Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στο Λιανικό Εμπόριο κινήθηκε ελαφρώς θετικά μετά από ένα δίμηνο πτώσης και διαμορφώνεται για το μήνα Νοέμβριο στις 56,2 μονάδες, λίγο κατώτερη επίδοση από την αντίστοιχη περσινή (59,7 μονάδες). Ουσιαστικά, αυτή η μικρή άνοδος απλά αποτυπώνει το γεγονός ότι αποκλιμακώνονται σε μικρό βαθμό οι πολύ δυσμενείς εκτιμήσεις και προβλέψεις για τις πωλήσεις, τόσο τις τρέχουσες όσο και τις πωλήσεις της επόμενης περιόδου, κάτι που όμως απλά μπορεί να οφείλεται σε μια μεγαλύτερη κινητικότητα που προβλέπεται λόγω εορτών.Αναλυτικότερα, οι αρνητικές εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις αμβλύνονται, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -63, 11 μονάδες υψηλότερα. Όμως και πάλι, επτά στις 10 επιχειρήσεις (από 82%) αναφέρουν μειωμένες πωλήσεις και μόλις ένα 7-8% το τελευταίο δίμηνο δηλώνει το αντίθετο. Όσον αφορά στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα, το σχετικό ισοζύγιο αποκλιμακώνεται στη +1 μονάδα, κάτι που μαρτυρά μια μικρή ρευστοποίηση. Οι δυσμενείς προβλέψεις για την εξέλιξη των πωλήσεων το επόμενο τρίμηνο περιορίζονται, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -50 σημειώνοντας άνοδο 13 μονάδων. Από τα υπόλοιπα στοιχεία δραστηριότητας, εντείνεται ο αρνητικός δείκτης στις παραγγελίες προς προμηθευτές κινούμενος στις -59 μονάδες (από -54), ενώ ως προς τις εξελίξεις της απασχόλησης του τομέα, οι δυσμενείς προβλέψεις παραμένουν αμετάβλητες (-37 μονάδες) και καμία επιχείρηση από τις αρχές του έτους δεν αναμένει άνοδο. Τέλος, σχετικά με τις τιμές, ο σχετικός αποπληθωριστικός δείκτης σημειώνει μια μικρή άνοδο και διαμορφώνεται στις -20 μονάδες (από -24), με το 27% των επιχειρήσεων να αναμένει νέα μείωση τιμών, ενώ το 7% να δηλώνει το αντίθετο.

Οι εξελίξεις σε επιμέρους κλάδους του Λιανικού εμπορίου είναι οι εξείς:

Περαιτέρω, ήπια πτώση σημειώνουν οι επιχειρηματικές προσδοκίες στα Τρόφιμα – Ποτά – Καπνός, με το σχετικό δείκτη να υποχωρεί για τρίτο διαδοχικό μήνα σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, στις 48,8 μονάδες (από 50,7 μονάδες). Η εξασθένηση των προσδοκιών οφείλεται στις δυσμενέστερες προβλέψεις των πωλήσεων (στις -67 από -63 μονάδες ο δείκτης) και τη μικρή διόγκωση των αποθεμάτων (+6 από +2 μονάδες ο δείκτης). Πάντως, στις τρέχουσες πωλήσεις, το σχετικό έντονα αρνητικό ισοζύγιο βελτιώνεται οριακά, στις -53 μονάδες. Εξάλλου, κατακόρυφη είναι η πτώση που σημειώνουν οι προβλέψεις παραγγελιών προς τους προμηθευτές (στις -55 μονάδες το ισοζύγιο), ενώ «βουτιά» 20 μονάδων καταγράφει και ο δείκτης της απασχόλησης του κλάδου (στις -24), καθώς καμία επιχείρηση δεν αναμένει άνοδο. Τέλος, σε σχέση με τις τιμές, ο σταθερά αρνητικός δείκτης (-39 μονάδες) υποδηλώνει συνέχιση των προσφορών με στόχο την ενίσχυση των πωλήσεων.

