Μικρή ανάκαμψη από τα πολύ χαμηλά επίπεδα καταναλωτικής εμπιστοσύνης που είχαν παρατηρηθεί το προηγούμενο διάστημα δείχνει η έρευνα του ΙΟΒΕ, με το δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης να ενισχύεται και τον Δεκέμβριο, κατά 0,4 μονάδες και να διαμορφώνεται στις -81,9 μονάδες, παραμένοντας ωστόσο πολύ κοντά στο ιστορικά χαμηλό επίπεδό του.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη έχει δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα από την κρίση και την υφεσιακή πορεία της οικονομίας και, ενώ επηρεάζεται από τις συνθήκες τις αγοράς, ταυτόχρονα επηρεάζει την ενεργό ζήτηση, η οποία με τη σειρά της αποτελεί βασική κινητήριο δύναμη της οικονομίας. Παρά τη διαφαινόμενη σταθεροποίηση της πολιτικής κατάστασης το τελευταίο δίμηνο, όσο η ανεργία αυξάνεται και οι μισθοί συμπιέζονται, η καταναλωτική εμπιστοσύνη και κατ’ επέκταση η ζήτηση για προϊόντα και υπηρεσίες δεν αναμένεται να ανακάμψουν σημαντικά και η επίτευξη της εξόδου από την ύφεση θα παραμένει ιδιαίτερα δύσκολη. Όλες οι ενδείξεις από τα επιμέρους στοιχεία της καταναλωτικής εμπιστοσύνης συναινούν στο ότι οι Έλληνες καταναλωτές θα παραμείνουν για καιρό ακόμη και με μεγάλη διαφορά οι πλέον απαισιόδοξοι έναντι των υπολοίπων ευρωπαίων. Στην αμέσως λιγότερο απαισιόδοξη θέση βρίσκονται οι Πορτογάλοι, ενώ έπονται οι Ούγγροι, οι Κύπριοι, οι Βούλγαροι και οι Ρουμάνοι. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη κινείται καθοδικά σε δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες, ενώ θετικοί δείκτες καταγράφονται και τον Δεκέμβριο μόνο στην Φινλανδία και την Σουηδία.

Αναλυτικότερα για την Ελλάδα, το 83% των καταναλωτών κρίνει ότι το επόμενο διάστημα η οικονομική του κατάσταση θα επιδεινωθεί ελαφρά ή αισθητά, ενώ κανένα νοικοκυριό (από 1%) δεν αναμένει ήπια ή αισθητή βελτίωση. Οι σχετικοί δείκτες της ΕΕ και της Ευρωζώνης διαμορφώνονται αμφότεροι στις -10,5 μονάδες.

Επίσης το Δεκέμβριο σημειώνεται μικρή ανάκαμψη στην πρόθεση για αποταμίευση τους προσεχείς 12 μήνες, με το σχετικό δείκτη να απομακρύνεται κατά 2,5 περίπου μονάδες από το ιστορικό χαμηλό του προηγούμενου μήνα, στις -73,3 μονάδες. Το 9% των καταναλωτών θεωρεί αρκετά πιθανή (από 6%) την αποταμίευση το επόμενο 12μηνο, ενώ το 77% (από 81%) δεν τη θεωρεί καθόλου πιθανή. Οι αντίστοιχοι αρνητικοί δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διευρύνονται στις -9,9 και -11,6 μονάδες.

Παράλληλα καταγράφεται μικρή αποκλιμάκωση στις πληθωριστικές προβλέψεις των τιμών τους προσεχείς 12 μήνες, για τρίτο κατά σειρά μήνα τον Δεκέμβριο, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 22,8 μονάδες (από 24,4). Το 27% (από 26%) των καταναλωτών προβλέπει μείωση ή σταθερότητα τιμών και το 54% (από 56%) αύξηση με τον ίδιο ή ταχύτερο ρυθμό. Οι αντίστοιχοι ευρωπαϊκοί μέσοι όροι αυξάνονται στις +28,6 και στις +29,4 μονάδες σε ΕΕ και Ευρωζώνη.

Τέλος αναφορικά με την τρέχουσα οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τον Δεκέμβριο, το ποσοστό των ελληνικών νοικοκυριών που κρίνει ότι έχει αυξήσει λίγο ή πολύ την αποταμίευσή του διευρύνεται οριακά, στο 13%, ενώ το ποσοστό που δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα» διευρύνεται περαιτέρω, για δεύτερο κατά σειρά μήνα, στο 58% (από 55% τον Νοέμβριο και 51% τον Οκτώβριο). Το ποσοστό των νοικοκυριών που δηλώνει ότι αντλεί από τις αποταμιεύσεις του περιορίζεται στο 12% (από 16%), ενώ όσοι δηλώνουν ότι έχουν χρεωθεί, παραμένουν στο 16% του συνόλου.

Επόμενο άρθρο»

«Προηγούμενο άρθρο

Προσθέστε το σχόλιό σας