Με 7 προτάσεις -τα εφτά έψιλον- για την ενίσχυση του μικρομεσαίου εμπορίου, ο κ. Κορκίδης αναφέρθηκε στο πολύ αρνητικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί για το ελληνικό εμπόριο και στους τρόπους για την αντιμετώπιση αυτής της δυσμενούς κατάστασης.

Αφορμή ήταν η παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης Ελληνικού Εμπορίου 2011 του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ, στο Ξενοδοχείο Hilton, σήμερα -5 Δεκεμβρίου 2011.

Συγκεκριμμένα πρότεινε

  • Ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης.
  • Επαναδιαπραγμάτευση των δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
  • Εξάλειψη φοροδιαφυγής και παρεμπορίου.
  • Εκλογίκευση των φορολογικών συντελεστών.
  • Εφαρμογή ενός σταθερού φορολογικού συστήματος.
  • Ενεργοποίηση ΕΣΠΑ με περισσότερο εμπόριο.
  • Εξαγωγικός προσανατολισμός.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν εκπρόσωποι του πολιτικού και του επιχειρηματικού κόσμου και θεσμικοί παράγοντες. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά « ...ο απολογισμός του 2010 χαρακτηρίζεται από την ανατροπή της κερδοφορίας στην αγορά. Η εκτίμηση του 2011 δείχνει τη χρονιά των λουκέτων και οι προβλέψεις του 2012 φέρνουν επιδείνωση, αβεβαιότητα και απαισιοδοξία... ». Τέλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη να διαμορφωθεί μία ευρεία κοινωνική συναίνεση ανάμεσα στις υγιείς κοινωνικές και οικονομικές δυνάμεις της χώρας, με σκοπό τη συνομολόγηση ενός Κοινωνικού Συμβολαίου Αλληλεγγύης για την κοινωνική συνοχή.

Η σύνταξη της Έκθεσης πραγματοποιήθηκε από το ΙΝΕΜΥ, στο επιστημονικό συμβούλιο του οποίου συμμετέχουν οι: Βάλια Αρανίτου (Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Κρήτης), Θεόδωρος Βάρδας (Πρόεδρος Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος), Χριστόφορος Βερναρδάκης (Τμήμα Πολιτικών Επιστημών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), Χρήστος Γκόρτσος (Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πάντειο Πανεπιστήμιο), Απόστολος Δεδουσόπουλος (Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Πάντειο Πανεπιστήμιο), Νίκος Θεοχαράκης (Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Αθηνών), Ίωνας Σαγιάς (ΕΜΠ), Δημήτρης Τζουγανάτος (Τμήμα Νομικής, Πανεπιστήμιο Αθηνών), Ιωσήφ Χασσίδ (Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Πειραιώς), Μιχάλης Ψαλιδόπουλος (Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Αθηνών). Επίσης, συμμετέχουν τιμής ένεκεν οι κκ: Δημήτρης Αρμενάκης, Δημήτρης Καψάλης, Πάνος Μπήτρος και Χρήστος Φώλιας, οι οποίοι έχουν να συνεισφέρουν πολλά υπό την ιδιότητά τους ως πρώην πρόεδροι της ΕΣΕΕ. Την εκδήλωση παρουσίασαν οι δημοσιογράφοι Κώστας Υποφάντης και Σοφία Δήμτσα.

Επόμενο άρθρο»

«Προηγούμενο άρθρο

Προσθέστε το σχόλιό σας