Teaser_faq[1]

Δεν υπάρχει μονολεκτική απάντηση στο ερώτημά σας, παρά μόνο η λέξη «εξαρτάται». Από τι εξαρτάται; Κάποια πράγματα που θα πρέπει να λάβετε υπόψη, όπως το αντικείμενο της επιχείρησης, τους διαθέσιμους τρόπο χρηματοδότησης, την ηλικία σας, τις ικανότητες και τις φιλοδοξίες σας, καθώς και την ωριμότητα του συστήματος franchise  που σκέφτεστε να επενδύσετε.

Προσωπικός κύκλος ζωής

Αν είστε νέοι, πιθανότατα θα έχετε ένα μικρό κεφάλαιο, αλλά μεγάλο δυναμισμό και πολλές φρέσκιες ιδέες. Οι νεότεροι άνθρωποι ρισκάρουν πιο εύκολα, εν μέρει διότι δεν έχουν πολλά να χάσουν, αλλά κυρίως διότι έχουν την πολυτέλεια του χρόνου για να «διορθώσουν» τυχόν αποτυχίες. Ως εκ τούτου, αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε μια καριέρα ως επιχειρηματίες, το franchising είναι μια καλή αρχή.

Αν είστε μεγαλύτεροι σε ηλικία, ίσως να είστε λιγότερο ενεργητικοί αλλά διαθέτετε περισσότερη γνώση, πείρα και (συνήθως) χρήματα. Στα 40 και στα 50 τους, οι άνθρωποι επιλέγουν επιχειρήσεις που απαιτούν υψηλότερο κεφάλαιο επένδυσης, αξιοποιούν τις εμπειρίες, τις δεξιότητες και τις γνώσεις τους και παρέχουν ικανοποιητικές αποδόσεις κεφαλαίου και μειωμένο επιχειρηματικό ρίσκο. Το κοινό αυτό στοχεύει ιδιαίτερα σε υπηρεσίες που προσφέρουν τη δυνατότητα του multi-unit franchise και ενδιαφέρεται για την αξία μεταπώλησης της επιχείρησης.

Το επιχειρηματικό αντικείμενο

Το απαιτούμενο κεφάλαιο για μια επιχείρηση franchise στον κλάδο της εστίασης ή της λιανικής ίσως επηρεάσει αρνητικά την ικανότητα ενός υποψηφίου, ωστόσο οι άνθρωποι με επιχειρηματικό παρελθόν ίσως αντιμετωπίσουν αυτή την πρόκληση ως την τέλεια ευκαιρία. Η κατάλληλη στιγμή γι’ αυτούς να προχωρήσουν σε μια επένδυση franchise είναι όταν θα αισθάνονται ότι διαθέτουν επιχειρηματική διορατικότητα και πείρα και αναζητούν νέες προκλήσεις και οικονομική ανεξαρτησία. Απ’ την άλλη, οι επενδύσεις χαμηλού κόστους ίσως να ταιριάζουν καλύτερα σε νέους και ενεργητικούς ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν υψηλό κεφάλαιο ή εκείνους που θέλουν να κάνουν το πρώτο τους βήμα στον κόσμο των επιχειρήσεων, ή που είναι απλά ικανοποιημένοι με το να εξασφαλίσουν μια θέση εργασίας και ένα καλό εισόδημα για τον εαυτό τους και την οικογένειά τους.

Οικονομικός κύκλος

Πολλοί άνθρωποι ίσως να αισθάνονται διστακτικοί στο να επενδύσουν σε κάποια επιχείρηση αν θεωρούν ότι η συγκεκριμένη αγορά περνάει κρίση. Ομοίως, οι περισσότεροι είναι συνήθως επιφυλακτικοί να επενδύσουν σε κάποια αγορά αν φημολογείται ότι η αγορά απειλείται από κρίση. Ωστόσο, τα περισσότερα συστήματα franchise έχουν αποδειχτεί πολύ ανθεκτικά σε τέτοιες περιπτώσεις. Το γεγονός ότι έχουν μεγάλη διαπραγματευτική ισχύ, ισχυρή διαφημιστική προβολή και εξειδικευμένους ανθρώπους για να τους καθοδηγούν, συμβάλλει ώστε να ξεπερνούν τις κρίσεις πολύ γρηγορότερα από τις ανεξάρτητες μικρές επιχειρήσεις, και να βγαίνουν αλώβητα απ’ αυτές.

