Η στάση πληρωμών αποτελεί πλέον ένα σύνηθες φαινόμενο που απασχολεί την επιχειρηματική κοινότητα μιας και στις μέρες αποτελεί  πια γεγονός ότι 3 στις 5 εμπορικές επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Σύμφωνα  με τη φετινή Εκθεση του Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), που παρουσίασε δημόσια τη Δευτέρα 19 Νεμβρίου ο Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσποδίας Ελληνικού Εμπορίου, τα συμπεράσματα είναι εξαιρετικά δυσμενή και αποτυπώνουν σημαντική  ύφεση στο σύνολο του κλάδου, ανεξάρτητα του μεγέθους της επιχείρησης. Όπως είναι φυσικό, η απουσία ρευστότητας αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την ανακούφιση του κλάδου. Να σημειωθεί ότι η Έκθεση, η οποία αποτελεί πλέον θεσμό για τον εμπορικό κόσμο, εκδίδεται για δωδέκατη χρονιά και αποτυπώνει τις εξελίξεις και τις διαφοροποιήσεις που έχουν λάβει χώρο στον κλάδο του εμπορίου, συνολικά, εξετάζοντας πιο αναλυτικά τις εξελίξεις στις μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις. Παράλληλα, επιχειρεί να αναλύσει τις διαχρονικές μεταβολές που υφίστανται βασικές παράμετροι - συνιστώσες του κλάδου, όπως η απασχόληση, η κερδοφορία, η ρευστότητα, οι πωλήσεις των επιχειρήσεων κ.ά.

Οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων σχετικά με τα οικονομικά μεγέθη τους είναι δυσοίωνες με κύρια χαρακτηριστικά την νέα πτώση στον κύκλο εργασιών, την επιδείνωση της κερδοφορίας και τη συρρίκνωση της κεφαλαιουχικής βάσης του εμπορίου.

Είναι προφανές ότι το δυσμενές εγχώριο και διεθνές οικονομικό περιβάλλον επηρεάζει αρνητικά τις επενδύσεις των επιχειρήσεων. Μάλιστα, σημειώθηκε για πρώτη φορά μείωση στις επενδύσεις παγίου κεφαλαίου σε Α.Ε. - ΕΠΕ. Χαρακτηριστικό αυτής της δυσμενής κατάστασης είναι η απώλεια  93.500 θέσεων εργασίας με την απασχόληση στο εμπόριο να διαμορφώνεται κάτω από τις 700.000 θέσεις, για πρώτη φορά από το 1999.

Όσον αφορά στην πιθανότητα λουκέτου μέσα στο 2012, οι προσωπικές και ατομικές επιχειρήσεις φαίνεται να απειλούνται περισσότερο, με 1 στις 5 να πολύ πιθανό να διακόψει τη λειτουργία της μέσα στο έτος. Αξίζει να σημειωθεί πως οι μικρές επιχειρήσεις, έχοντας μεγαλύτερη ανθεκτικότητα, δεν προβαίνουν τόσο εύκολα σε μείωση του ανθρώπινου δυναμικού, όσο οι  Α.Ε. και ΕΠΕ.

Το 55% των ατομικών και προσωπικών επιχειρήσεων επιμένουν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά να διαθέτουν εγχωρίως παραγόμενα προϊόντα, σε αντίθεση με τις Α.Ε και Ε.Π.Ε που φαίνεται να προτιμούν εκτός συνόρων παραγόμενα προϊόντα. Βέβαια, η τάση που αποτυπώνεται στην πλειψηφία των Ο.Ε., Ε.Ε. και ΑτΕ  είναι πολύ πιθανό να οφείλεται στο γεγονός ότι η οικονομικής κρίση έχει δυσκολέψει την εισαγωγή εμπορευμάτων. Βέβαια, η τάση που αποτυπώνεται στην πλειψηφία των Ο.Ε., Ε.Ε. και ΑτΕ  είναι πολύ πιθανό να οφείλεται στο γεγονός ότι η οικονομικής κρίση έχει δυσκολέψει την εισαγωγή εμπορευμάτων. Παρόλα αυτά όμως, η στροφή στα εγχώρια προϊόντα για όποιο λόγο και να παρατηρείται μπορεί να μπορεί να ενισχύσει την εσωτερική αγορά και να θέσει τις βάσεις για ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο.