Επιδείνωση καταγράφεται και στις επιχειρηματικές προσδοκίες στα Υφάσματα – Ένδυση – Υπόδηση, όπου ο σχετικός δείκτης χάνει σχεδόν 4 μονάδες και διαμορφώνεται στις 50,8 μονάδες, επίδοση πάντως υψηλότερη από την αντίστοιχη περσινή (42,1 μονάδες). Η πτώση εκπορεύεται κυρίως από τη διόγκωση των αποθεμάτων, καθώς ο δείκτης είναι πια θετικός τον Νοέμβριο, στη +1 μονάδα. Αντίθετα, οι εξαιρετικά απαισιόδοξες εκτιμήσεις και προβλέψεις για τις πωλήσεις αμβλύνονται, αντισταθμίζοντας εν μέρει τη διόρθωση των αποθεμάτων (στις -78 και -66 μονάδες, από -84 και -81 μονάδες αντίστοιχα). Μικρή βελτίωση καταγράφει και ο δείκτης των παραγγελιών προς προμηθευτές το επόμενο διάστημα, κινούμενος στις -73 μονάδες, ενώ και σε επίπεδο απασχόλησης, το 72%, (έναντι 85% τον Οκτώβριο) των επιχειρήσεων προβλέπει μείωσή της και μάλιστα 6% (από 4%) αναμένει ακόμα και άνοδο. Τέλος, στις τιμές, ένα 55% αναμένει μείωσή τους, ενώ σταθερά από τις αρχές του έτους, καμία επιχείρηση δεν αναμένει άνοδο τιμών.

Οι επιχειρηματικές προσδοκίες κινούνται ανοδικά στα Είδη Οικιακού Εξοπλισμού, με το σχετικό δείκτη να κερδίζει 8 μονάδες και να διαμορφώνεται στις 69,3 μονάδες, στην καλύτερη επίδοση της τελευταίας τριετίας. Οι τρέχουσες πωλήσεις του κλάδου βελτιώνονται σημαντικά, αν και παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα (στις -46 μονάδες από -71 το ισοζύγιο), ενώ ανάλογη είναι η βελτίωση και στις βραχυπρόθεσμες πωλήσεις, όπου ο σχετικός δείκτης κερδίζει 20 μονάδες, φθάνοντας στις -14 μονάδες. Η επαναφορά του ισοζυγίου των αποθεμάτων σε θετικά επίπεδα (+9 από -9 μονάδες) μετά από ένα εξάμηνο αρνητικών επιδόσεων, υποσκελίζει ως ένα βαθμό τις παραπάνω θετικές μεταβολές. Από τα υπόλοιπα στοιχεία, μικρή βελτίωση καταγράφεται και στις αρνητικές προβλέψεις των παραγγελιών προς προμηθευτές το επόμενο τρίμηνο (-37 από -41 μονάδες το ισοζύγιο), ενώ ως προς την απασχόληση, ένα 52% αναμένει μείωση των θέσεων εργασίας και καμία επιχείρηση, σταθερά από τις αρχές του έτους, δεν αναμένει άνοδο. Τέλος, στις τιμές, οι αποπληθωριστικές προσδοκίες εξομαλύνονται περαιτέρω (-5 από -16 μονάδες ο σχετικός δείκτης).

Οι επιχειρηματικές προσδοκίες στα Πολυκαταστήματα κατέρχονταιτον Νοέμβριο στη δυσμενέστερη επίδοση του έτους, με το σχετικό δείκτη να κινείται στις 39,7 μονάδες (από 46,3), σε τιμή χαμηλότερη από την αντίστοιχη περσινή (47,7 μονάδες). Στα βασικά στοιχεία δραστηριότητας, όλες (97%) οι επιχειρήσεις εκτιμούν εκ νέου πτώση των τρεχουσών πωλήσεων, ενώ ομόφωνα όλες οι επιχειρήσεις αναμένουν μείωσή τους το επόμενο τρίμηνο. Ο δείκτης των αποθεμάτων διατηρείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, αφού τα αποθέματα δεν ανανεώνονται (στις -30 από -38 μονάδες), ενώ από τα υπόλοιπα στοιχεία, όλες ανεξαρτήτως οι ερωτηθείσες επιχειρήσεις προβλέπουν μειωμένες παραγγελίες προς προμηθευτές. Το 1/5 εξ’ αυτών αναμένει πτώση και στις θέσεις εργασίας του κλάδου, χωρίς καμία να προβλέπει το αντίθετο, ενώ τέλος στις τιμές, ο σχετικός αποπληθωριστικός δείκτης αμβλύνεται κατά 10 μονάδες, στις -29, εξακολουθώντας όμως να εκφράζει τις προσδοκίες αποκλιμάκωσης από ένα 32% των επιχειρήσεων (από 42%).

 

Μπορείτε να διαβάσετε τα αποτελέσματα ολόκληρης της έρευνας στο:ftp://ftp.iobe.gr/November_2012.docx

Επόμενο άρθρο»

«Προηγούμενο άρθρο

Προσθέστε το σχόλιό σας