Crepa Crepa: ένα ευέλικτο concept ιδανικό για ανάπτυξη σε νέες αγορές

Κατηγορία: Η Αγορά του Franchising
Δημοσιεύτηκε: 21 Ιανουαρίου 2018
Crepa Crepa: ένα ευέλικτο concept ιδανικό για ανάπτυξη σε νέες αγορές

Η Crepa Crepa, με μακρόχρονη παρουσία στην αγορά, αποτελεί το brand-συνώνυμο της κρέπας και της απόλαυσης. Με 9 καταστήματα σε Ελλάδα και εξωτερικό, το δίκτυο συνεχίζει την ανοδική του πορεία κατακτώντας νέες και απαιτητικές αγορές. Ο κ. Φώτης Χυτήρης, Διευθύνων Σύμβουλος της Crepa Crepa μας εξηγεί βήμα βήμα την ανάπτυξη της αλυσίδας.

Ποια ήταν τα βήματα που ακολουθήσατε και επιλέξατε τη χώρα δραστηριοποίησης;

Πρώτα πρώτα εξετάσαμε το κατά πόσον η Crepa Crepa είναι ένα concept που μπορεί να σταθεί στο εξωτερικό. Μελετήσαμε την αγορά και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι στην Κύπρο και στο Κατάρ υπάρχει το κατάλληλο έδαφος σύμφωνα με τις ανάγκες των καταναλωτών, αλλά και χώρος για μια νέα επένδυση. Για παράδειγμα, επιλέξαμε το Κατάρ γιατί είναι μια νέα αγορά, ανοιχτή σε καινούριες, δυτικές προτάσεις, και επιπλέον έχει πολλούς Ευρωπαίους που μπορούν να στηρίξουν την κρέπα, είναι στις συνήθειες τους και τους λείπει. Πρέπει επίσης να δημιουργήσεις τις κατάλληλες υποδομές ώστε να προσαρμόσεις το concept σου στην κάθε αγορά, και όχι να στήσεις ένα κατάστημα ίδιο με αυτό στη χώρα που ξεκίνησες. Είναι απαραίτητο να έχεις επίγνωση του ότι κάθε τοποθεσία χρειάζεται την ανάλογη εκπαίδευση, logistics, αλλά και ανανέωση της εικόνας των καταστημάτων προκειμένου να την υποδεχθεί η αγορά με ενθουσιασμό.

crepa crepa hytiris

“Η μεγαλύτερη πρόκληση αλλά και προτεραιότητά μας είναι να αναδείξουμε την φιλοσοφία μας και τα στοιχεία που μας διαφοροποιούν εδώ και τόσα χρόνια στο χώρο.”

Ποια ήταν τα αντίστοιχα στοιχεία για την επιλογή του master franchisee;

Η επιλογή του master franchisee ήταν κρίσιμη για την ανάπτυξη της Crepa Crepa. Ήμασταν ενθουσιασμένοι με την πρόοδο της επιχείρησης, αλλά παράλληλα ξέραμε ότι πρέπει να είμαστε και πολύ προσεκτικοί. Γιατί δεν φτάνει να είναι πρόθυμος για συνεργασία ο μελλοντικός master franchisee. Βασικό κριτήριο για εμάς ήταν να βρούμε συνεργάτες που έχουν την ίδια γραμμή ενδιαφερόντων και την ίδια φιλοσοφία με εμάς, και κατ’ επέκταση με το Crepa Crepa. Αυτό πιστεύουμε ότι είναι το κλειδί για μια αποδοτική σχέση συνεργασίας, η οποία θα αποτυπωθεί και στα βήματα της επιχείρησης στο εξωτερικό.

Κάθε χώρα έχει ιδιαιτερότητες. Έχετε κάνει την ανάλογη προσαρμογή στο concept και ποια είναι τα περιθώρια ευελιξίας που έχετε θέσει στον master franchisee;

Δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά! «Διαβάζοντας» τις ανάγκες του κοινού σε κάθε χώρα, κινηθήκαμε αντίστοιχα, και προσαρμόσαμε το μοντέλο της επιχείρησης ώστε να παραδώσουμε στον master franchisee μια ολοκληρωμένη επιχείρηση. Με αυτή τη λογική, τα Crepa Crepa παρουσιάζουν 4 τύπους καταστημάτων: Take away, dine in, κατάστημα για mall και κατάστημα μικρό ειδικό για νησιά και τουριστικές περιοχές. Με αυτό τον τρόπο πετυχαίνουμε πολλαπλά εισοδήματα και τοπική υποδομή. Παράλληλα, στον χώρο της εστίασης παίζει μεγάλο ρόλο να λαμβάνουμε υπ’ όψιν, πέρα από τον τρόπο που εντάσσουν το εστιατόριο στη διασκέδασή τους οι ντόπιοι, τις διατροφικές τους συνήθειες, και να προσαρμόσουμε αντίστοιχα το εκάστοτε μενού.

Χρειάστηκε να προβείτε σε αλλαγές του επιχειρηματικού μοντέλου. Ποιες άλλες ενέργειες είναι αναγκαίες ώστε να ενταχθεί με επιτυχία το brand στην ξένη αγορά;

Είναι πολλές οι πλευρές που πρέπει να αναλογιστεί ένας επιχειρηματίας προτού προχωρήσει σε franchise στο εξωτερικό. Για παράδειγμα, για το στήσιμο του καταστήματος έπρεπε να δούμε εάν υπάρχουν τα κατάλληλα υλικά, έπιπλα, εξοπλισμός κτλ, και αν όχι, τι ισχύει για την εξαγωγή τους. Επίσης, ανά χώρα αλλάζουν οι νόμοι σχετικά με τις προσλήψεις, τη μισθοδοσία και τους εργαζόμενους, αλλά ακόμα και ο τρόπος που δουλεύουν οι υπάλληλοι κάθε καταστήματος. Γι’ αυτό και ισχύουν άλλοι κανόνες για την κατάλληλη εκπαίδευση ώστε να προσαρμοστεί το προσωπικό στο concept, αλλά και το αντίστροφο.

