκτυο επενδύει καθημερινά σε τεχνογνωσία, σε εμπορικές πολιτικές, σε διοικητικές πρακτικές και προσδίνει υπεραξία στους κατά τόπους συνεργάτες. Είναι αρωγός κι όχι πάτρωνας του κάθε επιχειρηματία. Είναι από την ίδια πλευρά του ποταμού και αυτό πρέπει να αποδεικνύεται κι από την οικονομική πολιτική που ακολουθεί η κάθε αλυσίδα.

F.S.: Τι μπορεί να προσφέρει το franchising στις οικογενειακές επιχειρήσεις;

Γ.Χ.: Η ένταξη μιας οικογενειακής επιχείρησης στην ομπρέλα ενός δικτύου θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχει μια αυτονόητη δικαίωση: Ειδικά όταν το δίκτυο έχει την κουλτούρα της οικογένειας, το ήθος και την ιδέα της συλλογικότητας. Αυτό ως αρχή. Πρακτικά, μια οικογενειακή επιχείρηση αποκτά όλα τα πλεονεκτήματα που απορρέουν από τη ένταξη σε μία μεγάλη ομάδα: Ισχυρό brand, εκπαίδευση, τεχνογνωσία, πρόσβαση στις προμήθειες, συνέχεια κλπ. Κυρίως όμως στη συγκεκριμένη συγκυρία που διέρχεται η χώρα μας, η απόκτηση επωνυμίας, δημιουργεί ευκολότερη χρηματοδότηση για την οικογενειακή επιχείρηση που εντάσσεται σε ένα ευρύτερο δίκτυο.

F.S.: Πώς διασφαλίζεται η εκπαίδευση και η αποτελεσματική διαχείριση της γνώσης σε ένα δίκτυο υπηρεσιών;

Γ.Χ.: H εκπαίδευση πρέπει να είναι συνεχής και να υλοποιείται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ιδανικά θα πρέπει να εμπλουτίζεται με αποτελέσματα από κρυφές έρευνες – mysteryshopping που διενεργεί η μητρική εταιρεία, ώστε να εξασφαλίζεται η συνεχής βελτίωση και υλοποίηση των Στόχων και της Στρατηγικής της εταιρείας. Θα πρέπει να διαφοροποιείται ανάλογα με τους συμμετέχοντες και να είναι διαφορετική για τους ιδιοκτήτες / διευθυντές του Κατ/τος και διαφορετική για τους υπαλλήλους. Επίσης θα πρέπει να υπάρχει ένα εισαγωγικό – Induction εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους νεοεισερχόμενους στο δίκτυο – newcomers.

Σ’ ένα Δίκτυο είναι σημαντικό στοιχείο επιτυχίας (keysuccessfactor) η εξασφάλιση κοινών υψηλών standards στην παρουσίαση του Κατ/τος, την ποιότητα των προϊόντων, την εξυπηρέτηση του πελάτη, ακόμα και στην καθαριότητα του Καταστήματος και την ευγένεια των πωλητών.

Επίσης η Παρουσίαση Στόχων Δικτύου συνολικά και ανά περιοχή Κατ/τος : τι πώς και γιατί θα πετύχουμε τους Στόχους που προσδοκούμε (συνέχεια του SuccessStory). Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δίνεται στην Εξυπηρέτηση του Πελάτη – Ανάπτυξη ειδικών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων στους υπαλλήλους που έχουν άμεση επαφή με τον πελάτη.

F.S.: Τι είδους μοντέλα ανάπτυξης προσφέρονται (π.χ. multiunit, areadevelopment κ.λπ.)

Γ.Χ.: Τα μοντέλα ανάπτυξης έχουν άμεση σχέση με το είδος του προϊόντος ή των υπηρεσιών που προσφέρει η αλυσίδα. Οι γεωγραφικού τύπου αναπτύξεις δικτύου έχουν τα δικά τους πλεονεκτήματα σε ταχύτητα εξάπλωσης του προϊόντος. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει και λόγω οικονομικής συγκυρίας να αντιμετωπίζεται με προσοχή η οικονομική βιωσιμότητα κάθε παραδείγματος, ώστε το δίκτυο να μην αντιμετωπίζει σε βάθος χρόνου προβλήματα.

Στην περίπτωση του multiunit υπάρχουν επίσης πολλά πλεονεκτήματα, απλώς απαιτείται συστηματική μελέτη στη μετάβαση στον τύπο αυτό και κυρίως εκπαίδευση και πιο μακροχρόνια στρατηγική.

F.S.: Γιατί να επενδύσει κάποιος στην αγορά παροχής υπηρεσιών; Που θα πρέπει να εστιάσει την προσοχή του ο υποψήφιος franchisee και με ποια κριτήρια να επιλέξει την κατηγορία, το concept και την αλυσίδα;

Γ.Χ.: Το να επενδύσει κάποιος στις υπηρεσίες σημαίνει ότι επενδύει στον πλέον αναπτυγμένο τομέα της ελληνικής οικονομίας. Μπορεί να υφίσταται πίεση, λόγω κρίσης, είναι αυτές που αποτελούν τη λοκομοτίβα της ανάπτυξης. Δεν αφανίζεται από τη μια μέρα στην άλλη ο τριτογενής τομέας έστω κι αν η χώρα είναι σε κρίση. Αρκεί βέβαια η υπηρεσία προσφέρεται να είναι ποιοτική, ανταγωνιστική στην τιμή και να καλύπτει βασική ανάγκη της αγοράς. Εμείς πιστεύουμε στη Stegno ότι αυτό το κάνουμε, συν το γεγονός ότι σε τουριστικές ειδικά περιοχές, αυτό που προσφέρουμε έχει μεγαλύτερη αγορά αναφοράς.
Στο πλαίσιο αυτό ο υποψήφιος συνεργάτης θα πρέπει να κοιτάξει και να συνεκτιμήσει όλα τα παραπάνω. Να είναι έτοιμος να δουλέψει σκληρά, να τσεκάρει την ομάδα που θα ενταχθεί εάν του παρέχει αυτά που πρέπει, να μην προβαίνει σε αλόγιστες δαπάνες και κυρίως να διασφαλίζει ότι το προϊόν που δίνει είναι το καλύτερο. Παράλληλα να κοιτάζει να μην επενδύσει σε κορεσμένους τομείς, ακόμα όμως κι αν το κάνει αυτό να προσπαθήσει να το προσφέρει κάτι με καινοτόμο τρόπο. Δεν υπάρχει ούτε παρθενογένεση ούτε μαγική συνταγή. Μόνο αξιολόγηση δαπάνης και σκληρή δουλειά!

Μάθε περισσότερα για αυτό το franchise

STEGNO