Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στο Λιανικό Εμπόριο παραμένει σχεδόν αμετάβλητος τον Σεπτέμβριο, στις 57,1 μονάδες (από 56,9 μονάδες), ελαφρώς υψηλότερα έναντι της αντίστοιχης περσινής επίδοσης (53,4 μονάδες).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ για το Σεπτέμβριο ο δείκτης οικονομικού κλίματος  το Σεπτέμβριο υποχωρεί εκ νέου για τέταρτο διαδοχικό μήνα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και για έβδομο στην Ευρωζώνη, κατά 3,4 μονάδες, φθάνοντας στις 94,0 και 95,0 μονάδες αντίστοιχα. Ο σχετικός δείκτης, τόσο στην ΕΕ, όσο και την Ευρωζώνη βρίσκεται πλέον χαμηλότερα από το μακροχρόνιο μέσο όρο του. Η επιδείνωση του κλίματος προέρχεται από τις δυσμενέστερες προσδοκίες σε όλους τους τομείς, με τις σημαντικότερες απώλειες να καταγράφονται και πάλι στη Βιομηχανία και τις Υπηρεσίες.

Στο Λιανικό Εμπόριο, ο σχετικός δείκτης μειώνεται περισσότερο στην ΕΕ (-2,4) σε σχέση με την Ευρωζώνη (-1,1), ενώ στις Κατασκευές η υποχώρηση βαραίνει ελαφρώς περισσότερο την Ευρωζώνη (-2,6) από την ΕΕ (-2,1).

Τέλος, η Καταναλωτική Εμπιστοσύνη περιορίστηκε κατά 2,3 μονάδες στην ΕΕ και ελαφρώς περισσότερο στην Ευρωζώνη (-2,6), κυρίως εξαιτίας της ανασφάλειας για τη μελλοντική γενική οικονομική κατάσταση και την ανεργία. Όσον αφορά την Ελλάδα ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος τον Σεπτέμβριο κινείται στα επίπεδα των αρχών του καλοκαιριού, στις 70,6 μονάδες, σε ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα ιστορικά. Οι επιχειρηματικές προσδοκίες παραμένουν δυσμενείς σε όλους τους τομείς, ενώ και η καταναλωτική εμπιστοσύνη αντανακλά την έντονη απαισιοδοξία για την τρέχουσα, αλλά και τη μελλοντική οικονομική συγκυρία. Οι Έλληνες καταναλωτές παραμένουν εξαιρετικά δύσπιστοι και ανασφαλείς για την εξέλιξη της οικονομίας, των οικονομικών του νοικοκυριού τους και την ανεργία.

Στους επιμέρους τομείς, το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται στις Υπηρεσίες και τις Κατασκευές, στο Λιανικό Εμπόριο παραμένει σχεδόν στα ίδια επίπεδα και στη Βιομηχανία καταγράφει οριακή υποχώρηση. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη κινείται ανοδικά, μετά το νέο ιστορικό χαμηλό ρεκόρ του Ιουλίου, παραμένοντας όμως σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Για το Λιανικό Εμπόριο ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών παραμένει σχεδόν αμετάβλητος τον Σεπτέμβριο, στις 57,1 μονάδες (από 56,9 μονάδες), ελαφρώς υψηλότερα έναντι της αντίστοιχης περσινής επίδοσης (53,4 μονάδες). Η εικόνα των μεταβολών στα επιμέρους στοιχεία δραστηριότητας είναι μικτή. Οι επιχειρηματικές προσδοκίες επιδεινώνονται στα Τρόφιμα– Ποτά και τα Είδη Οικιακού Εξοπλισμού. Αντίθετα, στα Υφάσματα – Ένδυση – Υπόδηση, τα Οχήματα- Ανταλλακτικά και περισσότερο στα Πολυκαταστήματα, οι προσδοκίες των επιχειρήσεων ανακάμπτουν.