Εξαιτίας αυτής της ικανότητας των δικτύων franchise, οι οικονομικές συγκυρίες δεν θα πρέπει να είναι από τα κυριότερα σημεία που θα καθορίσουν την απόφασή σας για το πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να επενδύσετε.

Δυνατότητα χρηματοδότησης

Αν μιλήσετε σε κάποιον τραπεζικό εξειδικευμένο πάνω στο franchising ο οποίος γνωρίζει καλά την αγορά, θα διαπιστώσετε ότι δεν είναι όλα τα συστήματα franchise ίδια από άποψη σταθερότητας και κερδοφορίας. Είναι γεγονός ότι η απόφαση κάποιας τράπεζας να σας χρηματοδοτήσει ή όχι θα εξαρτηθεί από το αντικείμενο της επιχείρησης. Ίσως να είναι πιο ευνοϊκή σε κάποια είδη απ’ ό,τι σε κάποια άλλα. Έτσι, αν η τράπεζα αντιμετωπίζει ευνοϊκά το ενδεχόμενο να χρηματοδοτήσει την επένδυση που έχετε επιλέξει, αυτό θα σας γλιτώσει αρκετό χρόνο και χρήμα.

Ο κύκλος ζωής της επιχείρησης

Οι επιχειρήσεις έχουν κι αυτές το δικό τους κύκλο ζωής. Για τον κάθε υποψήφιο επενδυτή, η απόφαση ένταξης σε κάποιο δίκτυο franchise θα πρέπει να εξαρτηθεί και από την ωριμότητα και τον επιχειρηματικό κύκλο ζωής της συγκεκριμένης επιχείρησης. Σε κάποια ώριμα δίκτυα, τα οποία έχουν ήδη μεγάλη ανάπτυξη και οι αμοιβές για τους υφιστάμενους franchisees είναι ήδη υψηλές, τα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης ίσως να είναι αρκετά συμπιεσμένα. Αν ο franchisor δείχνει την πρόθεση να δημιουργεί συνεχώς νέα concepts και να επανεπενδύει στο δίκτυο προκειμένου να παραμένει ανταγωνιστική η επιχείρηση, αυτή ίσως να μην είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή για να επενδύσετε στο συγκεκριμένο franchise ή στη συγκεκριμένη αγορά. Φανταστείτε το σαν να αγοράζετε μια μετοχή όταν το Χρηματιστήριο είναι συνεχώς ανοδικό και όλα δείχνουν ότι θα γίνει κάποια διόρθωση.

Το να μπείτε εγκαίρως σε μια υγιή αγορά με ένα νέο σύστημα franchise, ίσως σας προσφέρει την ευκαιρία να διεκδικήσετε τις καλύτερες περιοχές ή να έχετε πιο ευνοϊκούς όρους, αλλά ταυτόχρονα δεν θα έχετε διαθέσιμες αποδείξεις ότι το σύστημα θα πετύχει και θα αναλάβετε υψηλό ρίσκο. Αντιστρόφως, ένα καλά εδραιωμένο σύστημα franchise, ίσως απαιτήσει μεγαλύτερο ύψος αμοιβών, εξασφαλίζοντας όμως χαμηλό επίπεδο ρίσκου.

Συμπέρασμα

Κλείνοντας, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η καλύτερη στιγμή για να εισέλθετε σε μια επιχείρηση franchise εξαρτάται περισσότερο από τις δικές σας επιδιώξεις, τον ενθουσιασμό και τις οικονομικές σας δυνατότητες, παρά από όλους τους εξωγενείς παράγοντες που αναλύσαμε.

Επόμενο άρθρο»

«Προηγούμενο άρθρο

Προσθέστε το σχόλιό σας