Ποιες προκλήσεις συναντήσατε τα πρώτα χρόνια και πώς τις αντιμετωπίσατε;

Η μεγαλύτερη πρόκληση για εμάς, αλλά και η προτεραιότητά μας ήταν να αναδείξουμε την φιλοσοφία μας και τα στοιχεία που μας διαφοροποιούν εδώ και τόσα χρόνια στο χώρο. Ναι μεν η κρέπα είναι ένα γνωστό διεθνές σνακ, αλλά η δική μας κρέπα είναι ένα βήμα πιο μπροστά.

Αυτό που έχουμε καταφέρει να επιτύχουμε μέσα από την μακρόχρονη εμπειρία μας, είναι να επανασυστήσουμε την κρέπα και να της δώσουμε μια νέα υπόσταση, δηλαδή έναν all day χαρακτήρα, ξεφεύγοντας από την καθιερωμένη εικόνα που την είχε εγκλωβίσει στον χαρακτηρισμό «βραδινού» snack. Η κρέπα μας είναι ένα πλήρες γεύμα για όλες τις ώρες, και η Ελλάδα το έμαθε αυτό. Η πρόκληση λοιπόν που αποδεχτήκαμε με χαρά ήταν να μάθουν και στις χώρες που επιλέξαμε να δραστηριοποιηθούμε ότι η κρέπα είναι μια ολοκληρωμένη πρόταση, με μεγάλους γευστικούς ορίζοντες. Παράλληλα, έχουμε όλα τα εφόδια μέσα από την ανάπτυξη της αλυσίδας μας για να σχεδιάσουμε αυτό ακριβώς που ζητά η κάθε αγορά σήμερα.

Πώς σας υποδέχτηκε η τοπική αγορά και ποιες ήταν οι πρώτες εντυπώσεις;

Η αντιμετώπιση του κοινού στην τοπική αγορά ήταν πραγματικά εντυπωσιακή. Από την πρώτη στιγμή μας υποδέχθηκαν ζεστά, και έδειξαν ότι αντιλαμβάνονται και αγαπούν το προϊόν μας. Η επιτυχία μας οφείλεται σίγουρα στην σωστή προετοιμασία και την προσαρμογή του conceptμας ανάλογα την τοποθεσία. Επενδύσαμε σε αυτούς τους παράγοντες και το αποτέλεσμα μας δικαίωσε.

Ποιο είναι το κλειδί για την επιτυχία ένταξης ενός concept στην αγορά;

Ενδελεχής έρευνα αγοράς και ευέλικτο concept νομίζω είναι τα δύο απαραίτητα στοιχεία για κάποιον που σκέφτεται να ενταχθεί στην διεθνή αγορά. Σε δεύτερη φάση, η επιλογή του σωστού master franchisee είναι απαραίτητη για να θέσει τις βάσεις της ομαλής λειτουργίας που θα φέρει την επιτυχία.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας; Σκέφτεστε να επεκτείνετε το brand και σε περισσότερες χώρες;

Η ανάπτυξη της Crepa Crepa είναι πάντα στις προτεραιότητές μας, πάντα βέβαια μετά από ώριμη σκέψη και αντικειμενικά κριτήρια. Να σημειώσουμε ότι είμαστε πολύ υπερήφανοι για το νέο μας κατάστημα σε μία ακόμη τοποθεσία του εξωτερικού, στην Τυνησία.

Ποια είναι τα βασικά στοιχεία που θα πρέπει να προσέξει ένας Έλληνας franchisor αν αποφασίσει να δραστηριοποιηθεί στο εξωτερικό;

Οποιοσδήποτε αποφασίσει να δραστηριοποιηθεί στο εξωτερικό θα πρέπει να θυμάται ότι είναι μία κίνηση που απαιτεί πολύ χρόνο και μεγάλη προσπάθεια. Χρειάζονται πολλά ταξίδια, μελέτη της τοποθεσίας, αλλαγές στα εσωτερικά συστήματα αλλά και η ανάπτυξη ενός σταθερού πλάνου. Επιπλέον, η σωστή επιλογή των συνεργατών είναι το Α και το Ω κατά την άποψή μου, και η σωστή εκπαίδευση του προσωπικού ώστε να «περάσει» αναλλοίωτη τα σύνορα η φιλοσοφία του concept. Τέλος, το απαραίτητο κεφάλαιο είναι κάτι που πρέπει να έχουμε πάντα κατά νου, ώστε να χτιστεί ένα κατάστημα ακριβώς όπως πρέπει, χωρίς εκπτώσεις. Η αναλυτική καταγραφή των εξόδων για ένα πλάνο 2 -3 ετών είναι μια πολύ καλή ιδέα, καθώς και τα αναμενόμενα κέρδη που θα φέρει η ανάπτυξη.

Ποια είναι τα οφέλη πέρα των οικονομικών για ένα δίκτυο;

Απευθυνόμενοι σε ένα μεγαλύτερο κοινό, με διαφορετικές συνήθειες και ανάγκες, μαθαίνουμε να γινόμαστε πιο ανταγωνιστικοί σε έναν χώρο που συνεχώς εξελίσσεται. Παράλληλα, με τις νέες τεχνολογίες είναι πλέον πολύ πιο εύκολο να παρακολουθήσεις την εξέλιξη της εταιρείας σου όπου κι αν βρίσκεσαι, γεγονός που κάνει την κίνηση αυτή ακόμη πιο ασφαλή.