Ο συνολικός δείκτης των εκτιμήσεων των επιχειρήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις χάνει τις 5 μονάδες που κέρδισε τον προηγούμενο μήνα και διαμορφώνεται στα χαμηλά επίπεδα των -56 μονάδων. Αντίθετα, οι προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές των πωλήσεων βελτιώνονται, αν και ο σχετικός δείκτης βρίσκεται από τον Μάιο και μετά σε πολύ χαμηλά επίπεδα (στις -39 από    -47 μονάδες). Ως προς τις εκτιμήσεις για τα αποθέματα το τελευταίο τρίμηνο, ο σχετικός δείκτης ενισχύεται οριακά τον Σεπτέμβριο και διαμορφώνεται στις +17 μονάδες. Από τα υπόλοιπα στοιχεία δραστηριότητας, οι δυσμενείς προβλέψεις για τις παραγγελίες προς προμηθευτές διατηρούνται στα ίδια επίπεδα εδώ και ένα τετράμηνο (στις -47 μονάδες ο σχετικός δείκτης), ενώ οι προβλέψεις για την απασχόληση του τομέα βελτιώνονται μεν αλλά παραμένουν αρνητικές (στις -17 από -25 μονάδες το σχετικό ισοζύγιο). Τέλος, ως προς τις τιμές, το σχετικό αρνητικό ισοζύγιο περιορίζεται κατά το ήμισυ τον Σεπτέμβριο, στις -14 μονάδες, με το 23% (από 34%) των επιχειρήσεων να διατηρεί αποπληθωριστικές προσδοκίες.

Όσον αφορά τους επιμέρους κλάδους στα Τρόφιμα – Ποτά – Καπνός ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών υποχωρεί το Σεπτέμβριο στις 70,4 μονάδες, μειωμένος κατά 18 μονάδες σε σχέση με τον Ιούλιο, σε επίδοση χαμηλότερη από την περσινή (77,4 μονάδες). Κατακόρυφη είναι η πτώση που σημειώνουν οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες και οι προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες πωλήσεις, με τους σχετικούς δείκτες να κινούνται στις -20 μονάδες (από -9) και στις -27 μονάδες (από -1) αντίστοιχα. Στα αποθέματα, ο έντονα αρνητικός δείκτης γίνεται θετικός για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, στις +3 μονάδες (από -21), με το 16% των επιχειρήσεων να εκτιμά τα αποθέματά του ως υψηλά για την εποχή. Η επιδείνωση στον κλάδο συμπαρασύρει προς τα κάτω και το δείκτη των προβλέψεων των παραγγελιών προς προμηθευτές (-19 μονάδες από +4). Ωστόσο θετικά μηνύματα προκύπτουν στο τομέα της απασχόλησης , καθώς το σχετικό ισοζύγιο διαμορφώνεται στις +18 μονάδες. Τέλος, σε σχέση με τις τιμές, υπερδιπλασιάζεται στο 30% το ποσοστό των επιχειρήσεων που αναμένουν άνοδο, με το 15% να προσδοκά πτώση.

Στα Υφάσματα – Ένδυση – Υπόδηση έχουμε μια ελαφριά ανάκαμψη των προσδοκιών με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 53 μονάδες, έξι μονάδες υψηλότερα έναντι του ιστορικού χαμηλού του Ιουλίου. Οι πολύ αρνητικές εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για τις πωλήσεις αμβλύνονται κατά 14 μονάδες, αλλά ο σχετικός δείκτης παραμένει έντονα αρνητικός (στις -55 μονάδες), ενώ οι δυσμενείς προβλέψεις για τις πωλήσεις το επόμενο διάστημα παραμένουν αμετάβλητες (στις -62 μονάδες). Στα αποθέματα, οι σχετικές εκτιμήσεις υποδηλώνουν μικρή αποκλιμάκωση (+23 από +26 μονάδες ο δείκτης), ενώ το έντονα αρνητικό ισοζύγιο των προβλέψεων ως προς τις παραγγελίες προς προμηθευτές το επόμενο τρίμηνο σημειώνει κατακόρυφη άνοδο και διαμορφώνεται στις -17 μονάδες. Οι προβλέψεις για την απασχόληση δεν ακολουθούν αυτήν την τάση ανόδου, αφού το σχετικό ισοζύγιο καταγράφει τη χαμηλότερη επίδοση από τον Ιούλιο του προηγούμενου έτους (-64 από -54 μονάδες). Στις τιμές, οι αποπληθωριστικές προσδοκίες εντείνονται περαιτέρω, με το 63% (από 47%) των επιχειρήσεων να προβλέπει μείωσή τους το επόμενο διάστημα.