Βασική πρόταση της ΕΣΕΕ για  τη σωτηρία των επιχειρήσεων και την ενίσχυση της αγοράς αποτελεί η δίκαιη φορολογία χωρίς άλλη αύξηση και καμία αναδρομική επιβολή φόρου, με παράλληλη πάταξη της φοροδιαφυγής. Τονίζει επίσης πως είναι εξαιρετικά σημαντική η  η εξασφάλιση ρευστότητας για τις επιχειρήσεις, ενώ λέει «ναι» στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μόνο σε περίπτωση που δεσμευτούν ότι τα χρήματα αυτά θα ενισχύσουν την πραγματική οικονομία.

Μεταξύ άλλων η Συνομοσπονδία προτείνει πλήρη δραστηριοποίηση του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) στην κατεύθυνση στήριξης των μικρών επιχειρήσεων και όχι στην προώθηση της περιορισμένης ρευστότητας προς τις τράπεζες. Επιπλέον, η ΕΣΕΕ δίνει μεγάλη σημασία στην ανάγκη εξεύρεσης μιας γενικής και μόνιμης ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών ΟΑΕΕ , με πολλές κυμαινόμενες δόσεις, οι οποίες θα καθοριστούν  ανάλογα με τις των δυνατότητες της κάθε επιχείρησης. Εν συνεχεία, τονίζει την αναγκαιότητα σύνδεσης του παρεμπορίου με την παράνομη μετανάστευση και την άσκηση εμπορικής δραστηριότητας χωρίς άδεια.

Απογοήτευση για τα τεκταινόμενα στο Εμπόριο, εκφράζει ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Βασίλης Κορκίδης, ο οποίος δηλώνει με απογοήτευση ότι η φετινή Έκθεση συμπυκνώνει το τεράστιο πρόβλημα  που αντιμετωπίζει ο εμπορικός κόσμος της χώρας, αναδεικνύοντας σε μεγάλο βαθμό τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην ελληνική αγορά. «Φοβάμαι, επισημαίνει ο κ.Κορκίδης, ότι το εύρος αυτών των αρνητικών επιπτώσεων θα αφήσει ανεξίτηλα σημάδια στην ελληνική αγορά και η επιχειρηματικότητα τα επόμενα χρόνια θα έχει να αναμετρηθεί με μια εξαιρετικά δύσκολη και παγιωμένη κατάσταση».

Όπως αναφέρει ο κος Κορκίδης, η πολιτική των μνημονίων απέτυχε στην Ελλάδα μιας και οι πρακτικές τους δεν αφορούν στην εξυγίανση της παθογένειας παρά μόνο στην εξυπηρέτηση ατομικών συμφερόντων κι όχι προς όφελου του συνόλου. Ο κος Κορκίδης  συνεχίζει λέγοντας πως το χειρότερο είναι ότι την εφαρμογή τους ανέλαβε «μια δράκα ψυχρών τεχνοκρατών που αντιμετώπισε τον ελληνικό λαό και τους πολίτες ως αριθμούς και ποσοστά που πρέπει να υπηρετήσουν μια σωστή οικονομική πρόβλεψη». Ωστόσο, όπως σημειώνει, πίσω από τις ζητούμενες περικοπές υπάρχουν ανθρώπινες ζωές που καταστρέφονται.

 

Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα στο  http://www.esee.gr/UploadFiles/Documents/Research%20ESEE/Etisia2012/02_Kef_2012.pdf, http://www.esee.gr/UploadFiles/Documents/Research%20ESEE/Etisia2012/03_Kef_2012.pdf, http://www.esee.gr/UploadFiles/Documents/Research%20ESEE/Etisia2012/04_Kef_2012.pdf

Επόμενο άρθρο»

«Προηγούμενο άρθρο

Προσθέστε το σχόλιό σας