Στα Είδη Οικιακού Εξοπλισμού οι επιχειρηματικές προσδοκίες υποχωρούν μετά από δύο μήνες ήπιας ανόδου, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 42,6 μονάδες (από 50,6 μονάδες), στα ίδια σχεδόν επίπεδα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή επίδοση (40,6 μονάδες). Η δυσαρέσκεια από την τρέχουσα δραστηριότητα αποτυπώνεται στις εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις που κινούνται στις -70 μονάδες (από -56). Ταυτόχρονα διογκώνονται τα αποθέματα, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στην υψηλότερη τιμή του έτους (+41 από +36 μονάδες). Το έντονα αρνητικό ισοζύγιο των προβλέψεων για τις βραχυπρόθεσμες πωλήσεις διευρύνεται περαιτέρω, κατά 8 μονάδες σε σχέση με τον Ιούλιο, και διαμορφώνεται στις -47 μονάδες. Άλλωστε οι προβλέψεις για τις παραγγελίες προς προμηθευτές το επόμενο τρίμηνο είναι έντονα αρνητικές, με το 64% των επιχειρήσεων να αναμένει μείωσή τους. Τέλος, οι προβλέψεις για την απασχόληση επιδεινώνονται, με τρεις στις δέκα επιχειρήσεις να αναμένουν μείωσή της (από 20%), ενώ ως προς τις τιμές, το σχετικό ελλειμματικό ισοζύγιο διευρύνεται στις -33 μονάδες (από -14 μονάδες τον Ιούλιο).

Στα Πολυκαταστήματα, μετά από δύο διαδοχικά ιστορικά χαμηλά, οι επιχειρηματικές προσδοκίες τον Σεπτέμβριο βελτιώνονται, με το σχετικό δείκτη να καταγράφει άνοδο 20 μονάδων και να διαμορφώνεται στις 55,2 μονάδες, επίδοση όμως χαμηλότερη από την αντίστοιχη περσινή (69 μονάδες). Τα περισσότερα στοιχεία δραστηριότητας διορθώνουν τις εξαιρετικά χαμηλές επιδόσεις του Ιουλίου: το ποσοστό των επιχειρήσεων που δηλώνουν μειωμένες πωλήσεις το τελευταίο τρίμηνο περιορίζεται από το συντριπτικό 93% στο 57%, ενώ ανάλογες είναι οι εξελίξεις και στις προβλέψεις για τις πωλήσεις της επόμενης περιόδου. Ο δείκτης των εκτιμήσεων για τα αποθέματα κινείται στις -3 μονάδες, ενώ το 78% των επιχειρήσεων αναμένει μειωμένες παραγγελίες προς προμηθευτές. Έντονη είναι η πτώση που καταγράφεται σε σχέση με την απασχόληση (-20 μονάδες ο σχετικός δείκτης), ενώ τέλος, σε σχέση με τις τιμές, το σχετικό ισοζύγιο παρουσιάζει υψηλή διακύμανση και διαμορφώνεται στις +24 μονάδες (από -55).

Στις Υπηρεσίες ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών καταγράφει οριακή άνοδο τον Σεπτέμβριο για τρίτο κατά σειρά μήνα και διαμορφώνεται στις 66,8 μονάδες (από 65,4 μονάδες), επίπεδο ίδιο με το αντίστοιχο περσινό. Από τους επιμέρους κλάδους που εξετάζονται, μικρή άνοδος σημειώνεται στους Ενδιαμέσους Χρηματοπιστωτικούς Οργανισμούς και τις Διάφορες Επιχειρηματικές Δραστηριότητες, ενώ στους υπόλοιπους κλάδους καταγράφεται πτώση των επιχειρηματικών προσδοκιών.

Ως προς την απασχόληση του τομέα, το σχετικό ισοζύγιο υποχωρεί και διαμορφώνεται στη δυσμενέστερη ιστορικά επίδοσή του, στις -33 μονάδες (από -20), με μόλις το 4% των επιχειρήσεων να αναμένει άνοδό της το επόμενο διάστημα και το 37% (από 22%) περαιτέρω μείωση των θέσεων εργασίας. Στις τιμές, ο σχετικός δείκτης υποδηλώνει σταθερή κυριαρχία των αποπληθωριστικών προσδοκιών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους (στις -13 από -19 μονάδες), ενώ το ποσοστό των επιχειρήσεων που αναφέρει απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία περιορίζεται στο 28% (από 31%).

ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ: Ελαφρά διόρθωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης, μετά από την καταγραφή δύο διαδοχικών, ιστορικά ελάχιστων επιδόσεων τους θερινούς μήνες, τον Σεπτέμβριο διορθώνεται ελαφρά και διαμορφώνεται στις -73,6 μονάδες (από -76,8 μονάδες). Στο δημόσιο διάλογο του Σεπτεμβρίου κυριάρχησε και πάλι η συζήτηση για την πτώχευση της χώρας, την εξασφάλιση ή όχι της 6ης δόσης του δανείου, αλλά και τις επιπρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις. Οι Έλληνες καταναλωτές παραμένουν εξαιρετικά ανασφαλείς ως προς την εξέλιξη της οικονομίας, των οικονομικών του νοικοκυριού τους και την ανεργία και μαζί με τουςΠορτογάλους παραμένουν οι πιο απαισιόδοξοι στην Ευρώπη. Πάντως στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες η καταναλωτική εμπιστοσύνη κινείται σε πτωτική τροχιά, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι τον Σεπτέμβριο, μόλις σε τρεις χώρες (Δανία, Φινλανδία, Σουηδία) καταγράφονται θετικοί δείκτες. Αναλυτικότερα για την Ελλάδα:

  • Μικρή ανάκαμψη στις προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών

Οι αρνητικές προβλέψεις των Ελλήνων καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τους προσεχείς 12 μήνες περιορίζονται τον Σεπτέμβριο, με το σχετικό δείκτη να διορθώνει την ιστορικά χαμηλή επίδοση του Ιουλίου και να διαμορφώνεται στις -66,3 μονάδες (από -70,7). Το ποσοστό των Ελλήνων καταναλωτών που κρίνει ότι το επόμενο διάστημα η οικονομική του κατάσταση θα επιδεινωθεί αισθητά βρίσκεται στο 57%, ενώ ένα 5% αναμένει ελαφρά βελτίωση. Οι σχετικοί δείκτες της ΕΕ και της Ευρωζώνης διαμορφώνονται αντίστοιχα στις –8,9 και -8,8 μονάδες.

  • Οριακή πτώση στις προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας

Οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας τους το προσεχές 12-μηνο κινούνται οριακά κατώτερα του προηγούμενου ιστορικά χαμηλού επίπεδου του Ιουλίου, στις -77,5 μονάδες, καταγράφοντας νέο ιστορικά χαμηλό ρεκόρ. Το ποσοστό των καταναλωτών που προβλέπουν ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση παραμένει στο 83%. Οι σχετικοί αρνητικοί δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διευρύνονται στις -26,7 και -27,2 μονάδες αντίστοιχα.

  • Βελτιώνεται η πρόθεση για αποταμίευση, παραμένοντας σε πολύ χαμηλά επίπεδα

Τον Σεπτέμβριο, η πρόθεση για αποταμίευση τους προσεχείς 12 μήνες ανακάμπτει ελαφρά για δεύτερο μήνα, με το σχετικό δείκτη να φθάνει στις -65,6 μονάδες (από -71,9 μονάδες), παραμένοντας όμως σε επίπεδα πολύ χαμηλά. Το 69% (από 72%) των ελληνικών νοικοκυριών δεν θεωρεί καθόλου πιθανή την αποταμίευση το επόμενο 12μηνο, ενώ ανέρχεται στο 16% (από 14% τον Ιούλιο και 12% τον Ιούνιο) το ποσοστό εκείνων που την κρίνει ως αρκετά ή πολύ πιθανή. Οι σχετικοί δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη επιδεινώνονται στις -8,6 και -10,6 μονάδες αντίστοιχα.

  • Διάχυτος ο φόβος για την ανεργία, παρά την ήπια βελτίωση

Ο δείκτης πρόβλεψης των καταναλωτών για την εξέλιξη της ανεργίας τους προσεχείς 12 μήνες τον Σεπτέμβριο βελτιώνεται ήπια για δεύτερο κατά σειρά μήνα, παραμένοντας όμως ο πιο δυσμενής από τους υπόλοιπους δείκτες (στις 85 από 88,2 μονάδες). Η συντριπτική πλειονότητα των ελληνικών νοικοκυριών αναμένει σε ποσοστό 81% (από 85%) και πάλι αισθητή άνοδο της ανεργίας εντός 12μήνου, ενώ ένα 2% αναμένει ελαφρά μείωση. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη αυξάνονται αισθητά στις +32,1 και +29,8 μονάδες.

  • Ελαφρά άνοδος και της πολύ χαμηλής πρόθεσης για μείζονες αγορές

Η πρόθεση των καταναλωτών για σημαντικές αγορές τους προσεχείς 12 μήνες (επίπλων, ηλεκτρικών συσκευών, κλπ.) ενισχύεται ήπια τον Σεπτέμβριο, με το σχετικό δείκτη να παραμένει όμως χαμηλά, στις -66,1 μονάδες (από –71,3). Το ποσοστό των Ελλήνων καταναλωτών που προβλέπει ότι θα πραγματοποιήσει λίγο ή πολύ περισσότερες δαπάνες αυξάνεται στο 10% (από 8%), ενώ το 74% δηλώνει ότι θα προβεί σε λίγο ή πολύ λιγότερες δαπάνες. Οι σχετικοί ευρωπαϊκοί δείκτες διαμορφώνονται στις -25,1 και -24,3 μονάδες σε ΕΕ και Ευρωζώνη.

  • Μικρή ενίσχυση των πληθωριστικών προσδοκιών

Τον Σεπτέμβριο, εντείνονται οι πληθωριστικές προβλέψεις των τιμών τους προσεχείς 12 μήνες, με το σχετικό δείκτη να κερδίζει σχεδόν 3 μονάδες και να διαμορφώνεται στις 36,0 μονάδες. Το 27% των καταναλωτών (από 21%) αναμένει άνοδο τιμών με τον ίδιο ρυθμό, ενώ ένα 20% (από 16%) κρίνει ότι οι τιμές θα παραμείνουν αμετάβλητες. Οι αντίστοιχοι ευρωπαϊκοί μέσοι όροι διαμορφώνονται στις 24,9 στην ΕΕ και 25,3 στην Ευρωζώνη.

  • Μικρή μείωση του ποσοστού εκείνων που δηλώνει ότι «έχει χρεωθεί»

Σχετικά με την τρέχουσα οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τον Σεπτέμβριο, το ποσοστό των ελληνικών νοικοκυριών που κρίνει ότι έχει αυξήσει λίγο ή πολύ την αποταμίευσή του παραμένει στο 16-17%, ενώ και το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα» διαμορφώνεται εκ νέου στο 59-60%. Τα νοικοκυριά που αναφέρουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους παραμένουν στο 11%, ενώ το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι έχουν χρεωθεί, υποχωρεί περαιτέρω στο 11% (από 14% τον Ιούλιο και 17% τον Ιούνιο).

Επόμενο άρθρο»

«Προηγούμενο άρθρο

Προσθέστε το σχόλιό σας